Pit
Enquête

Welke gemaskerde of geschminkte artiest ziet er het gaafst uit?

Alice Cooper
Behemoth
Buckethead
Carach Angren
Cradle Of Filth
Dimmu Borgir
Ghost
Gwar
Heilung
Hell
Immortal
Imperial Triumphant
King Diamond
Kiss
Lordi
Mayhem
Mgła
Mortiis
Mudvayne
Mushroomhead
Powerwolf
Satyricon
Slipknot
Turisas
een andere uitgedoste act, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  1 februari:
 • Bullet For My Valentine, Jinjer en Atreyu
 • Life Of Agony en Prong
 • 2 februari:
 • An Evening With Knives en Der Mancha Red
 • For I Am King en Another Now
 • 3 februari:
 • Faceless Entity en Morvigor
 • For I Am King
 • Grind Over Den Haag
 • Harakiri For The Sky, Schammasch en Groza
 • Undawn, Grown Cold en Reality Spill
 • Wormrot en Cnnctn Lst
 • 4 februari:
 • Drachten Deathfest
  met o.a. Pestlence, Cancer, Master en Wormrot
 • Dying Fetus, Nasty, Frozen Soul en Cabal
 • Harakiri For The Sky, Gaerea en Schammasch
 • Scumbash
 • 5 februari:
 • For I Am King, Another Now en Reformist
 • Kataklysm, Soilwork en Wilderun 
 • Leprous, Monuments en Kalandra
 • Slapshot, Death Before Dishoner, Risk en American War Machine
  1 maart:
 • Brutus, Psychonaut en Doodseskader
 • Electric Callboy
Kalender
Vandaag jarig:
 • Marco Kautonen (Sethian) - 46
 • Oliver Grbavac (Fleshcrawl) - 41
 • Ron Welty (The Offspring) - 52
 • Urs Fischer (Felony) - 49

Vandaag overleden:
 • Jon Zazula (Megaforce Records) - 2022
Interview

Das Oktober Metalfest
Met Tjerk Maas
Door Tonnie
Geplaatst in maart 2022
Aanstaande zaterdag vindt eindelijk de tweede editie van Das Oktober Metalfest plaats, nadat deze in 2020 en 2021 niet kon doorgaan. Vorig jaar besloot de organisatie om het festival met een half jaar te verschuiven, waardoor er nu een "März-edition" van het festijn komt. We spraken erover met een van de organisatoren, Loud Noise-baas Tjerk Maas.

Das Oktober Metalfest

Hoe is het?

Wel goed. Ik heb wel zin om eindelijk weer eens wat te gaan doen.

Dat werd ook wel tijd.

Jazeker. Die kleine dingetjes zijn best leuk en afgelopen zomer Alcatraz, maar dat was het wel zo'n beetje.

Hoeveel "kleinere dingetjes" hebben jullie gedaan de afgelopen twee jaar?

Niet heel veel. In 2020 hadden we streamingshows op Dynamo Metalfest en Into The Grave. Vorig jaar op de dag dat Das Oktober Metalfest zou zijn, hebben we in The Jack hier in Eindhoven nog wat gedaan met 150 man, maar dat was het wel zo'n beetje.

Kon dat toen nog wel?

Dat kon toen net weer wel. Je mocht toen wel het café in zonder regels.

Maar dus zaterdag eindelijk Das Oktober Metalfest. Dat wordt het eerste grote metalfeestje in Nederland in twee jaar.

Het andere ding waar ik ben geweest, was Metal Experience Fest. Daar waren 500 à 600 man, denk ik. Eindhoven Metal Meeting is niet doorgegaan. Verder zijn wat kleinere metaldingetjes nog wel doorgegaan, maar ook veel seated en dat soort ellende. Dat is ook niks. Eén keer gedaan en nooit meer. Dat was leuk omdat het de eerste keer was, maar verder hoef ik dat niet meer te doen.

Het wordt dus wel een hele ontlading komend weekend.

Dat hoop ik ook, ja. We zitten nog wel met die 1G-ellende. We hebben er een testmogelijkheid voor geregeld, zodat je tegenover het Klokgebouw jezelf kunt laten testen. Dat wordt een officiële Testen Voor Toegang-locatie. Dan heb je binnen een kwartier de uitslag. Mensen die bijvoorbeeld dat de dag ervoor onder werktijd zouden moeten doen, of om andere redenen het niet eerder kunnen doen, hebben hier dan de mogelijkheid.

1G is nog de enige voorwaarde?

Ik verwacht het wel. Er komt nog een persconferentie maar ik hoop dat ze zeggen dat die 1G vanaf 500 personen een hoop grote onzin is. Kijk maar naar carnaval. Je ziet dat de ziekenhuiscijfers niet echt omhoog gegaan zijn daardoor. En als ze omhoog gegaan zijn, zijn ze dezelfde week ook weer omlaag gegaan. Het blijft redelijk stabiel op een laag niveau. Ik hoop dat het hierbij blijft, want het is voor mensen toch wel een drempel. Ik heb zelf geen problemen met mezelf te laten testen, maar anderen misschien wel. Maar los van dat testen hoop ik dat het gewoon een hartstikke mooi feest wordt.

Das Oktober Metalfest 2022 - Das März Edition

Vorig jaar september besloten jullie om het festival een half jaar uit te stellen.

Ja. Het werd allemaal kortdag. Dat is het nu ook, maar er zit nu wel meer tijd tussen dan toen, wat betreft de beslissingen. Het duurde te lang, te veel onzekerheid, te weinig perspectief. Dus besloten we het uit te stellen. Maar om dan weer een jaar te moeten wachten, wilden we ook niet. We hebben de gok genomen om het te verplaatsen naar maart. En dan doen we er in 2022 gewoon twee. Qua timing heeft het er nog wel op geleken dat het weer niet zou lukken, want in januari was alles nog erg onzeker. Dan hadden we het weer moeten opschuiven.

Maar hoe lang kun je dat blijven doen?

Niet heel lang. Dus ik was wel blij dat het er steeds meer naar uit ging zien dat het zou lukken. We hebben de hele tijd alles voorbereid zodat als er iets positiefs te melden was, we meteen los zouden kunnen. Begin februari was dat eindelijk zover.

Volgens mij zijn de meeste bands die jullie vorig jaar al bevestigd hadden, mee doorgeschoven.

Dat klopt. Alleen Evil Invaders en Tankard konden niet mee, maar zij komen in oktober. De rest wel. Ik denk dat we met Cyclone en Carnation wel twee heel toffe andere bands erin hebben staan. [Inmiddels is bevestigd dat Carnation toch niet kan, en vervangen wordt door Graceless, - red.].

Korpiklaani is de headliner. Een lekkere feestband.

Die stonden eigenlijk al in 2020 gepland, net als de meeste van de bands. Anderhalf jaar later is de line-up eigenlijk bijna hetzelfde gebleven. Ook in de Bratwursthalle, waar we wat feest-acts hebben. Bonnie St. Claire en Mambo Kurt zijn ook sinds 2020 meegeschoven.

Ook Destruction is van de partij. De band komt met een nieuwe cd, dus wellicht spelende mannen al wat nieuws?

Ja, hopelijk wel. Hun nieuwe plaat verschijnt dacht ik begin april.

Verder veel partybands, hè?

Pene Corrida, Trollfest, Nanowar Of Steel. We zijn goed voorzien in de "als je maar lol hebt"-bands. Verder ook wel lekkere thrash. Destruction dus, maar ook Evile, Cyclone. Bark ook wel. En een Motörhead-tribute als Deaf Forever gaat er ook wel in. Ik denk dat het allemaal wel bands zijn waarbij de bierpul in de lucht kan. Het is wel de bedoeling dat het een feest is, maar niet alleen met van die hoempapa-bands. Wel ruig. Pul in de lucht, zuipen, en lederhosen aan.

Ik herinner me de foto's van jullie van vorige keer nog ...

Hahahaha, ja, dat was mooi.

Dikke Dennis en organisator Paul van Berlo op Das Oktober Metalfest 2019

Ik was niet op de eerste editie, dus ik weet de opzet niet helemaal, maar met zoveel bands denk ik dat jullie wel twee podia hebben.

In beide zalen van het Klokgebouw staat een groot podium en in de Bratwursthalle - de cateringzaal - staat een klein podium. Daar is ook een feest-dj aan het draaien, van schlager tot Slayer, zeg maar. Daar staat dus ook Bonnie St. Claire. De eerste keer hadden we daar onder meer Henk Wijngaard en dat was een feest.

Het past wel, gek genoeg.

Ja! De eerste keer zagen we ook dat er mensen waren die niet per se voor de metal kwamen, maar die zin hadden in een oktoberfeestje. Die hebben zich ook prima vermaakt. Ik zag ook veel mensen kijken naar mensen in lederhosen en denkende: fuck, ik heb hem gewoon in de kast hangen maar ik durf het niet. Ik hoop dat die mensen nu gewoon die broek aantrekken. Je loopt absoluut niet voor lul als je er een aanhebt. Het verhoogt gewoon de feestvreugde.

En na twee jaar geen feestjes geeft niemand er nog om.

Metalshirt erboven en gaan. Er zijn zelfs ook lederhosen met skulls erop, dus die zijn helemaal perfect.

Wat is er verder nog?

De catering is ook Duits getint. Dus bratwursten en currywursten erbij. Er staan natuurlijk ook lange tafels, net of je bij een echt Oktoberfest bent. Maar dan met toffe muziek.

Je noemde het al: in oktober is het nog een keer. Kun je daar al wat meer over vertellen?

Het zal zijn op 1 oktober en zoals ik zal zei, Tankard en Evil Invaders zijn daarheen doorgeschoven. Waarschijnlijk gaan we zaterdag nog twee of drie bands aankondigen. Maar eerst gaan we zaterdag feesten.

Zijn er nog kaarten voor zaterdag?

Er zijn nog kaarten! De VIP-tickets zijn wel bijna uitverkocht, dus als je die wil hebben, moet je snel zijn.

Wat houden die in?

Gratis zuipen en gratis vreten. En toegang tot de balkons, die zijn exclusief voor de VIPs.

Pitfest

Pitfest

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2023 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.