Helloween & Hammerfall in Tilburg
Enquête

Op Dynamo Metalfest spelen Death Angel, Dress The Dead, Exodus en Testament uit de Bay Area. Welke song van deze acts of van een band waarbij een lid van de gelegenheidsgroep Bay Area Interthrashional heeft gespeeld, wil jij het liefst op DMF 2022 horen?

D.R.I. – Beneath The Wheel
D.R.I. – The Five Year Plan
Death Angel – Seemingly Endless Time
Death Angel – Thrown To The Wolves
Death Angel – Voracious Souls
Dress The Dead – 1969
Exodus – Bonded By Blood
Exodus – The Toxic Waltz
Exodus – War Is My Shepherd
Forbidden – Chalice Of Blood
Forbidden – Step By Step
Heathen – Death By Hanging
Heathen – Hypnotized
Hirax – Bombs Of Death
Hirax – El Diablo Negro
Machine Head – Davidian
Machine Head – Old
M.O.D. – Get A Real Job
Testament – D.N.R. (Do Not Resuscitate)
Testament – Into The Pit
Testament – Over The Wall
The Boneless Ones – Keg Kept A Flowin'
Toxik – There Stood The Fence
Toxik – World Circus
een andere song van de bovengenoemde bands, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

Kalender
Vandaag jarig:
  • Justin Broadrick (Godflesh) - 53
  • Louis Svitek (Ministry) - 59
  • Sander Gommans (After Forever) - 44
Interview

Mentation
Met Ivo van Heel
Door Jeroen
Geplaatst in april 2004
Onlangs ontvingen we de eerste demo van het Nederlandse Mentation, welke vier aardige melodieuze death metal nummers bevatte. Het klinkt goed, dus besloot ik drummer Ivo van Heel wat vragen te stellen.

Mentation

Hoe gaat het nu met jullie?

Ik mag niet klagen, maar dat heeft me nog nooit tegengehouden!

Mentation is een nog jonge band, maar zou je onze lezers wat kunnen vertellen over de geschiedenis van Mentation?

Er valt eigenlijk niet zoveel te vertellen. Na een aantal niet al te serieuze bands die op niets uitliepen, kwamen wij als stel vrienden bij elkaar om nog een poging te wagen. Uiteindelijk werd hier de naam Mentation aangeplakt en op wonderbaarlijke wijze is het ons gelukt om een demo uit te brengen tussen het drinken door. Verder zijn er een aantal wisselingen in de line-up geweest en ziet het er nu weer uit als een redelijk geõrganisserd zooitje.

Persoonlijk vond ik de demo een behoorlijk sterk stuk muziek, ik had het gevoel dat jullie je bij enkele nummers hebben laten inspireren door een band als Dissection. Zijn er echt bands waardoor jullie geïnspireerd zijn?

Ik denk dat het vrijwel onmogelijk is om niet te worden geinspireerd door de muziek die je aanspreekt. Zeker niet in de metal, waar naar mijn idee een gemiddeld grotere hartstocht heerst dan bij andere muziekstromingen. Voor de muzikaliteit van Dissection heb ik nog steeds grote respect en zoiets heeft altijd zijn effect op je onderbewustzijn. Ik denk echter niet dat we bewust een richting hebben gekozen.

De meeste gitaarlijnen zijn geschreven door Martijn, die zich muzikaal nogal laat inspireren door klassieke muziek en muziektheorie (naast metal). Ikzelf heb van alles meegenomen uit de muziek die me over de jaren heeft geraakt. Je kunt wel stellen dat alles wat je diep raakt in het leven, of dit nu een boek, een film of een band is, van invloed is op wat je doet. Het is dus eigenlijk teveel om op te noemen.

Hoe zijn de reacties tot nu toe op jullie demo?

Redelijk tot zeer goed. Eerlijk gezegd verbaast mij dit, haha! Eigenlijk had ik de demo veel beter willen zien. Ik ben niet tevreden zolang het niet perfect is en ik vind het verre daarvan. Ik ben niet vaak tevreden!

Wat me ook opvalt, is dat het waar is dat je zelf heel anders luistert naar je eigen werk. Imperfecties die voor mij overduidelijk zijn, zijn voor anderen onbelangrijk of ontgaan hen compleet. Zelf heb je een veel innigere band met je fouten. Daardoor moet je wel over ze struikelen; je kunt er niet omheen!

Het is een vraag die vaker terug komt, maar hoe kijk je tegen de metal scene van vandaag aan?

Tegenwoordig zie je veel te veel elitair gedrag. Men meent te weten hoe het allemaal wel even moet en schroomt zich ook niet dit te laten weten aan anderen. Een slechte band uitkafferen is natuurlijk één ding, maar al je energie stoppen in het uit elkaar drijven van andere bands lijkt mij verloren moeite. Gelukkig zijn de meesten nog gewoon wel goed bezig met metal en weten dat het draait om zo veel mogelijk zuipen.

Zijn jullie na de release van "Circle of Perpetual Occulation" al benaderd door een label of waren er mogelijk al onderhandelingen bezig?

We hebben ons daar tot nog toe nog niet echt op gericht, maar ik ben in overleg. Ik kan zeggen dat er wordt gekeken naar een split in 2005 met een Deense band (die ik overigens erg goed vind), maar dat is nog niet zeker. Er zijn erg veel goede bands en het is heel moeilijk op te vallen. Ik heb dus geen grote verwachtingen, maar je weet het nooit.

Kunnen we jullie in de nabije toekomst nog ergens live aanschouwen, of zijn daar nog geen concrete plannen over?

We hebben pas een line-up verandering doorgemaakt. Op de bas heeft Gerard plaats genomen en we zijn nog bezig met het africhten van hem. Het zindelijk maken van bassisten vergt erg veel tijd, dus optredens laten nog even op zich wachten. Ik beloof je wel dat optredens weer gaan gebeuren. Ik denk dat we over een paar maanden weer eens kunnen gaan optreden met een nieuwe set.

Wat willen jullie bereiken met Mentation?

World domination! En als dat onhaalbaar blijkt, meer demo's en optredens. Het draait bij Mentation puur om plezier maken, zoals het hoort. Daarbij is het een mooie kans om wat van jezelf te stoppen in de muziek. Iets produceren waar je tevreden mee kunt zijn is van vitaal belang voor je persoonlijke geluk. Helaas is het toch nu toe nog niet gelukt, maar hey! We blijven proberen...

Zijn de teksten eigenlijk belangrijk voor Mentation, aangezien het niet echt hapklare teksten zijn?

De teksten hebben wel persoonlijke betekenis. Voor iedere tekst is dat weer anders, omdat bijna iedereen in de band wel een tekst heeft aangedragen. Ik heb hier mooi gebruik van gemaakt en heb mijn ideeen verder uit kunnen diepen met het concept van de demo. Ik probeer een bepaald beeld uit te drukken, een visie op het leven. Wat dat betreft hebben de teksten wel belang.

De hoes werd verzorgd door Kris Verwimp, die in mijn mening puik werk heeft afgeleverd. Het is bekend dat hij met vrij veel metalbands werkt, hoe kwamen jullie in aanraking met deze persoon?

Hij is natuurlijk een bekende binnen de metalscene. Op zijn website staan ontzettend goede dingen en dan hoef je eigenlijk niet echt verder meer te zoeken. Zijn stijl en werkwijze zijn erg fijn en hij heeft goede ideeen aangedragen. Het was dus een goede keuze.

Aangezien ik nog wel eens een hoop nare dingen hoor over de opnames van een demo bij een band, toch deze vraag. Hoe verliep het opname proces van de demo?

Voor mij met veel frustratie, haha. De meeste tijd is gaan zitten in het opnemen van de drums. Nu is dat op zich niet zo ongewoon, maar het heeft te lang geduurd. Als we meer ervaring hadden gehad met studio-opnames, had het misschien wat vlotter gegaan. Achteraf was het gewoon erg leuk om te doen en hebben we geluk gehad met iemand als Robert Aarts achter de knoppen, die ons geen tijdsdruk oplegde en voor een ontspannen sfeer zorgde. Studio-opname is een vak apart!

Nog concrete toekomstplannen?

Ik heb een vijf-jaren-plan uitgedacht. Om een bizarre, onbekende reden komt hierin steeds Liv Tyler in stalen ketens terug. Ik wil verder natuurlijk weer eens wat opnemen en optreden. Ik vind conceptalbums altijd erg krachtig, dus wie weet komen we ooit eens met een volledig album met een rode draad. Tot die tijd ziet het er naar uit dat we via een klein label wat opnames de wereld in gaan gooien.

Haha, dan tot slot, heb je nog wat te zeggen tegen de lezers?

Uhm... rock on? Ik ben altijd erg benieuwd naar de meningen van anderen, dus als je wat hebt aan te merken op onze muziek... stuur een email!

Helloween & Hammerfall in Tilburg

Helloween & Hammerfall in Tilburg

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.