Enquête

Wat vind jij de beste metal- of rockcover van een ABBA-song?

Bang-A-Boomerang – Black-Ingvars
Dancing Queen – Diablo
Does Your Mother Know – Ash
Eagle – Rob Rock
Gimme! Gimme! Gimme! – Mägo De Oz
Gimme! Gimme! Gimme! – Sinergy
Gimme! Gimme! Gimme! – Tragedy
I'm A Marionette – Ghost
Knowing Me, Knowing You – MGT & Ville Valo
Lay All Your Love On Me – Amberian Dawn
Lay All Your Love On Me – Avantasia
Lay All Your Love On Me – Helloween
Mamma Mia – The Black (Sweden)
Money, Money, Money – At Vance
Money, Money, Money – Mental Crypt
Ring, Ring – Sator
S.O.S. – Fozzy
Summer Night City – Therion
Take A Chance On Me – The Black (Sweden)
The Winner Takes It All – At Vance
Voulez-Vous – Morgana Lefay
Waterloo – Black-Ingvars
Waterloo – Nation
When I Kissed The Teacher – Last Autumn's Dream
een andere ABBA-cover, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  1 december:
 • Insomnium en Omnium Gatherum
 • 2 december:
 • Árstíðir
 • Hällas en Gigatron2000
 • Insomnium en Omnium Gatherum
 • Sonata Arctica en Eleine
 • Wilson & Wakeman
 • 3 december:
 • Hangman's Chair
 • Heilung
 • 4 december:
 • Dool en Ggu:ll
 • Epica en Blackbriar
Geen concerten bekend voor 01-01-2022.
Kalender
Vandaag jarig:
 • Brad Delson (Linkin Park) - 44
 • Chris Poland (Megadeth) - 64
 • Eric Bloom (Blue Öyster Cult) - 77
 • Ikey Owens (The Mars Volta)? - 47
 • Jochem Jonkman (Vanderbuyst) - 40
 • John Densmore (The Doors) - 77
 • Lorenzo Frascaroli (Tystnaden) - 40
 • Roger Peterson (Intwine) - 41
 • Steve Gibb (Black Label Society) - 48

Vandaag overleden:
 • Martin Sharp (illustrator) - 2013
 • Ray Gillen (Badlands) - 1993
 • Richard Coughlan (Caravan) - 2013
Concertreview

November-7, Tears Of Martyr, Blackbriar en Mayze
Op 7 mei 2016 in Het Podium, Hoogeveen
Een review door Jeffrey
Foto's door Ad van Os

Na een koude aprilmaand schijnt in mei de zon volop in Nederland. Drenthe is zelfs de warmste plek in Europa op een bepaald moment. Lekker terrasjes- en barbecueweer. Het is vanavond dan ook rustig in Het Podium te Hoogeveen, waar November-7 hoofdact is en drie andere bands met een zangeres achter de microfoon voor support zorgen. Naast het Spaanse Tears Of Martyr, dat samen met de Zwitsers meereist door Europa, zijn dat Blackbriar uit Assen en Mayze uit Duitsland.

Zo levendig als het buiten is, zo stil is het binnen voordat Mayze aan het eerste optreden in Nederland mag beginnen. Er zijn hooguit dertig mensen in het pand en het doet wat treurig aan. Naast het mooie weer zal onbekendheid met de acts wellicht een rol spelen om niet naar Het Podium af te reizen, alsmede de halve finale van de FemME-battle die elders in het land plaatsvindt.

Ondanks de tegenvallende opkomst laten de oosterburen op het podium zich van hun goede kant zien en horen, alhoewel de keyboardmelodieën niet altijd even sterk in de mix staan. Het kwintet, dat in 2012 bij elkaar is gekomen, speelt een mix van gothic (Lacuna Coil) metal/rock (The Gathering), triphop (Massive Attack, Portishead) en enkele prog-momenten. Op papier een interessante mix, in de praktijk zijn er zowel overtuigende als minder overtuigende secties. Vanavond komen zes nummers van het debuutalbum The Land Of Lucid Feathers. He, As I Close My Eyes en Pounding Dead Heart bevatten de beste ideeën. Op andere momenten is er op compositorisch gebied nog wel wat te verbeteren. Desondanks heeft de muziek live een stuk meer power dan op de plaat en zijn zowel de krachtige zang, doomy riffs als oriëntaalse melodieën prima in orde. De presentatie van frontvrouw Maike Flüshöh geeft het geheel een occult fantasierandje. Ze praat de songs op een zwoele manier aaneen, maar moet nog wel op haar Engels oefenen (“Thank you very well”). Mayze is al met al een aardige openingsact.

Mayze @ Het Podium, Hoogeveen, 7 mei 2016

Mayze @ Het Podium, Hoogeveen, 7 mei 2016

De ep Fractured Fairytales laat nog even op zich wachten, maar Blackbriar heeft voldoende songs om een set mee te vullen. Eind januari in Arnhem was de Drentse formatie een verrassend geslaagde openingsact en ook vandaag laten Zora Cock en haar mannen een aardig goede indruk achter. De mysterieuze combinatie van alternatieve metal en rock (In This Moment, Radiohead, Muse, Evanescence, Queens Of The Stone Age en Kate Bush) is interessant. Fight And Overcome, het stevig rockende Witching Hour, het toegankelijke Hear You Scream (met mooie solo), de prima compositie Until Eternity en Regret komen prima uit de verf. De andere doen er niet veel voor onder, al zijn er wat slordigheden die veroorzaakt worden door het matige geluid op het podium. Ook de presentatie van de heren mag wel wat enthousiaster. Zora geeft het goede voorbeeld door zich in te leven in de songs. Blackbriar (inclusief gitarist Robin Koezen) krijgt terecht veel applaus voor een optreden dat een voldoende verdient.

Blackbriar @ Het Podium, Hoogeveen, 7 mei 2016

Blackbriar @ Het Podium, Hoogeveen, 7 mei 2016

Net als voor Mayze is het voor Tears Of Martyr het eerste optreden op Nederlandse bodem. De Spanjaarden reizen als support van November-7 mee door Europa onder de naam November Tears European Tour 2016. De Zuid-Europeanen begonnen eind jaren negentig op de Canarische Eilanden met het maken van doomdeath, maar naarmate de tijd vorderde, voegde het kwartet klassieke elementen toe. Nadat in 2007 de symfonische metalformatie verhuisd was naar Madrid, kwam het debuut Entrance (2010) uit, gevolgd door Tales (2013). Nightwish is een belangrijke inspiratiebron. De kracht van Tears Of Martyr zit met name in de sopraanstem van Berenice Musa. Dat blijkt direct al tijdens de sterke opener The Scent N˚ 13th. Het is dan ook jammer dat de extreme vocalen van gitarist Miguel Angel Marqués tegenvallen. De geluidsman zet het volume daarvan dan ook wat zachter, maar hij verzuimt het geluid van de bas zachter te zetten, waardoor niet alle gitaar- en keyboardpartijen (van tape) goed doorkomen. Top is het optreden dus niet, maar de set bevat voldoende aangename songs. Van het tragische Fallen Hero tot het filmische, verhalende Chasing The Sun (met name het tweede deel). Hoogtepunt is Mermaid And Loneliness, waarin Berenice laat horen ook met haar gewone stem prima uit de voeten te kunnen. Het is jammer dat ze die techniek niet wat vaker toepast. Het zou de afwisseling ten goede komen. Ze toont zich net als de heren evenwel actief. De bandleden staan soms synchroon te headbangen en betrekken het publiek er een paar keer goed bij. Ook Tears Of Martyr scoort een voldoende.

Tears Of Martyr @ Het Podium, Hoogeveen, 7 mei 2016

Tears Of Martyr @ Het Podium, Hoogeveen, 7 mei 2016

Hoofdact November-7 presteert vanavond veruit het beste van de vier acts. Vorige week hadden de Zwitsers in Eindhoven nog last van een slecht geluid op het podium, maar vandaag is het stukken beter. De moderne metal (geïnspireerd door onder andere Evanescence, Rammstein en Lacuna Coil) vult de zaal op een prettige manier en ook al zijn er niet veel bezoekers, er ontstaat toch een “cosy show”. Tegen een achtergrond van een backdrop, rookkanonnen en een lichtshow valt op dat de muzikanten uit het land van “cows, chocolate and cuckoo clocks” het naar hun zin hebben. Gitarist Steph is zowel links als rechts op het podium te vinden en moedigt de bezoekers aan om mee te klappen. Zangeres Anna eist de meeste aandacht op. Ze is overal op het podium te vinden, staat te dansen en maakt zowel contact met Steph, drummer Sieg als het publiek. De aanvankelijk in doktersjas gehesen frontvrouw neemt de tijd voor selfies en legt uit dat de bassist niet aanwezig is vanwege een overdosis Awaraxid. Dat is een zelfverzonnen drug die je weer jong maakt en laat zijn wie je bent. Ze deelt er een paar doosjes van uit aan de paar bezoekers die de hele avond vooraan staan. De overige aanwezigen nemen vanavond een paar meter afstand.

November-7 @ Het Podium, Hoogeveen, 7 mei 2016

De setlist is wat uitgebreider dan in Effenaar, al worden niet alle songs van de lijst gespeeld omdat het optreden meer dan een half uur te laat begint (die vertraging trad al eerder op). Desondanks krijgen de aanwezige belangstellenden een mooie dwarsdoorsnee te horen van de twee full-lenghts Season 3 (2011) en Awaraxid 7mg (2014). Her Name, Angel en Alive zijn vroege hoogtepunten. Het klinkt lekker energiek en catchy. De riffs zijn lekker vet, de industriële ritmes zijn strak en de zang van Anna is zuiver. Ze vertelt dat ze veel reizen om op te treden en dat ze het leuk vinden om zo nu en dan een verrassing te laten horen. Die komt er met de Rammstein-cover Sonne. Een aangename verrassing, ware het niet dat de vrouwelijke zang niet zo mooi past. In de eigen nummers komt haar stem toch een stuk sterker over, zoals in Parasite en Another Day, die highlights van het laatste deel van het optreden zijn. November-7 krijgt terecht veel applaus voor een sterk en vermakelijk optreden. Na de laatste tonen is er nog de gelegenheid om de bands te spreken voordat we de zwoele nacht ingaan. Buiten is het rond middernacht nog altijd aangenaam.

Met dank aan Ad van Het Podium te Hoogeveen voor de foto's.

November-7 @ Het Podium, Hoogeveen, 7 mei 2016

November-7 @ Het Podium, Hoogeveen, 7 mei 2016

Setlist November-7:
1. Acid Life
2. Her Name
3. In My Mind
4. Angel
5. Alive
6. Divine
7. Tug Of War
8. Parasite
9. Sonne (Rammstein-cover)
10. Another Day
11. Black Veil
12. Pieces Of Me

Setlist Tears Of Martyr:
1. The Scent N˚ 13th
2. Golem
3. Fallen Hero
4. Of A Raven Born
5. Chasing The Sun
6. Lost Boys
7. Mermaid And Loneliness
8. Evil Domini

Setlist Blackbriar:
1. I Like The Taste
2. Fight And Overcome
3. Greedy Deed
4. Witching Hour
5. Ready To Kill
6. Knock You Down
7. Hear You Scream
8. Creatures Of The Night
9. Until Eternity
10. Regret

Setlist Mayze:
1. Embracing Whispers
2. Secret Garden
3. He
4. As I Close My Eyes
5. Pounding Dead Heart
6. Lucid Feathers

Mayze

Mayze @ Het Podium, Hoogeveen, 7 mei 2016

Mayze @ Het Podium, Hoogeveen, 7 mei 2016

Blackbriar

Blackbriar @ Het Podium, Hoogeveen, 7 mei 2016

Blackbriar @ Het Podium, Hoogeveen, 7 mei 2016

Tears Of Martyr

Tears Of Martyr @ Het Podium, Hoogeveen, 7 mei 2016

Tears Of Martyr @ Het Podium, Hoogeveen, 7 mei 2016

November-7

November-7 @ Het Podium, Hoogeveen, 7 mei 2016

November-7 @ Het Podium, Hoogeveen, 7 mei 2016

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.