Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

21-09-2020

Parkway Drive, Architects en Thy Art Is Murder
Op 17 februari 2016 in 013, Tilburg
Een review door Jeffrey
Foto's door Erik Luyten Photography
“Leave happier than you came in!” De woorden van Winston McCall, frontman van Parkway Drive, staan me nog goed bij als ik terugdenk aan het optreden van de hoofdact gisteren in 013 te Tilburg. Een nagenoeg uitverkochte zaal kwam, zag en beleefde een topavond in de vernieuwde muziektempel. Buiten was het koud, maar binnen warmden Thy Art Is Murder en Architects de bezoekers al vroeg op.

Het is nog lang niet vol als Thy Art Is Murder het podium betreedt. Toch zit de sfeer er direct in en ontstaat vanaf het openingsnummer Absolute Genocide een pit. Verder naar achteren blijft het een stuk rustiger, ook nadat Nick Arthur de toeschouwers heeft aangemoedigd om mee te zingen en de actievelingen in de pit heeft aangespoord met: “Keep that motherfucker spinning!” De frontman van de Amerikaanse deathcoreband Molotov Solution is tijdens de Ire European-tour de vervanger van de eind vorig jaar vertrokken Chris ‘CJ’ McMahon. Met zijn imposante voorkomen en brute stem doet Nick trouwens niets onder voor CJ. De anderen staan jammer genoeg wat plichtmatig te spelen, al verdient het technische drumwerk van Lee Stanton (op wat foutjes met de triggers na) een compliment.

Thy Art Is Murder @ 013, Tilburg, 17 februari 2016. Foto © Erik Luyten Photography

De snel in populariteit stijgende Australische formatie beleefde met Holy War vorig jaar het meest succesvolle jaar uit zijn carrière. Op de setlist staan dan ook vier tracks die afkomstig zijn van dit derde album. Daarnaast zijn het de favorieten The Purest Strain Of Hate, Shadow Of Eternal Sin en Reign Of Darkness die aan bod komen. Het zijn vandaag vooral de vette breakdowns die imponeren. De atmosferische leads en melodielijnen komen pas later in de set tot hun recht. Dat zorgt dan ook voor wat gemengde gevoelens met betrekking tot de prestaties van Thy Art Is Murder. Een aangename openingsact waar zowel qua show als geluid toch meer in had gezeten.

Thy Art Is Murder @ 013, Tilburg, 17 februari 2016. Foto © Erik Luyten Photography

Het Engelse Architects, inmiddels toch ook een populaire publiekstrekker, vergaat het beter. Een groot verschil met de openingsact is dat naast de frontman ook zijn bandmaten enthousiast zijn. Meteen vanaf Gravedigger staan ze te bewegen, vormt zich een pit, schreeuwt het publiek mee (“Bitter and end some” en “He doesn’t fucking love us”) en is er zelfs een ‘jump the fuck up’-moment tijdens The Devil Is Near. Op drie nummers na komt het zesde album Lost Forever //Lost Together in zijn geheel aan bod, aangevuld met Alpha Omega en het afsluitende These Colours Don’t Run, één van de publieksfavorieten, waarbij ook de lichtshow met vier schermen in positieve zin opvalt.

Architects @ 013, Tilburg, 17 februari 2016. Foto © Erik Luyten Photography

Tussen de nummers door spreekt Sam Carter de fans toe en bedankt hij ze voor hun komst en steun. Ook vraagt hij tot twee maal toe (met een tussenpoos van ongeveer tien minuten) wie er voor het eerst bij een show van Architects aanwezig is. Bijzonder, net als het moment dat hij tijdens het relatieve rustpunt Colony Collapse en Alpha Omega even clean zingt. Jammer is dat op die momenten het volume van de microfoon wat zacht staat, want Sam laat horen dat hij over een goede stem beschikt. Het zijn echter zijn screams die het meest overtuigen (al staat er iets teveel galm op), samen met de vette riffs in bijvoorbeeld Broken Cross, Alpha Omega en Dead Man Talking. Architects laat een zeer positieve indruk achter en krijgt terecht veel bijval.

Architects @ 013, Tilburg, 17 februari 2016. Foto © Erik Luyten Photography

De pauzemuziek van vandaag is een verhaal apart. Enerzijds sluiten de Top 2000-klassiekers als Ik Zat Alleen In Een Vuile Kameel (voor de niet-Mama Appelsap-kenners bekend onder de naam Down Under van Men At Work) totaal niet aan bij de metal, anderzijds maalt het publiek er allerminst om. Vooraan zingen steeds meer bezoekers mee en tijdens The Final Countdown ontstaat er al een aardig feestje, dat met Bohemian Rhapsody flink veel groter wordt. Aanstekers gaan de lucht in, de hele zaal schreeuwt mee en later ontstaat zelfs een pit. Als de laatste toon is uitgeklonken en het doek met het logo van Ire valt (dat de hele pauze voor het podium heeft gehangen), is Parkway Drive net begonnen met spelen, vergezeld van slingers, confetti en vuur. Een sterk staaltje regie en een prachtig begin van de show.

Parkway Drive @ 013, Tilburg, 17 februari 2016. Foto © Erik Luyten Photography

Vanaf dat moment is er geen houden meer aan. Vijf kwartier lang zingen de fans hun kelen schor, gaan de handen (en condoombalonnen en een opblaasbijl) de lucht in en vormt zich een vrij chaotische, drukke pit (“Absolute chaos”, volgens de frontman), die aanvankelijk steeds groter wordt. Wat direct opvalt, is dat Jia ‘Pie’ O’Connor niet bast, maar Thy Art Is Murder-gitarist Andy Marsh. Dat schijnt te maken te hebben met de gezondheid van de vrouw van Pie. Wat nog meer opvalt, zijn de grijstinten in het haar van Winston McCall en het plezier waarmee hij op het podium staat. De frontman lacht zelfs om het even uitvallen van zijn microfoon tijdens Vice Grip. De bassist deelt in de vreugde middels een dansje en als hij zich even aan de zijkant van het podium meldt samen met de anderen (behalve de frontman), vraagt Winston zich af: “What are you doing there?” Op dat moment draaien de muzikanten om met een biertje in de hand.

Parkway Drive @ 013, Tilburg, 17 februari 2016. Foto © Erik Luyten Photography

Het plezier en de energie op het podium stralen af naar de fans die hun geluk niet op kunnen en Bier En Tieten zingen. Sommige favorieten komen al vroeg voorbij, zoals Carrion en Deliver Me. Andere volgen later, maar er is eigenlijk nauwelijks een zwak moment te noteren (al valt het tijdens de solo’s even wat stil). De enige domper is het geluid van de double bass, maar zelfs die kan geen roet in het eten gooien. Inmiddels stijgt de temperatuur in de zaal tot een kookpunt als er ook nog eens een vuurshow (tijdens Karma, Vice Grip, Dedicated, Bottom Feeder en Swing) bij komt kijken, die naast de muziek voor het broodnodige schouwspel zorgt.

Publiek @ 013, Tilburg, 17 februari 2016. Foto © Erik Luyten Photography

Van bovenaf is mooi te zien hoe iedereen springt tijdens Bottom Feeder en op verzoek van McCall iemand van achteren naar voren crowdsurft tijdens Romance Is Dead. Dat gaat met vallen en opstaan. Gaaf is ook dat zich tijdens Swing een circlepit vormt rond iemand die een ander op de schouders neemt. Na een korte pauze komt er nog een toegift met twee nummers. Het zijn Crushed, dat in het donker begint, met de frontman die een Romeinse kaars laat branden en vuur op het podium, en Home Is For The Heartless, met spetterend vuurwerk van boven. Inmiddels ruikt het flink naar vuurwerk en kun je van bepaalde plekken beneden het balkon boven zowat niet meer zien.

Parkway Drive @ 013, Tilburg, 17 februari 2016. Foto © Erik Luyten Photography

De grote zaal in 013 was vandaag het perfecte toneel voor een fantastisch optreden van Parkway Drive. Thy Art Is Murder en Architects warmden de boel lekker op voor de hoofdact die vandaag voor onaflatende energie, een sterke setlist en een mooie vuurshow zorgde. Ook al doen de botten pijn van het moshen, hebben we last van de nekspieren van het headbangen en geen stem meer over, we left happier than we came in!

Met dank aan Erik Luyten Photography voor de foto's.

Setlist Parkway Drive:
1. Destroyer
2. Dying To Believe
3. Carrion
4. Karma
5. Dark Days
6. Deliver Me
7. Vice Grip
8. Idols And Anchors
9. Dedicated
10. Wild Eyes
11. Bottom Feeder
12. Romance Is Dead
13. Swing

Toegift:
14. Crushed
15. Home Is For The Heartless

Setlist Architects:
1. Gravedigger
2. Broken Cross
3. The Devil Is Near
4. Dead Man Talking
5. Colony Collapse
6. Alpha Omega
7. C.A.N.C.E.R.
8. Naysayer
9. These Colours Don't Run

Setlist Thy Art Is Murder:
1. Absolute Genocide
2. Coffin Dragger
3. The Purest Strain Of Hate
4. Shadow Of Eternal Sin
5. Reign Of Darkness
6. Light Bearer
7. Holy War

Publiek @ 013, Tilburg, 17 februari 2016. Foto © Erik Luyten Photography

[ Terug naar de Concert Reviews ]

Reactie van bakvet op 18-02-2016 om 23:04u


Nooit gehoord van deze band. Wat voor mensen luisteren naar deze band? Liefhebbers van Amon Amarth, Amorphis, Kataklysm? Wat ik hoor klinkt niet slecht, maar het is me te modern. Of is dit zo''n band die populair is bij Aardschok lezers? Zaal ik Tilburg vol en concert verslag op metalfan, notabene.

Reactie van Rip op 18-02-2016 om 23:11u


Metalcore band uit Australië. Wel eens gezien op Forta. Niet mijn ding maar wel uitstekende live band. De link naar Aardschoklezers begrijp ik niet. Weer van die totaal niet onderbouwde kritiek. Kan mij goed voorstellen dat hiervoor een publiek is. Hoop dat jullie ervan genoten hebben !!!

Reactie van Metal op 18-02-2016 om 23:22u


Top concert!!!!!!

Reactie van Bakvet op 19-02-2016 om 00:32u


In Aardschok kregen toen ik dit blad nog regelmatig kocht, dit soort bands veel aandacht. Nu ik de Aardschok niet meer koop ontgaan dit soort bands mij. Vandaar de link. Niks tegen Aardschok, blad vaak gekocht.

Reactie van scorpion op 19-02-2016 om 09:35u


wederom een prachtig concert! hoe je het ook noemt dit is echt een topper en kan mij vaak veel beter vermaken dat oude uitgerangeerde bands die het alleen nog voor de poen doen.

Reactie van Mozilla op 19-02-2016 om 14:11u


Mooi verslag! Wij waren er bij en hadden dezelfde indruk over deze avond. Parkway Drive moet wel opletten dat ze niet al te commercieel gaan worden, het is nu reeds op het randje maar niettemin een top concert!

Reactie van Jasper op 20-02-2016 om 00:34u


Het was weer supergaaf in 013 woensdag! Een paar jaar geleden ontdekt op Fortarock. Al vaker live gezien.