Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

09-12-2019

Kamelot, Gus G en Kobra And The Lotus
Op 16 oktober 2015 in 013, Tilburg
Een review door Tonnie
Foto's door Tonnie

Kamelot komt graag in 013 in Tilburg. In 2009, 2010 en 2013 wist het internationale gezelschap al de toko vol te trekken, maar dat was voor de verbouwing. Een week nadat de vernieuwde 013 zijn deuren geopend heeft staat Kamelot er weer. En weer is het druk. De vloer staat erg vol en er zijn naar verluid ruim tweeduizend mensen binnen. Gitarist Gus G. en Kobra And The Lotus zijn vandaag de openingsacts bij de eerste "heavy" show in de verbouwde concertzaal.

Kamelot

Voordat de bands beginnen, moet natuurlijk de vernieuwde 013 bekeken worden. De ingang is een stuk naar links verplaatst, waar vroeger de ingang van de parkeergarage was. Dit heeft als gevolg dat de foyer een heel stuk groter geworden is. Direct na binnenkomt staan aan de linkerkant de kluisjes waar je je jas kan opbergen. Minpuntje is wel dat er alleen kleine kluisjes zijn, waar je wel het een en ander in kwijt kan, maar bijvoorbeeld een LP past er niet in. En dat terwijl veel bands die mooie doch antieke geluidsdrager nog gretig verkopen bij de shows. Loop je na binnenkomst rechtdoor, dan gaat de gang naar rechts waar je langs een rookruimte in de "oude" foyer komt. De oude trappen naar boven staan er nog, net als de bar. Wel nieuw is de gang aan de linkerkant van de zaal. In tegenstelling tot vroeger kun je nu zowel aan de linker- als de rechterkant de zaal in. In de zaal zelf aangekomen valt gelijk de gigantische vloer op. Waar je vroeger via de deuren gelijk bij het podium stond, sta je nu pas halfverwege. Het podium is namelijk een meter of vijftien naar achteren geschoven. De oude trapstructuur in de zaal is gebleven en tijdens de show valt de grotere afstand naar het podium vanaf de trap toch best mee. Alles is vanaf daar nog altijd goed te zien. Het rolstoelpodium is nu vooraan de trap, in plaats van helemaal achteraan. Twee lange barren aan de zijkanten van de zaal zorgen ervoor dat je nu wel snel je bier hebt, in tegenstelling tot hoe het vroeger nog wel eens was bij die twee kleine barretjes.

Publiek @ 013, Tilburg, 16-10-2015

Genoeg over de nieuwe zaal, door naar de bands. Het Canadese Kobra And The Lotus, onder leiding van zangeres Kobra Paige, trapt de avond af. In het halfuurtje speeltijd laat de band solide oldschool heavy metal horen, waarvan het merendeel van de nummers afkomstig zijn van het vorig jaar verschenen derde album High Priestess. Een slimme keuze, want met dat album is de band pas echt goed gegroeid. Toch kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat de zang van mevrouw Paige niet altijd live gezongen wordt. Dat neemt echter niet weg dat ze een charismatische frontvrouw is die beschikt over een goede stem. Het handje vol nummers dat gespeeld wordt, smaakt stiekem toch wel naar meer.

Kobra And The Lotus @ 013, Tilburg, 16-10-2015

Ook Gus G. en zijn band klinken goed. De nummers zijn pakkend en de solo's spetteren. Dat laatste wisten we natuurlijk wel, want deze gitarist maakte furore met Firewind en speelt tegenwoordig ook in de band van niemand minder dan Ozzy Osbourne. De laatste jaren is deze Griek echter vooral actief met de band die zijn eigen naam draagt en na het vorig jaar verschenen album I Am The Fire kwam eerder dit jaar alweer de opvolger Brand New Revolution uit. De meeste nummers van vanavond komen dan ook van die twee albums, al is er ook tijd voor World On Fire van Firewind en Crazy Train van Ozzy. Ook mogen we nog even Happy Birthday zingen voor de vrouw van Gus, zodat hij na de tour ook weer thuis mag komen. En het is mooi om te zien dat de band niet alleen om Gus en zijn gitaar draait. Zo volgt na The Quest nog een korte drumsolo en heeft hij in Henning Basse een uitstekende zanger voor zijn band gevonden. De chemie tussen Gus en Henning is uitstekend, wat resulteert in veel plezier op het podium.

Gus G. @ 013, Tilburg, 16-10-2015

Kamelot heeft al enkele malen 013 weten uit te verkopen, maar vanavond lukt dat helaas niet. Toch zijn er naar schatting ongeveer evenveel mensen als vorige keren, dus de band is ook niet op z'n retour. Dat bewijzen de mannen dan ook weer eens met de show, die in het teken staat van het nieuwe album Haven. Vanaf opener Veil Of Elysium neemt de band ons mee in een melodische achtbaan, van snelle nummers als The Great Pandemonium naar het gevoelige Here's To The Fall en terug. Vier nieuwe nummers worden aangevuld met vele bekende nummers uit de inmiddels lange loopbaan van Kamelot. De setlist is echter wel wat voorspelbaar, met natuurlijk Center Of The Universe, Rule The World, Karma en When The Lights Are Down. Het enige opvallende is dat March Of Mephisto eens niet in de toegift zit, maar al eerder in de show voorbij komt. De nadruk ligt echter echter op de laatste twee albums, dus die waarop "nieuwe" zanger Tommy Karevik te horen is. Die doen gelukkig niet onder voor de albums ervoor, dus echt erg is het niet.

Kamelot @ 013, Tilburg, 16-10-2015

En Karevik schittert weer. Hij is op en top entertainer. Hij weet het publiek perfect naar z'n hand te zetten. Zijn stem is geweldig, al staat de zang niet altijd even goed in de mix. Gelukkig weten de andere bandleden zich ook staande te houden op het podium. De achtergrondzang wordt vanavond grotendeels door Kobra Paige gedaan, al mag ze in Center Of The Universe ook nog een stukje leadzang doen. Er worden ook weer wat grapjes uitgehaald en gitarist Thomas Youngblood komt nog met een Nederlandse Kamelot-vlag aanzetten. Vooraf had de band aangegeven dat het een speciale show zou worden, omdat de band graag in Tilburg staat en het het laatste optreden van de tour is. Met het speciale valt het echter wel mee. De setlist is gelijk aan die van de vorige shows. Wel is er weer veel vuurwerk, net als de vorige keer dat de band in deze zaal stond. Gitarist Thomas Youngblood vertelde me 's middags dat deze show een soort try-out zou zijn voor de dvd-opnames die volgend jaar gaan plaatsvinden, maar hij kon nog niet zeggen of dat in dezelfde zaal zou gebeuren. Overigens mogen we ook bij Kamelot Happy Birthday zingen, want drummer Casey Grillo is jarig. Hij krijgt ook nog een momentje in de spotlights met zijn drumsolo na Insomnia.

Kamelot @ 013, Tilburg, 16-10-2015

De band heeft voor deze show een speciale gast meegenomen. Eerder in de avond mocht Kobra Paige de achtergrondzang verzorgen, maar bij Veritas komt Elize Ryd van Amaranthe ineens ten tonele. Zij was in het verleden al vaker de achtergrondzangeres bij Kamelot en vanavond is ze er weer bij voor enkele nummers. De grunts in Liar Liar komen overigens van tape, al doet Ryd wel net of zij het is. Eerder op de avond in March Of Mephisto ontbrak er sowieso een tweede vocalist op het podium voor de grunts, waardoor het daarin helemaal duidelijk van een bandje was. Ondanks dat maken de heren en dames er een erg leuk feest van op het podium, met als afsluiter het geweldige Sacrimony (Angel Of Afterlife). Daarbij worden nog eenmaal alle registers opengetrokken en laat Kamelot wederom zien wat voor geweldige liveband het is. Op naar de volgende keer in 013!

Kamelot @ 013, Tilburg, 16-10-2015

Setlist Kamelot:
1. Veil Of Elysium
2. When The Lights Are Down
3. The Great Pandemonium
4. Center Of The Universe
5. Karma
6. Torn
7. Here's To The Fall
8. March Of Mephisto
9. Rule The World
10. Insomnia
11. Veritas
12. Liar Liar (Wasteland Monarchy)
13. Forever

Toegift:
14. Revolution
15. Sacrimony (Angel Of Afterlife)

Kamelot @ 013, Tilburg, 16-10-2015

Kamelot @ 013, Tilburg, 16-10-2015 Kamelot @ 013, Tilburg, 16-10-2015
Kamelot @ 013, Tilburg, 16-10-2015

Setlist Gus G:
1. Burn
2. Brand New Revolution
3. Eyes Wide Open
4. Come Hell or High Water
5. World on Fire
6. The Quest
7. Redemption
8. I Am the Fire
9. Crazy Train

Gus G. @ 013, Tilburg, 16-10-2015
Gus G. @ 013, Tilburg, 16-10-2015
Gus G. @ 013, Tilburg, 16-10-2015

Setlist Kobra And The Lotus:
1. Soldier
2. Warhorse
3. Hold On
4 I Am, I Am
5. Lost in the Shadows
6. 50 Shades of Evil

Kobra And The Lotus @ 013, Tilburg, 16-10-2015
Kobra And The Lotus @ 013, Tilburg, 16-10-2015
Kobra And The Lotus @ 013, Tilburg, 16-10-2015
Kobra And The Lotus @ 013, Tilburg, 16-10-2015

Meer foto's vind je op onze Facebook pagina.

[ Terug naar de Concert Reviews ]

Reactie van Bert op 19-10-2015 om 09:44u


Thomas Youngblood deed de grunts tijdens March of Mephisto.

Reactie van Nathan op 19-10-2015 om 14:00u


Thomas Youngblood deed alsof hij de grunts deed tijdens March of Mephisto.

Reactie van Bert op 19-10-2015 om 15:23u


Ook goed, dan speelde hij de tweede vocalist.