Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2021

Incubate 2015
Op 20 september 2015 in Incubate, Tilburg
Een review door Wouter
Foto's door Wouter

Incubate, het voormalige uit Amerika overgevlogen ZXZW, host sinds jaar en dag een handjevol metalbands. Het festival dat in tientallen verschillende venues in Tilburg plaatsvindt, is met de jaren flink gegroeid. Als vanzelfsprekend groeit daarmee ook de entreeprijs en het formaat van de namen in de line-up. Opvallend is dat het Natuurtheater dit jaar een prominentere plek in de programmering heeft gekregen. We waren op zondag 20 september een dagje op Incubate.

Na het ophalen van de perskaarten lopen we terug richting auto. Onderweg pakken we in de overvolle Paradox nog een paar nummers mee van het IJslandse Vk. Wat er in het IJslandse water zit, is al jarenlang een mysterie, maar dat het bands oplevert met geweldige muzikanten staat buiten kijf. De dromerige elektronica die voorzien is van echte gitaar en sax is een erg prettig begin van de dag. Toch begint het na een nummertje of drie wat eentonig te worden. We moeten door.

Vk @ Incubate, Tilburg, 20-09-2015

Vk @ Incubate, Tilburg, 20-09-2015

We moeten door naar onze landgenoten van Outskirts in Dudok, zo dachten we. Maar die waren al bezig met afbouwen terwijl ze volgens het programmaboekje nog een kwartier hadden. Jammer, maar helaas. Dan maar door naar het Natuurtheater.

In het Natuurtheater staat namelijk een avondvullend programma van wat je in brede zin 'duistere bands' zou kunnen noemen. Het Oostenrijkse duo Jochen Stock en Thomas Riesner vertegenwoordigt Dornenreich vandaag met een akoestische set. Dat de setlist dan voornamelijk opgesierd zal worden met nummers van het in 2008 verschenen In Luft Geritzt, behoeft geen uitleg.

Hoewel het nog klaarlicht is, loopt het Natuurtheater langzaam vol met blackmetal-minnend Nederland. Steevast gelardeerd in semiverplicht zwart t-shirt met onleesbare bandnaam, verheugt de een zich op de eerste tonen, terwijl de ander meer aandacht heeft voor het bier; waarvan sommigen overduidelijk al meerdere uren 'op weg' zijn.

Dornenreich @ Incubate, Tilburg, 20-09-2015

Dan verschijnt het duo ten tonele en de duistere akoestische tonen laten menigeen wegdromen. Met nummers als Jagd en Drang klinkt Dornenreich bezwerend. Langzamerhand maant de band steeds meer mensen tot stilte. Tijdens en tussen de nummers door neemt het geroezemoes af en het applaus neemt toe. Het is jammer dat het geluid met name in de basregionen erg belabberd klinkt, maar dat lijkt de meesten niet te deren. Met ruim een uur muziek op de klok is dit een waardige opener van deze avond.

Dornenreich @ Incubate, Tilburg, 20-09-2015

In de veronderstelling dat we wel wat zouden kunnen eten voordat de volgende band begint, nemen we plaats op het terras. Daar krijgen we te horen dat het toch minstens een half uur ging duren voor we aan de beurt waren. Gezien de stress waarmee de beste dame een en ander meedeelde, gokten wij dat dit nog aan de ambitieuze kant was en het besef dat we daarmee waarschijnlijk Lifelover grotendeels zouden missen en Of The Wand And The Moon toch niet zo heel erg aantrekkelijk is, besluiten we het metalprogramma in Little Devil verder op te pakken.

We sluiten aan bij Brutus, het Vlaamse trio dat vooral om drumster/zangeres Stefanie Mannaerts draait, trekt de zaal volledig vol. De punky inslag die deze band tussen de postrockbedrijven door ten gehore brengt, is spannend en interessant. Hoewel de aandacht als vanzelfsprekend uitgaat naar Stefanie, die met haar drumstel voor op het podium staat, is ook bassist Peter Mulders met zijn uitbundige performance regelmatig blikkenvanger. Brutus, een band om rekening mee te houden in de toekomst!

Brutus @ Incubate, Tilburg, 20-09-2015

Brutus @ Incubate, Tilburg, 20-09-2015

Wie van vrouwen op het podium houdt, treft het vanavond. Ook de The Fifth Alliance, de doom/sludgeband uit Breda, is voorzien van een frontvrouw. Wellicht is iedereen gaan eten na Brutus, maar het is een stuk rustiger in de zaal geworden. Dat weerhoudt Silvia Berger er echter niet van om hard van leer te trekken en haar hele ziel en zaligheid vocaal op de microfoon los te laten. Langzaam maar zeker weet ze meer mensen in haar 'ritueel' mee te krijgen. Een intense show die nog het meest weg heeft van een 'mis' van Amen Ra.

The Fifth Alliance @ Incubate, Tilburg, 20-09-2015

The Fifth Alliance @ Incubate, Tilburg, 20-09-2015

Over Amen Ra gesproken, de volgende band is direct gelieerd aan deze zuiderburen. The Black Heart Rebellion is onderdeel van het kunstenaarscollectief rondom die band. De heren gooien het alleen over een wat experimentelere boeg. De psychedelische, experimentele sound voert ons langs verschillende genres. Niet makkelijk te behappen, maar wel betoverend en bezwerend. Zij sluiten een mooie metalzondag af van weer een geslaagd Incubate. Op naar volgend jaar.

The Black Heart Rebellion @ Incubate, Tilburg, 20-09-2015

The Black Heart Rebellion @ Incubate, Tilburg, 20-09-2015

Meer foto's op www.basementonline.nl

[ Terug naar de Concert Reviews ]

Reactie van iron_dennis op 28-09-2015 om 22:25u


En Empyrium heb je hierdoor ook gemist en daarmee n van de optredens van het jaar!

Reactie van Triple op 28-09-2015 om 23:39u


Over Lifelover had je ook een vette review kunnen schrijven.
Was inderdaad te druk bij het cafetje en wij besloten ook niet te wachten, de burgers en sates naast het podium waren ook prima :P
Empyrium was te gek, kreeg het er zelfs een beetje warm van in de kou...

Reactie van een Metalfan op 29-09-2015 om 13:27u


Rare review.Een aparte band als Lifelover die zelden speelt sla je over...

Reactie van Wouter op 29-09-2015 om 19:49u


Beste ''een Metalfan''. De organisatie van Incubate heeft bepaald dat er slechts een handjevol minuten foto''s gemaakt mag worden aan het begin van de set van een band.

Wij waren ervan uitgegaan dat de organisatie wel aan het Natuurtheater door zou hebben gegeven dat een extra mannetje in de keuken wellicht geen slecht idee zou zijn.

Je kan ons verwijten dat we daarvan uitgingen. Je kan het de organisatie verwijten. Misschien allebei.

Het programma stond vol met metalbands, wij hebben deze keuze gemaakt. Ik snap dat jij hem anders zou hebben gemaakt.

Als je daarmee de review af wilt doen als ''raar'', heb je helemaal gelijk.

Reactie van iron_dennis op 29-09-2015 om 19:56u


Idd ook Lifelover was geweldig. Ik snap dat Incubate een festival is waar je overal binnen wil lopen maar eenmaal in het natuurtheater (wat niet in het cebtrum van Tilburg ligt) ga je er niet meer weg, zeker niet met zo''n line-up.