Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

28-09-2021

Riverside
Op 24 juli 2015 in Cultuurpodium Boerderij, Zoetermeer
Een review door Jeffrey
Foto's door Monica Duffels
Op 4 september verschijnt Love, Fear And The Time Machine, het nieuwe album van Riverside. Voor het zover is, toert de band door Europa en is te zien op zowel festivals als tijdens clubshows. Een van de optredens is in het gemoedelijke Cultuurpodium Boerderij te Zoetermeer. Er is vanavond geen voorprogramma, dus kan men extra lang genieten van de hoofdact.

Riverside in Zoetermeer

Riverside komt graag naar Zoetermeer. Volgens frontman Mariusz Duda viert de progrockformatie vandaag zelfs zijn “sixth time anniversary”. Een bijzondere gelegenheid waar veel mensen op afkomen aangezien de zaal vol staat met geïnteresseerden. Zij zien de Poolse muzikanten om half negen beginnen aan hun set. Er valt direct een verrassing te noteren. Bovenaan de setlist staat namelijk Lost (Why Should I Be Frightened By A Hat?), een nieuw nummer dat ook het zesde album zal openen. Het laat een nieuwe richting horen, een verlichting van de sound, en dat is even wennen voor de fans. Uiteraard is er applaus achteraf, maar dat klinkt nog wat voorzichtig.

Riverside

De fans komen pas wat losser bij Hyperactive, als gitarist Piotr Grudziński en bassist/zanger Mariusz Duda het publiek aanmoedigen mee te doen. Hier en daar zie je liefhebbers al opgaan in de muziek. Vooral tijdens de favorieten Conceiving You, 02 Panic Room en Egoist Hedonist is de publieksreactie achteraf uitbundiger. Het is een fase waarbij het geluid voller komt te staan, waardoor het extra genieten is. Opvallend zijn de extra verfraaiende bewerking en extended versions van verschillende nummers. Zo leidt een intro met de tekst “I wish you told me that before” Conceiving You in, bevat Egoist Hedonist extra samples, is er een extra lang einde van Acronym Love met een mooie baspartij en zang en zo zijn er nog wel meer voorbeelden.

Riverside

Over de bas gesproken; wat me tegenvalt, is het begin van The Depth Of Self Dillusion, omdat de baspartij die op de albumversie het nummer extra inhoudt geeft, live bijna geheel wegvalt. Er zijn echter later tijdens het optreden voldoende momenten dat de bas van toegevoegde waarde is, zoals in Escalator Shrine, dat ingeleid wordt met een ‘atmosferisch effectenboxjesintro’. Een ander minpunt is de bijna niet te horen achtergrondzang van toetsenist Michał Łapaj, waardoor gitarist Piotr bij moet springen om tijdens de voorstelronde Mariusz aan te kondigen. Verder staat het geluid goed afgesteld, zodat de solo’s van Piotr, een van de sterkste elementen in de muziek van Riverside, helder klinken. Het publiek geniet, bevindt zich deels in een andere wereld en is indrukwekkend stil als er een rustige passage volgt. Men wil geen toon missen en het is mooi om dit respect te ervaren.

Riverside

Na anderhalf uur komt er echter een einde aan het optreden. Het viertal muzikanten verlaat het podium, maar keert vrij vlot weer terug voor een uitgebreide toegift met The Same River en The Curtain Falls. Een zaal met schijnbaar louter liefhebbers bewondert nog een half uur het vakwerk van de progrockformatie die vanaf 2001 zijn populariteit zag stijgen en inmiddels een gevestigde naam is. De Poolse rockers doen die status vanavond absoluut eer aan en het komt ze dan achteraf ook terecht op een luid gejuich en lang aanhoudend applaus te staan. Het was een prachtige avond met sfeervolle progrock voor een volle zaal met vooral liefhebbers.

Riverside

Heb je het optreden gemist? Treur dan niet. Later dit jaar keert Riverside terug naar Nederland voor optredens in Zwolle op zaterdag 17 oktober en zondag 18 oktober in Tilburg. Wellicht komen daar meer tracks van Love, Fear And The Time Machine aan bod.

Met dank aan Monica Duffels van Cultuurpodium Boerderij voor de foto's.

Setlist:
1. Lost (Why Should I Be Frightened By A Hat?)
2. Feel Like Falling
3. Hyperactive
4. Conceiving You
5. 02 Panic Room
6. Egoist Hedonist
7. Acronym Love
8. The Depth Of Self-Delusion
9. Reality Dream III
10. We Got Used To Us
11. Discard Your Fear
12. Escalator Shrine

Toegift:
13. The Same River
14. The Curtain Falls

[ Terug naar de Concert Reviews ]

Reactie van Tim op 29-07-2015 om 13:53u


Goede band, maar weer eens gaan kijken in Zwolle

Reactie van een Metalfan op 29-07-2015 om 16:43u


Wow even hun meest epische nummers als toegift. Niet slecht.
Helaas kunnen de nieuwe nummers mij tot op heden nog niet echt boeien