Pit
Enquête

Wat is vooralsnog jouw favoriete studio-album, dat in januari 2023 is uitgebracht?

...And Oceans – As In Gardens, So In Tombs
Ahab – The Coral Tombs
Atrocity – Okkult III
Beyond The Black – Beyond The Black
Black Star Riders – Wrong Side Of Paradise
Death Engine – Ocean
Defy The Curse – Horrors Of Human Sacrifice
Esoctrilihum – Funeral
For I Am King – Crown
Hoplites (Ὁπλίτης) – I Lied
Høstsol – Länge Leve Döden
Imperium Dekadenz – Into Sorrow Evermore
Iravu – A Fate Worse Than Home
Katatonia – Sky Void Of Stars
Killer – Hellfire
Måneskin – Rush!
Obituary – Dying Of Everything
Riverside – ID.Entity
Schavot – Kronieken Uit De Nevel
Thy Darkened Shade – Liber Lvcifer II: Mahapralaya
Twilight Force – At The Heart Of Wintervale
Uriah Heep – Chaos And Colour
VV – Neon Noir
Walg – III
een ander studio-album uit januari 2023

[ Uitslag | Enquêtes ]

  8 februari:
 • Manowar
 • 9 februari:
 • Napalm Death, Doom, Siberian Meatgrinder en Show Me The Body
 • 10 februari:
 • Diablo Swing Orchestra
 • Distant en Changing Tides
 • Dream Theater
 • For I Am King en Another Now
 • Sepiroth, Carceri en Buried
 • 11 februari:
 • Dizzy Mizz Lizzy en Jesper Binzer
 • For I Am King en Another Now
 • John Mitchell
 • Smyrna Death Fest
 • 12 februari:
 • Dream Theater
 • Up The Irons (met Dennis Stratton)
 • 13 februari:
 • Rolo Tomassi, Holy Fawn en Heriot
Kalender
Vandaag jarig:
 • Gas Lipstick (HIM) - 52
 • Morgan "Mogge" Löfstedt (Wulfgar) - 40
 • Paul Barker (Ministry) - 64
 • Vince Neil (Mötley Crüe) - 62

Vandaag overleden:
 • Tony Destra (Cinderella) - 1987
Concertreview

Fortarock In The City
Op 5 juni 2015 in Doornroosje, Nijmegen
Een review door Jeffrey
Foto's door Tonnie

De avond voorafgaand aan FortaRock werd de afgelopen twee jaar de Buma Rocks Showcase gehouden in Doornroosje, waarbij opkomend talent de kans kreeg om zich te presenteren. Dit jaar werd de avond wat grootser aangepakt. Nieuw talent, maar ook enkele gevestigde namen treden op onder de noemer FortaRock In The City. At The Gates is de grote publiekstrekker. De andere namen zijn Scarred, Mary Fields, Stream Of Passion, Mandrake’s Monster, Antropomorphia, Night Fever, Greenleaf en Igorrr. Een rijke diversiteit voor slechts vijf euro als je in het bezit was van een FortaRockkaartje.

Het is aan Scarred uit Luxemburg om als eerste het podium te betreden in de grote zaal. De metalformatie bestaat al sinds 2003, maar bracht vanwege wisselingen in de line-up tot nu toe slechts twee albums uit. Gaia/Medea uit 2013 is daarvan het meest recente. Deze plaat is door Jochem Jacobs van Textures gemixt en gemasterd en wist veel positieve kritieken te ontvangen. Vanavond blijkt waarom. Cinder, waarvan reeds een clip verscheen, komt prima uit de verf en dat geldt wel voor meer nummers, ook voor een oudje als het pittige Outcast, ook al zijn de drumpartijen niet altijd goed te horen. Het beste wordt tot het laatst bewaard. Ideosyncrasy is namelijk het hoogtepunt van de set. Scarred is met zijn Gojira-metal een goede openingsact.

Scarred @ FortaRock In The City, 5-6-2015

Door de overlap van tien minuten in het schema na afloop van elk optreden in de grote zaal, ben ik verlaat bij de bands in de paarse zaal. De eerste die daar staat te spelen, is Mary Fields uit Utrecht. De naam komt van de eerste vrouwelijke postbode in de Verenigde Staten in de negentiende eeuw. Eens een keer wat anders en zo klinkt de muziek ook. Qua stijl komt het nog het meest in de buurt van Dillinger Escape Plan, maar er zit ook wel wat At The Drive-In en The Mars Volta bij. Het viertal wisselt de mathcore-passages kort af met rustige jazz-momenten. Soms lijkt het rommelig, maar de jongens weten precies wat ze doen. De georganiseerde chaos is niet voor iedereen weggelegd, maar er zijn toch aardig wat bezoekers die blijven kijken. De show is net zo intens als de muziek, die afkomstig is van het debuutalbum Flawless Victory Over Movement (2013). De toetsenist klimt half op zijn keyboard, de bassist gooit zijn instrument regelmatig de lucht en gaat de zaal in om daar even een tijdje aan de bar te hangen. De zanger zit op de knieën, gaat erbij liggen, doet zijn danspasjes en pakt er een trompet bij. Het draagt allemaal bij aan een vermakelijke show. Mary Fields verrast in positieve zin.

Mary Fields @ FortaRock In The City, 5-6-2015

In de rode zaal is het de beurt aan Stream Of Passion. Deze Nederlandse symfonische metalformatie draait sinds 2005 mee. In eerste instantie als project van Arjen Lucassen, maar even later bewees de band rond de Mexicaanse zangeres Marcela Bovio uitstekend op eigen benen te kunnen staan. De vijf albums die tot nu toe werden uitgebracht, wisten grote indruk te maken binnen de female fronted scene en ook live presteert het zestal muzikanten uitstekend, zoals laatst bleek tijdens het optreden ter ere van het tienjarig bestaan van het debuut Embrace The Storm. Ook vandaag komen daarvan een paar tracks langs, waaronder een hele mooie uitvoering van I’ll Keep On Dreaming (een bijzonder rustpunt op de avond) en afsluiter Haunted. Aan het begin van de show zijn het vooral de nummers van de meest recente plaat A War Of Our Own die aan bod komen en goed klinken. Niet alleen de muziek is dik in orde, ook de lichtshow en de actieve podiumpresentatie draagt bij aan een prettig schouwspel. In The End, met Marcela op viool, en de mooi uitgevoerde speciale versie van de Radiohead-cover Street Spirit behoren tot de hoogtepunten van de show. Stream Of Passion is zonder meer een van de betere bands van vanavond.

Stream Of Passion @ FortaRock In The City, 5-6-2015

Vervolgens mag Mandrake’s Monster uit Enschede aantreden. De rockband is pas sinds 2012 actief en heeft in zijn bestaan een album uitgebracht dat redelijk goed is ontvangen. Van dat debuut Regrets komt vooral het titelnummer goed uit de verf. De andere tracks blijven wat anoniem, zo ook de podiumpresentatie. Daar mag wel wat meer pit in. Een verrassing komt er met een aardige uitvoering van de Fleetwood Mac-cover Oh Well, die beter als afsluiter had gepast dan Going Down Anyway, dat wat verbleekt bij de klassieker, die nog een aardige gitaarbattle bevat. Mandrake’s Monster doet het zeer aardig, maar maakt geen onuitwisbare indruk.

Mandrakes Monster @ FortaRock In The City, 5-6-2015

“We are At The Gates and we are back!” Dit is het moment waarop het merendeel van de bezoekers zat te wachten. De show is veruit het best bezocht van alle optredens die er vanavond zijn en dat is terecht. Want ook al is het twintig jaar geleden dat de klassieker Slaughter Of The Soul (1995) uitkwam, de tracks hebben nog altijd een impact van heb ik jou daar. Ook een aantal nieuwe songs, afkomstig van At War With Reality (2014) klinkt overtuigend. Al direct tijdens Death And The Labyrinth vormt zich een pit en bij Slaughter Of The Soul schreeuwt een grote groep fans al mee. Frontman Tomas Lindberg toont zich zeer actief en zijn enthousiasme slaat over op het publiek. Tot achterin de zaal staat men de vaste waarden mee te zingen en te headbangen, al hebben niet alle songs vanaf City Of Mirrors (het is dan stuivertje wisselen tussen tracks van Slaughter Of The Soul en het nieuwe album) dezelfde impact en derhalve is de reactie soms wat lauwer. Na de reguliere set verdwijnen de Zweden even van het podium, om terug te keren met publieksfavorieten Blinded By Fear en Kingdom ‘fucking’ Gone, om af te sluiten met The Night Eternal, waarbij de bandleden een voor een het podium verlaten. At The Gates is eindbaas en zou niet hebben misstaan op de zaterdag.

At The Gates @ FortaRock In The City, 5-6-2015

De meeste bezoekers houden het na At The Gates voor gezien, maar er is toch nog een aantal dat naar Antropomorphia gaat kijken. De formatie die al in de jaren negentig actief was, kwam in 2009 terug na een periode van inactiviteit en bracht daarna Evengelivm Nekromantia (2012) en Rites Ov Perversion (2014) uit. Albums met lompe, zware en smerige death metal die als een bulldozer over je heen dendert. Voor zover At The Gates de zaal nog niet heeft plat gespeeld, komt deze allesverpulverende machine nog even langs met nummers over “cutting up people” (Temphioth Workings en Carved To Pieces) en andere (on)smakelijke en choquerende onderwerpen in onder andere Inanimatus Absqui Anima. De van de clips bekende tracks Psuchagogia en Debauchery In Putrefaction ontbreken uiteraard niet op de setlist. Qua show is er niet heel veel te beleven en in combinatie met het zeer vette, maar moeilijk te definiëren geluid is dat voor een aantal bezoekers reden om niet de hele set uit te kijken, maar het is wel goed om Antropomorphia eens aan het werk te hebben gezien.

Een stuk energieker is de podiumpresentatie van Night Fever. De Deense hardcore punkband maakte de meeste indruk ten opzichte van de concurrenten op het showcasefestival When Copenhell Freezes Over en mag daarom op FortaRock In The City spelen. De Denen tonen zich zeer actief op het podium (met name de frontman) en net zo actief is hun fanclub voor het podium. De rest van het publiek staat op een behoorlijke afstand en de zaal oogt dan ook wat leeg. Het deert de jongens op het podium niet. Ze geven vol gas en spelen superstrak. Ze zijn gezegend met een goed geluid, maar van de songs blijft eigenlijk niets hangen. Night Fever verdwijnt anoniem in de nacht, waar het onweer de benauwdheid tracht te verdrijven.

In eerste instantie zou Krokodil optreden, maar dat ging niet door. Gelukkig kwam Greenleaf daarvoor in de plaats. De Zweedse formatie speelt stonerbluesrock en is geen onbekende in het wereldje. Het meest recente album Trails & Passes (2014) is goed ontvangen en vandaag komen daarvan meerdere nummers aan bod, zoals Equators en Ocean Deep. Heerlijke stoffige muziek met een lekkere vibe, een fuzzy basgeluid en hier en daar wat melodieuze inbreng van de gitarist. Verder zijn het vooral zware rockriffs wat de klok slaat. De Zweden staan er relaxed bij en laten de muziek spreken. Er zijn wel wat liefhebbers voor deze band aanwezig, maar ook hier blijft het verder rustig. Greenleaf is zo’n band die op Roadburn optimaal tot zijn recht komt, maar ook vanavond presteert het Vikinggezelschap naar behoren.

Last but not least: Igorrr. Het geesteskind van Gautier Serre heeft de twijfelachtige eer om de eerste editie van FortaRock In The City te sluiten. Het is akelig leeg in de grote zaal. Als deze Franse sensatie eerder had mogen opdraven, waren er zonder meer veel fans aanwezig geweest bij het optreden. De unieke combinatie van breakcore, barok, elektronische muziek en death metal heeft door de jaren heen toch wel aardig wat liefhebbers aan zich weten te binden en ook veel tegenstanders opgeleverd. Het is echt een kwestie van love it or hate it! Of je vindt het totaal geschift en chaotisch of je vind het experimenteel en vernieuwend? Er is toch ook nog een derde groep die geen definitieve keuze hebben gemaakt. Eerst zien, dan overtuigd raken, of niet. Het zijn de nieuwsgierigen die het leuk vinden om de Fransen eens live te bekijken en dat is ook best de moeite waard. Dan doel ik niet op Gautier zelf, die druk achter de laptop allerlei samples combineert, maar vooral de excentrieke zanger Laurent en zangeres Laure maken indruk, zowel met hun excentrieke kleding en presentatie, als met hun zangkwaliteiten. De gepainte Laurent zingt alsof hij in het dagelijks leven deel uitmaakt van een stam in de outback en Laure imponeert met haar prachtige klassieke zanglijnen. Igorrr presteert prima en had een groter publiek verdiend.

Deze editie van FortaRock In The City gaat te boek als een gezellige editie. Degene die er bij was, heeft zich goed vermaakt. Vooral in het café en in de wandelgangen was het druk. Bij de bands zelf viel het wat tegen. Alleen At The Gates wist een volle zaal te trekken. De Zweedse deathmetalformatie maakte de favorietenrol absoluut waar. Ook meerdere kleinere bands deden het goed. De diversiteit in muziekstijlen was echter te groot om bij elk optreden voldoende bezoekers te zien staan. Wellicht dat minder variatie leidt tot een trouwere publieksparticipatie. Wat waarschijnlijk ook helpt, is het evenement wat vervroegen. Velen konden een artiest als Igorrr niet meer aan het werk zien omdat de laatste trein al was vertrokken.

Setlist At The Gates:
1. El Altar Del Dios Desconocido (Intro)
2. Death And The Labyrinth
3. Slaughter Of The Soul
4. Cold
5. At War With Reality
6. Terminal Spirit Disease
7. Raped By The Light Of Christ
8. The Circular Ruins
9. Under A Serpent Sun
10. Windows
11. City Of Mirrors
12. Suicide Nation
13. Heroes And Tombs
14. Nausea
15. Eater Of Gods
16. World Of Lies
17. The Book Of Sand (The Abomination)

Toegift:
18. Blinded By Fear
19. Kingdom Gone
20. The Night Eternal

Nog wat foto's:

At The Gates:
At The Gates @ FortaRock In The City, 5-6-2015
At The Gates @ FortaRock In The City, 5-6-2015

Stream Of Passion:
Stream Of Passion @ FortaRock In The City, 5-6-2015
Stream Of Passion @ FortaRock In The City, 5-6-2015

Mandrake's Monster:
Mandrakes Monster @ FortaRock In The City, 5-6-2015

Mary Fields:
Mary Fields @ FortaRock In The City, 5-6-2015
Mary Fields @ FortaRock In The City, 5-6-2015

Scarred:
Scarred @ FortaRock In The City, 5-6-2015
Scarred @ FortaRock In The City, 5-6-2015

Pitfest

Reactie van yowannuzz op 08-06-2015 om 23:04u


Ik had Scarred en Igorrr best willen zien, wat ik nu lees over Mary Fields klinkt me ook erg interessant, het was vervoerstechnisch echter onhaalbaar.
Of ik had een hotel moeten boeken in Eindhoven, maar dat was financieel weer niet wenselijk.

Mocht er volgend jaar echter een vergelijkbare line-up staan en het hele zootje wordt vervroegd is het zeker een optie.

Reactie van Yowannuzz op 08-06-2015 om 23:06u


Je mag het woordje "Eindhoven" overigens vervangen door "Nijmegen".
;)

Reactie van 1 op 28-09-2015 om 23:22u


-1''

Pitfest

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2023 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.