Enquête

Wat is jouw favoriete studio-album uit november 2023?

Aeternus - Philosopher
Angra - Cycles Of Pain
Autarkh - Emergent
Bad Wolves - Die About It
Carnation - Cursed Morality
Earthside - Let The Truth Speak
Gama Bomb - Bats
Gnaw Their Tongues - The Cessation Of Suffering
Green Lung - This Heathen Land
Helmet - Left
Hinayana - Shatter And Fall
Mephorash - Krystl-Ah
Night Crowned - Tales
Panopticon - The Rime Of Memory
Sadus - The Shadow Inside
Serenity - Nemesis AD
Shylmagoghnar - Convergence
Spiritbox - The Fear Of Fear
Suffocation - Hymns From The Apocrypha
Tarja - Dark Christmas
Thorium - Extraordinary Journeys Pt. 1
Thronehammer - Kingslayer
Till Lindemann - Zunge
Xoth - Exogalactic
een ander studio-album dat in november verscheen

[ Uitslag | Enquêtes ]

  4 december:
 • Babymetal
 • 5 december:
 • Paul Di'Anno, Nightride, Electric Gypsy en Nocturnall
 • 7 december:
 • Atreyu
 • Eindhoven Metal Meeting Warm-up Evening
 • Living Colour
 • 8 december:
 • Beyond God
 • Eindhoven Metal Meeting
 • Floor Jansen en Anneke van Giersbergen
 • Gorgoroth, Aeternus, Impalement en Aran Angmar
 • Living Colour
 • Paul Di'Anno, Noturnall en Electric Gypsy
 • 9 december:
 • Eindhoven Metal Meeting
 • The Amity Affliction, Comeback Kid, Alpha Wolf en Mugshot
 • Ye Banished Privateers
 • 10 december:
 • Danko Jones en Radkey
 • Living Colour
 • Till Lindemann
Geen concerten bekend voor 04-01-2024.
Kalender
Vandaag jarig:
 • Frank Boeijen (The Gathering) - 50
 • Jan S. Eckert (Masterplan) - 58
 • Jerome Lavail (Your Shapeless Beauty) - 47
 • Kristian "Necrolord" Wåhlin (Diabolique) - 52
 • Mina Caputo (Life Of Agony) - 50
 • Morten Veland (Sirenia) - 46
 • Paul Kuhr (Novembers Doom) - 52
 • Piero Paravidino (Mesmerize) - 51
 • Robert Balci (Stormwitch) - 53

Vandaag overleden:
 • Tommy Bolin (Deep Purple) - 1976
Concertreview

Paganfest XL
Op 22 maart 2015 in 013, Tilburg
Tekst door Jeffrey
Foto's door Ronald van de Baan
Het rondreizende Paganfest streek zondag 22 maart neer in Tilburg. De festivalgangers hebben geluk, want op sommige dagen van de tour is er sprake van een ‘extended version’, zo ook vandaag. Dat betekent dat naast Wintersun, Turisas, Heidevolk, Obscurity en Frosttide ook Korpiklaani, Grailknights en Finsterforst aanwezig zijn. Veel bekende namen dus, waaronder een aantal die al eerder tijdens het heidense evenement optrad. Toch staan deze acts garant voor een feest, dus reisden vele metalfans af naar het frisse en zonnige Tilburg.

Daar aangekomen, staat er voor de deur van 013 een lange rij. Dat komt doordat de organisatie pas laat de poorten opendoet (en een aantal pagans aan de late kant is). Hierdoor mist een groot deel van de bezoekers de openingsact Frosttide. Voor een halfvolle zaal speelt de band echter een goede set. Van beide albums komen de tracks goed uit de verf. Het geluid staat nog relatief zacht, maar alle instrumenten zijn goed te horen. De Finnen tonen zich actief op het podium en die energie slaat over naar de fans. De sfeer bij het publiek zit er hierdoor al vroeg in en de eerste pit van de middag is een feit. De fans hebben er duidelijk zin in en zien met Frosttide een goede openingsact.

Ook Obscurity doet het goed en krijgt het volk in de volstromende zaal goed mee. De pagan-/viking metal van de productieve Duitsers ligt makkelijk in het gehoor en ondanks dat je de Amon Amarth-achtige nummers misschien niet kent, is het makkelijk meeschreeuwen met elk refrein. De tracks zijn voornamelijk afkomstig van het zevende album Vintar, dat eind vorig jaar verscheen.

En dan opeens stopt het optreden. Er ontstaat een gat in de menigte vooraan het podium. De bandleden en omstanders kijken bezorgd naar iemand die op de grond ligt en wit wegtrekt. Epileptische aanval? Onwel geworden? In ieder geval een naar gezicht om iemand te zien stuiptrekken. De hulp van de EHBO komt al snel. Even later arriveert de ambulance en verlaat de pechvogel via de zijdeuren de 013. Later blijkt het om een gekneusde hand en arm te gaan en kan hij na een kort verblijf in het ziekenhuis terugkeren voor het restant van het festival. Complimenten voor zowel de bezoekers, de hulpverleners en de mannen van Obscurity hoe zij handelden. Het komt de Duitsers op een luid applaus te staan en de herstelde fan krijgt zelfs nog een t-shirt en cd van de band.

De eerste track van Finsterforst is nog geheel in stijl met de recente gebeurtenissen. Nichts Als Asche is een zwaarmoedige, maar zeer fraaie epic. Gelukkig brengt opvolger Lauf Der Welt de feeststemming weer snel terug met vrolijke folkmelodieën van de accordeonist. De zanger, die net als zijn maten gehuld is in een besmeurde witte outfit, vraagt ons wel even op te letten zodat er geen verdere ongelukken gebeuren, maar al snel ontstaat er weer een heftige pit met Försterhochzeit. De Duitse formatie speelt een goede, zeer gevarieerde (en noodgedwongen ingekorte) set. De positieve sfeer is weer helemaal terug in de zaal, getuige het “Bier en tieten, tra-lala-lala”, dat meerdere keren klinkt.

Finsterforst @ Paganfest 2015

Vervolgens is het de beurt aan Grailknights, de vreemde eend in de bijt. De Duitse ‘over the top-act’ is bij velen volledig onbekend en meerdere bezoekers kijken er dan ook raar van op als de als superhelden verklede mannen het podium betreden. Voor sommigen is het allemaal net wat te theatraal en die besluiten elders hun heil te zoeken. In het begin van de set weet men nog niet precies wat hij of zij met deze act aan moet, maar de powermetal-/melodische deathmetalformatie weet het publiek (dat de naam battlechoir meekrijgt) desondanks te vermaken en krijgt steeds meer bijval. Vooral het opvoeren van een toneelstuk in de vorm van het slow-motion zwaardgevecht tegen Dr. Skull om de felbegeerde kelk is vermakelijk. We krijgen ook nog een medley van onder andere Teenage Mutant Hero Turtles- en Spiderman-tunes. Voor sommigen gaat het te ver, maar er is zeker tijdens het tweede deel van de set veel bijval. Grailknights verrast in positieve zin.

Grailknights @ Paganfest 2015

De volgende band is een van de publieksfavorieten. De toeschouwers onthalen Heidevolk dan ook met luid gejuich en al snel staat vast dat dit optreden tot een van de hoogtepunten van vandaag zal uitgroeien. Dit blijkt wanneer men al meezingt met het nog maar kort geleden uitgebrachte Winter Woede van de nieuwe plaat Velua. Vervolgens is het springen tijdens Ostara. In het begin van de set zijn er nog even problemen met het geluid van de gitaren, maar niemand lijkt erom te malen. Bovendien is het euvel later opgelost en hossen en schreeuwen velen mee met Saksenland, Nehallenia en de Normaal-cover Vulgaris Magistralis. Zanger Jacco de Wijs (Conorach) en gitarist Kevin Storm (o.a. Autumn) blijken uitstekende vervangers van de werkende vaste krachten Raemon Bomenbreker en Mark Splintervuyscht. Voor degene die het optreden te kort vond, is er op 2 mei de cd-presentatie (het straalschijfontketenfeest) in LuxorLive te Arnhem.

Heidevolk @ Paganfest 2015

Het optreden van Turisas loopt niet lekker. Technische problemen zorgen voor een matig geluid van gitaar, accordeon en viool. Bovendien zijn er te veel momenten die de vaart uit de setlist halen, zoals het gepraat van de zanger tussen de nummers door. Ook de afwisseling tussen snellere en langzame nummers draagt niet bij aan een prettige flow. Na de veldslag van Heidevolk is dit een lichte tegenvaller. Het vermoeide publiek dut ook wat in. Het zijn Hunting Pirates en Battle Metal die desondanks de menigte weer doen opveren. Daarentegen had de Pet Shop Boys-cover It’s A Sin wat mij betreft achterwege mogen blijven. De battlemetalformatie heeft volgens mij voldoende eigen sterk materiaal in de rugzak. Het publiek lijkt wat verdeeld qua mening over het optreden. Wel hebben ze een hele mooie backdrop. Het is zeker geen slecht optreden, er zitten sterke momenten in, maar ik heb Turisas wel eens beter zien spelen.

Turisas @ Paganfest 2015

“We are Wintersun and we come from the land of snow and sorrow”. De Finnen doen het gelukkig een stuk beter dan hun voorganger. Ze geven geen spetterende show weg, maar laten vooral de muziek spreken. Het is vanaf het begin genieten van de epische melodieën en het technisch verzorgde spel. Zo komen de solo’s tijdens Darkness And Frost en Death And The Healing bijvoorbeeld goed uit de verf. De gitaristen komen dan ook regelmatig in de schijnwerpers te staan. De vocalen zijn daarentegen af en toe niet goed te horen. Dat is dan de enige domper op een voor de rest goed verzorgd optreden. Het hele album Time I wordt in chronologische volgorde gespeeld. Daarna komen de oudere songs aan bod en is er een aangename verrassing in de vorm van het nieuwe nummer Forest.

Wintersun @ Paganfest 2015

Korpiklaani zorgt tot slot nog voor een vrolijke noot. De Finnen verblijden de die-hards nog met een leuk optreden, waarbij de snellere songs met het langzame materiaal afwisselen. Zowel de humppa-metal als de serieuzere songs bevallen prima op deze late avond. Nog een keer dansen we arm in arm voordat we naar huis gaan. De zaal druppelt langzaam leeg. De mensen zijn moe maar voldaan.

Korpiklaani @ Paganfest 2015

De domper op de feeststemming met de gevallen fan was gelukkig van korte duur. De dag verloopt gelukkig op wat lichte verwondingen na, zonder dit soort ongemakken. De zondag is niet de meest geschikte dag voor een festival als deze, maar de sfeer was relaxed en feestelijk te noemen. De bands waren gemotiveerd, zorgden voor een goede prestatie en dat bracht het publiek al vroeg in beweging. Paganfest 2015 gaat de boeken in als een goed bezochte en geslaagde editie. Volgend jaar waarschijnlijk weer naar Tilburg!

Met dank aan Ronald van de Baan van LiveReviewer voor de foto's.

Setlist Korpiklaani:
1. Viinamäen Mies
2. Journey Man
3. Lempo
4. Sahti
5. Sumussa Hämärän Aamun
6. Vaarinpolkka
7. Ruumiinmultaa
8. Metsämies
9. Vodka
10. Petoelaimen Kuola
11. Viima
12. Kultanainen
13. Rauta
14. Vodka
15. Wooden Pints

Toegift:
16. Pellonpekko
17. Juodaan Viinaa (Hector cover)

Korpiklaani @ Paganfest 2015

Setlist Wintersun:
1. When Time Fades Away
2. Sons Of Winter And Stars
3. Land Of Snow And Sorrow
4. Darkness And Frost
5. Time
6. Death And The Healing
7. Beyond The Dark Sun
8. Starchild
9. Forest
10. Winter Madness

Wintersun @ Paganfest 2015

Setlist Turisas:
1. The March Of The Varangian Guard
2. A Portage To The Unknown
3. Piece By Piece
4. To Holmgard And Beyond
5. In The Court Of Jarisleif (feat. Sami Perttula of Korpiklaani)
6. Midnight Sunrise
7. Hunting Pirates
8. Battle Metal
9. End Of An Empire

Toegift:
10. It's A Sin (Pet Shop Boys cover)
11. Stand Up And Fight

Turisas @ Paganfest 2015

Setlist Heidevolk:
1. Winter Woede
2. Ostara
3. Dondergod
4. Saksenland
5. Urth
6. Drankgelag
7. Nehalennia
8. Vinland
9. Vulgaris Magistralis (Normaal cover)

Heidevolk @ Paganfest 2015

Setlist Finsterforst:
1. Nichts Als Asche
2. Lauf Der Welt
3. Försterhochzeit
4. Mach Dich Frei!

Finsterforst @ Paganfest 2015

Setlist Obscurity:
1. Schicksal Der Götter
2. Naglfar
3. Tenkterer
4. Vintar
5. Legiones Montium
6. Nach Asgard Wir Reiten
7. Bergischer Hammer

Setlist Frosttide:
1. Blood Oath
2. Awakening
3. Quest For Glory
4. Fate Refined
5. Traitor Within

Grailknights @ Paganfest 2015

Reactie van Vodka? op 28-03-2015 om 23:12u


2 x Vodka??

Reactie van Roy op 29-03-2015 om 10:40u


Heb me inderdaad goed vermaakt. Vooral Heidevolk was erg goed. Jammer dat het zo lang duurde voordat ik binnen was. Had beter gemogen wat mij betreft, dus eerder de deuren open graag.

Reactie van Bjørn op 29-03-2015 om 11:55u


Goed geschreven en het gaat nu weer goed met me.
Ik heb mij goed vermaak wat ik wel gezien heb.
Hopelijk volgend jaar weer en dan niet knock out gaan.

Reactie van Rens op 29-03-2015 om 13:09u


Goed geschreven.

Ben het alleen niet helemaal eens met Turisas. Hun optreden op Heidenfest 2013 vond ik een stuk minder dan deze.

Grailknights bewust gemist en lekker gaan eten tijdens die show. Niks gemist zo te lezen. Hun set staat overigens niet in het verslag.

Heidevolk zeker op GMM weer bezoeken!

Korpiklaani leek mij wat te geroutineerd spelen. Gelukkig wel Vodka en Rauta gespeeld.

Plectrum van Jari Maenpaa te pakken!:)

Reactie van Arie op 29-03-2015 om 19:48u


EHBO/Hulpverlening/personeel was veel te laat bij de gevallen jongeman, stel je voor dat er écht iets ergs was gebeurd.
Het publiek hoort een band niet te zeggen dat ze moeten stoppen.
Keiharde faal van 013, dit had veel sneller opgelost moeten zijn.

En het publiek mag ook zeker geen foto''s en filmpjes maken van het ''slachtoffer''. Wat wel gebeurd is uiteraard. Hoera voor ''jong'' publiek.

Personeel was overigens wel erg snel ter plaatste wanneer een onverlaat zijn shirt uit trok.

Reactie van Progressive Jeff op 29-03-2015 om 21:15u


De setlist van Grailknights ontbreekt inderdaad. Deze heb ik op het moment van schrijven niet kunnen vinden op internet. Wellicht kan iemand deze in zijn of haar reactie hieronder posten, dan voeg ik de setlist alsnog toe aan het verslag.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2023 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.