Enquête

Wat vind jij de beste metal- of rockcover van een ABBA-song?

Bang-A-Boomerang – Black-Ingvars
Dancing Queen – Diablo
Does Your Mother Know – Ash
Eagle – Rob Rock
Gimme! Gimme! Gimme! – Mägo De Oz
Gimme! Gimme! Gimme! – Sinergy
Gimme! Gimme! Gimme! – Tragedy
I'm A Marionette – Ghost
Knowing Me, Knowing You – MGT & Ville Valo
Lay All Your Love On Me – Amberian Dawn
Lay All Your Love On Me – Avantasia
Lay All Your Love On Me – Helloween
Mamma Mia – The Black (Sweden)
Money, Money, Money – At Vance
Money, Money, Money – Mental Crypt
Ring, Ring – Sator
S.O.S. – Fozzy
Summer Night City – Therion
Take A Chance On Me – The Black (Sweden)
The Winner Takes It All – At Vance
Voulez-Vous – Morgana Lefay
Waterloo – Black-Ingvars
Waterloo – Nation
When I Kissed The Teacher – Last Autumn's Dream
een andere ABBA-cover, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  1 december:
 • Insomnium en Omnium Gatherum
 • 2 december:
 • Árstíðir
 • Hällas en Gigatron2000
 • Insomnium en Omnium Gatherum
 • Sonata Arctica en Eleine
 • Wilson & Wakeman
 • 3 december:
 • Hangman's Chair
 • Heilung
 • 4 december:
 • Dool en Ggu:ll
 • Epica en Blackbriar
Geen concerten bekend voor 01-01-2022.
Kalender
Vandaag jarig:
 • Brad Delson (Linkin Park) - 44
 • Chris Poland (Megadeth) - 64
 • Eric Bloom (Blue Öyster Cult) - 77
 • Ikey Owens (The Mars Volta)? - 47
 • Jochem Jonkman (Vanderbuyst) - 40
 • John Densmore (The Doors) - 77
 • Lorenzo Frascaroli (Tystnaden) - 40
 • Roger Peterson (Intwine) - 41
 • Steve Gibb (Black Label Society) - 48

Vandaag overleden:
 • Martin Sharp (illustrator) - 2013
 • Ray Gillen (Badlands) - 1993
 • Richard Coughlan (Caravan) - 2013
Concertreview

Black Sabbath en Uncle Acid And The Deadbeats
Op 28 november 2013 in Ziggo Dome, Amsterdam
Een review door Tonnie en Ruud
Foto's door Tonnie

Toen de reünie van Black Sabbath twee jaar geleden werd aangekondigd, werd ook gelijk het tourschema bekendgemaakt. Eigenlijk zou de band op 12 juni van vorig jaar al in ons land te zien zijn, maar wegens ziekte van gitarist Tony Iommi werd de tour destijds grotendeels afgelast. Kort daarna maakte drummer Bill Ward ook nog eens bekend dat hij toch niet ging deelnemen en later vorig jaar ging de reünie van Iommi, zanger Ozzy Osbourne en bassist Geezer Butler de studio in om een langverwachte nieuwe cd op te nemen. Een optreden in ons land moest dus nog even op zich laten wachten.

Tot vandaag. Op deze gure donderdagavond staat de band in een goed gevulde Ziggo Dome in Amsterdam, met Uncle Acid And The Deadbeats in het voorprogramma. Het gaat erg hard deze openers. Vorig jaar nog een bandje in de underground, zonder optredens op hun naam en nu hebben ze de eervolle taak om te openen voor een levende legende. Geen onlogische keuze, gezien de vele Black Sabbathreferenties in hun eigen muziek. Hun optreden op Roadburn, dit voorjaar, was niet erg overtuigend en de onwennige houding is na maanden van veelvuldig optreden nog steeds aanwezig. Toch hebben de heren drie platen uitgebracht waar ze best trots op mogen zijn. Terwijl het grootste deel van het publiek de band schaapachtig aanstaart, spelen ze met redelijke overtuiging en goed geluid prima nummers als Mind Crawler en Over And Over Again. Gelukkig is de response tussen de songs door goed, maar verder gaan er weinig mensen uit hun dak. Jammer, want onder andere het ijzersterke afsluitende Desert Ceremony laat horen dat dit een gezelschap is waar we nog veel van gaan horen. (Ruud)

Uncle Acid And The Deadbeats @ Ziggo Dome, Amsterdam, 28-11-2013

Tijdens Uncle Acid druppelt de zaal langzaam vol met mensen die de grondleggers van de heavy metal komen zien: Black Sabbath. Na de ombouwpauze staat Ozzy achter het doek al te popelen om te beginnen en horen we hem al even door de speakers. Enkele seconden later begint het feest dan echt als de donderende riffs van War Pigs ingezet worden en het doek omhoog gehesen wordt. De kracht die gelijk uit de gitaar van Iommi komt is ongelofelijk. Zodra Ozzy begint te zingen gaat de zaal helemaal los. Hij blijkt vanavond bijzonder goed bij stem. De vorige keer dat ik hem live hoorde klonk hij zo vals als een kraai, dus op voorhand had ik nog zo mijn bedenkingen of ik dit wel wilde horen, maar vanavond is het gelukkig een heel stuk beter. De beste man zit er soms nog wel wat naast en af en toe is het inderdaad nog wat vals, maar over het algemeen is hij redelijk goed bezig. Ook heeft hij het zichtbaar naar zijn zin, maakt hij tussendoor nog wat grapjes en loopt hij op de momenten dat hij niet moet zingen van hot naar her. De terugkeer bij Black Sabbath en het nieuwe album 13 lijken hem veel goed gedaan te hebben.

Black Sabbath @ Ziggo Dome, Amsterdam, 28-11-2013

De setlist van vanavond bevat naast de diverse klassiekers ook drie nummers van die nieuwe cd, welke goed passen in de set. We krijgen vanavond zelfs nog God Is Dead? te horen, wat niet bij elke show op deze tour gespeeld werd. Maar toch zijn het de klassiekers als Black Sabbath, Behind The Wall Of Sleep, Fearies Wear Boots en natuurlijk Iron Man waar het publiek echt voor komt. Het publiek, dat echt uiteenloopt van pubers tot bejaarden, krijgt ook een machtige uitvoering van N.I.B. te horen, welke vooraf wordt gegaan door een solo van Geezer Butler. De oude bassist laat horen dat hij nog altijd bij de top hoort. De rest van de show begeeft hij zich wat meer op de achtergrond, en zijn het Osbourne en Iommi die de show stelen. Na het instrumentale Rat Salad krijgt drummer Tommy Clufetos ook zijn moment in de spotlights. Zijn drumsolo is erg indrukwekkend, al had deze best iets korter gemogen.

Black Sabbath @ Ziggo Dome, Amsterdam, 28-11-2013

Het geluid op deze avond is opvallend goed. Alleen aan de zijkanten bij de bar, onder het afdak, is het wel huilen met de pet op, maar op de vloer klinkt alles toch erg fijn. De show wordt nog wat opgeleukt door enkele grote videoschermen op de achtergrond, waar de band te zien is en waar ook nog andere filmpjes op getoond worden. Zo krijgen we nog wat ondeugende jaren 60-beelden tijdens Dirty Women, ook al claimt Ozzy dat hij met dat soort vrouwen niets meer mag doen omdat hij getrouwd is. Hij zegt er wel gelijk achteraan dat hij wel een slechte leugenaar is. Na Dirty Women zit de show er helaas al bijna op. Children Of The Grave zet de zaal nog eenmaal goed in beweging, voordat de band het podium verlaat. Maar zoals het hoort komen Ozzy, Tony, Geezer en Tommy nog terug voor een toegift. We worden even op het verkeerde been gezet door de intro van Sabbath Bloody Sabbath, want de band knalt nog eenmaal met het bekendste nummer: Paranoid. Daarmee komt een einde aan een geweldige terugkeer op Nederlandse bodem van deze legendarische band. Hopelijk hoeven we niet weer acht jaar te wachten voor het volgende optreden. (Tonnie)

Black Sabbath @ Ziggo Dome, Amsterdam, 28-11-2013

Tracklist:
2. Into The Void
3. Under The Sun/Every Day Comes And Goes
4. Snowblind
5. Age Of Reason
6. Black Sabbath
7. Behind The Wall Of Sleep
8. N.I.B.
9. End Of The Beginning
10. Fairies Wear Boots
11. Rat Salad
12. Iron Man
13. God Is Dead?
14. Dirty Women
15. Children Of The Grave

Toegift:
16. Paranoid

Black Sabbath @ Ziggo Dome, Amsterdam, 28-11-2013
Black Sabbath @ Ziggo Dome, Amsterdam, 28-11-2013

Reactie van kick op 29-11-2013 om 20:11u


Ik was er en ik sluit me helemaal aan bij deze recensie.

Reactie van Triple op 29-11-2013 om 21:10u


ik was vooraf ongerust of het wel wat zou worden en ik geen spijt zou krijgen van de trip, tegendeel, het was super, en Ozzy was 95% van de tijd perfect! Had gewoon uitverkocht moeten zijn.

Reactie van marcel op 29-11-2013 om 23:49u


top concert ik heb genoten, Ozzy zat er wel is naast maar dat neem ik de goeie man niet kwalijk, wat een power zit er nog steeds in, tot de volgende keer, nu de studio weer in voor de opvolger van 13, want dat album was magisch,
en ik zeg graspop 2014

Reactie van mrBlackwell op 30-11-2013 om 03:06u


Goed en bondig verslag hierboven. Was er zelf ook niet gerust in (zoals Triple), vooral omdat Ozzy al eens had afgezegd vorig jaar wegens ziekte op Graspop in België en niet tot de meest "standvaste" zangers hoort in de metalwereld. Opener War Pigs bevestigde bijna m''n vermoeden bij de eerste tonen. Gelukkig werd het snel beter en dit gedurende gans het optreden. Oef ! Prachtige lichtshow en uiteraard de messcherpe riffs van Iommi, de massieve bas van Butler en de mokerslagen van drummer Clufetos kwamen goed aan als je op de bovenverdieping zat in het midden. Ook een pluim voor het vriendelijke personeel van Ziggo Dome !

Reactie van BK op 30-11-2013 om 10:47u


Misschien ben ik niet veel gewend, maar dit was één van de beste/indrukwekkendste shows die ik gezien heb. Veel jongere bands kunnen wat leren van het spel van deze (bijna) bejaarden.

Uncle Acid vond ik maar matig. Door de zeurderige zang leek ieder nummer op elkaar, maar dat kan aan mij liggen.

Reactie van cpbarbe op 30-11-2013 om 11:54u


ja sluit me hier volledig bij aan.
heb black sabbath al 3x eerder gezien maar dit was echt het beste optreden wat ik van ze heb gezien echt top.

Reactie van ZardoZ op 30-11-2013 om 11:58u


Ik heb me prima vermaakt donderdag, maar Ozzy zat er wel heel vaak naast hoor. Het valt te waarderen dat ze dat niet verhullen met nog meer echo of autotune e.d.

Reactie van Merc op 30-11-2013 om 12:23u


Laat veel jonge bands nog eens wat leren van de oudjes. Het dient gezegd te worden dat een band als deze het achterwege laat om veel visueel spektakel te maken en dat ze het, behoudens een videoscherm, gewoon op de muziek laten aankomen. Zoveel jaar na de geboorte van heavy metal nog steeds springlevend, HULDE.

Reactie van Elroy op 30-11-2013 om 12:43u


Ik ben het zeer eens met deze recensie. persoonlijk vond ik acid and the deadbeats niet echt bijzonder maar ze speelde wel met overtuiging. En wat Black Sabbath betreft maken ze hun legendarische imago meer dan waar...vooral iommi en butler verdienen een extra pluim want wat kunnen die mannen nog spelen! en op een paar missers na was ozzy ook in topvorm. Het eindresultaat was een fantastisch optreden dat smaakte naar meer!

Reactie van Henny op 30-11-2013 om 12:45u


Geweldig wat een show , het nummer black sabbath daar krijg ik nog steeds kippenvel van !

Reactie van Remco op 30-11-2013 om 13:04u


Ik ben het niet eens met deze recensie. De muziek was inderdaad geweldig. Het geluid was perfect, de show was meesterlijk en speltechnisch was het top. Maar helaas zat Ozzy er 80% van de tijd volledig naast. Eerste 3 nummers een hele of een halve toon te laag gezongen en het nummer Black Sabbath volledig de grond in geboord doordat hij helmaal naast de timing zat. Aan het einde heeft hij nog 3 nummers goed gezongen en toen was het klaar. Ik heb me zoals de rest prima vermaakt maar Ozzy is een beschamende vertoning geworden. Ik zal dan ook niet meer naar een concert gaan waar Ozzy bij aanwezig is. Ik denk tevens dat Tony Iommi en Geezer Butler zich wel een 2e keer zullen bedenken willen ze nog met Ozzy op tour gaan. Jammer maar helaas.

Reactie van een Metalfan op 30-11-2013 om 14:10u


Heb genoten. Wat een concert. Echt super gaaf....:-)

Reactie van Metal kerel op 30-11-2013 om 14:45u


Was gaaf Black Sabbath rules.

Reactie van Brian op 30-11-2013 om 15:57u


Goede recensie, menig jongere band kunnen nog wat leren van deze heren.
Heb heerlijk genoten die avond en het moet gezegt worden dat ruim 40 jaar na het begin van de heavy metal deze gasten nog steeds hard en strak klinken.

Respect!

Reactie van Gino op 30-11-2013 om 20:39u


Fantastisch concert van een fantastische band in een fantastische locatie, en van dat laatste kunnen ze er hier in Belgie nog wat van leren!!!

Reactie van ron op 01-12-2013 om 17:38u


Zeker weten dat heel veel jongere bands niet dit niveau niet weten te halen een routine van ruim veertig jaar was zeer duidelijk merkbaar

Reactie van Rogier op 02-12-2013 om 12:41u


Prachtig slot van een imposante carriere van deze grondleggers.
Na deze tournee verdiend met pensioen.

Reactie van Ronald op 05-12-2013 om 13:29u


Een heerlijk concert en heb erg genoten.

Wat ik gemist heb ik een kleine ode aan Ronnie James Dio.

Reactie van Winston op 08-12-2013 om 11:35u


goede recensie!

Reactie van Japsterrrr op 13-12-2013 om 22:24u


Keurige show, maar voor die 70 euro had ik wel iets meer verwacht van de show van Black $abbath

Reactie van Raymond op 19-12-2013 om 20:04u


Geweldig optreden,
ik heb er erg van genoten, 1 vd vetste concerten waar ik ooit geweest ben.
Het geluid was een dikke 10, en ja.. black sabbath is toch zo''n band die
het live nog veel beter neerzet dan op cd/lp.
Jammer dat er toch zoveel kritiek is op Uncle acid and the deadbeats,
ik vond het namelijk een prima voorprogramma, goeie band!
Wel jammer dat Dio niet meer leeft, dat vind ik toch een veel betere
zanger dan Ozzy, en de laatste cd die black sabbath met Dio heeft opgenomen
(the devil you know) vind ik toch ook wel een stuk beter dan 13 met Ozzy.
Maar dat even terzijde, het was een geweldig concert;)

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.