Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

17-01-2021

Lifelover, IXXI en Natan
Op 11 september 2011 in Baroeg, Rotterdam
Een review door Rik
Tien jaar na een van de meest tekenende gebeurtenissen van de afgelopen decennia, staat de blackmetalformatie die zich naar deze ramp heeft vernoemd op de planken van de Baroeg. Een apart moment. Deze avond, met als hoofdact Lifelover, blijkt echter nog veel aparter te worden. Sterker nog: het is de meest beladen en bizarre avond die ik in mijn toch niet misselijke aantal concertbezoeken heb meegemaakt, maar daarover later meer.

Als ik – met dank aan de NS – ruim anderhalf uur nadat de deuren zijn open gegaan bij de Baroeg aankom (en er al vanuit ga dat ik de openingsband Natan heb moeten missen), blijkt al snel dat er van het oorspronkelijke tijdschema niets terecht zal komen. Een medewerker weet mij te vertellen dat ze twee uur achter lopen en dat Natan pas om vijf uur zal beginnen. ‘Gelukkig’, denk ik nog, want het in 2008 verschenen Het Zicht Van De Dood was eigenlijk best een lekker plaatje.

Als Natan echter eenmaal het podium betreedt, blijkt al snel dat de band niet in staat is om hetzelfde niveau als op CD te halen. De lange, complexe nummers blijken zich toch minder goed voor livevertolkingen te lenen, zeker als het geluid in eerste instantie niet bijster sterk is. Bovendien is bijna een uur speeltijd echt veel te veel van het goede en houden na verloop van tijd dan ook steeds meer mensen het voor gezien. Hoewel de screams van Arne Vandenhoeck nog wel overtuigend zijn, leidt de sporadisch opduikende cleane zang, die vaak gewoon vals is, tot gekromde tenen. Jammer, want deze band kan veel beter.

Na een behoorlijk lange ombouwperiode is het aan het Zweedse blackmetalgezelschap IXXI om het publiek te overtuigen. De band kan alvast op beduidend meer publieksbijval rekenen – en terecht. Want hoewel de muziek van IXXI op plaat wat vlakker blijft, komt de vet groovende black ‘n’ roll juist live uitstekend tot zijn recht. Dat komt mede dankzij de uitstekende vocale prestatie van de nieuwe frontman Outlaw, die sinds dit jaar onderdeel uitmaakt van de band en vele malen krachtiger klinkt dan zijn voorganger Totalscorn (die toch de zwakke schakel in het geheel was). De band maakt indruk met nummers als haast Motörhead-achtige ‘groovers’ als Ancient Spirits Are en Elect Darkness. Een zeer sterk optreden dat smaakt naar meer.

Tijdens de lange ombouwtijd tussen IXXI en Lifelover, waarbij bovendien de deuren naar de concertzaal opmerkelijk genoeg gesloten worden, hoor ik dat het optreden van Lifelover vanavond het laatste optreden ooit van de band zal worden. ‘B’ - de gitarist en tevens één van de belangrijkste componisten van de band – is namelijk slechts twee dagen geleden overleden, naar verluidt aan een beroerte, maar dat is niet bevestigd. De rest van de band is uiteraard in shock, maar heeft ervoor gekozen om de laatste twee optredens desondanks door te laten gaan en er dan definitief mee te kappen. Dat maakt her optreden van vanavond dus ineens het allerlaatste Lifelover-optreden ooit.

Het is een emotionele en vreemde avond. De band begint (logischerwijs) veel te laat met spelen - het is natuurlijk überhaupt al knap dat de overgebleven leden zich ertoe kunnen aanzetten om een aantal nummers te spelen. Veel mensen in het publiek zijn al op de hoogte van de situatie en een aantal mensen barst al na het eerste nummer (met volgens mij een gastzanger) in tranen uit. Na het openingsnummer blijft het minutenlang stil, terwijl frontman Kim Carlsson zichtbaar moeite doet om zich bijeen te rapen en een statement voor te lezen. Met trillende stem kondigt hij aan dat vanavond het laatste Lifelover-optreden ooit zal worden, omdat ‘B’, de belangrijkste componist van de band, twee dagen geleden is overleden, en dat hij een waardig afscheid hoopt.

Het wordt een kort, maar bijzonder intens optreden, waarin de emotie en de tragiek van de situatie als een zware deken op de bezoekers drukken. Toch zijn er altijd mensen die ófwel ontzettend egoïstisch, oftewel ongelooflijk dom zijn. Tijdens het allerlaatste nummer betreedt een of andere mongool namelijk het podium om zijn ‘moment of fame’ te claimen en te proberen een foto van Kim en hemzelf te maken. Een woedende Carlsson trapt het stuk vuil echter – terecht – van het podium af. Het is een smet op een verder buitengewoon imponerende en bijzondere avond, waarin de band nadat de laatste noten zijn weggeëbd een minutenlang applaus in ontvangst mag nemen en zichtbaar geraakt vertrekt.

‘You’re welcome, bye”. Dat zijn de laatste woorden van Kim Carlsson. En tevens het einde van Lifelover. Een band die de afgelopen jaren het ‘suicidal black metal genre’ eigenhandig een nieuw gezicht heeft gegeven.

Rest In Peace.

[ Terug naar de Concert Reviews ]

Reactie van Richard666 op 14-09-2011 om 22:40u


Het besef moet nog steeds tot me doordringen. Dat Lifelover stopt is erg jammer, maar dat overleven we wel. Ik wens de familie en ex-bandkameraden van B. veel sterkte met dit plotselinge verlies.

Reactie van Gast op 14-09-2011 om 23:25u


Zal wel een dubbel depressieve avond geweest zijn dan.

Reactie van Kriegsnebel op 15-09-2011 om 09:00u


Kon er helaas niet bij zijn.
Verder, jammer dat ze stoppen!

Reactie van Bart op 15-09-2011 om 11:20u


" Tijdens het allerlaatste nummer betreedt een of andere mongool namelijk het podium om zijn ‘moment of fame’ te claimen en te proberen een foto van Kim en hemzelf te maken."

W.T.F....
Wat een smerige hond ben je dan.

Reactie van een Metalfan op 15-09-2011 om 21:43u


R.I.P. Johan Bergqvist

King of Pop.

Reactie van Geheim_502 op 15-09-2011 om 22:11u


Wat ik mooi vond is dat de band daarna ruim de gelegenheid nam om met het publiek van gedachtes te wisselen.

Reactie van Nox op 16-09-2011 om 00:08u


Een triest einde voor een trieste band. Deze emo-pop rotzooi heeft trouwens geen flikker met black metal te maken. Rest in pies....

Reactie van Fred op 16-09-2011 om 00:44u


Lifelover heeft en had weinig met black metal te maken...Het enige feit
is dat de individuele leden van Lifelover een black metal achtergrond hebben...Zelf kwam ik speciaal voor de bands Natan en IXXI die naar
mijn smaak veel beter zijn dan Lifelover...Het is overigens wel triest dat
die gitarist zomaar ineens is overleden...Helaas werden de optredens
van Natan en IXXI wat naar de achtergrond gedrongen door B''s overlijden....Alles werd trouwens wel respectvol gedaan...

Reactie van een Metalfan op 17-09-2011 om 09:40u


Triest einde...
Triest verslag ook...