Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

22-10-2021

Baroeg Open Air 2010
Op 11 september 2010 in Zuiderpark, Rotterdam
Een review door Lennert en Tonnie
Foto's door Tonnie
De dag ervoor was het kutweer, de dag erna werd het kutweer, maar op 11 september 2010 scheen de zon boven het Zuiderpark in Rotterdam. Daar bleek het perfect festivalweer te zijn en dus een perfecte dag voor de derde editie van het gratis festival Baroeg Open Air.

Opener KinKobra heeft met zo'n vijftig man nog een klein publiek, maar laat zich hier niet door uit het veld slaan.De muziek is het beste te omschrijven als rock met een ietwat sleazy randje en doet het behoorlijk zo vroeg op de dag. De band heeft er zin in, de zanger heeft een lekkere strot en de muziek beukt bij vlagen behoorlijk. Een leuke opener!

Riotgod wordt aangekondigd als een combinatie van Thin Lizzy en Soundgarden, maar klinkt door de twee bandleden van Monster Magnet toch overduidelijk als spacy stonerrock met snerpende zang die bij vlagen aan Led Zeppelin doet denken. De songs grooven, de solo's zijn heerlijk en de sound van de band is zeer harmonisch. Absoluut een band om in de gaten te houden, getuige de publieksreactie zijn we niet de enige die er zo over denken.

Riotgod @ Baroeg Open Air 2010

Ook hardcore mag niet ontbreken op Baroeg Open Air, en dat is er in de vorm van Hard Resistance. Deze Belgische mannen waren in 2002 gestopt, maar sinds een paar jaar zijn ze weer bij elkaar. Op BOA gaven ze in ieder geval een prima visitekaartje af doormiddel van hun rauwe oldschool hardcore klanken en bijbehorende podiumpresentatie.

Hard Resistance @ Baroeg Open Air 2010

De hoogste vocalen van de dag worden vandaag verzorgd door een van de oudere zangers van de dag. Zanger Stan Verbraak en de rest van de leden van ons eigen Highway Chile laten zien en horen dat oldschool heavy metal ook op je oude dag nog steeds energiek en fris kan zijn. Meneer Verbraak haalt met gemak alle hoge noten, de vele solo's worden uitstekend gebracht en Ernst van Ee blijft een waar beest op de drums. Een optreden om door een ringetje te halen!

Highway Chile @ Baroeg Open Air 2010
Highway Chile @ Baroeg Open Air 2010

Vanwege ondermeer het succes van de andere band van enkele bandleden heeft Thanatos een tijdje stilgelegen, maar de band maakt op Baroeg Open Air een terugkeer op het podium. En wat voor één... Zo'n drie kwartier lang beukt de band er genadeloos op los, waarbij het publiek vanaf de eerste noten aan het headbangen slaat. Laten we hopen dat Thanatos de komende tijd weer wat actiever wordt, want de terugkeer op BOA smaakt naar meer.

Thanatos @ Baroeg Open Air 2010
Thanatos @ Baroeg Open Air 2010

In het programmaboekje spreekt men van 'waverock', maar voor mij klinkt The Wounded toch vooral als een lekkere combinatie van Anathema en enkele progressieve rockbands variërend van Marillion tot Arena. Wat voornamelijk opvalt zijn de loepzuivere vocalen en de volle sound, die door het goede geluid in de tent perfect tot hun recht komen. Gevoelig, melodieus en tegelijkertijd heel erg gewaagd! Dit laatste wordt extra duidelijk als de band met Smells Like Teen Spirit een wel heel eigen versie van het Nirvanalied ten gehore brengt. Petje af voor deze eigenzinnige band!

The Wounded @ Baroeg Open Air 2010
The Wounded @ Baroeg Open Air 2010

Eerder dit jaar hadden we Entombed al gezien op Paaspop en dat optreden wordt op Baroeg Open Air nog eens dunnetjes overgedaan. Inmiddels is de band versterkt met een nieuwe gitarist, wat de vetheid van de nummers wel ten goede komt. En frontman LG Petrov is ook weer op dreef, vooral nadat hij de nodige biertjes door zijn keel heeft gegoten. Al met al is Entombed een van de hoogtepunten van een toch al geslaagde dag.

Entombed @ Baroeg Open Air 2010
Entombed @ Baroeg Open Air 2010

Headliner op het kleine podium is de Duitse rockformatie Umbra Et Imago. Image is everything bij deze band, getuige de verkleedpartij. Gelukkig staat er wel een lekker wijf op het podium waarbij tijdens Rock Me Amadeus (Falco) nog wat expliciete handelingen verricht werden. Dat was dan ook wel het hoogtepunt van de show, want muzikaal was het niet zo bijster interessant.

Umbra Et Imago @ Baroeg Open Air 2010
Umbra Et Imago @ Baroeg Open Air 2010

Voor het optreden van Sodom worden de voorste hekken nog wat versterkt, omdat men verwacht dat er een flinke pit gaat ontstaan. Dit bleek niet geheel onterecht want het feestje van Sodom wordt zo leuk dat de hekken op den duur aan het crowdsurfen gaan. De Duitse thrashers mogen dan later dit jaar met een nieuwe cd komen, het is toch vooral het oudere werk wat het publiek in vuur en vlam zet. Sodom sluit dus op gepaste wijze een geslaagd Baroeg Open Air af. Maare, Onkel Tom, laat dat Duitse gelul tussen de nummers voortaan achterwege.

Sodom @ Baroeg Open Air 2010
Sodom @ Baroeg Open Air 2010

Klik op de foto's voor grotere versies

[ Terug naar de Concert Reviews ]

Reactie van robert op 03-10-2010 om 22:41u


entombed was gewoon zeer goed

Reactie van Gast op 03-10-2010 om 23:52u


helemaal mee eens, dat was het beste optreden voor mij!

Reactie van Yowannuzz op 04-10-2010 om 00:38u


Grappige review .....

Reactie van Viridian op 04-10-2010 om 15:56u


leuke review. Hetwas ook een geslaagde dag (ook vanwege het weer natuurlijk). Ear-catcher van de dag Thanatos, eye-catcher van de dag Umbra et imago. Volgend jaar weer.

Reactie van Mierenneuker op 05-10-2010 om 19:45u


Lekker diepgaand verslag maar niet heus. Bijna alles was goed, maar waarom was het goed? Welke nummers speelden de bands zoal? Lekker oppervlakkig dus

Reactie van MetalPhoebe op 16-10-2010 om 08:29u


+1

Reactie van metalgear op 15-11-2010 om 18:18u


what about new era dojo?