Pit
Enquête

Wat is het beste nummer voor in de sportschool of bij de ochtendgymnastiek?

AC/DC – Thunderstruck
Battle Beast – Scarface (Push It To The Limit)
Cannibal Corpse – Hammer Smashed Face
Drowning Pool – Bodies
Eskimo Callboy – Pump It
Firewind – Maniac
Grailknights & Joakim Brodén – Pumping Iron Power
Guns N' Roses – Welcome To The Jungle
Iron Maiden – Run To The Hills
Judas Priest – Painkiller
Linkin Park – Bleed It Out
Mastodon – All The Heavy Lifting
Megadeth – Sweating Bullets
Meshuggah – Bleed
Metallica – Enter Sandman
Mötley Crüe – Kickstart My Heart
Motörhead – Ace Of Spades
Pantera – Walk
Rage Against The Machine – Bulls On Parade
Static-X – Push It
Survivor – Eye Of The Tiger
System Of A Down – Bounce
Van Halen – Jump
Wind Rose – Diggy Diggy Hole
een andere workoutsong

[ Uitslag | Enquêtes ]

  29 maart:
 • W.A.S.P.
 • Wiegedood
 • 1 april:
 • Charlotte Wessels
 • Desert Storm, Terziele en Radeloos//Ziedend
 • Grindhoven, met o.a. Gutalax en Birdflesh
 • 2 april:
 • Autarkh en Inferum
 • Unearth, Misery Index en Year Of The Knife
 • 3 april:
 • No Fun At All
  28 april:
 • Aephanemer
 • Cobra The Impaler, Bark en Hippotraktor
 • Graveyard en Kadavar
 • Metallica Amsterdam Takeover
 • Neverus, Sisters Of Suffocation en Vanaheim
 • Temple Fang en Baklawai
Kalender
Vandaag jarig:
 • Ari Nissilä (Catamenia) - 51
 • Daniel Cardoso (Anathema) - 42
 • Douglas J. Sylvia (Fear Of God) - 58
 • Enrico Canu (Heimdall) - 37
 • Erick Avila (Six Magics) - 44
 • John Evan (Jethro Tull) - 75
 • Nathanaël "Nath" (Anachronia) - 39
 • Ol Drake (Evile) - 39
Concertreview

Manowar
Op 20 december 2002 in Ijsselhallen, Zwolle
Een review door Kipman
Het heeft lang geduurd, maar 20 december was eindelijk weer eens zover: Manowar kwam naar Nederland om een show te geven in de Ijsselhallen te Zwolle. Het was ook gelijk de laatste show van de Warriors Of The World tour. Voordat ze Nederland aangingen, hebben ze dik twee weken door Duitsland getourd. Alle shows daar waren uitverkocht. Ze zijn daar dan ook immens populair. In Nederland was het niet uitverkocht, maar er kwamen wel veel metalheads om Manowar eens te bekijken. Ikzelf keek er erg naar uit. Ik vind de muziek van de band altijd erg leuk om naar te luisteren en het is ook vooral gemaakt om live te spelen. Een nummer als Kings Of Metal heeft al een stuk publiek in het refrein zitten en leek me erg stoer om dat eens echt mee te zingen.

Na de support-act Bludgeon (waar ik verder niet op gelet heb, want ik vond er geen reet aan), duurde het wachten toch wel associaal lang. Telkens als de klassieke muziek die speelde stopte, dacht je dat het eindelijk zover was. Maar na dik drie kwartier ging het doek omlaag en de introtape begon en die bestond uit..................nog meer klassieke muziek!!! Het podium zag er erg mooi uit. Het was bedekt met een soort van stalen kooi en links en rechts stonden duizenden speakers! Nou ja, duizenden is wat overdreven, maar het waren er indrukwekkend veel. Het geluid wat er dan ook uit kwam, was oorverdovend hard en zo hoort het natuurlijk ook. Na de introtape hoorden we eindelijk Orson Welles spreken! All hail, Manowar! klonk het en de vele mensen in het publiek maakten het Manowar teken (linkervuist in rechterpols). En eindelijk stond de band zelf op het podium en speelden de opener Manowar zoals altijd. Hoewel zanger Eric Adams pas tijdens het eerste refrein te zien was.

Ik zal het eens hebben over de prestaties van de bandleden. Eerst maar eens drummer Scot Columbus. Hij drumt live net zo saai als op de cd's. Hij krijgt nog een korte drum-solo, maar zoiets leer je volgens mij bij je eerste drumlessen. Hij slaat wel keihard en kan wel erg strak spelen, om toch maar wat pluspunten op te noemen. De gitarist Karl Logan was gewoon harstikke goed. Zijn solo's zijn vooral snel en indrukwekkend om te zien. Je kan wel merken dat ie een beetje de stille van de groep is, maar het is verder een sympatieke gast. Dan hebben we Eric Adams. Mijn god, wat een gouden strot heeft hij! De uithalen zijn super en net zo goed als op de cd's. Bovendien is hij als frontman ook nog eens erg goed, want hij is super enthusiast en heeft de tijd van z'n leven. Hij heeft nog meer lol dan de gehele Star One line-up! Volgens mij vind ik hem wel de beste frontman die ik tot nu toe heb gezien. En dan hebben we opperpatser en basspeler Joey DeMaio. De bas spelen kan hij en zijn unieke basgeluid komt goed naar voren. Hij heeft een heel arsenaal stoere poses en soms vind ik hem wel erg belachelijk. Vooral aan het eind van de show waarin hij in een stoere beweging zijn basgitaarsnaren eraf rukt. Ook komt hij op het podium om wat te vertellen over heavy metal en over hoe Nederland altijd goed is geweest voor het genre. Altijd leuk om te horen. En als je hem zo hoort praten, is hij toch wel één van de stoerste mensen op deze planeet en was je daarvan nog niet overtuigd, dan wel na zijn manier van bierdrinken!

Na de opener Manowar kwam de band met Brothers Of Metal, wat weer lekker mee te zingen was. Daarna volgde Spirit Horse Of The Cherokee. Ik meende dat live dit nummer niet zo aan zou slaan. Achteraf bleek dit toch wel één van de hoogtepunten te zijn. Daarna was het tijd voor het eerste nummer van de nieuwe cd Warriors Of The World United en ook doet het erg goed live. Ik vond het refrein altijd zo simpel, maar live was het gewoon lekker mee zingen. Het machtige Kill With Power volgde, die zorgde voor de snelheid in het concert. Het mooie is dat de eerste vijf nummers aan één stuk door werden gespeeld, zonder enige onderbreking! En meteen vlak daarna mocht Karl Logan zijn kunsten vertonen. Zoals ik als eerder zei, is hij gewoon erg goed en dat bewees hij nogmaals tijdens zijn solo. Daarna kregen we een nummer te horen van de nieuwe single, namelijk I Believe. Het zwakste nummer van het concert, dan had ik liever The Dawn Of Battle gehoord. De volgende nummers die volgen werden ook in één ruk gespeeld. Call To Arms volgde, mijn favoriet op Warriors Of The World. En eindlijk hoorde ik Kings Of Metal! Het is toch wel een kick om het refrein mee te zingen. Other bands play, MANOWAR KILLS! Yeah! Mijn hoogtepunt. Daarna hadden we het oudje Sign Of The Hammer. De band verliet het podium en Eric Adams mocht ons vermaken. Dat deed hij door het publiek in drieen te verdelen en hem na te zingen. Altijd leuk natuurlijk.

Aan het einde van zijn 'act' kondigde hij Joey aan en die moest ons even laten zien hoe de basgitaar gespeeld moest worden. Dat was voor mij het moment de wc op te zoeken, want ik had begrepen dat zo'n solo wel 10 minuten duurt en da's net iets te lang voor mij. Gelukkig viel de lengte nog wel mee en kregen we maar 6 minuten het nummer The Gods Made Heavy Metal (wat een titel!) voorgeschoteld. Ook dit blijft een leuk nummer, hoewel het denk ik beter was geweest als ze nog een ouder nummer erin hadden gegooid. En weer zonder enige aankondiging volgde de intro van Hail & Kill. Dit is mijn favoriete Manowar nummer, dus dit was genieten. Natuurlijk vooral omdat het publiek weer mee mocht ingen tijdens het refrein. En het werd inderdaad keihard meegezingen! Helaas was dit het laatste nummer van de set en was het concert helaas afgelopen.

Maar na veel gezeur van het publiek kwam de band toch nog terug en ze hadden een verassing. Ze speelden namelijk een acoustische set in de vorm van de nummers Swords In The Wind, Master Of The Wind en Courage. Een leuke set, aangezien de kerst eraan kwam en dit erg bevordelijk was voor de kerstsfeer. Tijdens het eerste nummer werd wat gedold met een opblaaspop. Joey goot wat spul in haar twee gaten en Eric deed de microfoon in haar mond. Grappig was dat daarna dat ding het niet meer deed. Het werd ook wel duidelijk dat er vanaf hier op het podium nog meer lol werd gemaakt. Want na de acoustische set waren we wel weer in de stemming voor het harde materiaal. Wat we echter kregen was nog beter! Een bloedmooie vrouw in kerstkleding kwam op het podium en deed tijdens dat ene kerstnummer van Mariah Kerry en heuse strip-act! Een kadootje van het management voor de band. En die duurde toch wel dik tien minuten. Joey en Eric kregen alle aandacht van haar en mochten haar zelfs insmeren met massage-olie. En toen gebeurde er toch wel iets unieks: Joey glimlachte! Een historisch moment in de Manowar geschiedenis en ik heb het gezien! Ik denk dat de stripper na de show ook nog wel een privéshowtje gaf voor Joey, hehe. Tijdens de stripact kwamen nog twee fans met ontblood bovenlichaam op het podium. Joey sprak ze toe en vond eigenlijk dat alles wel uit mocht. Zo kenden we onze patser weer.

Hoe leuk de strip-act ook was (voor de mannen dan, geen ide wat de vrouwen ervan vonden), het werd nu toch weer tijd voor wat brute Manowar nummers. En die kregen we. Maar niet voordat de band nog even ging showen met hun stoere Harleys. Weer in één adem werden de snelste Manowar-nummers gespeeld namelijk Outlaw, The Power en House Of Death. Konden we tenminste nog even lekker uit ons dak gaan en dat lukte uitstekend. En vooral Eric Adams was lekker op dreef tijdens deze nummers. Daarna was het tijd om een hele lijst met mensen te bedanken, want het was immers het einde van de tour. Dat was niet zo'n ramp, want Joey maakt wel leuk commentaar en dit zorgde er ook ook voor dat ze langer op het podium bleven dan de andere shows en zo voel je je als publiek toch wel speciaal. De show werd traditioneel met Black Wind, Fire And Steel beeindigd. Het toppunt van hilaritit werd bereikt toen tijdens de intro Eric opeens opkwam verkleed als kerstman! Leuk om de verbaaste blik van Joey toen te zien en hij stopte meteen met spelen en maakt de opmerking dat hij nog meer haar op zijn kin had dan die strippr op haar poesje. Hahaha.

Helaas was dit dus echt het einde van het concert. Ik heb me kostelijk vermaakt. Niet alleen door de geweldige muziek, maar ook door het plezier wat de bandleden hadden en dan vooral tegen het einde. Een vriend van me die mee was is nu zelfs Manowar-fan geworden! Ze komen terug in 2003 en ik raad je aan dit te gaan zien. Laat je niet afschrikken door het imago van de band. Alleen Joey DeMaio is degene die het true metal gebeuren serieus neemt, maar met de rest van de band valt dat reuze mee. Want een Manowar concert is toch wel een belevenis.

De setlist:
1. Manowar
2. Brothers Of Metal
3. Spirit Horse Of The Cherokee
4. Warriors Of The World United
5. Kill With Power
6. Solo Karl Logan
7. I Believe
8. Call To Arms
9. Kings Of Metal
10. Sign Of The Hammer
11. Solo Joey DeMaio (inkl. Sting Of The Bumblebee)
12. The Gods Made Heavy Metal
13. Hail And Kill
14. Swords In The Wind
15. Master Of The Wind
16. Courage
17. Strip-act!!!
18. Outlaw
19. The Power
20. House Of Death
21. Black Wind, Fire And Steel
22. The Crown And The Ring (Outro)

Pitfest

Reactie van Demorpheus op 29-12-2002 om 16:32u


Jah, het heerschte idd enorm. wat ik wel jammer vond is dat Battle Hymns niet gespeeld is, dat had ik toch wel enigzins verwacht. Blood of the Kings en wheels of fire hadden ook wel gespeeld mogen worden. maar het blijft een heerschend optreden

Reactie van Een_Metalfan op 30-12-2002 om 18:05u


Idd, concert was goed, jammer dat het laatste half uur zo veel geouwehoerd werd, had liever nog ff Battle Hymns gehoord, maar ja. T was wel geweldig. En vooral geweldig hard!

Reactie van Een_Metalfan op 31-12-2002 om 08:18u


MANOWAR HEERSCHTE DE PAN UIT....

Reactie van DaKonium op 19-01-2003 om 15:39u


het was zeker gaaf

Reactie van Een_Metalfan op 21-04-2003 om 15:36u


jajajaja....hij was fijn. en uiteraard was ik als Maniac daar ook! het was weer eens een knaller van een concert en m'n nek was weer eens aardig lam na afloop. de kracht was inderdaat de gichantsche lol die er op het podium was, en de communicatie naar het publiek, Yoei die zijn bas solo bijna opdroeg aan een paar 10/12 jarige ventjes die door pappa-metalhead vooraan warengeplaatst...SUPER..en die srip act was best te pruimen, mede gezien het feit dat een van de dames die daarna toples on stage verschenen mijn wijfie is...jajajaja...hij is trots. dit leverde overigens zelfs nog een handje vol backstage kaarten op, jammer genoeg waren ze er al vandoor toen ik backstage kwam......maar ik heb nog wel ff op de Harleys gezeten en met de monteur rondjes gecrosed......erg gaaf als je zelf susuki rijd...ik kan wel door bijven gaan....maar het was gewoon een superdik concert ....Hail and Kill.... Patrick

Reactie van Odin_Asgard op 31-01-2004 om 13:57u


Ze hebben idd der best weer goed gedaan helaas zijn de ijsselhallen niet perfect van geluid. belgie vorig jaar in gent vooruit was GREAT!!!!!! 3.5 uur vette metal in een lekker klein zaaltje geweldig !!!!! dit brengt gevoelens boven waar menig vrouw heel erg der best voor moet doen. ik zal ze voorlopig nog steeds trouw blijben volgen als ze in de buurt optreden"belgie duistland nederland"het geeft je weer voor weken enrgie The Gods Of Metal !!!!! en ze verdiennen het !!!!!!

Fleddy Melculy Dynamo Metalfest

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2023 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.