Enquête

Er komt een vervolg op de mockumentaire This Is Spinal Tap (1984). Wat is jouw favoriete scène of grap uit de originele film?

band rolt tussenraam omhoog om limousinechauffeur niet te horen
douanecontrole op het vliegveld
exploderende drummer(s)
grote cocon met Derek erin weigert tijdens concert te openen
Jeanine, David's vriendin, wordt de nieuwe bandmanager
Lick My Love Pump songtitel
miniatuursandwiches en andere backstageklachten
na vertrek Nigel gaat Spinal Tap free-form jazz spelen
Nigel verbiedt Marty om zelfs maar naar zijn gitaar te wijzen
optreden op militaire vliegbasis
poppenshow staat boven Spinal Tap op billboard
Shit Sandwich en andere albumrecensies
signeersessie in platenzaak
Spinal Tap maakt glorieuze comeback (in Japan)
Spinal Tap verdwaalt in gangenstelsel richting het podium
Stonehenge-monument maakt zijn livedebuut
uitvoering van Big Bottom
uitvoering van Gimme Some Money
uitvoering van Heavy Duty
uitvoering van Hell Hole
uitvoering van (Listen To The) Flower People
uitvoering van Tonight I'm Gonna Rock You Tonight
versterker die naar elf gaat
zwarte albumhoes van Smell The Glove
een andere scène of grap, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  20 mei:
 • Anneke van Giersbergen
 • Hangman's Chair, An Evening With Knives en Lifelong
 • King 810, Afterlife, Yavid, Born A New en 3 Eyed Kids
 • Oranssi Pazuzu, Deafkids en Sturle Dagsland
 • 21 mei:
 • Anneke van Giersbergen
 • Manticora
 • 22 mei:
 • Anneke van Giersbergen
 • Electric Callboy, Blind Channel en One Morning Left
 • King Satan en Splinterbomb
 • Stake en Cloudsurfers
 • 23 mei:
 • Meshuggah
 • Wolfmother
 • 24 mei:
 • Midnight en Night Demon
 • Russian Circles
 • 25 mei:
 • Korn, Fever 333 en 3 Eyed Kids
 • The Night Flight Orchestra
 • 26 mei:
 • Anneke van Giersbergen
 • Mayhem en Mortiis
  20 juni:
 • Five Finger Death Punch en Megadeth
 • Social Distortion
 • Spiritbox, InVisions en Tigress
Kalender
Vandaag jarig:
 • Allan Johnson (Exciter) - 63
 • Cristiano Migliore (Lacuna Coil) - 51
 • Daniel Sundbom (Persuader) - 44
 • Luca D'Angelo (Daedalus) - 45
 • Martin Lopez (Opeth) - 44
 • Mikael Stanne (Dark Tranquillity) - 48

Vandaag overleden:
 • Twan Fleuren (Legion Of The Damned) - 2011
Concertreview

Metallica, Machine Head en The Sword
Op 30 maart 2009 in Ahoy, Rotterdam
Een review door Tonnie
Net als bij collega-legendes AC/DC verliep de voorverkoop voor het concert van Metallica rampzalig. Niet voor de band, maar wel voor de personen die een kaartje wilden kopen. Binnen een mum van tijd was de website waar je kaarten kon bestellen overbelast, en door de grote vraag was het concert dus ook erg snel uitverkocht. De 10.000+ mensen die wel een kaartje wisten te bemachtigen zagen in Ahoy ook nog The Sword en Machine Head als voorprogramma bij Metallica.

The Sword had de taak te openen voor twee zwaargewichten. Ondanks dat de mannen zo hun best deden wou het publiek maar niet loskomen, wat voornamelijk kwam doordat het geluid gewoon ronduit KUT was (excuses voor het taalgebruik). De vele riffs vielen nog redelijk te horen, de zang daarentegen leek gewoon te ontbreken, en alles werd overstemd door de bastonen. Jammer, want op cd klinkt The Sword best aardig, maar ik betwijfel of ze met zo'n optreden er nieuwe fans bijgekregen hebben.

Alle keren dat ik Machine Head live heb gezien, en dat is geloof ik niet meer op twee handen te tellen, ben ik nooit echt teleurgesteld geweest. Tot deze avond. Maar dat lag niet echt aan de band zelf. Ook Machine Head had te kampen met geluid dat ronduit KUT was. Ja, ik benadruk het nog maar eens, want dit was gewoon zo waardeloos dat je het zelfs Limp Bizkit niet toewenst. Gitaarpartijen die niet goed te horen waren, achtergrondzang die soms harder in de mix stond dan de leadzang, wederom overheersende bas, en over het algemeen klonk alles alsof er ergens verderop een band staat te spelen, in plaats van recht voor je neus. Her en der werd nog wel wat meegezongen, bij bijvoorbeeld Halo, maar waar Davidian normaalgesproken zorgt voor een grote moshpit bleef het nu eigenlijk vrij kalm omdat de sfeer ontbrak door het baggergeluid.

Hadden de mannen van Metallica dan ook te kampen met slecht geluid? Natuurlijk niet. Zij hebben namelijk het hele podium zo opgezet dat hun mensen weten hoe ze het geluid goed moeten krijgen. Okee, bij de eerste paar nummers mankeerde er soms nog wat aan, maar dat euvel was tegen de tijd dat een van de publieksfavorieten One aanbrak opgelost. Dat de band blij is met Death Magnetic bleek wel uit het feit dat er maar liefst zes nummers van deze laatste cd voorbij kwamen, waaronder eerste single The Day That Never Comes, en de favoriet van ondergetekende van dat album, All Nightmare Long. Het vorige album St. Anger werd voor het gemak maar overgeslagen, maar niemand zal daar rouwig om geweest zijn.

"You know what goes well with new songs? Old songs!"
En zo begon het lekkere No Remorse, nadat de band geopend had met twee songs van Death Magnetic. Natuurlijk kwamen er dus ook klassiekers als Master Of Puppets, Enter Sandman en Sad But True voorbij, en werden we getrakteerd op Trapped Under Ice, dat niet vaak de revue passeert. Hoewel vele die-hards altijd lopen te klagen dat Nothing Else Matters zo'n zeiknummer is werd het toch door heel de zaal uit volle borst meegezongen. De sfeer zat er het hele concert gelukkig goed in, in tegenstelling tot bij de voorprogramma's. En dat de band soms nog wel eens een steekje liet vallen leek niemands pret te drukken.

De opzet van het podium in het midden van de zaal is wel een interessante. Iedereen staat dan toch redelijk dicht bij het podium. Een nadeel vond ik echter dat het podium nogal laag was, waardoor de niet zo lange medemens (zoals ik) toch af en toe moeite heeft met wat te zien. De vette licht-, vuur- en lasershow heeft niemand moeten missen, dat was overal wel goed te zien. De ballonnen die tijdens de toegift naar beneden komen zijn natuurlijk ook erg leuk, en vormen een graag gewild collector's item. Van een band van het formaat Metallica verwacht je een hele vette, grote show, en dat krijg je dan ook. Ik denk dat er dan ook weinig mensen na afloop teleurgesteld naar huis zijn gegaan. Wie er niet bij kon zijn krijgt deze zomer een herkansing op het Sonisphere festival, maar dan wel zonder centraal podium.

Setlist Metallica:
1. That Was Just Your Life
2. The End of the Line
3. No Remorse
4. The Thing That Should Not Be
5. One
6. Broken, Beat And Scarred
7. My Apocalypse
8. Sad But True
9. Turn the Page
10. All Nightmare Long
11. The Day That Never Comes
12. Master Of Puppets
13. Fight Fire With Fire
14. Nothing Else Matters
15. Enter Sandman

Toegift:
16. Of Wolf And Man
17. Trapped Under Ice
18. Seek and Destroy

Setlist Machine Head:
1. Clenching The Fists Of Dissent
2. Imperium
3. Halo
4. Slanderous
5. Descend the Shades of Night
6. Davidian

Reactie van wob op 02-04-2009 om 19:23u


is 'cyanide' eindelijk vervangen door 'my apocalypse'? terecht! heerlijk nummer. gewaagd om 'turn the page' er ineens tussendoor te gooien. ga ze dit jaar helaas missen, hier geen kaartjes voor kunnen krijgen en 120 euri voor sonisphere gaat mn budget net wat te boven!

Reactie van r1Co op 02-04-2009 om 19:39u


Sonisphere is inclusief de verzending en service kosten 84 euro per kaartje, dus hoe je bij die 120 euro komt is mij een raadsel. en voor zover ik weet ist ook nog niet uitverkocht, dus alas

Reactie van een Metalfan op 02-04-2009 om 22:27u


Wat loop je nou te zeiken over het geluid man, ga dan naar een fatsoenlijke zaal en niet naar dat inmense ahoy, daar kun je zulke dingen verwachten....

Reactie van Dennis op 02-04-2009 om 23:23u


Heel stoer om Anoniem te reageren! Het geluid hoeft zeker niet altijd kut te zijn in Ahoy of andere grote zalen. Feit is wel dat het opvalt dat ook nu Machine Head en het andere voorprogramma een kutgeluid hebben (zie ook review in de Aardschok van het optreden in Berlijn) terwijl Metallica dat niet heeft. Je zou bijna denken dat het doorgestoken kaart is.

Reactie van kthijske op 02-04-2009 om 23:24u


Het geluid was inderdaad doffe ellende. Bij metallica was het wel iets beter, maar nog niet goed te noemen. Het centrale podium is dan erg leuk, maar volgende keer liever een gewoon podium en dan een beetje fatsoenlijk geluid. Verder wel een erg leuke set van metallica.

Reactie van poepluier op 03-04-2009 om 07:46u


Voor degene die het nog niet wisten.......voorprogramma's van Metallica KRIJGEN bewust een kutgeluid. Heb die centepikkers al een keer of zeven (festivals niet meegerekend, daar heeft elke band een goede kans op goed geluid) gezien. Stel je voor dat Machine Head beter (die speelden die keren dat ik ze live heb gezien gewoon strakker en beter dan Metallica, behalve bij Metallica dus) klinkt dan onze commerciele vrienden. Megadeth, Suicidal Tendencies, Godsmack en vele anderen hebben dit al ondervonden. Begrijp me niet verkeerd, ik ga niet zeven keer naar een band als ik er geen ruk aanvind maar een beetje collegialiteit kan ook wel.

Reactie van RoyACDC op 03-04-2009 om 15:02u


@poepluier....ik ben bang dat je gelijk hebt...ook ik denk dat het geen toeval meer is dat elk voorprogramma van metallica gewoon een kut geluid heeft! Leuke band om live te zien.....maar wanneer machine head ook maar een beetje gelijkwaardig geluid zou hebben.....ben ik benieuwd hoe de avond verlopen zou zijn....verder een prima omtreden! Het bier was ook goed te doen, volgende x alleen een eurotje minder :)

Reactie van Rein op 14-04-2009 om 22:15u


Het is toch algemeen bekend dat de meeste grote bands hun voorprogramma weinig ruimte geven? Niet alleen qua geluid maar ook qua lichtshow en ruimte op het podium. Inderdaad niet collegiaal maar enigzins begrijpelijk is het wel; de bands uit een voorprogramma een groot publiek geven en als return naar de grote bands het "echte werk" overlaten aan de hoofdact. Overigens gaat dit gelukkig niet altijd op. Maiden geeft meestal alle ruimte aan de voorprogramma's.

Reactie van Paul op 16-04-2009 om 19:53u


@Wob Sonisphere kaarten heb je in de reguliere voorverkoop voor 85 euro en dat is dan inclusief reserveringskosten. Misschien toch nog wel te doen voor je. Verder was dit echt een vet optreden. Het geluid bij MH viel me wel mee en vond ik bij lange na niet zo slecht als bij The Sword.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.