Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2021

Autumn en Cardamon
Op 13 februari 2009 in Tivoli De Helling, Utrecht
Een review door Tonnie
Foto's door Tonnie
Een beetje band houdt een feestje als ze een nieuw album uitbrengen. Zo ook Autumn. Ter gelegenheid van de release van het vierde album Altitude trad de band op vrijdag de 13e op in Tivoli De Helling in Utrecht, waar eerst Cardamon het publiek wat ging opwarmen.

Cardamon bleek een geschikte opener, want niet alleen lag de muziek ook in het straatje van Autumn, het was nog best goed ook. De muzikanten staan hun mannetje (of vrouwtje, in het geval van zangeres Floortje), en brengen de nummers met veel plezier. Nadeel is dat de nummers niet altijd even makkelijk in het gehoor liggen, waardoor ze misschien niet zo snel aanslaan. De band heeft nu terecht een platendeal binnengehaald waardoor hun debuut The Primrose Path opnieuw gaat uitkomen, en ik denk dat we hier nog wel meer van gaan horen.

Cardamon @ Tivoli De Helling, Utrecht, 13-2-2009

Na een korte pauze is het dan tijd voor Autumn. In plaats van knallend te openen kiest de band voor het intieme, sfeervolle Synchro-Minds, waardoor je wel het gevoel krijgt alsof je al gelijk middenin het optreden zit. Pas daarna komt het figuurlijke vuurwerk, in de vorm van Paradise Nox, en is het optreden echt goed op gang. De nadruk ligt deze avond natuurlijk op de nieuwe cd Altitude. Het hele album wordt live gespeeld (afgezien van één van de bonustracks), afgewisseld met nog wat nummers van My New Time, zoals het titelnummer, opener Satelites en Blue Wine. Fans van de eerste twee albums komen er bekaaid van af, want alleen het titelnummer van Summer's End wordt hiervan nog live gebracht, en nog als allerlaatste nummer ook. Ondanks dat het nummer geweldig is om de avond mee af te sluiten hadden ze toch wel net iets meer van het oude materiaal mogen spelen. Nu lijkt het alsof de band dat tijdperk wil vergeten (wat misschien ook wel zo is, aangezien er bijna niemand meer van de bezetting van het debuutalbum aanwezig is). Maar één ding is zeker: het nieuwe materiaal past in een liveset erg goed tussen de oudere nummers.

Autumn @ Tivoli De Helling, Utrecht, 13-2-2009

Net als bij Cardamon is de spelvreugde bij Autumn goed te merken. Na enige tijd afwezigheid heeft de band er zichtbaar weer zin in. Grijnzen van oor tot oor verschijnen op de gezichten van vrijwel alle bandleden. Dat frontvrouw Marjan Welman nog wat zenuwachtig is is te merken, ondermeer aan de nerveuze gezichten die ze af en toe trekt. Het moet dan ook niet makkelijk zijn om gelijk heel de nieuwe cd te spelen, met vele bekende gezichten in het publiek. Ze brengt het er gelukkig goed van af. Aangezien ik Autumn nog niet live had gezien met haar bij de band wist ik nog niet wat ik kon verwachten, maar zowel op cd als live blijkt ze een uitermate geschikte opvolgster voor Nienke De Jong. Helaas duurde het optreden maar een kwartier of vijf, waarna men nog even kon nababbelen met de band tijdens een signeersessie. En hopelijk gaan we deze energie van Autumn deze zomer nog op wat festivals zien.

Setlist Autumn:
1. Synchro-Minds
2. Paradise Nox
3. Horizon Line
4. Skydancer
5. Closest Friends Conspire
6. My New Time
7. Answers Never Questioned
8. Liquid Under Film Noir
9. The Heart Demands
10. A Minor Dance
11. Cascade (For A Day)
12. Satellites
13. Angel Of Desire
14. Altitude

Toegift:
15. Sulphur Rodents
16. Blue wine
17. One Word Reminder
18. Summers End

Autumn @ Tivoli De Helling, Utrecht, 13-2-2009
Autumn @ Tivoli De Helling, Utrecht, 13-2-2009
Autumn @ Tivoli De Helling, Utrecht, 13-2-2009

Setlist Cardamon:
1. Sleepless World
2. Divided
3. Never A Tear
4. Echos
5. Common State Of Mind
6. Masterminds
7. When Space And Time Collide

Cardamon @ Tivoli De Helling, Utrecht, 13-2-2009
Cardamon @ Tivoli De Helling, Utrecht, 13-2-2009

klik op de foto's voor grotere versies

[ Terug naar de Concert Reviews ]