Pit
Enquête

Wat is het beste nummer voor in de sportschool of bij de ochtendgymnastiek?

AC/DC – Thunderstruck
Battle Beast – Scarface (Push It To The Limit)
Cannibal Corpse – Hammer Smashed Face
Drowning Pool – Bodies
Eskimo Callboy – Pump It
Firewind – Maniac
Grailknights & Joakim Brodén – Pumping Iron Power
Guns N' Roses – Welcome To The Jungle
Iron Maiden – Run To The Hills
Judas Priest – Painkiller
Linkin Park – Bleed It Out
Mastodon – All The Heavy Lifting
Megadeth – Sweating Bullets
Meshuggah – Bleed
Metallica – Enter Sandman
Mötley Crüe – Kickstart My Heart
Motörhead – Ace Of Spades
Pantera – Walk
Rage Against The Machine – Bulls On Parade
Static-X – Push It
Survivor – Eye Of The Tiger
System Of A Down – Bounce
Van Halen – Jump
Wind Rose – Diggy Diggy Hole
een andere workoutsong

[ Uitslag | Enquêtes ]

  29 maart:
 • W.A.S.P.
 • Wiegedood
 • 1 april:
 • Charlotte Wessels
 • Desert Storm, Terziele en Radeloos//Ziedend
 • Grindhoven, met o.a. Gutalax en Birdflesh
 • 2 april:
 • Autarkh en Inferum
 • Unearth, Misery Index en Year Of The Knife
 • 3 april:
 • No Fun At All
  29 april:
 • Bloodshed Fest
 • Dear Mother
 • Fleddy Melculy en Tusky
 • Lik en Mass Worship
 • Metallica, Five Finger Death Punch en Ice Nine Kills
Kalender
Vandaag jarig:
 • Attila Csihar (Mayhem) - 52
 • Chris Kalandras (Fear Of God) - 51
 • Christiaan Crouwers (Another Messiah) - 43
 • Erhan Karaca (Heretic Soul) - 36
 • Fabio Marin (Internal Suffering) - 45
 • Finn Zierler (Beyond Twilight) - 51
 • Jimmy Work† - 99
 • Patrick Johansson (Stormwind) - 47
 • Perry Farrell (Jane's Addiction) - 64
 • Vegard K. Thorsen (Theatre Of Tragedy) - 46
 • Vincent (Yorblind) - 35
Concertreview

Iron Maiden, Within Temptation, Kamelot en Lauren Harris
Op 16 augustus 2008 in TT Circuit, Assen
Een review door Walter
Zaterdag 16 augustus was het heerlijk warm in Assen. Het perfecte weer voor een minifestival met bier, friet, mayonaise, pizza, een vriendelijke file bij de afslag naar de TT, loempia's met hete saus, cola, ontzettend oude grijsharige hardrockers en hele kleine kinderen die waarschijnlijk voor het eerst bloot werden gesteld aan metal geweld, mensen die hun kans schoon zagen om eindelijk eens op een racebaan te kunnen pissen, staren naar een knappe Lauren Harris die maar saaie nummers heeft, een theatrale zanger van Kamelot, maar boven alles was het een geweldige avond voor 'Eddie and the boys' die met hun Somewhere back in Time World Tour 2008 nummers speelden die ze al jaren niet hadden gedaan.

Lauren Harris, dochter van Steve Harris, mocht de spits afbijten op deze zomerse zaterdag voor een TT-terrein wat zich langzaam aan het vullen was met maar liefst 27.000 mensen. Aan het begin van haar set verwaaide het geluid en duurde het even voordat ze goed te verstaan was. Daarna werd pas echt goed duidelijk dat haar muziek afkomstig van haar eerste plaat een beetje saai is, ondanks dat het wel leuk werd gebracht. Dertien in een dozijn en goed als voorprogramma. Na wat nummers en een warm welkom aan Aáááássen was het alweer tijd voor haar om het podium te verlaten zodat het omgebouwd kon worden tot theater voor Kamelot.

Hoewel je bij Kamelot niet direct denkt aan een plaats als voorprogramma bij Iron Maiden, leek hun progressieve powermetal het goed te doen. Het geluid van Kamelot was stukken beter dan dat van Lauren Harris. De band leek het naar hun zin te hebben en zanger Roy Khan probeerde het met beperkte middelen zo theatraal mogelijk te maken. Ze speelden zover ik kon horen behoorlijk wat muziek van hun meest recente album Ghost Opera en konden daarmee op redelijk wat enthousiaste reacties leiden.

Na wederom een korte pauze was het tijd voor de vreemde keuze voor het van eigen bodem afkomstige Within Temptation. Die vreemde keuze werd nog eens bevestigd door de enorme drukte die er op dat moment ontstond bij de diverse eet- en drankgelegenheden, hoewel dat natuurlijk ook met het uur van de dag te maken zou kunnen hebben gehad. Desalniettemin sprak de band haar enorme respect uit voor hoofdact Iron maiden en vulden ze een set van een uur zo goed als ze konden met hun inmiddels redelijk omvangrijke oeuvre. Het publiek wat niet was afgedwaald om wat te eten of drinken gaf de band een warm welkom wat werd beloond met een serie van oude en nieuwe hits. Sharon den Adel leek de hoge uithalen niet altijd te redden, maar desalniettemin was het een leuk optreden zo op klaarlichte dag.

Terwijl de zon nog scheen was het rond half negen tijd voor het moment waarop iedereen al wachte: Iron Maiden. Het grote podium was aangekleed in de stijl van de Powerslave-tour met een Egyptisch tintje en aan weerskanten hingen twee grote schermen waarop we de band van dichtbij konden zien en die bovendien bij de entree nog eens een mooi introfilmpje toonden. De show trapte af met Aces High om vervolgens door te gaan met een setlist van maar liefst zestien klassiekers uit de periode van The Number Of The Beast tot aan Seventh Son Of A Seventh Son. Daar er na de vorige klassieker tour nogal wat commentaar was geweest over het ontbreken van wat publieksfavorieten waren er aan de set nog wat nummers toegevoegd die niet binnen deze jaren vielen. Over het algemeen was het geluid erg goed en was het optreden vlekkeloos. Alleen tijdens The Trooper waren de hoge uithalen van Bruce Dickinson amper te verstaan of verwaaiden deze.

Zoals we van Iron Maiden gewend zijn, was de show omvangrijk, maar hadden ze dit keer ook nog eens gezorgd voor een mooie vuurshow en hier en daar wat vuurwerk. Uiteraard speelde het decor weer een belangrijke rol bij de invulling van de nummers en werden we getrakteerd op een Eddie in mummievorm die uit een oud-Egyptisch dodenmasker te voorschijn kwam. Hoewel Iron Maiden doorgaans over alles wat er met hun shows gebeurt de volledige controle heeft, had moeder natuur, of Mother Earth om nog even terug te komen op Within Temptation, voor de 27.000 gegadigden en de band nog een extra aardigheidje verzorgd in de vorm van een maansverduistering die voor een groot deel tijdens het optreden van Maiden plaatsvond.

Het was een optreden om nooit te vergeten met een perfecte harmonie tussen band en publiek, een geweldige show, en Bruce Dickinson die erg op zijn praatstoel leek te zitten van de keer. Het terrein van de TT te Assen bleek zich perfect te lenen voor optredens van deze grote, hoewel de parkeerplaats aan het einde van de avond wel een enorme chaos was. Maiden zullen we het komende jaar even moeten missen, want ze gaan terug de studio in. Uiteraard hebben ze toegezegd om daarna weer langs te komen met nieuw en oud materiaal.

Setlist Iron Maiden:
1. Aces High
2. 2 Minutes to Midnight
3. Revelations
4. The Trooper
5. Wasted Years
6. The Number of the Beast
7. Can I Play with Madness
8. Rime of the Ancient Mariner
9. Powerslave
10. Heaven Can Wait
11. Run to the Hills
12. Fear of the Dark
13. Iron Maiden

Toegift:
14. Moonchild
15. The Clairvoyant
16. Hallowed Be Thy Name

Pitfest

Reactie van Cees op 21-08-2008 om 22:22u


Gaaf concert!

Reactie van Squidward op 21-08-2008 om 22:35u


Echt geweldig! Ook leuk was het commentaar van Bruce op 'dat ene festival'(Lowlands)

Reactie van een Metalfan op 21-08-2008 om 22:50u


alleen dat uur vast zitten op de parkeerplaats was een beeje veel van het goede....

Reactie van ZardoZ op 22-08-2008 om 08:51u


Maiden terug in de studio? Als dat maar goed gaat..... De laatste studioplaten waren op zijn zachtst gezegd niet best....

Reactie van SpakenburgMetal op 22-08-2008 om 12:34u


Heerlijk optreden! Nog heb ik Maiden in zo'n goede vorm gezien en uiteraard was de songkeuze ook nog nooit zo goed. Aangevuld met een plekje op een van de TT campings in de buurt, was het een perfect dagje, met veel bier, goede muziek en een gezellige Maiden mini camping. Laat ze de volgende keer ook maar bands als Metallica, AC/DC enzo daar optreden! Het is ons prima bevallen!

Reactie van Harry op 22-08-2008 om 14:33u


Het concert van iron maiden in 84 was na de aardschokdag van 84 mjin eerste groote concert dat ik heb gezien. Ik heb maiden daarna vaak gezien,maar vond het concert in assen zamen met het concert van 84 in zwolle het beste wat ik van maiden heb gezien.[deja vu ,GEWELDIG!]

Reactie van Jeffo op 22-08-2008 om 14:36u


Jammer dat je in je review niets zegt over The Rime of the Ancient Mariner. Ik denk dat ik namens alle bezoekers kan zeggen dat dit toch het absolute hoogtepunt van de show was. Echt alles klopte die dag en dat was te horen tijdens de gehele set. Iron Maiden heerscht en ook niet een klein beetje.. UP THE IRONS \m/

Reactie van Nuberus op 22-08-2008 om 18:55u


Iron Maiden was retegaaf, zelden zo genoten van een concert. Of het moet....

Reactie van kef op 22-08-2008 om 20:12u


UP THE IRONS!

Reactie van Sebas op 23-08-2008 om 14:18u


(Maiden terug in de studio? Als dat maar goed gaat..... De laatste studioplaten waren op zijn zachtst gezegd niet best.... ) Tuurlijk. vlieg toch heen

Reactie van iron_dennis op 23-08-2008 om 16:15u


Maiden was echt fantastisch. Over de songkeuze kun je twisten. Ik vond het persoonlijk jammer dat ze Fear of the dark, the trooper, Number of the beast speelden. Had toch wat meer verassingen van vooral Somewhere in time verwacht. Eigenlijk zou dit toch de tour van The Golden Years worden, maar ja. Het optreden was echt geweldig. Maiden valt live eigenlijk nooit echt tegen. Dit was echter een optreden van zeldzame klasse!!!

Reactie van Bart op 24-08-2008 om 02:44u


Geweldig optreden, beste denk ik dat ik van ze gezien heb (7 keer alweer) Hopen dat het nieuwe materiaal weer goed gaat worden, iemand die zegt dat de laatste platen niet goed waren heeft kennelijk poep in zijn oren.... Zijn goede platen, wel meer diepgang dan vroeger, als dat het probleem is, tja.. blijf dan lekker "in-je-kont-tellica" luisteren!! haha heerlijk concert!

Reactie van Fred op 25-08-2008 om 12:58u


Degene die zegt dat de laatste Iron Maiden albums niet best waren heeft helemaal gelijk... De beste maiden albums zijn wat mij netreft nog steeds Killers en Number of the Beast.. Soms mis ik het stemgeluid van Paul Dianno nog wel eens.. (zucht) Maar het concert was cool

Reactie van Jaap op 30-08-2008 om 15:56u


Hebben jullie ook een Setlist van Kamelot en Within Temptation?

Reactie van henk op 06-12-2008 om 11:43u


geweldig concert, na twintig jaar geleden ze in tilburg te hebben gezien op monsters of rock,echt top!!!maar ook kamelot was oke!

Fleddy Melculy Dynamo Metalfest

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2023 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.