Pit
Enquête

Wat is tot dusver jouw favoriete song van Ghost?

Call Me Little Sunshine
Cirice
Con Clavi Con Dio
Dance Macabre
Darkness At The Heart Of My Love
Deus In Absentia
Elizabeth
Faith
From The Pinnacle To The Pit
Ghuleh/Zombie Queen
He Is
Hunter's Moon
If You Have Ghosts
Kiss The Go-Goat
Life Eternal
Mary On A Cross
Monstrance Clock
Mummy Dust
Rats
Ritual
Spillways
Square Hammer
Witch Image
Year Zero
een andere Ghost-song

[ Uitslag | Enquêtes ]

  24 maart:
 • Evil Invaders, Warbringer en Schizophrenia
 • Obstruktor, Infantry, Degenerate, Serotonia en Doodzonde
 • Truckfighters, Wizzerd en Deadly Vipers
 • 25 maart:
 • Evil Invaders, Warbringer en Schizophrenia
 • Nephylim en Dodenkrocht
 • Obstruktor, Headless Hunter, Atmoran, Torn From Oblivion en Sapphyr
 • Sisters of Suffocation en Dispelled
 • Sorcerer en High Inquisitor Woe
 • Sworn Enemy, Pain Of Truth en Worst Doubt
 • The Answer en Black Mirrors
 • 26 maart:
 • Blood Youth, Cane Hill en Diamond Construct
 • Cirith Gorgor en Lijkschouwer
 • Crowbar
 • 28 maart:
 • Metallica Amsterdam Takeover
 • 29 maart:
 • W.A.S.P.
 • Wiegedood
Kalender
Vandaag jarig:
 • Joe Kurland (Armory) - 41
 • Martin Albrecht (Mystic Prophecy) - 60
 • Steve "Zetro" Souza (Exodus) - 59
 • Thomas Fahrnbach (Boomerang) - 50

Vandaag overleden:
 • Bill Rieflin (Ministry) - 2020
 • Neil Aspinall (platenbaas) - 2008
Concertreview

Graupel, Funeral Procession, Truppensturm en Gheestenland
Op 27 oktober 2007 in JuZ, Leer (Duitsland)
Een review door Erik
Foto's door Regeer

Dat het de moeite loont om af en toe eens een blik over de grens te werpen, bewees het Duitse jongerencentrum JuZ, in Leer. De vorige maand kreeg deze zaal het voor elkaar om een line-up te programmeren die tegen het geniale aanzat. Drie Duitse bands, Graupel, Funeral Procession en Truppensturm, wisten het publiek deze avond een show van jewelste te geven, voorafgegaan door het Groningse Gheestenland, wat ook geen onverdienstelijk optreden neerzette.

Zo rond openingstijd kwamen we aan bij het mooie, statige pand, net buiten het centrum van Leer. Na even aan de deur gerammeld te hebben, kwamen we er achter dat er enige vertraging was en we nog even buiten moesten wachten. Geen probleem, want dit gaf ons een mooie gelegenheid om het publiek eens aan een kritische blik te onderwerpen, dat voornamelijk bestond uit jonge, Duitsers, maar waartussen ook nog redelijk wat oudere figuren rondliepen. Zelfs een handvol Nederlanders!

Na een kwartiertje was het zover en mochten we het pand binnen gaan. Na het checken van de stands, het leggen van de nodige contacten en het afhandelen van bestellingen, was het tijd voor Gheestenland. De zaal was ondertussen al aardig volgelopen en aangezien we nogal laat binnenkwamen, moesten we genoegen nemen met een plaatsje in de achterste regionen. Gheestenland wist het publiek nog niet echt op te warmen, gezien de lauwe reacties en de grote afstand die het publiek bewaarde tussen henzelf en het podium. "Dat kan beter", moet Gheestenlands zanger Gheest gedacht hebben, waarna hij het podium verliet en zijn show daarvóór voortzette. Helaas, ook dit bracht niet de reacties teweeg waar de band op gehoopt had. Hoewel Gheestland's black metal niet echt mijn ding is, kan ik niet ontkennen dat deze Groningers hun best deden om er een leuke show van te maken. Vol overtuiging werden hun nummers gepresenteerd (vergeef mij dat ik geen titels noem, want daarmee ben ik niet bekend) en ondanks de wat monotone zang, wisten ze voor de aanwezige liefhebbers nog een aardige show neer te zetten.

Gheestenland

Na in de pauze het rookvrije pand (wat een verademing!) beter bekeken te hebben, was het de beurt aan Truppensturm. In tegenstelling tot zijn voorgangers, kreeg Truppensturm de zaal wel los, wat deels te danken was aan de heren van het Ván-label, die een enthousiaste pit begonnen. Ongetwijfeld had Truppensturm ook zonder deze heren de zaal op zijn hand gehad, want hun show was bijzonder agressief en overdonderend. Het ene na het andere nummer van hun 'Black War Metal' werd op ons afgevuurd. Obliteration Of All Beings en Marching Forces Of Dark Corpses werden heel herkenbaar en vol overtuiging gebracht. Meerdere nummers van hun vorig jaar uitgekomen EP konden op een enthousiaste ontvangst rekenen en toen het publiek ook nog eens getrakteerd werd op het nog te verschijnen Walk The Path Of War, was het feest compleet! Een bloederig feestje welteverstaan, want Kermania's Weigand, die de rol van bassist op zich nam, wist het publiek behoorlijk te besmeuren met dit rode goedje; een actie die op veel waardering kon rekenen.

Truppensturm

Ook tijdens Funeral Procession vloeide het bloed rijkelijk. Zowel Count Gothmog als C:R:A spuwden het in rijkelijke hoeveelheden het publiek in. Om de show af te maken, deed Count Gothmog zijn vuurspuwact nog even, wat de fans in de frontlinie aardig wat verschroeide haartjes opleverde, maar dat mocht de pret niet drukken. Je zou bijna vergeten dat ze ook nog een paar nummertjes speelden, al is "een paar nummertjes" een beetje een understatement. Funeral Procession kreeg genoeg tijd van de organisatie om hun hele album af te werken, Of A World Hidden By Nocturnity te spelen en daar bovenop nog eens de Darkthrone-cover Under A Funeral Moon ten gehore te brengen. Dat laatste had van mij wel achterwege gelaten mogen worden, aangezien Funeral Procession's materiaal vele malen beter is, maar er zijn altijd mensen die het waarderen. Zo ook nu weer. Ondanks het uitstekende optreden, was ik over enkele dingen toch minder te spreken. In tegenstelling tot Truppensturm, viel het bij Funeral Procession heel goed op dat het geluid verre van optimaal was in Leer. Erg jammer, want het deed op sommige momenten te veel afbreuk aan de nummers. Een andere tegenvaller was dat Funeral Procession geen nieuw materiaal speelde, wat naar mijn mening best had gekund, gezien de status van hun volgende release. Echter, gezien het enthousiasme van het publiek, de leuke nummers en de goede podiumprestatie, kan zeker wel van een geslaagd optreden gesproken worden.

Funeral Procession

"Always save the best for last", is een les die ze in Leer goed geleerd hebben. Hoewel Graupel en Truppensturm erg aan elkaar gewaagd waren, was Graupel de betere band van deze twee en dus van de avond. Het is maar goed dat een concert geen wedstrijd is, want Gheestenland en Funeral Procession hadden geen schijn van kans gemaakt. Graupel verpletterde alles. Aan het begin van de avond werd eraan getwijfeld of Graupel zijn set wel af kon maken. Zanger Zingultus was namelijk ziek, maar besloot toch op te treden. De set was heerlijk gevarieerd, want van elke release werden nummers gespeeld. Van de demo kwamen Seelenkampf en Zwergennacht langs, het heerlijke Weiß Wie Schnee, van de split met Encomium, deed het ook weer goed en van het album werden we getrakteerd op onder andere Heimkehr, Saat Zieht Zeit, Der Alte Weg en meer. Ook Lauschangriff… werd niet vergeten, waar de heren Westradikal van speelden. De nodige technische problemen, zoals de bas die uitviel (waarna Hiemos even los ging in het publiek), mochten de pret niet drukken. Ook tijdens dit optreden vloeide het bloed weer, maar dit keer niet uit de monden van de bandleden. Nee, we werden op kerkelijke wijze besprenkeld. Het publiek vond het allemaal fantastisch, getuige de pit die de gehele show nadrukkelijk aanwezig was. Na een meesterlijk optreden, stormde Zingultus het podium af, om niet meer terug te keren. Gezien zijn toestand kan het gebrek aan een toegift hem niet kwalijk genomen worden. Na onze bewondering overgebracht te hebben, keerden we met een heel tevreden gevoel huiswaarts.

Graupel
Graupel Graupel Graupel

Funeral Procession:

Funeral Procession

Pitfest

Reactie van Henryk op 02-02-2011 om 22:19u


Ik vindt ze helemaal te gek en lekkere underground black metal,hard en snel. groet

Fleddy Melculy Metalfestival Into The Grave

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2023 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.