Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

15-08-2020

Gorefest
Op 23 april 2005 in t Beest, Goes
Een review door Thijs
Foto's door Thijs
Na jaren van wachten zijn ze dan eindelijk terug, de heren van Gorefest. Na enige (of vele) jaren, omwentelingen en bands (oa. The Hollow Men, Cold pop culture, L&D (Thin Lizzy tribute), Ayreon) is de chemie weer terug in de groep. De laatste keer dat ik ze zag was tevens hun afscheidsoptreden ('98, 't Beest). Als jochie van 15 hoopte ik op een set vol met oude nummers, maar het mocht niet zo zijn. Teleurgesteld vertrok ik naar huis, met "The Eindhoven Insanity" in mijn Sony ippy walkman.

7 jaar later wil ik de gok toch maar weer eens wagen, vooral omdat de online-geruchtenstroom vooral over "oude nummers" ging. Voor old times sake zoek ik mijn walkman op, om '98 een herkansing te geven. Gewapend met een nieuw setje batterijen en uiteraard "The Eindhoven Insanity" op tape, vertrek ik naar 't Beest. Daar aangekomen tref ik al een wachtrij aan, de hele zaal is uitverkocht. Goed, na een paar minuten sta ik binnen, bestel een pint (1,50 voor een flesje jupiler! Sterker nog, alle prijzen zijn zeer schappelijk en er wordt gewoon glas ipv plastic gebruikt!) en loop de zaal in, om daar overdonderd te worden door kutmuziek.

Gorefest

Ik meen mij te herinneren dat de heren van Gorefest een metal DJ als voorprogramma wilden gebruiken, maar bij deze muziek was zelfs Chapter 13 een enorme rosplaat. Als dit tekenend moet zijn voor de avond... Maar goed, het wordt 10 uur, en de lichten gaan uit. Een intro start en de band komt het podium op, om te openen met...The Glorious Dead!!! De haren gaan los en de 1e pit onstaat meteen. Slipjes en bh's vliegen door de lucht (allemaal richting Frank Harthoorn). Gorefest laat het hier niet bij en rost meteen door met "State of Mind" om dit weer met "Low" op te volgen. De 1e 3 nummers al meteen rossen, dat belooft veel goeds! Tussen de nummers door heeft Jan-Chris (de Koeyer) veel contact met het publiek, en uiteraard vliegen de nodige grappen over en weer. Overduidelijk dat Gorefest de thuiswedstrijd al gewonnen heeft. Gelukkig heeft de band ook gedacht aan wat rustmomenten in de set, het 4e nummer is "Nothingness", een nummer van Chapter 13. Toegegeven, eigenlijk klinkt het helemaal niet zo verkeerd, het is alleen geen Death Metal meer. Gelukkig is het rustig aandoen alweer snel voorbij en walst de band verder met "False" en "Erase".

Gorefest
Tijdens "Goddess in Black" is het tijd om bier te halen (ik ben niet de enige die daar zo over denkt, zie ik al aan de drukte) en ik kom terug op het einde van "Chapter 13". Een betere timing kan niet, lijkt mij. Gorefest rost rustig door met "From ignorance to oblivion". Nog meer songs passeren de revue en de band eindigt met "Mass Insanity" (Goes Insanity?). Uiteraard schreeuwt het publiek om meer, en na een paar minuten betreedt de band wederom het podium om "Mental Misery" door de speakers te laten blazen. Hierna zet Boudewijn (Bonebakker) "Confessions of a serial killer" in en Jan-Chris roept dat dit de laatste kans is om los te gaan vanavond. Dat laat het publiek zich geen 2 keer zetten en op het moment dat de bas en drums de beukende gitaren bijspringen, breekt de hel los. Het is maar goed dat 't Beest een vrijstaand pand is, anders hadden we bij de buren binnengestaan. Het doorgaans zo matte Nederlandse metalpubliek is deze avond ingewisseld voor een zaal vol fanatics, haren zwiepen door de lucht en de pit is enorm.

Gorefest

Aan het einde van "Confessions" verlaat de band wederom het podium, om vervolgens weer terug te komen met de Kraftwerk cover "Autobahn", alleen dan in een Death Metal jasje gestoken. Hierna bedankt de band het publiek, gooit Ed (Warby) nog zijn drumstokken in het publiek en schalt de zaalmuziek weer door de PA.

Gorefest

Een avond vol met brute metal, Gorefest is 100% terug! Ook opvallend deze avond was de goed getimede lichtshow en een enorm strak en goed geluid. Mij rijst de vraag waarom 't Beest zijn positie als metalmetropool (vroegah kwamen alle grote packages (Suffocation, Sinister, Death, etc. in ‘t Beest) heeft opgegeven. Zonde, want Goes is goed bereikbaar, het is een mooie zaal met een goede lichtshow en goed geluid!
En om het allemaal nog meer metal te maken, staat de dag erop een persbericht op de Gorefest website, waaruit blijkt dat Jan-Chris met een gebroken voet heeft staan te spelen!

Setlist:
The Glorious Dead
State of Mind
Low
Nothingness
False
Erase
Goddess in Black
Chapter 13
From Ignorance to Oblivion
Demon Seed
Seeds of Hate
Unsung
Reality - When you die
Mass Insanity

Toegift:
Mental Misery
Confessions of a serial killer
Autobahn

Gorefest
Gorefest

[ Terug naar de Concert Reviews ]

Reactie van Mayo op 01-05-2005 om 21:37u


Hehe leuke inleiding, doet me denken aan de inleiding van Demorpheus tijdens zijn Gwar review. :P Klinkt in ieder geval veelbelovend voor het komende optreden op Dynamo.

Reactie van uniqueleader op 02-05-2005 om 09:45u


idd, hele goeie review. ben erg benieuwd naar het optreden op wacken

Reactie van Kalasjnikov op 16-05-2005 om 21:27u


Op Dynamo 2005............. Als absoluut hoogtepunt geldt het optreden van GORFEST Onlangs herenigd en meteen weer geldend als één van de spannendste acts die de Europese scene rijk is. Daarvoor hoeft niet eens nieuw materiaal gespeeld te worden. False, Mental Misery, Goddess In Black en Reality - When You Die doen in één klap de zon schijnen.

Reactie van Hardcore4Life op 06-07-2006 om 15:34u


WAT IS ZOIETS TOCH KUTMUZIEK HE ;) And Raise Your Fist For Angerfist HARDCORE FOR MY ENTIRE FUCKING LIFE