Pit
Enquête

Wat is het beste nummer voor in de sportschool of bij de ochtendgymnastiek?

AC/DC – Thunderstruck
Battle Beast – Scarface (Push It To The Limit)
Cannibal Corpse – Hammer Smashed Face
Drowning Pool – Bodies
Eskimo Callboy – Pump It
Firewind – Maniac
Grailknights & Joakim Brodén – Pumping Iron Power
Guns N' Roses – Welcome To The Jungle
Iron Maiden – Run To The Hills
Judas Priest – Painkiller
Linkin Park – Bleed It Out
Mastodon – All The Heavy Lifting
Megadeth – Sweating Bullets
Meshuggah – Bleed
Metallica – Enter Sandman
Mötley Crüe – Kickstart My Heart
Motörhead – Ace Of Spades
Pantera – Walk
Rage Against The Machine – Bulls On Parade
Static-X – Push It
Survivor – Eye Of The Tiger
System Of A Down – Bounce
Van Halen – Jump
Wind Rose – Diggy Diggy Hole
een andere workoutsong

[ Uitslag | Enquêtes ]

  29 maart:
 • W.A.S.P.
 • Wiegedood
 • 1 april:
 • Charlotte Wessels
 • Desert Storm, Terziele en Radeloos//Ziedend
 • Grindhoven, met o.a. Gutalax en Birdflesh
 • 2 april:
 • Autarkh en Inferum
 • Unearth, Misery Index en Year Of The Knife
 • 3 april:
 • No Fun At All
  28 april:
 • Aephanemer
 • Cobra The Impaler, Bark en Hippotraktor
 • Graveyard en Kadavar
 • Metallica Amsterdam Takeover
 • Neverus, Sisters Of Suffocation en Vanaheim
 • Temple Fang en Baklawai
Kalender
Vandaag jarig:
 • Ari Nissilä (Catamenia) - 51
 • Daniel Cardoso (Anathema) - 42
 • Douglas J. Sylvia (Fear Of God) - 58
 • Enrico Canu (Heimdall) - 37
 • Erick Avila (Six Magics) - 44
 • John Evan (Jethro Tull) - 75
 • Nathanaël "Nath" (Anachronia) - 39
 • Ol Drake (Evile) - 39
Concertreview

Diablo Swing Orchestra en 6:33
Op 10 februari 2023 in De Helling, Utrecht
Een review door Jeffrey
Foto's door Wouter

Een uitverkocht huis vanavond in De Helling te Utrecht. Er staat dan ook niet zomaar een headliner op het podium, maar Diablo Swing Orchestra, dat ongetwijfeld de voetjes van de vloer krijgt. De swingende Zweden nemen 6:33 mee als support, ook al zo’n eigenzinnig gezelschap dat verschillende stijlen combineert.

6:33, wat een naam. Er zijn drie opties waar de Franse groep die naam aan ontleent: uit de Bijbel, uit obscure numerologie of na een lange nacht ontstond het idee om 33 over 6 om een band te formeren. Hoe dan ook, we krijgen een hard werkende equipe te zien die tijdens de eerste helft van de set nog niet overtuigt. Dat komt met name door de niet ideale geluidsmix (de basdrum en de bas drukken andere bijdragen weg) en daarnaast vanwege het songmateriaal dat niet blijft hangen. Daar komt nog eens bij dat de zang van het vocale duo Florent Charlet en Bénédicte Pellerin live veel minder overtuigt dan we bij het beluisteren van de albumversies gewend zijn. Pellerin heeft een zachte stem die moeilijk te volgen is. Charlet, die wel iets heeft van de zanger van The B-52’s, heeft meer power en trekt de kar, zowel qua zang als qua schaamteloze performance. Soms doet hij wat overdreven.

6:33 @ De Helling, Utrecht, 10-02-2023

Met Act Like An Animal komt er echter een memorabele track voorbij die voor meer bijval en beweging in het publiek zorgt. Het geluid is bovendien meer in balans. Zodoende komt de mix van Faith No More, Sleepytime Gorilla Museum, swing, Twelve Foot Ninja, het Ziltoid-materiaal van Devin Townsend beter tot zijn recht. De Fransen houden het momentum vast met I’m A Nerd en M.I.D.G.E.T.S., Part 2 en zodoende neemt de waardering toe voor 6:33, maar is er zeker nog veel werk voor de Fransen.

6:33 @ De Helling, Utrecht, 10-02-2023

De hoofdact van vanavond heeft de zaken veel beter op orde. Diablo Swing Orchestra zorgt vanaf het begin voor een positieve vibe met songs waarop je niet stil kunt blijven staan. Het is heerlijk meebewegen en swingen op de muziek. Al tijdens opener Lucy Fears The Morning Star klapt het publiek enthousiast mee en windt zangeres Kristin Evegård de bezoekers om haar vinger met haar zwoele stemgeluid. Niet dat de show alleen om haar draait, integendeel. Ook de zomers geklede trompettist, trombonist en cellist vallen op. Alle bandleden hebben er zin in en dat enthousiasme zorgt voor veel positiviteit in De Helling.

Van het meest recente album Swagger & Stroll Down The Rabbit Hole (2021) komen vijf tracks aan bod. Daarvan maken Celebremos Lo Inevitable, Saluting The Reckoning en Out Came The Hummingbirds de beste indruk. Tijdens eerstgenoemde ontstaat een pit, voor Saluting The Reckoning komt Johannes Bergion even achter de cello vandaan om mee te zingen (dat gaat hem aardig af) en laatstgenoemde bevat een heerlijke groove. War Painted Valentine komt live beter uit de verf dan op plaat.

Diablo Swing Orchestra @ De Helling, Utrecht, 10-02-2023

Diablo Swing Orchestra laat zich van verschillende kanten horen. Doorgaans swingt de muziek lekker met een mix van rock, swing, funk, boogie en komen er stevige passages met metal voorbij, maar er zijn ook rustmomenten in de vorm van de ingetogen versie van New World Widows (Tori Amos meets System Of A Down). Alles wordt zeer knap en enthousiast uitgevoerd en alle bijdragen komen dankzij het prima geluid tot hun recht, dus ook het soleerwerk en de samenzang in Honey Trap Aftermath. En over zingen gesproken: In Black Box Messiah laten de bandleden horen “hoe het klinkt als Zweden in het Japans proberen te zingen”. Zeer vermakelijk, maar dat geldt eigenlijk voor elke compositie. Steeds hebben de heren en dame iets leuks of hoogstaands te bieden.

Diablo Swing Orchestra @ De Helling, Utrecht, 10-02-2023

Toch zijn het de grote hits die het feest compleet maken. Neem Superhero Jagganath met zijn fantastische Queen-achtige refrein of A Tap Dancer’s Dilemma, dat al vroeg in de set aan bod komt. Het optreden eindigt met een reeks highlights: Voodoo Mon Amour, Bedlam Sticks, Infralove, Balrog Boogie, Vodka Inferno en toegift Ricerca Dell'Anima resulteren in een uitgelaten sfeer, een steeds groter wordende pit en een dikke grijns op het gezicht van iedereen. Diablo Swing Orchestra zorgt voor een uitgelaten sfeer met een avantgardistische mix van stijlen.

Diablo Swing Orchestra @ De Helling, Utrecht, 10-02-2023

Setlist Diablo Swing Orchestra:
1. Lucy Fears The Morning Star
2. Knucklehugs (Arm Yourself With Love)
3. A Tap Dancer's Dilemma
4. Saluting The Reckoning
5. Out Came The Hummingbirds
6. How To Organize A Lynch Mob
7. Black Box Messiah
8. Superhero Jagganath
9. Lady Clandestine Chainbreaker
10. War Painted Valentine
11. New World Widows (Piano Version)
12. Celebremos Lo Inevitable
13. Jig Of The Century
14. Honey Trap Aftermath
15. Voodoo Mon Amour
16. Bedlam Sticks
17. Infralove
18. Balrog Boogie
19. Vodka Inferno

Toegift:
20. Ricerca Dell'Anima

Setlist 6:33:
1. Wacky Worms
2. Burn-In
3. Holy Golden Boner
4. Party Inc.
5. Black Widow
6. Act Like An Animal
7. I'm A Nerd
8. M.I.D.G.E.T.S. Part 2

Meer foto's op basementonline.nl

Pitfest

Helldorado 2023 Metalfestival Into The Grave

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2023 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.