Pit
Enquête

Wat is tot dusver jouw favoriete song van Ghost?

Call Me Little Sunshine
Cirice
Con Clavi Con Dio
Dance Macabre
Darkness At The Heart Of My Love
Deus In Absentia
Elizabeth
Faith
From The Pinnacle To The Pit
Ghuleh/Zombie Queen
He Is
Hunter's Moon
If You Have Ghosts
Kiss The Go-Goat
Life Eternal
Mary On A Cross
Monstrance Clock
Mummy Dust
Rats
Ritual
Spillways
Square Hammer
Witch Image
Year Zero
een andere Ghost-song

[ Uitslag | Enquêtes ]

  24 maart:
 • Evil Invaders, Warbringer en Schizophrenia
 • Obstruktor, Infantry, Degenerate, Serotonia en Doodzonde
 • Truckfighters, Wizzerd en Deadly Vipers
 • 25 maart:
 • Evil Invaders, Warbringer en Schizophrenia
 • Nephylim en Dodenkrocht
 • Obstruktor, Headless Hunter, Atmoran, Torn From Oblivion en Sapphyr
 • Sisters of Suffocation en Dispelled
 • Sorcerer en High Inquisitor Woe
 • Sworn Enemy, Pain Of Truth en Worst Doubt
 • The Answer en Black Mirrors
 • 26 maart:
 • Blood Youth, Cane Hill en Diamond Construct
 • Cirith Gorgor en Lijkschouwer
 • Crowbar
 • 28 maart:
 • Metallica Amsterdam Takeover
 • 29 maart:
 • W.A.S.P.
 • Wiegedood
Kalender
Vandaag jarig:
 • Joe Kurland (Armory) - 41
 • Martin Albrecht (Mystic Prophecy) - 60
 • Steve "Zetro" Souza (Exodus) - 59
 • Thomas Fahrnbach (Boomerang) - 50

Vandaag overleden:
 • Bill Rieflin (Ministry) - 2020
 • Neil Aspinall (platenbaas) - 2008
Concertreview

KISS en The Last Internationale
Op 21 juli 2022 in Ziggo Dome, Amsterdam
Een review door Vitus-Frank
Foto's door Dirk
De allerlaatste tournee van KISS ooit, en die duurt maar voort. Het begint op een nummer van Chris Rea te lijken, die ook maar niet wil arriveren op het eindpunt. In 2019 stond deze show ook in Ziggo Dome en die van vandaag is een nagenoeg exacte kopie. In de volgorde van de nummers zijn enkele kleine wijzigingen aangebracht en Let Me Go, Rock 'n' Roll is vervangen door Tears Are Falling. Maar dat is het dan wel. Wat dat betreft is het einde van de weg dus wel bereikt in een nagenoeg uitverkochte Ziggo Dome.

Voordat KISS de zaal in vuur en vlam zal zetten, is het eerst de beurt aan de rockers van The Last Internationale, afkomstig uit New York. Zangeres Delia Paz huppelt en heupwiegt zich enthousiast door de set heen en gaat zelfs een keer het publiek in. Haar ruige strot blijkt echter gaandeweg het optreden jammer genoeg aan kracht in te boeten en haar zang komt regelmatig niet meer boven de muziek uit. Waarom er tijdens deze veertig minuten durende show wordt gekozen voor een bluesy ballade middels Soul On Fire is een raadsel, want het optreden kakt daardoor best wel in. The Last Internationale is op zijn best in uptempo nummers, zoals het afsluitende 1968, waarin gitarist Edgey Pires lekker smerig aan het scheuren is. Dit laatste nummer levert dan ook de meeste bijval op van het publiek, al was dat wel te verwachten. Openen voor Kiss is nu eenmaal een zeer ondankbare taak.

The Last Internationale @ Ziggo Dome, Amsterdam, 21-7-2022. Foto door Dirk van den Heuvel

Als de bekende slogan "You wanted the best, you got the best. The hottest band in the world, KISS" door de boxen schalt, gaan er duizenden mobieltjes omhoog, want niemand wil de spectaculaire opening missen van Detroit Rock City, waarbij de mannen van KISS vanuit de lucht langzaam neerdalen en het podium in vuur en vlam staat. Een mooi en spectaculair begin dat je nog altijd de rillingen bezorgt. Tijdens de volgende drie nummers zijn er ook genoeg vuurwerk en vlammen. Ironisch genoeg is dat niet meer het geval bij Heaven's On Fire.

KISS @ Ziggo Dome, Amsterdam, 21-7-2022. Foto door Dirk van den Heuvel

Hier moeten we het doen met beelden vanaf het grote scherm achteraan het podium en de vele overige schermen. Visueel kom je absoluut niets tekort. De mannen zelf hebben er ook plezier in en er worden wat grappen en grollen met elkaar uitgehaald. Zo likt Gene Simmons het gezicht van Tommy Thayer en geeft Paul Stanley Gene een flinke tik op zijn tock.

KISS @ Ziggo Dome, Amsterdam, 21-7-2022. Foto door Dirk van den Heuvel

Tijdens de zang van Paul zijn er opvallend veel close-ups van hem te zien, om maar duidelijk te maken dat hij (nu) toch echt helemaal live zingt. Hij brengt het er behoorlijk van af, al is zijn zang bij Psycho Circus en I Was Made For Lovin' You echt niet om aan te horen. Waarom deze nummers dan toch ten gehore worden gebracht is mij een raadsel. Een ander kritisch puntje is het vele gepraat tussen de nummers door, waarbij vooral Paul er rustig de tijd voor neemt. Het haalt echter wel de vaart uit het optreden. Maar de adempauzes zullen nodig zijn, aangezien Paul en Gene inmiddels de zeventig zijn gepasseerd.

De vertrouwde onderdelen in de show komen ook nu weer aan bod, zoals bijvoorbeeld het vuurspuwen van Gene, alsmede Paul die over het publiek heen vliegt om vanaf een klein privé-podium Love Gun ten gehore te brengen. Mooi is de lasershow tijdens het gitaarduel tussen Paul en Tommy. Tijdens het afsluitende Black Diamond krijgen we zoals vertrouwd nog een vuurwerkorgasme en een spectaculair einde van de reguliere set.

KISS @ Ziggo Dome, Amsterdam, 21-7-2022. Foto door Dirk van den Heuvel

Waar vroeger de aanstekers werden gebruikt, zijn het tijdens de eerste toegift Beth de mobieltjes die oplichten in de donkere zaal. Bij de tweede toegift Do You Love Me gaan de grote wit en zwarte KISS-strandballen het publiek in. Zo heb je als voetvolk nog even wat anders te doen in de arena. Bij het allerlaatste nummer Rock And Roll All Nite maken de confetti-kanonnen overuren en word je het zicht op het podium nagenoeg volledig ontnomen. De dweilploeg zal er een behoorlijke taak aan hebben om de vloer weer schoon te krijgen. Als Paul uiteindelijk zijn gitaar kapot heeft geslagen zit de show er dan toch echt op.

KISS @ Ziggo Dome, Amsterdam, 21-7-2022. Foto door Dirk van den Heuvel

Hoewel zo voorspelbaar als de pest, blijft KISS nog steeds een prima show geven. Wat wel jammer is, is dat de noodgedwongen coronapauze niet is aangegrepen om eens even de bezem door de setlist te halen, want als het echt de allerlaatste tournee ooit is, dan zouden wat andere nummers die we nog geen duizend keer gehoord hebben wel leuk(er) zijn geweest. Het blijft bijvoorbeeld uiterst vreemd waarom een van de zwakste KISS-nummers ooit Say Yeah nog steeds gespeeld wordt. Verder is het einde van de weg voorlopig nog niet bereikt, want inmiddels zijn er al weer een dikke honderd optredens toegevoegd. Het zal daarom niet verbazingwekkend zijn als we KISS in 2023 nogmaals kunnen verwelkomen in Ziggo Dome. Ondertussen rinkelt de kassa vrolijk door...

KISS @ Ziggo Dome, Amsterdam, 21-7-2022. Foto door Dirk van den Heuvel

Setlist KISS:
1. Detroit Rock City
2. Shout It Out Loud
3. Deuce
4. War Machine
5. Heaven's On Fire
6. I Love It Loud
7. Say Yeah
8. Cold Gin
9. Solo Tommy Thayer
10. Lick It Up
11. Calling Dr. Love
12. Gitaarduel Paul Stanley en Tommy Thayer
13. Tears Are Falling
14. Psycho Circus
15. Drumsolo Eric Singer
16. 100,000 Years
17. Bassolo Gene Simmons
18. God Of Thunder
19. Love Gun
20. Black Diamond
21. Beth
22. Do You Love Me
23. Rock And Roll All Nite

KISS @ Ziggo Dome, Amsterdam, 21-7-2022. Foto door Dirk van den Heuvel

Setlist The Last Internationale:
1. Life, Liberty, And The Pursuit Of Indian Blood
2. Mind Ain't Free
3. Soul On Fire
4. Wanted Man
5. Hard Times
6. 1968

The Last Internationale @ Ziggo Dome, Amsterdam, 21-7-2022. Foto door Dirk van den Heuvel

Meer foto's vind je op onze Facebook-pagina.

Pitfest

Fleddy Melculy Dynamo Metalfest

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2023 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.