Enquête

Er komt een vervolg op de mockumentaire This Is Spinal Tap (1984). Wat is jouw favoriete scène of grap uit de originele film?

band rolt tussenraam omhoog om limousinechauffeur niet te horen
douanecontrole op het vliegveld
exploderende drummer(s)
grote cocon met Derek erin weigert tijdens concert te openen
Jeanine, David's vriendin, wordt de nieuwe bandmanager
Lick My Love Pump songtitel
miniatuursandwiches en andere backstageklachten
na vertrek Nigel gaat Spinal Tap free-form jazz spelen
Nigel verbiedt Marty om zelfs maar naar zijn gitaar te wijzen
optreden op militaire vliegbasis
poppenshow staat boven Spinal Tap op billboard
Shit Sandwich en andere albumrecensies
signeersessie in platenzaak
Spinal Tap maakt glorieuze comeback (in Japan)
Spinal Tap verdwaalt in gangenstelsel richting het podium
Stonehenge-monument maakt zijn livedebuut
uitvoering van Big Bottom
uitvoering van Gimme Some Money
uitvoering van Heavy Duty
uitvoering van Hell Hole
uitvoering van (Listen To The) Flower People
uitvoering van Tonight I'm Gonna Rock You Tonight
versterker die naar elf gaat
zwarte albumhoes van Smell The Glove
een andere scène of grap, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  20 mei:
 • Anneke van Giersbergen
 • Hangman's Chair, An Evening With Knives en Lifelong
 • King 810, Afterlife, Yavid, Born A New en 3 Eyed Kids
 • Oranssi Pazuzu, Deafkids en Sturle Dagsland
 • 21 mei:
 • Anneke van Giersbergen
 • Manticora
 • 22 mei:
 • Anneke van Giersbergen
 • Electric Callboy, Blind Channel en One Morning Left
 • King Satan en Splinterbomb
 • Stake en Cloudsurfers
 • 23 mei:
 • Meshuggah
 • Wolfmother
 • 24 mei:
 • Midnight en Night Demon
 • Russian Circles
 • 25 mei:
 • Korn, Fever 333 en 3 Eyed Kids
 • The Night Flight Orchestra
 • 26 mei:
 • Anneke van Giersbergen
 • Mayhem en Mortiis
  20 juni:
 • Five Finger Death Punch en Megadeth
 • Social Distortion
 • Spiritbox, InVisions en Tigress
Kalender
Vandaag jarig:
 • Allan Johnson (Exciter) - 63
 • Cristiano Migliore (Lacuna Coil) - 51
 • Daniel Sundbom (Persuader) - 44
 • Luca D'Angelo (Daedalus) - 45
 • Martin Lopez (Opeth) - 44
 • Mikael Stanne (Dark Tranquillity) - 48

Vandaag overleden:
 • Twan Fleuren (Legion Of The Damned) - 2011
Concertreview

Rammstein en Exilia
Op 4 november 2004 in Ahoy, Rotterdam
Een review door Femaze
Het Duitse Rammstein bracht onlangs hun nieuwe album Reise, reise uit en dus was het de hoogste tijd om weer eens richting Nederland te komen. Donderdag 4 november en vrijdag 5 november 2004 was het dan zover. De concerten waren binnen no time uitverkocht, dus het Nederlandse publiek was er klaar voor. Ik ben op donderdag richting Ahoy afgereisd.

Rammstein had aangekondigd op te treden met als support een special guest. Dit bleek de Italiaanse band Exilia te zijn. Dit viertal heeft een zangeres met een krachtige, wat rauwe stem. Zij is zonder twijfel de grootste kracht op het podium. Met haar lange blonde dreads is Masha echt een verschijning te noemen. Ik had ze nooit eerder gehoord. De muziek heeft wat invloeden van Korn en Slipknot, maar wel gematigder.

Al met al best aangenaam om te luisteren, maar het kan mij niet echt bekoren. Nadat de single Stop Playin’God langskwam werd aangekondigd dat er nog 1 nummer gespeeld zou worden voordat Rammstein kwam. Er werd weer eens duidelijk dat in een voorprogramma spelen eigenlijk maar een ondankbare taak is, want pas na die mededeling werd het publiek wakker. Nadat Exilia een half uur de zaal opgewarmd had, begon het wachten op Rammstein.

Ik heb Rammstein tot nu toe alleen 2 keer gezien op een festival, ik was dus zeer benieuwd wat ze er bij een concert van zouden maken. Nou meteen vanaf aanvang zat de sfeer er goed in. Ik ken maar weinig bands die een zaal zo kunnen opzwepen.

Rond 21.15 uur gingen de zaallichten uit en kwamen er mannen het podium op in uniform. Zij schenen met lange zaklampen over het podium en in het publiek. Dat zette meteen de blikken op scherp. De tonen van het eerste nummer zetten in: (ik zou bijna zeggen “uiteraard”) Reise, reise! Een hele goede keuze om mee te openen. Het podium werd zichtbaar. Niet echt verrassend, maar bijna noodzakelijk: een soort van fabriek van licht en bouwwerken. In het midden stond een verhoging waarop het drumstel stond. De 2 gitaristen begonnen bovenop maar konden met liftjes naar beneden toe. De zanger kwam door een deur uit de verhoging. Show is toch wel 1 van de belangrijkste elementen bij een concert van Rammstein.

Uiteraard werd vanaf het eerste ogenblik meteen het vuurwerk erbij betrokken. Behalve de vuurwerkknallen en de gasbranders die een terugkerend fenomeen waren, zijn enkele punten toch wel apart het noemen waard. Bij het nummer Mein Teil werd ook wel iets bijzonders verwacht en we werden niet teleurgesteld. Zanger Till kwam op als kok met een grote kookpot, compleet met slachtoffer (in een zwart pak met rode lichtgevende ogen). De pot werd halverwege het nummer verhit door een gasbrander die Till bediende. Het slachtoffer rende daarop aan het einde van het nummer behangen met vuurwerk over het podium. Tijdens diverse nummers stonden diverse bandleden in vuur en vlam en ook de vuurballen naar het mengpaneel waren wederom geweldig om te zien. Dat het publiek ook genoot van de show was wel te merken aan de manier waarop er meegezongen werd met nummers als Rein Raus, Ohne Dich, Du Hast en Ich Will.

In totaal passeerden 9 nummers van de nieuwe cd de revue. Het viel hierbij op dat de nieuwe nummers vlakker overkwamen dan de nummers van de oudere cd’s. Het leek wel of de kracht en energie gehalveerd werden bij de nieuwe nummers.

Ook heb ik nog wel een opmerking over de setlist keuze. De afsluiter van de avond was het nummer Stripped. Dat begrijp ik toch niet helemaal. Dit nummer is niet echt één van de bekendste en krachtigste nummers. Persoonlijk had ik liever gezien dat er afgesloten zou worden met bijvoorbeeld Rammstein, Du Hast of Ich Will.

Om 23.00 uur was ook de 2e toegift afgelopen en kan ik alleen maar concluderen dat een concert van Rammstein toch altijd de moeite waard blijkt. Voor een band die ik op cd niet tot mijn absolute favorieten kan rekenen, behoort hun liveshow toch zeker wel tot de top. Het is een zeer professionele band en ik vind niet dat het feit dat ze de laatste jaren wat meer Mainstream zijn geworden ten koste gaat van de performance. Er straalt veel kracht van het podium af en ik had niet het gevoel dat ze “even een concert afwerkten”.

Setlist:
Reise, reise
Links
Keine Lust
Feuer Frei
Rein Raus
Morgenstern
Mein Teil
Stein Um Stein
Los
Moskau
Du Riechst So Gut
Du Hast
Sehnsucht
Amerika

Rammstein
Sonne
Ich Will

Ohne Dich
Stripped

Reactie van Arctica op 06-11-2004 om 16:52u


Gweldige show! Vuurwerk, licht en decor was super!

Reactie van DoeZZe op 07-11-2004 om 17:22u


Was aanwezig in Antwerpen. Exilia goed opwarmertje. (wijf met ballen, I like it!). Rammstein. Vrij steriele opening (barslechte geluidskwaliteit - Till's mike werkte blijkbaar niet). Toch puike greep uit hun nieuw album met gesmaakte greep uit hun fire-truckendoos en bootje varen. De déja-vue werd ruimschoots goedgemaakt met de afsluiters en een stevige America. Rammstein: I LOVE IT!

Reactie van Edwin op 08-11-2004 om 12:22u


Ik ben 5 november naar Rammstein geweest. Wederom fantastische show. Vond het alleen jammer dat een groot deel van het publiek niet-metalhead was. Verder wil ik opmerken dat ik de setlist ook een beetje onlogisch vind. Deze had ruiger gemogen want er werden redelijk wat rustige nummers gespeeld. Verder werden van Herzeleid en Sehnsucht worden maar twee nummers gespeeld terwijl dat nog steeds hun beste albums zijn denk ik. Verder een beetje kort (ruim anderhalf uur) maar dat wordt natuurlijk gecompenseerd door de fantastische show die ik overigens helaas minder provocerend vond dan voorheen. De hoogtepunten vond ik 'Mein Teil' en 'Rammstein'

Reactie van "Supli" op 09-11-2004 om 19:41u


Vrijdag 5 november naar Rammstein geweest. Geweldig! Mogen van mij snel weer komen. Alleen jammer dat ze Asche zu asche niet gespeeld hebben. Voor mij toch een van de betere live-nummers. Ondanks dat, toch een geweldig concert. Heb daar nog een tijdje gepraat met een 42-jarige man uit Brabant? die ook fan van Julian Sas is. Was daar samen met een vriend. Weet helaas zijn naam niet. Als hij toevallig ook op deze site zit, wil je dan reageren. Groeten uit Rotterdam

Reactie van "Supli" op 09-11-2004 om 19:43u


Vrijdag 5 november naar Rammstein geweest. Geweldig! Mogen van mij snel weer komen. Alleen jammer dat ze Asche zu asche niet gespeeld hebben. Voor mij toch een van de betere live-nummers. Ondanks dat, toch een geweldig concert. Heb daar nog een tijdje gepraat met een 42-jarige man uit Brabant? die ook fan van Julian Sas is. Was daar samen met een vriend. Weet helaas zijn naam niet. Als hij toevallig ook op deze site zit, wil je dan reageren. Groeten uit Rotterdam

Reactie van Floor op 09-11-2004 om 20:12u


4 november was Rammies day at Rotterdam. Die Berliner hebben kosten noch moeite gespaard om hier een fantastische show neer te zetten. Van Reise Reise tot en met het laatste nummer stripped was het genieten geblazen. Sfeer was fantastisch en dat pikken de Rammies goed op door vol gas (lees vuur) te geven. Hoogtepunt was toch wel Mein Teil en de oudere nummers Du hast en ich will. Voldaan gingen we naar huis.

Reactie van Killjoy op 11-11-2004 om 08:40u


Ik heb het gelezen hoor Martine ;-)

Reactie van Engel op 16-11-2004 om 11:07u


Stripped is meestal het laatste nummer op de concerten van Rammstein. Dus om die reden wel bekend bij de liefhebbers. Perfect concert, wederom!

Reactie van Bas op 21-11-2004 om 14:55u


Italië?? Exilia komt toch echt uit Duitsland. Al wist je het niet, dat kon je ook horen aan het accent waar mevrouw mee zong.

Reactie van Metalfan op 28-11-2004 om 01:25u


Helaas, Exilia is toch echt een Italiaanse band hoor!

Reactie van shadow op 13-04-2005 om 13:31u


Concert was geweldig. Jammer dat er zoveel nieuwe nummers werden gespeeld. Dat kon je ook merken want het werd een heel stuk stiller in de zaal. Stripped als afsluiting vond ik onlogisch en jammer. Engel werd niet gespeeld en dat vond ik heel erg jammer. Maar al met al een top concert.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.