Enquête

Serj Tankian zou er geen probleem mee hebben als System Of A Down hem zou willen vervangen door een andere leadvocalist. Vind jij dat de groep Tankian moet vervangen?

Ja, als dat betekent dat er eindelijk een nieuw studio-album komt
Ja, als dat betekent dat de band vaker in de Benelux gaat optreden
Ja, want Tankians vocalen zijn sowieso de zwakke schakel in de band
Ik vind het best, want Tankians werk buiten SOAD is toch interessanter
Nee, Serj Tankian is een essentieel element van System Of A Down
Nee, de groep moet juist gitarist/vocalist Daron Malakian vervangen
Nee, de groep moet juist bassist Shavo Odadjian vervangen
Nee, de groep moet juist drummer John Dolmayan vervangen
Het maakt mij niet uit, ik blijf sowieso wel fan van SOAD
Het maakt mij niet uit, SOAD is toch allang over zijn hoogtepunt
Het maakt mij niet uit, ik heb überhaupt geen interesse in die band
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

Kalender
Vandaag jarig:
  • Brian May (Queen) - 77
  • Martin Powell (Cradle Of Filth) - 51
  • Robb Flynn (Machine Head) - 56
  • Russell Allen (Symphony X) - 53
  • Tom Gabriel Fischer (Celtic Frost) - 61
Concertreview

Corey Taylor livestream
Op 2 oktober 2020 in The Forum, Los Angeles
Tekst door Marcel
Foto's door Steve Thrasher
Nu Slipknot zijn tijd uitzit totdat de pandemie voorbij is om daarna de tournee ter promotie van het album We Are Not Your Kind (2019) weer te kunnen hervatten en Stone Sour voor onbepaalde tijd op non-actief staat, had Corey Taylor alle tijd om zijn langgekoesterde solo-plaat te maken. Afgelopen vrijdag was de release van CMFT (Corey Mother Fucking Taylor) en dat vierde de zanger met een uitbundige live-stream vanuit The Forum in Los Angeles. Vanachter een beeldscherm was Marcel erbij en hierbij vind je zijn verslag. 

Voor de releaseparty van Taylor's nieuwe plaat wordt er flink uitgepakt. The Forum is een imposant gebouw, waarin al veel legendarische sportevenementen en concerten zijn gehouden. Normaal gesproken kunnen er bijna achttienduizend man in plaatsnemen, maar vanavond zullen dat er niet meer dan enkele tientallen zijn. De show die de veelzijdige zanger in dit stadion speelt, bestaat uit tracks van zijn nieuwe plaat, aangevuld met materiaal van zijn andere bands en een aantal covers. Daarnaast zijn er met een budget van ongeveer tweehonderdvijftigduizend dollar kosten nog moeite bespaard om een indrukwekkende productie neer te zetten met pyro- en vuurwerk-effecten.

Corey Taylor @ The Forum, Los Angeles, 2-10-2020. Foto door Steve Thrasher

Op CMFT vaart Corey Taylor muzikaal een andere koers, dan dat hij met Slipknot en Stone Sour doet. De hoofdkoers is ditmaal vooral pretentieloze, spierballenrock waar de lol van afspat en die garantstaat voor een feestje. Qua sound schuurt het af en toe nog met Stone Sour, maar over het algemeen is het een ander geluid dan dat je van de frontman gewend bent.

Het optreden wordt nog een beetje onwennig afgetrapt met HWY666. In het begin krijg je de indruk dat je naar een generale repetitie kijkt, maar dankzij een slimme montage die voornamelijk focust op de bandleden verdwijnt dit idee al snel. Het duurt gelukkig ook niet lang voordat de muzikanten lekker in de show zitten. Er wordt energiek gespeeld en dankzij het goed afgestelde geluid is het optimaal genieten. Vooral Taylor laat zich meteen positief horen en is perfect bij stem.

Corey Taylor @ The Forum, Los Angeles, 2-10-2020. Foto door Steve Thrasher

Ook de andere bandleden laten een prima indruk achter. Gitaristen Christian Martucci en Zach Throne spelen zorgvuldig en komen fris voor de dag. Hetzelfde kan ook gezegd worden van bassist Jason Christopher. Daarnaast trommelt drummer Dustin Robert prima, maar zit hij wel wat anoniem verstopt achter zijn drumstel. Alle muzikanten op het podium ondersteunen Taylor vocaal met mooie harmonieën. Hierdoor klinkt het geheel feestelijker en grootser. Dit levert meteen al vroeg in de set een hoogtepunt op bij het snelle Meine Lux.

Het begin van de setlist focust voornamelijk op de nieuwe songs, maar gaandeweg wordt er meer gevarieerd met andere nummers. Zo komt Song #3 van Stone Sour voorbij en speelt Taylor een flink aantal covers, waaronder die van Eddie Money (Shakin'), Dead Boys (All This And More), The Eagles (Already Gone) en John Cafferty & The Beaver Brown Band (On The Dark Side). Wat opvalt is dat de show voornamelijk een rock 'n roll-uitstraling qua muziek heeft. Het solo-werk valt hier al aardig onder te scharen en ook de covers vallen onder dit genre. Het hardere werk waar de zanger gebruikelijk om bekendstaat, komt ditmaal niet aan bod.

Corey Taylor @ The Forum, Los Angeles, 2-10-2020. Foto door Steve Thrasher

Er worden zelfs verrassend veel rustige (semi-akoestische) nummers gespeeld. Zo komt het ingetogen Snuff (Slipknot) voorbij, gevolgd door Taciturn (Stone Sour). Ook maakt Taylor zijn live-debuut als pianist. Voor het nummer Home (welke is opgedragen aan zijn vrouw) kruipt hij voor het eerst op een podium achter de piano, om meteen daarna Zzyzx Rd. (Stone Sour) te spelen. Wanneer de spotlights alleen op de zanger en zijn piano zijn gericht, wordt het maar weer duidelijk wat voor imposante controle hij heeft over zijn stembanden. Het is alleen jammer dat hij zich in de finale van de nummers net wat overschreeuwt, waardoor het effect een beetje wegvalt. Hij had het beter iets ingetogener kunnen houden.

Corey Taylor @ The Forum, Los Angeles, 2-10-2020. Foto door Steve Thrasher

Met maar liefst drieëntwintig nummers op de setlist is het een lang optreden. Richting het einde is dat ook te merken aan de bandleden. De vermoeidheid lijkt toe te slaan, wat de frontman zelf ook toegeeft. Wanneer het slot aangekondigd wordt en de groep CMFT Must Be Stopped inzet, worden alle remmen nog even losgegooid en worden de heren vergezeld door danseressen (waaronder de vrouw van Corey Taylor). Het vormt een prima einde van een indrukwekkende show, die waarschijnlijk gerekend mag worden tot de grootste live-stream-optredens tijdens de pandemie. Laten we alleen hopen dat deze manier van concerten geven niet nog heel lang noodzakelijk blijft en we de muzikanten binnenkort gewoon weer in het echt kunnen bewonderen.

Corey Taylor @ The Forum, Los Angeles, 2-10-2020. Foto door Steve Thrasher

Setlist:
1. HWY666
2. Meine Lux
3. Halfway Down
4. Silverfish
5. Shakin' (Eddie Money-cover)
6. Song #3 (Stone Sour-cover)
7. Everybody Dies On My Birthday
8. Snuff (Slipknot-cover)
9. Taciturn (Stone Sour-cover)
10. Culture Head
11. The Maria Fire
12. Home
13. Zzyzx Rd. (Stone Sour-cover)
14. All This And More (Dead Boys-cover)
15. Already Gone (Eagles cover)
16. Kansas
17. Black Eyes Blue
18. Samantha's Gone
19. Through Glass (Stone Sour-cover)
20. On The Dark Side (John Cafferty & The Beaver Brown Band-cover)
21. Bother (Stone Sour-cover)
22. European Tour Bus Bathroom Song
23. CMFT Must Be Stopped

Corey Taylor @ The Forum, Los Angeles, 2-10-2020. Foto door Steve Thrasher

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.