Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-10-2021

Dynamo Metalfest - Online Streaming Event
Op 17 juli 2020 in IJssportcentrum, Eindhoven
Een review door Tonnie
Foto's door Tonnie

2020 gaat de boeken in als het jaar zonder festivals. Ook Dynamo Metalfest gaat dit jaar niet door. Tenminste, niet op de normale manier. Net als de concurrentie verzorgt ook dit Eindhovense metalfestival een aantal livestreams die je vanuit je luie stoel kan kijken. De versoepelingen van de coronamaatregelen komen echter op een gunstig moment, waardoor er in het IJssportcentrum toch een soort festival kan plaatsvinden. Per dag kunnen 250 bezoekers langskomen.

Bij deze editie van Dynamo Metalfest zijn echter geen liveoptredens. Niet van de bands in ieder geval. Tegenover de tribune is een groot scherm neergezet, waar elke dag drie optredens op worden getoond. Naast het scherm staat een klein podium, waarop de gastheren Tjerk en Paul van boekingskantoor/organisator Loud Noise de boel aan elkaar praten en interviews afnemen, zoals ze ook doen bij Loudnoise TV. Bij binnenkomst wordt er muziek gedraaid door een dj, die ook na afloop nog wat deuntjes verzorgt. Natuurlijk is er bier (waaronder ook wat speciaalbier) en kunnen de bezoekers kennismaken met de Bacon Explosion, die normaal alleen backstage geserveerd wordt.

Dynamo Metalfest 2020 - Online Streaming Event

Op beide dagen begint om half zes het eerste echte onderdeel van de dag, namelijk de quiz. Op het grote scherm worden de vragen getoond en middels een app kunnen teams meedoen en zo snel mogelijk antwoorden. De vragen gaan van vrij makkelijk tot behoorlijk pittig en er is dan ook niemand die elke vraag goed heeft. Tussendoor praat quizmaster Dikke Dennis de vragen leuk aan elkaar en wanneer hij denkt dat een team valsspeelt gaat hij zelf polshoogte nemen, tot groot vermaak van de aanwezigen. Er zijn leuke prijzen te winnen, waaronder merchandise, tickets voor Das Oktober Metalfest en fraaie canvasprints van AC/DC en Motörhead. Mijn Iraanse teamgenote en ik eindigen op vrijdag net buiten de top 5, maar op zaterdag weten we de vierde plek te bemachtigen. Helaas nog net buiten de prijzen, want die zijn voor de beste drie teams van de dag.

Dynamo Metalfest 2020 - Online Streaming Event

De main events van deze dagen zijn toch de livestreams. Elke dag zijn het er drie en elke dag zijn het drie heel verschillende bands. Op vrijdag worden we getrakteerd op Inferum, Martyr en Heidevolk, op zaterdag Your Highness (de enige Belgische band), Graceless en Legion Of The Damned. Voorafgaand aan de streams zitten enkele bandleden bij Paul en Tjerk op het podium voor een kort interview. Dat gaat veelal over hoe zij het ervaren om al enige tijd niet gespeeld te hebben. Bij de optredens is duidelijk te zien dat de mannen weer zin hadden om eens op een podium te staan. Toch zie je af en toe ook wel dat het wat onwennig is om zonder publiek te spelen, want de liveshows zijn al enkele dagen voor het evenement in de Eindhovense Effenaar opgenomen. Wie op de tribune zit te kijken, kan wel wat beter van de stream genieten dan vooraan, want het geluid is vooraan soms wel om te huilen. Maar al met al is het leuk om eindelijk weer eens een band 'live' te zien in een semi-festivalsetting.

Dynamo Metalfest 2020 - Online Streaming Event

Tussen de streams van de optredens door vertellen de gastheren nog wat verhalen en tonen ze clips op het grote scherm. Ook zijn Dikke Dennis en For I Am King-frontvrouw Alma Alizadeh op pad gestuurd om op het veld wat interviews te doen, waarvan enkele al getoond worden. Zo komen onder meer de mannen van HappyFace Beer aan bod. Deze twee razende reporters doen ook op het podium nog een live-interview met enkele van de crewleden van Dynamo Metalfest die al langere tijd meedraaien. Ook zijn er enkele Skype-interviews vooraf al opgenomen, die ook op het grote scherm getoond worden. Zo zien we Tjerk in gesprek met Dress The Dead (op vrijdag met gitarist Craig Locicero, op zaterdag met frontvrouw Kayla Dixon) en Alma spreekt onder meer Johan Längquist van Candlemass en Vogg van Decapitated. Bij die laatste komen we te weten dat de band later dit jaar waarschijnlijk al met nieuw materiaal komt.

Dynamo Metalfest 2020 - Online Streaming Event

Voor vele aanwezigen zijn de optredens echter een beetje een bijzaak. Ze komen voor de gezelligheid, om bekenden na lange tijd weer te zien en daar bier mee te drinken terwijl er toffe muziek gedraaid wordt. Ondanks de rare omstandigheid waarbij men afstand moet houden (wat niet altijd lukt), is dit "streaming event" toch eindelijk een aangename doorbreking van een paar saaie maanden. Laten we echter hopen dat er volgend jaar weer een normale editie komt.

Dynamo Metalfest 2020 - Online Streaming Event

Meer foto's vind je op onze Facebook-pagina.

[ Terug naar de Concert Reviews ]