Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

25-11-2020

ABBA Rocks
Op 15 februari 2020 in Hedon, Zwolle
Een review door Jeffrey
Foto's door Rinse Fokkema

Dat ABBA een enorm grote invloed heeft op veel muzikanten, staat buiten kijf. In verschillende genres hoor je de zanglijnen en toetsenpartijen terugkomen, zo ook in de rock- en metalwereld (Steven Wilson, Amaranthe, Amberian Dawn, om er slechts enkele van de velen te noemen). Het leek Richard Zoer dan ook een goed idee om de originele songs van de band, die sinds een paar jaar geleden weer actief is, in een rockjasje te steken.

De bassist van Toontje Lager verzamelde niet de minste muzikanten om zich heen. Hammondorgelvirtuoos Sven Figee, topgitaristen Menno Gootjes en Leif de Leeuw (laatstgenoemde is uitgeroepen tot beste gitarist in de Benelux in de categorie blues/rock), drummer Sjoerd Rutten en vocalisten Lisette van den Berg (Scarlet Stories, Ayreon) en John Jaycee Cuijpers (Praying Mantis, The Dutch Disciples, Ayreon) zagen wel wat in het plan. Eind vorig jaar begon het zevental te oefenen en begin 2020 doen ze een clubtour. Vanavond is het nagenoeg uitverkochte Hedon te Zwolle de plaats om de jaren en zeventig en tachtig te doen herleven. De gemiddelde leeftijd van de toeschouwers kun je dan al snel raden, al is er ook wel wat jonger volk dat ABBA wellicht van huis uit heeft meegekregen.

ABBA Rocks @ Hedon, Zwolle, 15 februari 2020

Iedereen wacht natuurlijk op de grote hits, dus aanvankelijk is er nog niet veel beweging als opener The Visitors klinkt. Wel valt op dat er een stuk meer power in zit dan in het origineel en dat het instrumentaal direct als een huis staat. Bij Ring, Ring komt er voorzichtig wat beweging in. Het publiek moet wel even wennen aan de alternatieve versies. Muzikaal staat het zoals aangegeven als een huis, maar het is even wennen aan de vocale voordracht, met name die van Lisette van den Berg. De zangeres heeft veel in huis, zoals ze laat horen bij Ayreon en met name Scarlet Stories, maar haar zangstem, hoe divers deze ook is, komt in deze setting aanvankelijk niet optimaal tot zijn recht, hoewel ze I Kissed The Teacher prima vertolkt.

ABBA Rocks @ Hedon, Zwolle, 15 februari 2020

Die van Cuijpers kan op meer bijval rekenen. Hij komt overtuigend en krachtig over, zoals in The Name Of The Game, On And On And On en Dancing Queen. Laatstgenoemde is duidelijk één van de favorieten van het publiek en dat zorgt voor veel meedansende en zingende bezoekers. Ook Mamma Mia en Waterloo doen het heel goed. Eerstgenoemde bevat overigens zeer fraai twingitaarspel en een hammondorgelsolo die wat te zacht in de mix staat. Complimenten zijn op zijn plaats voor het arrangement van The Name Of The Game en Dancing Queen.

ABBA Rocks @ Hedon, Zwolle, 15 februari 2020

Na Waterloo volgt een pauze van een half uur voordat de tweede set verrassend begint met het instrumentale Intermezzo No. 1. Het hammondspel van Figee staat tijdens de tweede set beter in de mix, zo blijkt uit The Day Before You Came. Niet alleen staat het geluid van de instrumenten optimaler afgesteld, waardoor de sterke gitaarsolo’s tijdens Eagle goed uit de verf komen, ook de zang van Van den Berg komt beter tot zijn recht. Zo maakt ze een zeer positieve indruk tijdens Lay All Your Love On Me en daar blijft het niet bij.

ABBA Rocks @ Hedon, Zwolle, 15 februari 2020

Iedere muzikant krijgt de gelegenheid zijn kwaliteiten te tonen. Je kunt echter wel merken dat niet iedereen in het publiek zit te wachten op het lange soleerwerk in bijvoorbeeld Why Did It Have To Be Me, hoe knap dat ook moge zijn. Men wil liever meezingen en dansen met The Winner Takes It All en Gimme Gimme Gimme (A Man After Midnight), hetgeen dan ook massaal gebeurt. Een jonge dame in een Obituary-hoodie start zelfs een soort pit. Na afloop van So Long is er hoop op meer en gelukkig keren de muzikanten nog terug voor de medley SOS/Voulez Vous en na een voorstelronde de uitsmijter Does Your Mother Know, die samen met de andere hits de hoogtepunten vormen van een feest der herkenning. ABBA Rocks staat garant voor een stevig meezingfeest vol nostalgie. Leuk om een keertje meegemaakt te hebben.

De laatste twee optredens van de tour (in MEZZ te Breda op vrijdag 6 maart en in Poppodium Grenswerk te Venlo op zaterdag 7 maart zijn uitverkocht).

ABBA Rocks @ Hedon, Zwolle, 15 februari 2020

Setlist:

Set 1:
1. The Visitors
2. Ring, Ring
3. Summer Night City
4. Hole In Your Soul
5. Mamma Mia
6. Knowing Me Knowing You
7. When I Kissed The Teacher
8. The Name Of The Game
9. On And On And On
10. Dancing Queen
11. Waterloo

Set 2:
12. Intermezzo No. 1
13. My Love, My Life
14. Eagle
15. Lay All Your Love On Me
16. The Day Before You Came
17. The Winner Takes It All
18. Why Did Have To Be Me
19. Gimme Gimme Gimme (A Man After Midnight)
20. So Long

Toegift:
21. Medley (SOS, Voulez Vous)
22. Does Your Mother Know

ABBA Rocks @ Hedon, Zwolle, 15 februari 2020

ABBA Rocks @ Hedon, Zwolle, 15 februari 2020

Met dank aan Rinse Fokkema van Rinse Fokkema Fotografie voor de foto's.

[ Terug naar de Concert Reviews ]