Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-10-2021

Delain en Blackbriar
Op 14 februari 2020 in TivoliVredenburg, Utrecht
Een review door Jeffrey
Foto's door Tonnie

Valentijnsdag 2020 gaat al bij voorbaat de geschiedenisboeken in als een geslaagde dag. Delain treedt namelijk deze avond op in een uitverkocht TivoliVredenburg te Utrecht. Iets om naar uit te kijken, want zangeres Charlotte Wessels speelt niet alleen een thuiswedstrijd, maar het is vooral de presentatie van de nieuwe songs van Apocalypse & Chill waar de fans met smart op zitten te wachten.

Voordat het zover is, opent Blackbriar de bijzondere concertavond op een in het mysteik donker gehuld podium. Ondanks dat het vroeg in de avond is (19.00 uur), ziet de symfonische metalformatie dat het grote gros van de bezoekers al gearriveerd is. De Assense groep heeft inmiddels drie ep’s uitgebracht en dankzij de clips al een behoorlijke fanschare opgebouwd. Daarvan is een deel vandaag aanwezig om het zestal muzikanten aan te moedigen. Het is vooral zangeres Zora Cock die de ogen op zich gericht krijgt en waarom de sprookjesachtige muziek draait. Ze zingt zuiver en bedankt meermaals de aanwezigen voor de support. Hoewel de invloeden van Kate Bush onmiskenbaar zijn, heeft ze een onderscheidende zangstem die de luisteraar in vervoering brengt. Hoewel niet iedereen zich laat betoveren en het geluid iets te ruig staat afgesteld, is er toch behoorlijk wat bijval voor de prima prestaties van de groep, die zich elk optreden verder professionaliseert. Op de setlist is er uiteraard ruimte voor de meest recente ep Our Mortal Remains (2019), waarvan Madwoman In The Attic verrassend sterk overkomt. Andere hoogtepunten op de setlist zijn Arms Of The Ocean en Until Eternity. In een half uur maakt Blackbriar een positieve indruk met een goed uitgevoerde set en wint de groep weer wat nieuwe fans.

Blackbriar @ TivoliVredenburg, Utrecht, 14-2-2020

Na een pauze van ongeveer een half uur gaat het licht uit en klinkt de intro voor het hoofdprogramma van vandaag. Fans uit binnen- en buitenland zijn aanwezig en wachten in spanning af wat Delain vandaag ten gehore gaat brengen en gaat laten zien. Drummer Joey de Boer betreedt als eerste het podium, gevolgd door de anderen. Het luidste gejuich klinkt uiteraard voor zangeres Charlotte Wessels, die zich vroeg in de set al vergist in een aankondiging, want nadat Burning Bridges is gespeeld, kondigt ze The Glory And The Scum aan, terwijl Creatures gespeeld wordt. Joey en gitarist Timo Somers (die van Charlotte even later een aai over zijn gekortwiekte bol krijgt) kijken verbaasd op, maar kunnen er wel om lachen. Charlotte overigens ook. Ze maakt net als de anderen een ontspannen en gemotiveerde indruk.

Delain @ TivoliVredenburg, Utrecht, 14-2-2020

Ze is blij verrast om te zien dat slechts een week nadat Apocalypse & Chill is verschenen de nieuwe songs al zo goed ontvangen en meegezongen worden. Fans juichen al mee tijdens de sterke opener Burning Bridges, één van de vele nieuwe tracks op de setlist. Maar er is ook ruimte voor de andere albums. Zo doet The Glory And The Scum het uitstekend en duikt de groep verder de historie in met het volop meegezongen Suckerpunch en golden oldie April Rain. Ondertussen zijn op een scherm, dat op de plek van de backdrop hangt, verschillende beelden te zien: een clip (zoals bij Masters Of Destiny), een albumhoes (zoals bij The Glory And The Scum), soms abstracte beelden (Suckerpunch) en misschien wel de mooiste: de zwartwitbeelden met lightpaint-effecten van dansende dames tijdens het goed uitgevoerde The Hurricane.

Hoewel iedereen zich vermaakt, blijft het echt euforische gevoel even afwezig, en dat terwijl Charlotte juist in The Hurricane en Masters Of Destiny op de top van haar kunnen zingt en veel emotie in haar performance stopt. Zo wil april Rain, hoewel het een klassieker is, niet echt knallen en ook Let’s Dance en One Second missen net de punch die de neutrale supporter uit zijn dak laat gaan. Wel vermakelijk is de aankondiging van Let’s Dance “dat over het vooroordeel gaat dat metalheads niet kunnen dansen en wij zijn hier om dat te bewijzen”.

Delain @ TivoliVredenburg, Utrecht, 14-2-2020

Met One Second en Ghost House Heart komt er meer dynamiek op het podium. Hoewel de stem van Somers een kwestie van smaak is, brengt hij het er vocaal prima vanaf in eerstgenoemde en is de intieme setting tijdens laatgenoemde (met toetsenist Martijn Westerholt en celliste Elianne Anemaat voorop het podium) geslaagd. De track die de hele zaal doet opveren, is echter Vengeance, niet in de laatste plaats vanwege een gepassioneerde bijdrage van gastzanger Yannis Papadopoulos, die behalve een goede zanger ook nog eens een charismatische performer blijkt te zijn. De reactie vanuit de zaal is uitbundiger dan na de tracks ervoor. Ook Combustion, dat door De Boer en Somers wordt uitgevoerd, krijgt veel bijval. Deze instrumentale track toont een heel andere kant van Delain en dat is verfrissend, zoals er wel meer aangename nieuwe elementen hun weg hebben gevonden op het nieuwe album. Het is heerlijk headbangen op Combustion en de mannen genieten zichtbaar van het feit dat ze even in de picture komen te staan en hun soleerkunsten kunnen tonen, wat ze uitstekend doen.

Delain @ TivoliVredenburg, Utrecht, 14-2-2020

Ook daarna blijft het feest met Hands Of Gold (ingeleid met een stukje van The Monarch en eindigend met een sliertenregen), waarvoor George Oosthoek de gastzang op zich neemt en Not Enough, waarin bassist Otto Schimmelpenninck van der Ooije nog even meegrunt. Tijdens Don’t Let Go (“het interactieve deel van de show”) is het uiteraard springen en datzelfde geldt voor fanfavoriet The Gathering. Ook op het podium wordt er gesprongen. Het is een vrolijke boel, want inmiddels zijn er grote balonnen de zaal ingegooid en dat levert hilarische taferelen op. Die ballonnen belanden namelijk weer terug op het podium, waar de bandleden hun voetbalskills mogen tonen. De Boer en Westerholt komen zelfs even naar beneden en naar voren om in de feestvreugde te delen. Westerholt gooit één van de ballonnen best hard op het hoofd van Wessels, maar iedereen kan er gelukkig om lachen.

Delain @ TivoliVredenburg, Utrecht, 14-2-2020

Fire With Fire is daarna één van de hoogtepunten van de set en ook Pristine (met Anemaat en Oosthoek) wordt zeer positief ontvangen. Een aanhoudend gejuich klinkt, waarvan de bandleden zichtbaar staan te genieten. We Are The Others sluit na We Had Everything een lange en geslaagde set af, die sterk begon, goed bleef en feestelijk eindigde. Slechts in het tweede kwart bleef de euforie even uit. Het is blijkbaar nog even zoeken naar de plek waarop de nieuwe nummers het beste in de set passen. Voor de rest niets dan lof voor de prima albumpresentatie van Apocalypse & Chill. Iedereen keert dan ook mooi op tijd (21.45 uur) tevreden huiswaarts.

Delain @ TivoliVredenburg, Utrecht, 14-2-2020

Setlist Delain:
1. Burning Bridges
2. Creatures
3. The Glory And The Scum
4. Suckerpunch
5. The Hurricane
6. April Rain
7. Masters Of Destiny
8. Let’s Dance
9. One Second
10. Ghost House Heart
11. Vengeance
12. Combustion
13. The Monarch
14. Hands Of Gold
15. Not Enough
16. Don't Let Go
17. The Gathering
18. Fire With Fire
19. Pristine
20. We Had Everything
21. We Are The Others

Delain @ TivoliVredenburg, Utrecht, 14-2-2020

Setlist Blackbriar:
1. Mortal Remains
2. Madwoman In The Attic
3. Arms Of The Ocean
4. I'd Rather Burn
5. Stone Cold Body
6. Beautiful Delerium
7. Until Eternity

Blackbriar @ TivoliVredenburg, Utrecht, 14-2-2020

[ Terug naar de Concert Reviews ]