Enquête

Wat is jouw favoriete studio-album uit november 2021?

Archgoat – Worship The Eternal Darkness
Black Label Society – Doom Crew Inc.
Bullet For My Valentine – Bullet For My Valentine
Converge & Chelsea Wolfe – Bloodmoon: I
Crazy Lixx – Street Lethal
Cynic – Ascension Codes
Der Weg Einer Freiheit – Noktvrn
Exodus – Persona Non Grata
Gov't Mule – Heavy Load Blues
Hemelbestormer – Collide & Merge
Hypocrisy – Worship
In Mourning – The Bleeding Veil
Khemmis – Deceiver
Lock Up – The Dregs Of Hades
Lordi – Superflytrap / Lordiversity
Negură Bunget – Zău
Obscura – A Valediction
Omnium Gatherum – Origin
Proscriptor McGovern's Apsû – Proscriptor McGovern's Apsû
Rhapsody Of Fire – Glory For Salvation
Stormkeep – Tales Of Othertime
Swallow The Sun – Moonflowers
Unleashed – No Sign Of Life
Voices – Breaking The Trauma Bond
een ander album uit november, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

Geen concerten bekend voor 04-01-2022.
Kalender
Vandaag jarig:
  • Frank Boeijen (The Gathering) - 48
  • Jan S. Eckert (Masterplan) - 56
  • Jerome Lavail (Your Shapeless Beauty) - 45
  • Kristian "Necrolord" Wåhlin (Diabolique) - 50
  • Mina Caputo (Life Of Agony) - 48
  • Morten Veland (Sirenia) - 44
  • Paul Kuhr (Novembers Doom) - 50
  • Piero Paravidino (Mesmerize) - 49
  • Robert Balci (Stormwitch) - 51

Vandaag overleden:
  • Tommy Bolin (Deep Purple) - 1976
Concertreview

Machine Head
Op 7 oktober 2019 in 013, Tilburg
Een review door Lennert
Foto's door Tonnie

De meningen over Machine Head's laatste wapenfeit Catharsis zijn bij fans redelijk eenduidig: 'teleurstellend'. Wat men over het debuutalbum Burn My Eyes te zeggen heeft, is ook eenduidig, maar dan aan de andere kant van het spectrum: 'fantastisch!' Het is daarom extra fijn dat de band op het moment op wereldtour is om het 25-jarige bestaan van dit spetterende debuut te vieren. In dit geval gaat het om een eerste 'greatest hits'-set met de huidige line-up en een afsluitende Burn My Eyes-set in bijna de originele bezetting. Drummer Chris Kontos staat voorafgaand aan het uitverkochte concert al buiten Poppodium 013 met fans te praten en foto's te nemen en lijkt er uitzonderlijk veel zin in te hebben. Dat komt goed uit, want ook de fans zijn er helemaal klaar voor.

Iets over 20:00 uur kondigt Ozzy Osbourne's Diary Of A Madman aan dat het langzaamaan tijd is om te beginnen. Met Imperium als vertrouwde opener wordt al meteen duidelijk dat de eerste set er inderdaad een is van de grootste hits. Er is meteen al een flinke moshpit gaande die eigenlijk gedurende de komende meer dan drie uur niet meer op zal houden. Robb Flynn toont zich meteen enthousiast en gooit veelvuldig zijn standaard zinnen “CIRCLE PIIIIIIIIIIT” en “SHOW ME WHAT YOU GOOOOOOOT” eruit om het publiek aan te sporen. Dat laten de enthousiaste toeschouwers zich geen twee keer zeggen, aangezien de massa krioelende ledematen per song groter en groter wordt. Flynn zoekt daarnaast veelvuldig contact met nieuwe gitarist Waclaw Kieltyka. Hun samenspel komt vanavond onder andere tijdens het twinsoloduel in Now We Die erg lekker uit de verf. Dat Kieltyka iets later even een solospot krijgt, was daarentegen niet helemaal nodig. Het haalt de vaart wat uit het optreden en voegt niet bijster veel toe aan de mooie gitaarpartijen die hij gedurende het hele optreden al laat horen. Nee, dan horen we liever een kraker als Aesthetics Of Hate op volle snelheid voorbijkomen!

Machine Head @ Poppodium 013, Tilburg, 7-10-2019

Van ieder album komt er vanavond wel wat voorbij. Met drie songs elk zijn vooral The Blackening en Unto The Locust goed vertegenwoordigd, maar ook van minder populaire albums als Supercharger en The Burning Red wordt er elk een lied gespeeld. Van het eerstgenoemde album valt vooral op dat Bulldozer een uitstekende live-track is die het publiek lekker in beweging houdt. Slechts titeltrack Catharsis laat de boel een beetje stil vallen. Ergens had ik verwacht dat de songs van dit album live beter uit de verf zouden komen, maar dit is een van de weinige momenten waarop de publieksreactie toch wat tegen lijkt te vallen. Niet dat dit een groot probleem is, want voor dit een probleem zou kunnen worden, raast de band meteen door met From This Day en Ten Ton Hammer om de energie er in te houden. Flynn kondigt de afsluitende track van de reguliere set Halo vervolgens aan als een liefdeslied voor de dames.

Machine Head @ Poppodium 013, Tilburg, 7-10-2019

Na een korte pauze van ongeveer tien minuten komt de band op voor het klapstuk van de avond. Vreemd om Davidian nu als opener in plaats van afsluiter te horen, aangezien het toch wel een van de bekendste nummers van de band is en vaak als toegift gebruikt wordt. Dit neemt niet weg dat het nummer zoals altijd inslaat als een bom. Flynn en het publiek hebben kennelijk in de pauze beiden de batterijen goed opgeladen, want de energie zit er nog steeds goed in. De interactie met het publiek is hier beduidend minder dan bij de eerste set het geval was, waardoor de persoonlijke touch grotendeels weg is. Niet dat dit het publiek hindert, de 'niet-lullen-maar-spelen!' aanpak werkt getuige de kolkende massa nog steeds goed. Ergens vind ik het jammer omdat iets van de persoonlijke aanpak van eerder zo verloren gaat. Aan de andere kant zorgt het wel voor een lekker voortrazende stroom songs. Vlak voor A Thousand Lies gooit Chris Kontos er nog even een toffe drumsolo uit die bewijst dat zijn bijdragen nog niets aan kwaliteiten ingeboet hebben.

Machine Head @ Poppodium 013, Tilburg, 7-10-2019

De website van 013 gaf aan dat de show tussen 20:00-23:00 uur zou duren, dus als de band na 23:00 uur nog niet helemaal klaar is, verlaten een paar mensen om ons heen toch de zaal om de terugreis met het OV tijdig in te kunnen zetten. Zonde, want het afsluitende Block laat een alles verpletterende indruk achter. Robb Flynn, die al de hele avond zichtbaar gelukkig is, benadrukt nog even extra dat hij en de band onder de indruk waren dat deze show al enkele maanden geleden uitverkocht. En dat voor een concert op de maandagavond. De bandleden gooien nog een enorme hoeveelheid plectra en drumstokken het publiek in, maken een foto van de uitzinnige menigte en sluiten daarmee vervolgens het optreden toch echt af. De nu geradbraakte vriend met wie ik deze avond gekomen ben, vind ik nu pas voor het eerst terug nadat ik hem drie uur eerder in de moshpit heb zien verdwijnen. Het is mooi geweest zo. Een topconcert van een topband!

Machine Head @ Poppodium 013, Tilburg, 7-10-2019

Setlist 'Greatest Hits':
1. Imperium
2. Take My Scars
3. Now We Die
4. Beautiful Mourning
5. Bulldozer
6. Locust
7. I Am Hell
8. Aesthetics Of Hate
9. Gitaar solo Waclaw Kieltyka
10. Darkness Within
11. Catharsis
12. From This Day
13. Ten Ton Hammer
14. Is There Anybody Out There?
15. Halo

Setlist Burn My Eyes:
16. Davidian
17. Old
18. Drum solo Chris Kontos
19. A Thousand Lies
20. None But My Own
21. The Rage To Overcome
22. Death Church
23. A Nation On Fire
24. Blood For Blood
25. I'm Your God Now
26. Block

Machine Head @ Poppodium 013, Tilburg, 7-10-2019

Meer foto's vind je op onze Facebook-pagina!

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.