Enquête

Wat is jouw favoriete studio-album uit november 2021?

Archgoat – Worship The Eternal Darkness
Black Label Society – Doom Crew Inc.
Bullet For My Valentine – Bullet For My Valentine
Converge & Chelsea Wolfe – Bloodmoon: I
Crazy Lixx – Street Lethal
Cynic – Ascension Codes
Der Weg Einer Freiheit – Noktvrn
Exodus – Persona Non Grata
Gov't Mule – Heavy Load Blues
Hemelbestormer – Collide & Merge
Hypocrisy – Worship
In Mourning – The Bleeding Veil
Khemmis – Deceiver
Lock Up – The Dregs Of Hades
Lordi – Superflytrap / Lordiversity
Negură Bunget – Zău
Obscura – A Valediction
Omnium Gatherum – Origin
Proscriptor McGovern's Apsû – Proscriptor McGovern's Apsû
Rhapsody Of Fire – Glory For Salvation
Stormkeep – Tales Of Othertime
Swallow The Sun – Moonflowers
Unleashed – No Sign Of Life
Voices – Breaking The Trauma Bond
een ander album uit november, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

Kalender
Vandaag jarig:
  • Ben Mazzarol (Chaos Divine) - 35
  • Blaise Borboën-Léonard (Unexpect) - 36
  • Jack Russell (Great White) - 61
  • Mark Boals (Yngwie Malmsteen) - 63
  • Matt Marinelli (Borealis) - 36
  • R.J. Herrera (Suicidal Tendencies) - 60
  • Van Williams (Nevermore) - 55
Concertreview

Ayreon - Electric Castle Live And Other Tales
Op 14 september 2019 in 013, Tilburg
Een review door Walter
Foto's door Tonnie

Twee jaar na het livespektakel Ayreon Universe verandert Tilburg opnieuw in 'Ayreon Centraal', met als epicentrum poptempel 013. Vanuit 64 landen zijn er 12.000 aanwezigen bij de vier shows die in het teken staan van de integrale uitvoering van Into The Electric Castle, het magnum opus van de progressieve metalmusicus Arjen Anthony Lucassen. De beroering rondom deze bijzondere gelegenheid is groot met vlaggen verspreid door de stad, Ayreon-bier, Ayreon-burgers, een tentoonstelling rondom het artwork en een camping die een groot deel van de gasten accommodeert.

Bijzonder is het wel: Arjen Lucassen begon Ayreon ooit om live niet meer te hoeven optreden. Het brein achter de rockopera waar het dit weekend allemaal om draait, heeft vaker aangegeven niet dol te zijn op het geven van shows. Desalniettemin vertolkt hij een hoofdrol als "The Hippie" in dit grootse muziektheater. Dat doet hij niet met de minsten, want als verteller is acteur John De Lancie gestrikt (Q uit Star Trek: The Next Generation) en is een groot deel van de originele cast van het album uit 1998 aanwezig.

Het podium van 013 is omgetoverd tot een kasteel met diverse verhogingen waarop De Lancie, meestertoetsenist en medeorganisator Joost van den Broek, drummer Ed Warby en het achtergrondkoor (Marcela Bovio, Dianne van Giersbergen, Jan Willem Ketelaars) een groot deel van de avond verblijven. De hoofdrolspelers doen hun intrede door de poort van het kasteel en worden begroet met luid gejuich van het dolenthousiaste publiek. Fish (The Highlander) is de eerste van de acht dappere avonturiers die zijn opwachting maakt. De zanger lijkt het gedurende de avond af en toe moeilijk te hebben met zijn teksten, maar doet zijn uiterste best om zijn rol van twintig jaar geleden opnieuw te vervullen.

Fish (Highlander) @ Ayreon - Electric Castle Live and Other Tales, 14-9-2019, Tilburg

Simone Simons (The Indian), Damien Wilson (The Knight), Anneke van Giersbergen (The Egyptian), Edward Reekers (Futureman) en Edwin Balogh (The Roman) imponeren daarentegen snel en lijken nooit anders te hebben gedaan dan schitteren in de hen toebedeelde rol. Datzelfde geldt voor Lucassen en John Jaycee Cuijpers (The Barbarian) tijdens hun muzikale onderonsje Amazing Flight.

Op het podium ontstaat een prachtige chemie tussen de zangers onderling en met de bijzonder getalenteerde instrumentalisten (onder meer fluitist Thijs van Leer, bassist Johan van Stratum en gitarist Marcel Singor). Als toeschouwer krijg je het gevoel dat deze mensen al sinds jaar en dag het podium delen. Die harmonieuze sfeer wordt versterkt door de warme interactie met het publiek. Ondanks de spaarzame liveproducties van Ayreon wordt er uit volle borst meegezongen, schoonheidsfoutjes worden bemoedigend weggeklapt en de knappe solopartijen van de muzikanten kunnen rekenen op luid gejuich.

Simone Simons (Egyptian) @ Ayreon - Electric Castle Live and Other Tales, 14-9-2019, Tilburg

Hier en daar gaan er live wat details verloren in de knappe, progressieve, maar uiterst pakkende metalcomposities. Dat mag de algehele pret echter niet drukken. Het is een meeslepend muziekspektakel dat slechts zelden wordt vertoond. Hoogtepunten zijn er veel, waaronder The Decision Tree (We’re Alive), het wonderschone Valley Of The Queens en het tragische Cosmic Fusion, waarin de lieflijke partijen van The Indian prachtig contrasteren met de dodelijke keelzang van het komisch ogende "Death"-duo George Oosthoek en Mark Jansen.

Joost van den Broek @ Ayreon - Electric Castle Live and Other Tales, 14-9-2019, Tilburg

Aan het originele werk lijkt live weinig te zijn gesleuteld. De wezenlijkste verandering is de toevoeging van een pianomedley door Robby Valentine (met onder andere werken van Chopin en Rimsky-Korsakov) vlak voor zijn partijen tijdens The Mirror Maze. Daarnaast heeft De Lancie zelf zijn (soms geforceerde) grappige en vileine teksten geschreven. De acteur heeft tijdens "Forever" Of The Stars het podium voor zichzelf met een laatste boodschap voor het publiek. Het leeuwendeel van de artiesten speelt en zingt mee tijdens het afsluitende Another Time, Another Space.

John De Lancie @ Ayreon - Electric Castle Live and Other Tales, 14-9-2019, Tilburg

Dan zit dit avontuur er nog niet op, want de fans worden getrakteerd op een selectie van nummers uit het overige werk van Lucassen. Na het grootse Into The Electric Castle voelen extra songs al snel als mosterd na de maaltijd. Dat geldt helaas ook voor een aantal nummers van de toegift, zoals Shores Of India van The Gentle Storm, Ambeons Ashes en Twisted Coil (Guilt Machine). Dit laatste nummer is fantastisch en wordt geweldig vertolkt door Damien Wilson, maar slaat minder goed aan door de lange opbouw. De bombastische apotheose zorgt dan wel weer voor enthousiaste reacties.

De sterke hitsingle Out In The Real World van Stream Of Passion, waarin Marcela Bovio schittert, en Fish die Marillions klassieker Kayleigh ten gehore brengt, werken beter. Lucassen vertolkt daarnaast met een lading ballonnen Pink Beatles In A Purple Zeppelin van zijn soloalbum. De introductie bij dit nummer door de onlangs overleden Rutger Hauer maakt het extra warm. Vol emotie is ook de toespraak door Lucassen voor de laatste song. Met een brede glimlach benadrukt hij hoe bijzonder deze serie concerten voor hem is. Muziek verbroedert en verbindt, zo blijkt maar weer, met een divers publiek uit alle hoeken van de wereld. Wanneer die boodschap vergeten wordt, leidt dat tot desastreuze gevolgen, getuige het afsluitende lied Songs Of The Ocean (met plotse verschijning van Robert Soeterboek), dat door alle muzikanten (inclusief De Lancie) uit volle borst wordt meegezongen. Remember...Forever, een avond om nooit te vergeten.

Arjen Lucassen (Hippie) @ Ayreon - Electric Castle Live and Other Tales, 14-9-2019, Tilburg

Setlist:
Into The Electric Castle
1. Welcome To The New Dimension
2. Isis And Osiris
3. Amazing Flight
4. Time Beyond Time
5. The Decision Tree (We're Alive)
6. Tunnel Of Light
7. Across The Rainbow Bridge
8. The Garden Of Emotions
9. Valley Of The Queens
10. The Castle Hall
11. Tower Of Hope
12. Cosmic Fusion
13. Piano Intermezzo
14. The Mirror Maze
15. Evil Devolution
16. The Two Gates
17. "Forever" Of The Stars
18. Another Time, Another Space

Other Tales
19. Shores Of India (The Gentle Storm)
20. Ashes (Ambeon)
21. Out In The Real World (Stream Of Passion)
22. Twisted Coil (Guilt Machine)
23. Kayleigh (Marillion cover)
24. Pink Beatles In A Purple Zeppelin (Lost In The New Real)
25. Songs Of The Ocean (Star One)

Ayreon - Electric Castle Live and Other Tales, 14-9-2019, Tilburg

Meer foto's vind je op onze Facebook-pagina.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.