Enquête

Wat is jouw favoriete studio-album uit november 2021?

Archgoat – Worship The Eternal Darkness
Black Label Society – Doom Crew Inc.
Bullet For My Valentine – Bullet For My Valentine
Converge & Chelsea Wolfe – Bloodmoon: I
Crazy Lixx – Street Lethal
Cynic – Ascension Codes
Der Weg Einer Freiheit – Noktvrn
Exodus – Persona Non Grata
Gov't Mule – Heavy Load Blues
Hemelbestormer – Collide & Merge
Hypocrisy – Worship
In Mourning – The Bleeding Veil
Khemmis – Deceiver
Lock Up – The Dregs Of Hades
Lordi – Superflytrap / Lordiversity
Negură Bunget – Zău
Obscura – A Valediction
Omnium Gatherum – Origin
Proscriptor McGovern's Apsû – Proscriptor McGovern's Apsû
Rhapsody Of Fire – Glory For Salvation
Stormkeep – Tales Of Othertime
Swallow The Sun – Moonflowers
Unleashed – No Sign Of Life
Voices – Breaking The Trauma Bond
een ander album uit november, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

Kalender
Vandaag jarig:
  • Ben Mazzarol (Chaos Divine) - 35
  • Blaise Borboën-Léonard (Unexpect) - 36
  • Jack Russell (Great White) - 61
  • Mark Boals (Yngwie Malmsteen) - 63
  • Matt Marinelli (Borealis) - 36
  • R.J. Herrera (Suicidal Tendencies) - 60
  • Van Williams (Nevermore) - 55
Concertreview

Mastodon, Kvelertak en Mutoid Man
Op 10 februari 2019 in 013, Tilburg
Een review door Hugo
Foto's door Tonnie

Wie op de tiende van februari de eerste schermutselingen van de carnaval in Tilburg of de eindeloze regen wil ontwijken, kan prima terecht in 013. Daar speelt de sludge-gigant Mastodon een heerlijke, stevige set. Alsof dat nog niet genoeg is, neemt de groep Kvelertak en Mutoid Man mee als support. Hugo is erbij om verslag uit te brengen.

Om half acht mag Mutoid Man het spits afbijten. De grote zaal van 013 is dan al lekker vol. Bij Metalfan.nl hebben we de New Yorkers al een aantal jaren op de radar. De eerste ep en twee full-lengths die Mutoid Man uitbracht, zijn veelbelovend. De line-up bestaat deze avond uit zanger/gitarist Stephen Brodsky (Cave In, Converge), bassist Nicholas Cageao en Chris Maggio. Laatstgenoemde vervangt reguliere drummer Ben Koller (onder andere Converge), die vanwege een elleboogbreuk niet kan touren. Het trio heeft er zin in deze avond. En het publiek pakt de heavy, maar melodieuze mix van sludge en heavy metal goed op.

Mutoid Man @ 013, Tilburg, 10-2-2019

De bandleden maken veel grapjes onderling (regelmatig steken ze hun middelvinger naar elkaar op tijdens het spelen), maar weten desondanks negen nummers in de beperkte speeltijd te proppen. Het gitaar- en baswerk van Brodsky en Cageao (beiden spelen met een Flying-V-model) klinken lekker heavy en lomp, maar ook Maggio maakt met zijn stevige drumwerk evenzoveel indruk. Mutoid Man speelt veel nummers van het laatste album War Moans, waarbij Micro Aggression en Kiss Of Death hoogtepunten zijn. Mutoid Man komt prima voor de dag en heeft er ongetwijfeld wat fans bij gekregen.

Mutoid Man @ 013, Tilburg, 10-2-2019

Van het trio Mutoid Man gaan we naar het zestal van Kvelertak. De Noren zijn begonnen aan een nieuw hoofdstuk nadat zanger/mede-bandoprichter Erlend Hjelvik de band halverwege vorig jaar verliet. Met Ivar Nikolaisen heeft de groep een vervanger gevonden die al wat backup-zang voor de groep verzorgde. Dit jaar zal er mogelijk nog een nieuw album verschijnen. Wie de liveoptredens van Kvelertak kent, weet dat de groep altijd garant staat voor een flinke dosis energie en agressie. Met Bruane Brenn en Nekroskop zit de stemming er direct in bij het publiek. Het naar Van Halen neigende 1985 klinkt lekker, maar is op den duur een te repetitief nummer dat ervoor zorgt dat de sfeer een beetje inkakt.

Kvelertak @ 013, Tilburg, 10-2-2019

Nikolaisen doet het aardig deze avond, maar maakt bij zijn gepraat tussen de nummers door een zenuwachtige indruk. Aan zijn inzet ligt het niet - hij is overal op het podium te vinden en duikt zelfs nog even het publiek in - maar bij vlagen lijkt het alsof hij te veel bezig is met zichzelf te bewijzen. Met het gouden trio Fossegrim, Blodtørst en Mjød maken de Noren weer een hoop goed en krijgt de sfeer weer een boost. Met Kvelertak (waarin Nikolaisen de reusachtige vlag weer tevoorschijn haalt) sluiten de Noren het optreden op een goede manier af.

Kvelertak @ 013, Tilburg, 10-2-2019

Na een verrassend korte ombouwtijd start Mastodon stipt op tijd zijn optreden. Dat de toegankelijke koers van de groep nieuwe fans heeft gebracht, is te merken. De zaal is namelijk royaal gevuld. Het intro Singing In The Rain van Gene Kelly is op deze drijfnatte zondag een toepasselijk begin. Fans van de eerste albums worden met Iron Tusk, March Of The Fire Ants en Mother Puncher meteen op hun wenken bediend. Het is tekenend voor de rest van de avond, want de setlist staat in het teken van de stevige songs.

Mastodon @ 013, Tilburg, 10-2-2019

Bij Mastodon is het altijd de vraag hoe het gaat met de vocalen. Optredens waar de zang verdronk in de zware instrumentale brij waren in het verleden geen uitzondering. De band heeft hier blijkbaar van geleerd, want de zang van alle bandleden is goed te horen. Zowel Brent Hinds als Troy Sanders zijn geen wereldzangers, maar deze avond zijn ze prima aan te horen. Het van het laatste album afkomstige Steambreather krijgt een prachtige vertolking. Het publiek zingt het pakkende refrein goed mee. Een nummer dat ongetwijfeld nog lang op de setlist zal blijven.

Het van de ep Cold Dark Place afkomstige Toe To Toes is een van de betere Mastodon-songs van de laatste jaren. Helaas komt het nummer niet helemaal goed uit de verf. Vooral de zang van Hinds is wat matig. Met Capillarian Crest (waarin het drumwerk van Brann Dailor je kippenvel blijft geven!), I Am Ahab en Megalodon gooit Mastodon de beuk er weer in.

Mastodon @ 013, Tilburg, 10-2-2019

Na het melodieuze Ancient Kingdom is het tijd voor een speciale set. Mastodon krijgt hulp van Neurosis-frontman en specialiseerd brulboei Scott Kelly. Met hem speelt de band zeven nummers verdeeld over zes Mastodon-albums. Kelly staat er een beetje verloren bij, maar brengt zijn schreeuwende, zware vocalen moeiteloos. Vooral Aqua Dementia, Crack The Skye en Diamond In The Witch House krijgen een intense, kippenvel-creërende vertolking. Met het onvermijdelijke Blood And Thunder krijgt het publiek nog één kans om los te gaan om vervolgens voldaan naar huis te gaan.

Mastodon @ 013, Tilburg, 10-2-2019

Setlist Mastodon:
1. Iron Tusk
2. March Of The Fire Ants
3. Mother Puncher
4. Chimes At Midnight
5. Steambreather
6. Precious Stones
7. Sleeping Giant
8. Toe To Toes
9. Ghost Of Karelia
10. Capillirian Crest
11. I Am Ahab
12. Megalodon
13. Ancient Kingdom
14. Scorpion Breath (met Scott Kelly)
15. Crystal Skull (met Scott Kelly)
16. Specrelight (met Scott Kelly)
17. Aqua Dementia (met Scott Kelly)
18. Crack The Skye (met Scott Kelly)
19. Diamond In The Witch House (met Scott Kelly)
20. Blood And Thunder (met Scott Kelly)

Mastodon @ 013, Tilburg, 10-2-2019

Setlist Kvelertak:
1. Äpenbaring
2. Bruane Brenn
3. Nekroskop
4. 1985
5. Fossegrim
6. Blodtørst
7. Evig Vandrar
8. Mjød
9. Berserkr
10. Kvelertak

Kvelertak @ 013, Tilburg, 10-2-2019

Setlist Mutoid Man:
1. Melt Your Mind
2. Bone Chain
3. Micro Aggression
4. Kiss Of Death
5. Date With The Devil
6. 1000 Mile Stare
7. Wreck And Survive
8. Brideburner
9. Gnarcississt

Mutoid Man @ 013, Tilburg, 10-2-2019

Meer foto's vind je op onze Facebook-pagina!

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.