Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2021

Habitants
Op 11 januari 2019 in Groene Engel, Oss
Een review door Jeffrey
Foto's door Rob Verbrugge

"Gisteren nog in het Brabants Dagblad en vandaag staat de tent vol." Tussen alle serieuze shoegaze- en dreampopklanken van Habitants door is het frontvrouw Anne van den Hoogen (Rosemary & Garlic) die voor ontspanning en humor zorgt. Vanavond is de aftrap van One Self NL Tour 2019. In Groene Engel te Oss, de thuisstad van gitarist René Rutten, verzamelen zich boven verwachting zo’n honderd geïnteresseerden voor een concertavond zonder voorprogramma.

Dat laatste is jammer en blijkbaar onbekend bij de zaal. Het is de voornaamste reden dat het optreden van Habitants pas om half tien begint. Het is evenwel gezellig en de zaal, die tevens functioneert als theaterzaal, vult zich langzaam met bezoekers. Sommige gehuld in een Habitants-shirt. Daarnaast zijn er fans van The Gathering en wat mensen die gewoon een kijkje komen nemen. Er is zelfs iemand uit Canada. De meeste aanwezigen zijn liefhebbers, zo blijkt uit de bijval na ieder nummer.

Habitants @ Groene Engel, Oss, 11 januari 2019

Eerst iets over Habitants, want de naam zal nog niet bij iedereen bekend zijn. In 2015 starten René en Hans Rutten, bekend van The Gathering, een nieuwe band onder de die naam. De broers vinden in Gema Pérez de gewenste gitariste en songwriter. Levenspartners Gema en René schrijven de songs en de drie oefenen in Nijmegen. Het eerste resultaat daarvan openbaart zich met het nummer Meraki. Het is dan inmiddels 2016. Het drietal vindt in zangeres Anne van den Hoogen en bassiste Mirte Heutmekers de gewenste uitbreiding.

Habitants @ Groene Engel, Oss, 11 januari 2019

In 2017 en in het begin van 2018 zijn er meerdere hoogtepunten en dieptepunten. Hans verlaat de band na creatieve meningsverschillen en drummer Jerôme Miedendorp de Bie (Drive By Wire) neemt de vrijgevallen plek in. De crowdfundingcampagne voor het debuutalbum is succesvol. Het eerste optreden is een feit (22 juni 2018 in het voorprogramma van The Gathering). Hoewel er eerst heugelijk nieuws is dat er gezinsuitbreiding bij de songwriters komt, komt baby Vince vlak na geboorte te overlijden. Die verschillende emoties zijn terug te horen op het stemmige One Self, dat begrijpelijkerwijs is opgedragen aan Vince. Tragiek, trauma, tederheid, liefde en kracht komen heel toepasselijk naar voren, op een fragiele en intrigerende manier.

Habitants @ Groene Engel, Oss, 11 januari 2019

De verschillende gevoelens komen zowel op plaat als vanavond goed naar voren. Het kwintet speelt vanavond uiteraard vooral nummers van One Self en vult deze aan met een paar nieuwe tracks. Bram Versteeg (Navarone) vervangt vanavond Mirte op bas. Het ambient Magnolia en het eveneens rustige Winter vormen een gemoedelijke start van de set. Het is nog even warmdraaien en zoeken naar de juiste geluidsafstelling. Je kunt wel goed horen dat het crescendo van Winter live voor extra dynamiek zorgt. Mooi om dit te ervaren. Na afloop is er dan ook veel applaus en gejuich.

Habitants @ Groene Engel, Oss, 11 januari 2019

Het is heerlijk wegdromen met Soul Traveller, dat je daadwerkelijk hypnotiseert en laat zweven, op reis naar een andere bestemming. In deze track is het de ritmesectie die in positieve zin opvalt. In Jupiter, één van de hoogtepunten van de set, zijn het de catchy zanglijnen van Anne. Zo heeft elke compositie wel iets dat de luisteraar bij de les houdt. En dat terwijl het bovenal de intimiteit is van de songs die de grootste kracht van Habitants vormt; de atmosferische, in effecten zwemmende gitaarpartijen en de breekbare, dromerige zang van Anne. De presentatie in het schemerdonker met abstracte beelden op een projectiescherm past daarbij. Van de paar nieuwe tracks is het vooral Trueman die indruk maakt. Dit vooral dankzij de zang halverwege en de stevige climax. Jammer is dat het optreden na een prima toegift in de vorm van het prima Runners er al weer opzit. De korte avond vroeg namelijk om meer. Anderzijds heeft veruit het grootste deel zichtbaar staan genieten van Habitants, dat live de dynamiek in de persoonlijke composities goed naar voren laat komen.

Habitants @ Groene Engel, Oss, 11 januari 2019

Setlist:
1. Magnolia
2. Winter
3. One Self
4. Somer Sault
5. Jupiter
6. Soul Traveller
7. Meraki
8. Trueman

Toegift:
9. Runners

Habitants @ Groene Engel, Oss, 11 januari 2019

Met dank aan Rob Verbrugge van Rover Photography voor de foto's.

[ Terug naar de Concert Reviews ]