Watain en Abbath in Poppodium 013, Tilburg
Enquête

Zou jij een kaartje kopen voor een spoken word performance van jouw favoriete metalmuzikant?

Ik ben zelfs al naar een spoken word performance geweest!
Ik ben van plan om binnenkort zo'n optreden bij te wonen
Voor één van mijn favoriete artiesten zou ik wel naar zoiets gaan
Misschien, als het geen al te duur uitje wordt
Alleen als die muzikant bekendstaat als een zeer goede spreker
Alleen als die dag ook livemuziek te horen is, zoals op een festival
Nee, muzikanten horen te spelen en zingen, en niet te lullen
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  25 september:
 • Atheist, Suicidal Angels, Abysmal Dawn en Critical Mess
 • Evergrey, Fractal Universe en Virtual Symmetry
 • Primus
 • Samael en Diabolical
 • Tribulation, Bølzer en Molassess
 • 27 september:
 • Polaris, Alpha Wolf, Gravemind en Stepson
 • 28 september:
 • Obscura, Persefone en Disillusion
 • 29 september:
 • Djevel, Helleruin en Wrang
 • Visions Of Atlantis, Xandria en Ye Banished Privateers
 • Watain, Abbath, Tribulation en Bølzer
 • 30 september:
 • Gaahls Wyrd, Saor en Gaerea
 • Geoff Tate, Crimes Of Passion en Demonhead
 • Kingfisher Sky en Ann My Guard
 • Soen
 • Visions Of Atlantis, Xandria en Ye Banished Privateers
 • Vola
 • 1 oktober:
 • Hypocrisy, Septicflesh, The Agonist en Horizon Ignited
 • Mudhoney
 • Soen
 • Vola
Geen concerten bekend voor 25-10-2022.
Kalender
Vandaag jarig:
 • Holger Ziegler (Abandoned) - 52
 • Jamin Hakimi (Phantom Mask) - 46
 • Mariusz Duda (Riverside) - 47
 • Mirko "Pagan" Klier (Adorned Brood) - 48
 • Rawad Abdel Massih (The Hourglass) - 42
 • Ron Thal (Bumblefoot) - 53

Vandaag overleden:
 • John Bonham (Led Zeppelin) - 1980
Concertreview

Vetrar Draugurinn, Distormed en Indicolite
Op 30 december 2018 in De Schakel, Budel-Dorplein
Een review door Jeffrey
Foto's door Anrico van der Linden
Ondanks dat het gemis van een speciale avond met Stream Of Passion nog altijd voelbaar is (lees de vele berichten op Facebook maar eens), is er voor het eerst een alternatief in Budel-Dorplein. Onder de noemer Acoustic Sunday Afternoon organiseren Leo en Mariëtte Hermkens in Gemeenschapscentrum De Schakel een matinee die tot in de avonduren duurt. Dat deden ze al eens eerder, in juni 2018, toen Scarlet Stories, Beyond God en Company Of Dreams akoestisch spelen. Vandaag zijn het Indicolite, Distormed en Vetrar Draugurinn.
Na een voor sommigen lange reis (Budel-Dorplein ligt onder Eindhoven, op de grens met België) heet de organisatie iedereen welkom in de knusse ruimte. Onder de rond de zeventig geïnteresseerden bevinden zich veel FemME-bezoekers en naast wat familieleden zijn er dorpelingen en geïnteresseerden van buitenaf. De zaal is verfraaid met kerstversiering en er ontstaat al snel een familiaire, ontspannen sfeer.

Om vier uur trapt Indicolite af. De jonge rockgroep uit Sittard, die in 2015 als schoolproject is ontstaan, bestaat uit zangeres Anne Weijers, zangeres/gitariste Sharyne Ben Amrane, drummer Rens van Zon, gitarist Stef Erven en bassist Bruce Meurders. Het vijftal tourt momenteel ter promotie van de in 2018 verschenen debuut-ep Insanity en laat een mix horen van metal (denk aan Alter Bridge), rock (onder andere Halestorm en 3 Doors Down) en blues (Alannah Myles, bij u bekend vanwege Black Velvet). Na een wat verlegen begin (“Ik hoop dat jullie het leuk vinden”) kruipt het vijftal steeds meer uit zijn schulp en neemt de bijval in de zaal toe. Het is daarbij vooral Rens die opvalt. Hij trommelt met veel beleving op zijn cajón. Stef en Bruce blijven op de achtergrond en de zangeressen concentreren zich op hun partijen. Niet elk nummer is memorabel, maar het stevige Burning Bridges, de Alter Bridge-cover Watch Over You, Miss Behave en I Keel Over zijn goed visitekaartjes. Anne neemt de meeste zangpartijen voor haar rekening, maar in het bluesy Backfired laat Sharyne ook een heel positieve indruk achter. Wat echter het meest opvalt, is de prachtig uitgewerkte samenzang van de dames. Indicolite sluit af met een indrukwekkend nummer over een overleden dierbare en krijgt oprecht een flink applaus van de toeschouwers.

Indicolite @ Gemeenschapscentrum De Schakel, Budel-Dorplein, 30 december 2018

Zodra de technische problemen tot het verleden behoren, kan Distormed beginnen aan zijn set. De formatie is begin 2017 ontstaan uit Shiverburn en bestaat naast ex-leden van die band (gitaristen Martijn de Lauw en Erwin Jongenelen en bassist Gerrit Meulendijks) uit drummer Ruben Israel (ex-Delain) en zangeres JC Wardenaar (Rouge United). Het vijftal muzikanten is wat ervarener en oogt zelfverzekerder dan de eerste band van vandaag. Ondanks dat ook hier Halestorm en Alter Bridge van invloed zijn op de muziek, komt Distormed stoerder en rechter door zee over. Dat komt onder meer door de frontvrouw, die een krachtige stem heeft. Soms maakt ze veel indruk, maar ze zit er een enkele keer ook wel eens naast, zoals in Down In Flames. Vanwege de technische problemen waar zanger/gitarist Martijn de Lauw mee te maken krijgt, ligt de show even stil. Dat levert een hilarische interactie tussen bandleden en publiek op. Na “breath in, breathe out”-oefeningen kunnen we weer verder en komen de songs beter tot hun recht. Soms lijken ze wat op elkaar, maar met name de baspartijen van Gerrit zijn een verrijking. Embrace The Night is een vroeg hoogtepunt en later in de set zijn het Go With The Flow, Rise Up en het swingende Freakshow (waarmee de set normaal gesproken opent). Niets gaat echter boven de uitstekende Nirvana-cover Lithium. Distormed herstelt zich goed na een wat stroeve start met technische problemen en vermaakt het publiek.

Distormed @ Gemeenschapscentrum De Schakel, Budel-Dorplein, 30 december 2018

”Er komt zo nog een hele leuke band, maar eerst eten.” - “Ja, waar blijven die frikadellen?”, grappen een paar bandleden nog voorafgaand aan afsluiter Freakshow. Na het optreden is er een pauze van een uur om iedereen in de gelegenheid te stellen wat te eten. De organisatie heeft in de kantine erwtensoep en broodjes frikadel en kroket voor de liefhebber klaargezet voor een vriendelijk prijsje. Een goede zet, want het is etenstijd. Het smaakt velen goed en het zorgt voor een gezellige en relaxte sfeer. Iedereen maakt even een praatje met elkaar voordat men weer naar de concertzaal gaat voor de hoofdact.

”Jullie dachten dat de depressiviteit van de feestdagen al voorbij was?” Eric Hazebroek, de grote man achter Vetrar Draugurinn grapt en vermaakt het publiek tussen de nummers door. En dat terwijl de melancholische metal van de grote vriendelijke reus en zijn medebandleden bloedserieus en persoonlijk is. Zo gaat er een nummer over de dochter van Eric en vertelt hij dat bepaalde songs na het overlijden van zijn vader geschreven zijn. Dit grote contrast tussen enerzijds de serieuze, stemmige muziek en vermakelijke woorden zorgt voor zowel een emotioneel als een ontspannen optreden. Bijzonder ook, omdat het geen regulier optreden met distortion is, ook geen akoestische, maar een atmosferische. Bijzonder ook omdat celliste Elianne Avemaat en zangeres Heleen Welman (zus van zangeres Marjan) op het podium staan om het nog eens extra speciaal te maken.

Vetrar Draugurinn @ Gemeenschapscentrum De Schakel, Budel-Dorplein, 30 december 2018

Op 28 maart verschijnt Hinterlands. Die eerste full-length komt uit via Painted Bass Records. Drie dagen later is de albumreleaseshow in Willemeen te Arnhem, maar vandaag krijgen de aanwezigen al wat nieuwe composities te horen. Daarnaast is er aandacht voor de ep I, covers en een paar improvisaties. De post-rockachtige bewerking van 12th Night waarmee het optreden na een intro begint, krijgt iedereen direct stil. De muziek is intiem, sfeervol en zeer donker. Tussen de nummers door vertelt Eric wat over de achtergrond. Zo is Second het eerste geschreven nummer na het uiteenvallen van The Saturnine, bedoeld voor een solo-project, maar vanwege het stoppen van Stream Of Passion komt het dus uit onder Vetrar Draugurinn. Over The Noose, een cover van A Perfect Circle, geeft hij aan dat deze cover in zijn originele versie slechts beschikbaar is voor de eerste tweehonderd mensen die een pre-order doen van Hinterlands.

Vetrar Draugurinn @ Gemeenschapscentrum De Schakel, Budel-Dorplein, 30 december 2018

Er komt zelfs al een track van het tweede album aan bod: Our Lady Of Perpetual Darkness, dat uitgevoerd wordt door Eric alleen. Daarna is het nog niet afgelopen met de verrassingen, want er zijn covers van Alain Johannes en Olafur Arnalds en Thomas zorgt in zijn eentje voor een indrukwekkend, filmisch, ambient intermezzo. Hoogtepunten zijn er meerdere, maar 12th Night en Forever Locked Within (met prachtige bijdrage van Elianne) hebben net dat beetje extra impact. Opvallend is hoe goed Marjan al deze verschillende nummers op een prima manier vertaalt en hoe goed de stemmen van beide zussen bij elkaar passen. Marjan is momenteel op de top van haar kunnen aan het presteren. Alsof er nog niet genoeg verrassingen zijn geweest, eindigt de set na een niet vlekkeloos verlopend Solis met Broken. Jawel, een cover van Stream Of Passion. Dit tot vreugde van velen. Gebroken waren ze toen Stream Of Passion uit elkaar viel en er geen “winter evening with…” was, maar Leo en Mariëtte Hermkens komen in de vorm van Acoustic Sunday Afternoon met een mooi alternatief dat door drie bands goed is ingevuld. Op 30 juni is de volgende editie, dan met Marcela Bovio en Laura Macrì. Gaat dat zien!

Vetrar Draugurinn @ Gemeenschapscentrum De Schakel, Budel-Dorplein, 30 december 2018

Setlist Vetrar Draugurinn:
1. Intro
2. 12th Night
3. Second
4. The Noose
5. Our Lady Of Perpetual Emptiness
6. Forever Locked Within
7. Asleep
8. Thomas Soundscape
9. The Bleeding Whole (Alain Johannes-cover)
10. A Stutter (Olafur Arnalds-cover)
11. Solis
12. Broken (Stream Of Passion-cover)

Setlist Distormed:
1. Listen
2. Embrace The Night
3. Down In Flames
4. Heartbeat
5. Go With The Flow
6. Rise Up
7. Lithium (Nirvana-cover)
8. Freakshow

Setlist Indicolite:
1. Tourmaline
2. Sanity
3. Burning Bridges
4. World On Fire
5. Watch Over You (Alter Bridge-cover)
6. Miss Behave
7. Walking Girl
8. I Keel Over
9. Bury You Alive
10. Backfired
11. The Things I Couldn't Say
12. Song Guido

Met dank aan Anrico van der Linden voor de foto's.

Watain en Abbath in Poppodium 013, Tilburg

Zoeken
  23 september:
 • Evermore - Court Of The Tyrant King
 • Hail Conjurer - Earth Penetration
 • Live Burial - Curse Of The Forlorn
 • Moonspell - From Down Below – Live 80 Meters Deep
 • Stratovarius - Survive
 • Venom Inc. - There's Only Black
 • 30 september:
 • Angmodnes - The Weight Of Eternity
 • Graceless - Chants From Purgatory
 • Rage - Spreading The Plague
 • Raven - Leave 'em Bleeding
 • Slipknot - The End, So Far
 • Sonata Arctica - Acoustic Adventures volume two
 • Tankard - Pavlov's Dawgs
 • The Dead Daisies - Radiance
Ozzy Osbourne - Patient Number 9

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.