Enquête

Deze zomer gaat Iron Maiden in het Gelredome en op Graspop overwegend oude klassiekers spelen. Daarna wil de band echter tijdens een (intiemere) zaaltournee het recente dubbelalbum Senjutsu integraal spelen. Kijk jij daar naar uit?

Ja, ik wil Senjutsu graag in zijn geheel live horen
Heel Senjutsu hoeft van mij niet zonodig, maar ik ga toch wel
Ik moet er nog eens over nadenken of ik naar die tournee wil
Ik zou het op een festival bekijken, maar ga niet naar een aparte zaalshow
Ik vind Iron Maiden live leuk, maar sla de Senjutsu-tour liever over
Ik ga alleen naar shows waarbij Iron Maiden vooral oude nummers speelt
Ik hoef Iron Maiden sowieso niet (meer) live te zien, ongeacht de setlist
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  29 januari:
 • Ann My Guard en Kingfisher Sky
 • Fleddy Melculy en Rise A Thousand
 • Up The Irons
 • 30 januari:
 • Deathstars
 • 2 februari:
 • Deathstars
 • Harakiri For The Sky
 • Swallow The Sun en Avatarium
 • 3 februari:
 • Deathstars
 • Halestorm
 • Harakiri For The Sky
 • Swallow The Sun en Avatarium
Kalender
Vandaag jarig:
 • Arve Heimdal (Crest Of Darkness) - 51
 • Dan Spitz (Anthrax) - 59
 • Donald Tardy (Obituary) - 52
 • Ilya "Alan" Piyaev (Psilocybe Larvae) - 50
 • Matt Devries (Chimaira) - 45

Vandaag overleden:
 • Geoff Nicholls (Black Sabbath) - 2017
Concertreview

Hellfest 2018
Op 22 juni 2018 in Clisson (Frankrijk)
Een review door Conny en Dirk
Foto's door Conny en Dirk

Hellfest wordt vanaf 2006 gehouden in het Franse dorp Clisson, dat zo’n 25 km ten zuidoosten van Nantes ligt. Het festival vindt plaats in hetzelfde weekend als Graspop. Hierdoor zie je dan ook veel bands die een weekendje België/Frankrijk doen. Sinds 2012 trekt het festival meer dan 100.000 bezoekers en vanaf 2014 zelfs meer dan 150.000 per weekend. Hiermee zijn Graspop en Hellfest zowel qua bezoekersaantallen als bands aan elkaar gelieerd.

Nog meer dan Graspop is Hellfest een beleving met een unieke thematische opbouw en een aparte sfeer. Het terrein is prachtig aangekleed met schitterende graphics, designs en elke avond komt er uit alle hoeken en gaten hellevuur. Alle vormen van harde muziek zijn vertegenwoordigd op zes verschillende podia. Op de twee mainstages kom je de meest bekende en toegankelijke bands tegen. Daarnaast heb je The Temple (doom en black metal), The Altar (death metal en grindcore), Warzone (punk/hardcore/crossover) en The Valley (sludge/stoner). Moet je tegenwoordig op bijna elk festival al een professioneel planner zijn om een spoorboekje te maken met welke band je wilt zien, dan geldt dat op Hellfest in het extreme. Houd er daarnaast ook rekening mee dat er ook nog heel veel andere bezigheden zijn. Je kunt alles willen doen en zien en overspannen weggaan of het is een goede reden om volgend jaar weer terug te komen en dan verder te gaan met waar je gebleven of mee bezig was. Dat laatste doen veel mensen, waardoor deze jaargang vóór kerst 2017 al uitverkocht was. De kaarten voor jaargang 2019 zijn tijdens het festival al te koop.

Hellfest 2018

De Metalfan.nl-delegatie was donderdag afgereisd om de omgeving te verkennen. Wat je als nieuwkomer niet weet, is dat het plaatsje Clisson met zo’n 8.000 inwoners op donderdag al compleet overspoeld is met festivalgangers. Er wordt met de Franse slag geparkeerd, dus overal waar maar een auto kan staan, staat er ook één, zolang de bewoners hun huis nog maar uit kunnen. Het idee om ’s ochtends eerst rustig te ontbijten met un baquet, jambon en een petit glaasje wijn om dan vervolgens naar het festival te gaan, is ter plekke aangepast naar een strak regiem. Rond 09.00 uur aanwezig in de buurt van het festivalterrein zodat we nog enigszins dichtbij kunnen parkeren.

Here we go, voor een driedaagse slijtageslag van 10.30 tot 02.00 uur in de hel van Frankrijk. Aan het eind zien we wel of we ons Waterloo gevonden hebben of niet!

Vrijdag, 22 juni 2018.

De kick-off is een kennismaking met de band The Walking Dead Orchestra. Verwacht hier geen orkest of een vergelijkbaar iets uit de gelijknamige serie. Beide hebben niets met elkaar te maken. De heren uit Grenoble brengen deathcore/death metal ten gehore. Ondanks het vroege tijdstip zit de tent bomvol, wat blijkbaar erg stimulerend werkt, want de heren zetten een retestrakke show neer. Als je het nog niet warm hebt, dan krijg je het wel warm van al het gespring.

The Walking Dead Orchestra @ Hellfest 2018

Vanuit de Altar-tent is het een flink stukje lopen door en over het zonbadende publiek naar Toseland op Mainstage 1. Classichardrocksongs welke makkelijk in het gehoor liggen, zijn het handelsmerk van deze Britten. Dat James Toseland over meerdere talenten beschikt, laat hij met zijn stemgeluid zeker horen. Eerst een carrière achter de rug als motorsportbeoefenaar in het superbike-circuit. Na een blessure moest hij in 2011 hiermee stoppen, waarna hij vervolgens de band Toseland opricht. Toseland wordt enthousiast ontvangen door het publiek.

Na dit tropische optreden gaan we naar de Franse black metal van Darkenhöld. De tent puilt inmiddels uit zijn voegen door de hoeveelheid toegestroomd publiek. Tot ver buiten de tent staan, zitten of liggen er mensen. Alles is goed te volgen via de grote schermen die buiten de tenten hangen. De nostalgische blackmetalband heeft veel Scandinavische invloeden. De melodieën, muziek en kleding nemen je mee op reis naar middeleeuwse tijden. De bandleden trachten agressie uit te stralen door hun houding en door boosaardig rond te kijken, wat echter niet overkomt, waardoor het geregeld lachwekkend is.

Darkenhöld @ Hellfest 2018

Hoe tegenovergesteld is het optreden van de vijf heren van het Zwitserse Schammasch. Donker en duister. Met een diepzwart geschminkt gezicht en geschminkte handen is frontman Christopher Ruf een imposante verschijning. Zijn zang klinkt duister en bezwerend. Schammasch zet een sterk optreden neer.

AC/DC-drummer Chris Slade speelt met een aantal vrienden een Timeline van nummers van bands waarin hij heeft gespeeld. Het merendeel is van AC/DC en dat valt altijd goed ondanks dat het slecht gespeeld en gezongen is. Neem een volgende keer s.v.p. degelijke muzikanten mee en niet je vrienden uit de kroeg!

Gelukkig speelde Sons Of Apollo gelijk de pannen van The Stage. Holy knetters, wat een vakmanschap en kwaliteit op een podium (drummer Mike Portnoy, gitarist Ron "Bumblefoot" Thal, bassist Billy Sheehan, toetsenist Derek Sherinian en zanger Jeff Scott Soto). Dit was een uitstekend voorproefje krachtpatserij op wat we op Dynamo Metal Fest konden verwachten, ware het niet dat de band daar op het laatste moment cancelde.

Sons Of Apollo @ Hellfest 2018

Het legendarische Rose Tattoo bracht daarna wat rust met zijn smooth en sleazy rock-‘n’-roll. De Australiërs lieten zien hoe je met een paar akkoorden en gevoel goede liedjes kan maken. Zanger Angry Anderson was zeer geïnspireerd of beneveld, maar zette een goed optreden neer. Ook een oude bekende van velen is Joan Jett & The Blackhearts met het bekende I Love Rock ‘N’ Roll. Deze vroeger zo pittige Joan Jett is ouder en rustiger geworden wat de show niet ten goede komt. De andere muzikanten spelen netjes, maar voegen niets toe. Misschien is een reünierondje met The Runaways een goede manier om afscheid in stijl te nemen.

Het ingedutte publiek wordt door Messuggah hardhandig wakker geschud en bij de les geroepen. De keiharde metalen muur die de Zweden opzetten, is even imposant als strak. Een overtuigend optreden.

Meshuggah @ Hellfest 2018

Groot is het contrast met de bluesy hardrock van Europe. De band wordt met de jaren beter en heeft met zijn huidige stijl. Op festivals zijn de grote hits sfeerverhogend voor iedereen.

Na het herbeleven van onze jeugd is het goed om even een pauze in te lassen. Uiteraard doen we dit voor de band waar iedereen het over heeft, namelijk Hollywood Vampires. Oprichter Alice Cooper heeft dit sideproject genoemd naar een groep bekende en nu voornamelijke overleden muzikanten die boven de Whiskey-a-GoGo-club in Los Angeles grote hoeveelheden drank en drugs consumeerden. Zelf heeft hij het overleefd en als tribute spelen ze songs van de gevallen vrienden. Hij wordt hierin bijgestaan door Joe Perry (‘toxic twin’ van Aerosmith) en Johnny Depp (‘zoon van Keith Richards’). Met zoveel bekendheid op het podium is de show altijd goed en muzikaal zit het ook snor. Alles was cool, amusant en wordt met open mond en adoratie beleefd.

Hollywood Vampires @ Hellfest 2018

Dat Stone Sour het hierna zwaar zou hebben, is logisch, maar dat doen de heren zichzelf ook aan door een plichtmatig optreden neer te zetten. Corey Taylor heeft de gunfactor niet meer zo. Het lijkt erop alsof hij een Fred Durst (Limp Bizkit)-achtig verloop gaat krijgen. Als dat zo is, dan pruimt men hem over tien jaar wel weer.

Stone Sour @ Hellfest 2018

Voordeel is dat de volgende band meer schijnt en dat deed Judas Priest onder aanvoering van de metalgod Rob Halford. Op de metalen fundering van Ian Hill en Scott Travis is het lekker gitaar spelen voor Richie Faulkner en Andy Sneap, die netjes en modern de tandem Tipton/Downing vervangen. Goed en degelijk optreden, maar nou niet de headliner die Hellfest doet sidderen.

Met A Perfect Circle als wegspeelband nemen we afscheid van de eerste dag beseffend dat we vrijwel alleen muziek hebben gezien en nog niet alle andere activiteiten.

Hellfest 2018

Meer foto's vind je op onze Facebook-pagina!

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.