Enquête

Deze zomer gaat Iron Maiden in het Gelredome en op Graspop overwegend oude klassiekers spelen. Daarna wil de band echter tijdens een (intiemere) zaaltournee het recente dubbelalbum Senjutsu integraal spelen. Kijk jij daar naar uit?

Ja, ik wil Senjutsu graag in zijn geheel live horen
Heel Senjutsu hoeft van mij niet zonodig, maar ik ga toch wel
Ik moet er nog eens over nadenken of ik naar die tournee wil
Ik zou het op een festival bekijken, maar ga niet naar een aparte zaalshow
Ik vind Iron Maiden live leuk, maar sla de Senjutsu-tour liever over
Ik ga alleen naar shows waarbij Iron Maiden vooral oude nummers speelt
Ik hoef Iron Maiden sowieso niet (meer) live te zien, ongeacht de setlist
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  24 februari:
 • Atheist, Cadaver, Hideous Divinity, From Hell en Typhus
Kalender
Vandaag jarig:
 • Daniel Brennare (Lake Of Tears) - 50
 • David Byron (Uriah Heep)† - 75
 • Hans Åge Holmen (Gaia Epicus) - 53
 • John Myung (Dream Theater) - 55
 • Michael Kiske (Helloween) - 54
 • Nigel Glockler (Saxon) - 69
 • Tanya Candler (Kittie) - 39
 • Witold "Vitek" Kieltyka (Decapitated)† - 38

Vandaag overleden:
 • Sean Reinert (Cynic) - 2020
Concertreview

X-Mass Metalfest 2003
Op 21 december 2003 in 013, Tilburg
Een review door Kristof
Elk jaar zijn er twee gezellige festivals in poptempel 013; in het voorjaar heb je het No Mercy festival en in de kerstperiode heb je het X-mas festival. Die festivals zijn altijd erg gezellig en worden druk bezocht. Het programma bij dit X-mass festival was erg death metal gericht met toch nog een vleugje blackmetal en thrashmetal. Aangezien het onmogelijk is om alle bands te aanschouwen door het overlappende tijdschema heb ik besloten heel de dag rond te blijven hangen in de grote zaal. Naar ik hoorde zeggen waren Aborted en Misery indexerg gaaf in de kleine zaal.

De openingsband in de grote zaal was Graveworm.Ik heb de twee laatste albums van deze band in mijn bezit. Op die albums horen we strakke en symfonische melodieuze black metal. Ik heb deze band eerder dit jaar twee keer live mogen aanschouwen; de eerste keer op Wacken open Air en de tweede keer op het Summerbreeze festival. Beide keren kwam de band slecht uit de verf door de irritante houding van de zanger en door het brij van geluid. Maar deze middag presenteerde de band zich veel beter. Het geluid was erg goed en er passeerden nummers van de laatste twee albums. Keyboardspeelster Sabine is nog altijd leuk om te aanschouwen maar de zanger verknoeit de gehele performance toch altijd wat door zich 'té nu-metallig' te gedragen. Ook zijn geroep tussen de muzikale passages zijn erg irritant.

Dew Scented heb ik ook eerder dit jaar twee keer live bezig gezien. Hun thrash/deathmetal is verre van origineel maar beukt altijd wel lekker weg. Vooral nieuwere nummers passeerden de revue en de band was best op dreef. Dew scented is een band die altijd lekker knalt maar ook nooit echt speciaal is. Gewoon vermakelijk dus.

Daarna mocht Fintroll zich presenteren. Deze band is live altijd erg geweldig en ik besloot dus vooraan te gaan staan. Jammer genoeg zie ik zonder bril nooit een steek maar dat boeide op dat moment ook niet echt. Gewoon lekker dansen en huppelen in de pit op de vrolijke tonen van Fintroll. Een erg geweldig amuserend concert van deze Scandinaviërs dat jammer genoeg na 45 minuten al gedaan was.

Er waren best veel mensen gekomen voor Amon Amarth maar ik besloot dat het toch tijd was om eventjes te gaan eten, dus ik zag enkel de laatste drie nummers van deze band. De logge en eentonige death metal van Amon amarth weet me persoonlijk niet te boeien maar de laatste drie nummers die ik zag klonken erg bruut en lomp. Ik heb de band al veel slechtere optredens zien weggeven dan dit deel van het concert dat ik zag.

Daarna was het de beurt aan Nile. Eerder dit jaar werd ik door deze Amerikanen weggeblazen op Wacken open Air en mijn verwachtingen waren dan ook hooggespannen. Maar jammer genoeg viel het geheel me toch wel wat tegen. Het geluid was erg rommelig en je moest soms je best doen om bepaalde passages te herkennen. Het geheel klonk zeker nog erg bruut maar te chaotisch. Eén van de mindere concerten van Nile. Toch wel de tegenvaller van de dag.

Dit jaar is thrash metal terug een stukje populairder geworden en aangezien ik een groot fan van dat genre ben was ik blij dat Destruction speelde vanavond. En ja, vanaf de eerste tonen van de klassieker 'Curse the gods' tot de obligate afluister 'Mad butcher' was ik in trance. Wat een knallende band is dit toch al jarenlang! Klassiekers als 'Total desaster', 'Life without sense' en 'Bestial invasion' werden afgewisseld met recenter materiaal als 'The butcher strikes back', 'Nailed to the cross' en 'Thrash till'death'. Hét concert van de avond voor mij!

Afsluiter vandaag in de grote zaal was Deicide. Ik stond vooraf erg sceptisch tegenover de kwaliteiten van deze band maar die zijn nu allemaal weg. Meneer Benton beschikt over een erg brute stem en de uptempo death metal knalt echt wel! Ze speelden al hun bekendere nummers en ik moet eerlijk bekennen dat ik toch wel erg onder de indruk ben van deze afsluiter. Voor mij persoonlijk dus de verrassing van de dag. Deze band wil ik volgend jaar nog wel op enkele festival terug zien passeren. Al bij al was het weer een erg geslaagd X-mas festival.

Reactie van emmie op 23-12-2003 om 22:33u


echt wel vet deze middag/avond helemaal dood de volgende dag, maar het was het waard mzzlz

Reactie van svaros op 06-01-2004 om 12:45u


Nile was te bruut!! als je hun muziek niet goed kent is het logisch dat je sommige passages niet herkent. Neem van mij aan dat alles erg goed werd gedaan. Het enige nadeel was dat ik mijn nek de volgende dag geen centimeter kon draaien :P

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.