Enquête

Over welke headliner van Graspop 2024 ben jij het meest enthousiast?

Alice Cooper
Avenged Sevenfold
Bring Me The Horizon
Five Finger Death Punch
Judas Priest
Machine Head
Scorpions
Tool

[ Uitslag | Enquêtes ]

  30 november:
 • Fear Factory, Butcher Babies en Ignea
 • Gorgoroth, Aeternus, Impalement em Aran Angmar
 • Wargasm en Belle And The Beats
 • 1 december:
 • Fear Factory, Butcher Babies en Ignea
 • Man As Plague, The Unslain, Burning, Bildtstar en Beyond The Pale
 • 2 december:
 • Toxic Shock, Utopie, Parasite, World Decay, Sportweekend en Fazed
 • 3 december:
 • Alestorm, Elvenking en Trick Or Treat
 • Audrey Horne
 • Babymetal
 • Gorgortoh, Aeternus, Impalement en Aran Angmar
 • Thundermother en Lansdowne
 • ¡Pen­de­jo!
 • 4 december:
 • Babymetal
 • 5 december:
 • Paul Di'Anno, Nightride, Electric Gypsy en Nocturnall
Geen concerten bekend voor 30-12-2023.
Kalender
Vandaag jarig:
 • ADM (The Birthday Massacre) - 47
 • Billy Idol (Generation X) - 68
 • Cherie Currie (The Runaways) - 64
 • David Sancious (Bruce Springsteen) - 70
 • John Moyer (Disturbed) - 50
 • Mike Stone (Queensrÿche) - 54
 • Richard Barbieri (Porcupine Tree) - 66
 • Roger Glover (Deep Purple) - 78
 • Stephan Lill (Vanden Plas) - 55
 • Zoltán "Piócásember" Király (Akela) - 43

Vandaag overleden:
 • Aleksander "Olass" Mendyk (Acid Drinkers) - 2008
 • Munetaka Higuchi (Loudness) - 2008
 • Scott Smith (Loverboy) - 2000
Concertreview

Dimmu Borgir, Hypocrisy en Norther
Op 3 oktober 2003 in 013, Tilburg
Tekst door Jeroen
De 013 in Tilburg is volledig uitverkocht en dat valt ook absoluut te zien aan de werkelijk gigantische rij die voor de deuren van de zaal staan te wachten. Mensen zonder bekenden in de rij zullen pas binnen kunnen bij de tweede band van de avond: Hypocrisy.

Bij mij valt het nog mee in vergelijking met anderen. Toch is het wel balen dat ik Norther door dit euvel bijna compleet heb gemist. Als ik de al flink volle zaal binnen wandel is de band zojuist bezig aan het één na laatste nummer van de set. Wel valt op dat de band een uitstekend geluid heeft, de snelle gitaarduels en keyboardriedels komen uiterst helder uit de speakers en men mag van een geslaagde opener spreken. De band, die veel op Children of Bodom en In Flames lijkt staat strak te spelen. Maar het publiek lijkt niet echt uit te voeten te kunnen met de soms haast vrolijk klinkende melodieuze black death metal van deze mannen. Er word na elk nummer beleefd door het publiek in de handen geklapt, maar er is geen sprake van wilde pit of kolkende massa. Komisch detail was wel dat de zanger die zich kleedt als een jongere Alexi Laiho vaak ook dezelfde grappen en grollen gebruikt als die zanger/gitarist.

Norther was misschien een leuke opener, maar het echte feest moet nog beginnen en daarom komt na een niet al te lange pauze Hypocrisy het podium opwandelen. 013 heeft een strak schema vanavond en alle bands spelen precies op tijd. Nadelig voor de wachtenden buiten, maar natuurlijk een voordeel voor de mensen die op tijd hun trein moeten halen.

Terwijl Hypocrisy het podium opkomt start het intro van warempel ‘Abducted’. Een plaat waar men normaliter nou niet al te veel van afkijkt bij de optredens. Het kan nog beter , want na het pompeuze intro schiet de band uit de startblokken met het fantastische Roswell 47. Een klassieker van formaat uit het ganse repertoire van deze moderne groovy death metal band. De band heeft een afwisselende set klaarstaan voor ons met zowel oud als nieuw werk. Vooral valt op dat de nummers van de laatste cd “Catch 22” het live erg goed doen, terwijl de cd nou niet bepaald de populairste is door de alom bekende new metal invloeden. Met nummers als Destroyed heeft de band het publiek in zijn zak zitten en er ontstaat een vette pit in het midden van de zaal.
Het geluid is krachtig en helder en laat me volop genieten van dit prachtige concert. Ook mijn hoofd zwiept bij verschillende nummers als een bezetene op en neer en als de band het podium verlaat , schreeuwt het publiek dan ook om meer. Maar ja, 013 blijft zich onbeweeglijk houden aan het strakke schema.

Het komt toch wel even als een koude douche als de pauzemuziek (Emperor) word onderbroken door een afschuwelijk industrieel klinkend intro. Ja, want Dimmu Borgir is aan de beurt en iedereen zal het weten. Rustig schakelt men over op een orkestraal stuk muziek waarna de band onder luid gejuich het podium betreedt. Een prachtig gezicht natuurlijk als vele handen met slechts pink en wijsvinger omhoog gaan om Shagrath en zijn medestrijders te verwelkomen. De bandleden zoeken hun plaats op en start na afloop van het orkestrale intro met Lepers Among Us. En dat is even schrikken, want waar is dat prachtige heldere geluid gebleven dat bij de beide voorprogramma’s wel aanwezig was. Het enige wat over is , dat is een brei van gitaren, bas en drums. De keyboards en zang verzuipen bijna volledig in het slechte geluid dat in het begin overigens veel te hard staat.

Niet uit het veld geslagen door het geluid gaat Dimmu Borgir verder met een klassieker en dat is mijn persoonlijke favoriet In Death’s Embrace . Een prachtige song met als hoogtepunt de tranentrekkend mooie gitaarsolo. Het geluid is al iets beter en terwijl je meer naar het midden schuift is de balans een stuk beter en valt er veel meer te genieten. De band speelt het nummer strak, maar helaas, de prachtige solo die Galder speelt verzuipt compleet in het geluid. Voordeel is wel dat de krachtige vocalen van Shagrath een stuk beter hoorbaar zijn dan voorheen en het is te merken dat de man erg goed bij stem is ondanks het feit dat hij z’n stembanden de vorige avond ookal kapot heeft gekrijst.

Na de prima gespeelde rampestamper Cataclysm Children is het tijd voor één van de beste nummers van de nieuwe plaat ‘Death Cult Armageddon’ namelijk Vredesbyrd. Wat een pracht van een nummer is dat toch. De rauwe Noors talige vocalen geven het nummer net dat beetje extra om echt weer wat van die oorspronkelijke feel terug te brengen zoals op een album als Stormblåst. Ondanks dat het geluid niet optimaal is, valt er hier ook nog heel wat bij te genieten. Na een korte technische controle gaat de band snel verder met het machtige Kings of the Carnival Creation van “Puritanical Euphoric Misanthropia”. Men speelt het nummer retestrak en eindelijk krijgen ook de keyboards genoeg plaats in het totaalgeluid. Wel jammer is dat ICS Vortex nauwelijks boven de mix uitkomt met z’n heldere vocalen en dat terwijl dat toch één van de troeven is van dit mooie nummer. De band speelt dan nog enkele nieuwe nummers en ook het rammende magistrale Indoctrination wat toch wel weer een flinke pit weet te veroorzaken doet het goed bij het publiek. De hoogtepunten moeten echter nog komen en na wat ouder werk van de cd ‘Spiritual Black Dimensions’ dat door de matige mix niet echt uit de verf komt, begint de band met het stokoude maar geweldige kippenvelnummer Raabjorn Speiler Draagheimens Skodde . Het nummer klinkt prima en de oude fans van het eerste uur hebben dus ook nog wat te genieten. Toch zou het mooi zijn als oorspronkelijk zanger van deze nummers Silenoz de zang eens voor zijn rekening zou nemen , maar we moeten het doen met de overigens uitstekende vocalen van Shagrath. Silenoz doet gewoon wat hij moet doen en speelt z’n gitaarpartijen prima en vol overgave.

Alsof het allemaal al niet mooi genoeg is komt daarna Stormblåst van de welbekende cd. Hoe oud die cd ook word, dit blijven toch echt nummers met kop en staart en dankzij de nieuwe meer modernere zware sound van Dimmu Borgir klinkt dit nummer ook nog eens iets anders. Niet te anders, want anders gaat dat gevoel die de heerlijke gitaren en keyboards teweeg brengen verloren. Helaas staat het drumwerk nog steeds wat te hard en als dat nou geweldig was zou het niet zo’n probleem wezen, maar geweldenaar Nick Barker valt mij persoonlijk lichtelijk tegen vanavond. Als afsluiter van dit op zich goede concert word klassieker Mourning Palace nog gespeeld. Een nummer wat bijna altijd word gespeeld op de concerten van deze band. Het spel is dan ook strak en de vocalen worden gemakkelijk meegebruld door mijzelf en mensen die om me heen staan.

Een mooie afsluiting van een aardig concert wat helaas deels werd verpest door het mindere geluid. Dat buiten beschouwing gelaten stond de band deze avond gewoon strak te spelen en was er niets mis met de podiumprestatie (Shagrath had gewoon een broek aan zijn kont) en was het podium prachtig aangekleed met een schitterende grote vlag van de cover van de nieuwe plaat en was het podium bezaaid met omgekeerde kruizen en celtische kruizen. Conclusie is dat ik mij prima heb vermaakt, een hoop nieuwe mensen heb leren kennen en rijkelijk heb genoten van het aldaar aanwezige bier. Ondanks dat hoop ik toch nog Dimmu Borgir nog een keer te mogen aanschouwen onder betere omstandigheden. Op de vraag wie ik de beste vond van de avond kan ik niet zeggen, maar mijn voorkeur helt toch lichtjes naar Hypocrisy vanwege het uitstekende spel, heldere geluid en de afwisselende setkeuze.

Simpel gezegd was het gewoon een mooie avond met drie goede bands en een hele gezellige sfeer in de 013.

Reactie van Een_Metalfan op 07-10-2003 om 23:30u


zeer goede review! was een goed optreden en een super voorprogramma!! verder heb ik er nx aan toe te voegen!

Reactie van Svenson op 08-10-2003 om 11:58u


Goede review, al zou ik Norther niet onder de categorie black/death willen noemen. Hetzelfde geld voor Norther.

Reactie van Een_Metalfan op 08-10-2003 om 16:49u


Wat was het kut. De bands stonden er als een paar dooie lullo's bij. Geluid was slecht. Zo'n beetje alles viel tegen.

Reactie van Rammsteiner op 08-10-2003 om 16:58u


Ja Dimmu vond ik tegenvallen,Misschien omdat ik teveel verwachte van de band. Ik heb ze vorig jaar Lowlands ook gezien en Toen was het echt VET! Goed geluid en een zeer mooie lichtshow! En dat miste ik nu,Jammer Al vond ik de korte zangstukken van Vortex Wel heel lekker klinken! Maar wel een leuke avond gehad!

Reactie van fetuskiller op 10-10-2003 om 09:28u


hele goeie review alleen zou ik hypocrisy geen moderne metal willen noemen maar orginele old school death metal die een jaar of 10 geleden een paar top albums heeft gemaakt.

Reactie van Een_Metalfan op 12-10-2003 om 00:01u


Ik had VEEEEEL meer verwacht van Dimmu Borgir!!!! amper een pit, geen egte show(ondaks mooi versierde podium) en t was eentonig... constant snel , wa hypocrisy deed was sloom en snel afwisselen(vooral wa sloom) en da was egt vet. K wist eerst niet eens wat hypocrisy was (mij werd verteld dat da beter was alst hoofdprogramme en da was het ook!!) maar dimmu zelf was best saai, maat van me was halverwege dimmu weg gelopen omdatie er niks aan vond ik hoop dat dimmu volgende keer een egte show geeft!!! en dat de muziek wa beter klinkt BTW IK MISTE Puritania!!!!!!!!!! GVD we stonde mee zen 20e daar op te wachten!!! mja des ondanks goeie avond gehad DANKZIJ HYPOCRICY!!!! GRZ GRAATVISSIE

Reactie van Dimas op 15-10-2003 om 11:54u


Graatvissie, als je dan zonodig het allemaal moet afzeiken, doe het dan in fatsoenlijk Nederlands

Reactie van dewi op 28-07-2004 om 03:13u


Ik vond het echt geweldig! Alle bands hebben hun best gedaan hoor. Ik heb Tuomas van NORTHER die dag ontmoet, sindsdien hebben we telefonisch en mail contact:D!!! ik ga volgende maand ook naar hem toe...Er bloeit iets tussen ons..... Echt geweldig!!! dan ontmoet ik norther weer. Maar ik vond het een erg goeie show, ik heb er weinig op aan te merken. Ik heb ook nog backstage gehad bij DIMMU....dat kreeg ik van VORTEX!!! en ik ben tilburg gratis binnen gekomen, omdat de drummer ( BIG NICK) me op de gastenlijst had gezet:P!! ik had egt ZOOO ERG geluk die 2 dagen!! De 2 mooiste dagen van mij leven!! groetjes dewi

Reactie van FOTD op 17-09-2004 om 12:10u


Tsss...ben jij effe een triest groupie...

Reactie van 'bones' op 09-01-2005 om 14:42u


Ja hoor dewi...en in de ahoy heb je slipknot gepijpt! Alle 9 zeker?

Reactie van Dewi op 26-01-2005 om 15:37u


Zielig? Hehe... Maar ondertussen heb IK mail en telefonisch contact EN had ik de 2 mooiste dagen van me leven gehad, dat kan niemand afpakken, zielig of niet ^___^ Mensen moeten proberen hun jaloezie in bedwang te houden he ;) Dewi

Reactie van Dewi op 26-01-2005 om 15:39u


Toevallig hou ik niet van slipknot ^__^ Verder DONDERT het me niet echt wie me gelooft. MIJ is het gelukt wahaha...

Reactie van w op 17-04-2006 om 21:22u


Haha, I can't believe what I see. I was lookin for some concert reviews of my man's band and I find this. :D *LOL* So Dewi is the young girl who tried so desperately to call him. Well, it doesn't matter now. It was just weird then and I'm glad mr T. made it clear that he has met someone for real. This is all just SOOO funny, can't believe this! :D Oh well, I hope Dewi didn't get her heart broken or anything. funny funny funny. :) Longterm heartmate of mr T.P.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2023 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.