Enquête

Wat is jouw favoriete studio-album uit november 2021?

Archgoat – Worship The Eternal Darkness
Black Label Society – Doom Crew Inc.
Bullet For My Valentine – Bullet For My Valentine
Converge & Chelsea Wolfe – Bloodmoon: I
Crazy Lixx – Street Lethal
Cynic – Ascension Codes
Der Weg Einer Freiheit – Noktvrn
Exodus – Persona Non Grata
Gov't Mule – Heavy Load Blues
Hemelbestormer – Collide & Merge
Hypocrisy – Worship
In Mourning – The Bleeding Veil
Khemmis – Deceiver
Lock Up – The Dregs Of Hades
Lordi – Superflytrap / Lordiversity
Negură Bunget – Zău
Obscura – A Valediction
Omnium Gatherum – Origin
Proscriptor McGovern's Apsû – Proscriptor McGovern's Apsû
Rhapsody Of Fire – Glory For Salvation
Stormkeep – Tales Of Othertime
Swallow The Sun – Moonflowers
Unleashed – No Sign Of Life
Voices – Breaking The Trauma Bond
een ander album uit november, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  2 december:
 • Árstíðir
 • Hällas en Gigatron2000
 • Insomnium en Omnium Gatherum
 • Sonata Arctica en Eleine
 • Wilson & Wakeman
 • 3 december:
 • Hangman's Chair
 • Heilung
 • 4 december:
 • Dool en Ggu:ll
 • Epica en Blackbriar
Geen concerten bekend voor 02-01-2022.
Kalender
Vandaag jarig:
 • Artur Sahakjan (Tystnaden) - 39
 • Ben Ward (Orange Goblin) - 47
 • Chris Wolstenholme (Muse) - 43
 • Dirk Schlächter (Gamma Ray) - 56
 • Ingeborg Anna Seide (Adorned Brood) - 49
 • Isaac Bitton (Les Variations) - 74
 • Jarno Parantainen (Machine Men) - 40
 • Masafumi Gotoh (Asian Kung-Fu Generation) - 45
 • Nate Mendel (Foo Fighters) - 53
 • Nicholas "Razzle" Dingley (Hanoi Rocks)† - 61
 • Richard "Rik" Charron (Exciter) - 54
 • Rick Savage (Def Leppard) - 61
 • Tom McGuinness (Manfred Mann) - 80

Vandaag overleden:
 • Bobby Keys (The Rolling Stones) - 2014
 • Eric Woolfson (The Alan Parsons Project) - 2009
 • Mariska Veres (Shocking Blue) - 2006
Concertreview

Leaves' Eyes en Beyond God
Op 20 oktober 2016 in Gebr. De Nobel, Leiden
Een review door Jeffrey
Foto's door Lenn Kralt

Hoe zou het gaan met Elina Siirala bij Leaves' Eyes? Legt de nieuwe zangeres inmiddels meer gevoel in haar stem? Is er meer interactie met het publiek? Op die vragen hoopt de bezoeker vanavond antwoord te krijgen in Gebr. De Nobel te Leiden, alwaar de Duitse symfonische metalband als headliner geprogrammeerd staat en Beyond God de avond mag openen. Jeffrey reisde naar de mooie en gezellige concertzaal om verslag te doen.

Het is aanvankelijk nog niet druk in de grote zaal als Beyond God aan zijn set begint. De symfonische metalformatie uit Brabant speelt ingetogen en keurige, door The Gathering geïnspireerde songs. Keurig is ook de presentatie. De bandleden verschijnen netjes gekleed, de bas en de gitaar zijn erg fraai en de banners zien er verzorgd uit. Het geluid staat goed afgesteld, waardoor alle instrumenten en de mooie stem van de 21-jarige Meryl Foreman goed doorkomen. Daardoor kun je ook horen dat de uitvoering niet foutloos verloopt. Drummer/oprichter Ferry Guns maakt een foutje aan het begin van Sonambula en gitarist Twan Smolders maakt wat schoonheidsfoutjes. Jammer, want Destination Darkness en Prince Creep zijn aangename tracks die ervoor zorgen dat de bezoekers meebewegen.

Beyond God @ Gebr. de Nobel, Leiden, 20 oktober 2016

De muziek komt krachtiger over dan op de debuut-cd A Moment Of Black, maar mist toch af en toe iets. Na de tekst "exploding in a storm of rage" verwacht je bijvoorbeeld even een knal, maar die komt helaas niet. Ook al pakken sommige tracks wat sneller uit, agressief wordt het nergens. Dat geeft niet, maar het mag af en toe wat meer knallen. Het is vooral beheerst. Daar ligt Meryls kracht ook, in de rustige stukken, zoals tijdens Memories en de ballad Nocturne. Bassist Lukasz Kubaszak voegt met zijn interessante baslijnen veel toe aan de composities. De heren en dame bewegen wel en onderling is er wel redelijk wat contact, maar buiten de aankondigingen tussen de nummers door is er weinig interactie met het publiek. Deze band moet vooral ervaring met elkaar opbouwen. Het kwartet is inmiddels bezig met nieuw songmateriaal. Beyond God krijgt een welgemeend applaus van de inmiddels ongeveer tachtig bezoekers.

Beyond God @ Gebr. de Nobel, Leiden, 20 oktober 2016

Na een korte pauze is het de beurt aan de hoofdact. Leaves' Eyes beleeft even een valse start met een haperende microfoon van Alex, maar daarna behoren de technische problemen tot het verleden. Direct valt op dat Elina Siirala zich ten opzichte van haar optreden in april in Eindhoven - een van haar eerste optredens met de van oorsprong Duitse formatie - op verschillende vlakken heeft verbeterd. In het voorjaar verkeerde ze nog in een schulp en concentreerde ze zich met name op de technische uitvoering, maar in Leiden is ze levendig. Ze beweegt meer, betrekt het publiek bij de show en ze zingt met veel meer emotie. Knap hoe ze in relatief korte tijd veel progressie heeft geboekt. Het nieuwe Fires In The North is echt voor haar geschreven en behoort derhalve tot de hoogtepunten, maar ook de nummers die haar voorgangster Liv Kristine zong, vertaalt ze over het algemeen op overtuigende eigen wijze, vooral Sacred Vow, The Waking Eye, Spirits Masquerade, Edge Of Steel (een van Elina's favorieten) en het folky Swords In Rock. Tijdens Farewell Proud Men krijgt Elina de fans aan het meeklappen en bij My Destiny staan de fans te springen.

Leaves' Eyes @ Gebr. de Nobel, Leiden, 20 oktober 2016

Ook Alex is constant actief aan het aanmoedigen en hij roept de mensen die achterin staan naar voren, waarop een klein groepje zich naar de dansvloer begeeft. Voordat de wereldpremière van Fires In The North een feit is, roept hij het publiek op om de 'Viking Thunder-clap', bekend van het EK in de zomer, uit te voeren. De fans geven graag gehoor aan dit fenomeen en dit experiment is beslist voor herhaling vatbaar. De sfeer is prima en dat geldt ook voor het geluid. Definieerbaar en krachtig. Zo komen de rockende riffs tijdens Melusine uitstekend tot hun recht en hebben de songs veel power. Het niveau ligt constant hoog. Al vanaf Halvdan The Black, het eerste reguliere nummer na een intro, is er beweging in de zaal.

Leaves' Eyes @ Gebr. de Nobel, Leiden, 20 oktober 2016

Andere favorieten van de iets meer dan honderd bezoekers zijn Sacred Vow, My Destiny, The Waking Eye, Melusine, Fires In The North (dat een geslaagde première beleeft), Edge Of Steel en het gave Hell To The Heavens. Het is voor Elina haar eerste keer dat ze Oceans Way live voor publiek zingt. Ze brengt het er prima vanaf. Topper van de reguliere set is het vrolijke Swords In Rock, dat ervoor zorgt dat er gedanst wordt. De toegift ("One more epic journey") bestaat uit de geslaagde Mike Oldfield-cover To France en het ijzersterke Blazing Waters, waarvoor Alex in de bekende veldslag-outfit verschijnt en rondzwaait met zijn zwaard. De belangstellenden, waaronder de familie van drummer Joris Nijenhuis, zijn tevreden en keren goede gehumeurd huiswaarts, sommigen nadat ze met Elina op de foto zijn geweest die ruim de tijd neemt voor de fans.

Leaves' Eyes @ Gebr. de Nobel, Leiden, 20 oktober 2016

Met dank aan Lenn Kralt, fotografe voor o.a. Rockmuzine voor de foto's.

Setlist Leaves' Eyes:
1. Intro
2. Halvdan The Black
3. Take The Devil In Me
4. Sacred Vow
5. Farewell Proud Men
6. My Destiny
7. The Waking Eye
8. Melusine
9. Galswintha
10. Fires In The North
11. Spirits Masquerade
12. Oceans Way
13. Swords In Rock
14. Edge Of Steel
15. Hell To The Heavens

Toegift:
16. To France (Mike Oldfield-cover)
17. Blazing Waters
18. Haraldskvaedi

Leaves' Eyes @ Gebr. de Nobel, Leiden, 20 oktober 2016

Leaves' Eyes @ Gebr. de Nobel, Leiden, 20 oktober 2016

Leaves' Eyes @ Gebr. de Nobel, Leiden, 20 oktober 2016

Setlist Beyond God:
1. Destination Darkness
2. Prince Creep
3. Sonambula
4. Memories
5. Nocturne
6. Ghost Ship
7. Passion

Beyond God @ Gebr. de Nobel, Leiden, 20 oktober 2016

Beyond God @ Gebr. de Nobel, Leiden, 20 oktober 2016

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.