Pit
Enquête

Wat is het beste nummer voor in de sportschool of bij de ochtendgymnastiek?

AC/DC – Thunderstruck
Battle Beast – Scarface (Push It To The Limit)
Cannibal Corpse – Hammer Smashed Face
Drowning Pool – Bodies
Eskimo Callboy – Pump It
Firewind – Maniac
Grailknights & Joakim Brodén – Pumping Iron Power
Guns N' Roses – Welcome To The Jungle
Iron Maiden – Run To The Hills
Judas Priest – Painkiller
Linkin Park – Bleed It Out
Mastodon – All The Heavy Lifting
Megadeth – Sweating Bullets
Meshuggah – Bleed
Metallica – Enter Sandman
Mötley Crüe – Kickstart My Heart
Motörhead – Ace Of Spades
Pantera – Walk
Rage Against The Machine – Bulls On Parade
Static-X – Push It
Survivor – Eye Of The Tiger
System Of A Down – Bounce
Van Halen – Jump
Wind Rose – Diggy Diggy Hole
een andere workoutsong

[ Uitslag | Enquêtes ]

  29 maart:
 • W.A.S.P.
 • Wiegedood
 • 1 april:
 • Charlotte Wessels
 • Desert Storm, Terziele en Radeloos//Ziedend
 • Grindhoven, met o.a. Gutalax en Birdflesh
 • 2 april:
 • Autarkh en Inferum
 • Unearth, Misery Index en Year Of The Knife
 • 3 april:
 • No Fun At All
  28 april:
 • Aephanemer
 • Cobra The Impaler, Bark en Hippotraktor
 • Graveyard en Kadavar
 • Metallica Amsterdam Takeover
 • Neverus, Sisters Of Suffocation en Vanaheim
 • Temple Fang en Baklawai
Kalender
Vandaag jarig:
 • Ari Nissilä (Catamenia) - 51
 • Daniel Cardoso (Anathema) - 42
 • Douglas J. Sylvia (Fear Of God) - 58
 • Enrico Canu (Heimdall) - 37
 • Erick Avila (Six Magics) - 44
 • John Evan (Jethro Tull) - 75
 • Nathanaël "Nath" (Anachronia) - 39
 • Ol Drake (Evile) - 39
Concertreview

Leaves' Eyes en Beyond God
Op 20 oktober 2016 in Gebr. De Nobel, Leiden
Een review door Jeffrey
Foto's door Lenn Kralt
Hoe zou het gaan met Elina Siirala bij Leaves' Eyes? Legt de nieuwe zangeres inmiddels meer gevoel in haar stem? Is er meer interactie met het publiek? Op die vragen hoopt de bezoeker vanavond antwoord te krijgen in Gebr. De Nobel te Leiden, alwaar de Duitse symfonische metalband als headliner geprogrammeerd staat en Beyond God de avond mag openen. Jeffrey reisde naar de mooie en gezellige concertzaal om verslag te doen.

Het is aanvankelijk nog niet druk in de grote zaal als Beyond God aan zijn set begint. De symfonische metalformatie uit Brabant speelt ingetogen en keurige, door The Gathering geïnspireerde songs. Keurig is ook de presentatie. De bandleden verschijnen netjes gekleed, de bas en de gitaar zijn erg fraai en de banners zien er verzorgd uit. Het geluid staat goed afgesteld, waardoor alle instrumenten en de mooie stem van de 21-jarige Meryl Foreman goed doorkomen. Daardoor kun je ook horen dat de uitvoering niet foutloos verloopt. Drummer/oprichter Ferry Guns maakt een foutje aan het begin van Sonambula en gitarist Twan Smolders maakt wat schoonheidsfoutjes. Jammer, want Destination Darkness en Prince Creep zijn aangename tracks die ervoor zorgen dat de bezoekers meebewegen.

Beyond God @ Gebr. de Nobel, Leiden, 20 oktober 2016

De muziek komt krachtiger over dan op de debuut-cd A Moment Of Black, maar mist toch af en toe iets. Na de tekst "exploding in a storm of rage" verwacht je bijvoorbeeld even een knal, maar die komt helaas niet. Ook al pakken sommige tracks wat sneller uit, agressief wordt het nergens. Dat geeft niet, maar het mag af en toe wat meer knallen. Het is vooral beheerst. Daar ligt Meryls kracht ook, in de rustige stukken, zoals tijdens Memories en de ballad Nocturne. Bassist Lukasz Kubaszak voegt met zijn interessante baslijnen veel toe aan de composities. De heren en dame bewegen wel en onderling is er wel redelijk wat contact, maar buiten de aankondigingen tussen de nummers door is er weinig interactie met het publiek. Deze band moet vooral ervaring met elkaar opbouwen. Het kwartet is inmiddels bezig met nieuw songmateriaal. Beyond God krijgt een welgemeend applaus van de inmiddels ongeveer tachtig bezoekers.

Beyond God @ Gebr. de Nobel, Leiden, 20 oktober 2016

Na een korte pauze is het de beurt aan de hoofdact. Leaves' Eyes beleeft even een valse start met een haperende microfoon van Alex, maar daarna behoren de technische problemen tot het verleden. Direct valt op dat Elina Siirala zich ten opzichte van haar optreden in april in Eindhoven - een van haar eerste optredens met de van oorsprong Duitse formatie - op verschillende vlakken heeft verbeterd. In het voorjaar verkeerde ze nog in een schulp en concentreerde ze zich met name op de technische uitvoering, maar in Leiden is ze levendig. Ze beweegt meer, betrekt het publiek bij de show en ze zingt met veel meer emotie. Knap hoe ze in relatief korte tijd veel progressie heeft geboekt. Het nieuwe Fires In The North is echt voor haar geschreven en behoort derhalve tot de hoogtepunten, maar ook de nummers die haar voorgangster Liv Kristine zong, vertaalt ze over het algemeen op overtuigende eigen wijze, vooral Sacred Vow, The Waking Eye, Spirits Masquerade, Edge Of Steel (een van Elina's favorieten) en het folky Swords In Rock. Tijdens Farewell Proud Men krijgt Elina de fans aan het meeklappen en bij My Destiny staan de fans te springen.

Leaves' Eyes @ Gebr. de Nobel, Leiden, 20 oktober 2016

Ook Alex is constant actief aan het aanmoedigen en hij roept de mensen die achterin staan naar voren, waarop een klein groepje zich naar de dansvloer begeeft. Voordat de wereldpremière van Fires In The North een feit is, roept hij het publiek op om de 'Viking Thunder-clap', bekend van het EK in de zomer, uit te voeren. De fans geven graag gehoor aan dit fenomeen en dit experiment is beslist voor herhaling vatbaar. De sfeer is prima en dat geldt ook voor het geluid. Definieerbaar en krachtig. Zo komen de rockende riffs tijdens Melusine uitstekend tot hun recht en hebben de songs veel power. Het niveau ligt constant hoog. Al vanaf Halvdan The Black, het eerste reguliere nummer na een intro, is er beweging in de zaal.

Leaves' Eyes @ Gebr. de Nobel, Leiden, 20 oktober 2016

Andere favorieten van de iets meer dan honderd bezoekers zijn Sacred Vow, My Destiny, The Waking Eye, Melusine, Fires In The North (dat een geslaagde première beleeft), Edge Of Steel en het gave Hell To The Heavens. Het is voor Elina haar eerste keer dat ze Oceans Way live voor publiek zingt. Ze brengt het er prima vanaf. Topper van de reguliere set is het vrolijke Swords In Rock, dat ervoor zorgt dat er gedanst wordt. De toegift ("One more epic journey") bestaat uit de geslaagde Mike Oldfield-cover To France en het ijzersterke Blazing Waters, waarvoor Alex in de bekende veldslag-outfit verschijnt en rondzwaait met zijn zwaard. De belangstellenden, waaronder de familie van drummer Joris Nijenhuis, zijn tevreden en keren goede gehumeurd huiswaarts, sommigen nadat ze met Elina op de foto zijn geweest die ruim de tijd neemt voor de fans.

Leaves' Eyes @ Gebr. de Nobel, Leiden, 20 oktober 2016

Met dank aan Lenn Kralt, fotografe voor o.a. Rockmuzine voor de foto's.

Setlist Leaves' Eyes:
1. Intro
2. Halvdan The Black
3. Take The Devil In Me
4. Sacred Vow
5. Farewell Proud Men
6. My Destiny
7. The Waking Eye
8. Melusine
9. Galswintha
10. Fires In The North
11. Spirits Masquerade
12. Oceans Way
13. Swords In Rock
14. Edge Of Steel
15. Hell To The Heavens

Toegift:
16. To France (Mike Oldfield-cover)
17. Blazing Waters
18. Haraldskvaedi

Leaves' Eyes @ Gebr. de Nobel, Leiden, 20 oktober 2016

Leaves' Eyes @ Gebr. de Nobel, Leiden, 20 oktober 2016

Leaves' Eyes @ Gebr. de Nobel, Leiden, 20 oktober 2016

Setlist Beyond God:
1. Destination Darkness
2. Prince Creep
3. Sonambula
4. Memories
5. Nocturne
6. Ghost Ship
7. Passion

Beyond God @ Gebr. de Nobel, Leiden, 20 oktober 2016

Beyond God @ Gebr. de Nobel, Leiden, 20 oktober 2016

Pitfest

Helldorado 2023 Metalfestival Into The Grave

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2023 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.