Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

12-05-2021

Steve Hackett - The Night Siren
Jaar van release: 2017
Label: InsideOut Music
Steve Hackett - The Night Siren
Twee uitverkochte concerten vorige maand in Zoetermeer bewijzen nog maar weer eens hoe populair Steve Hackett is in de progwereld. De van Genesis (1971-1977) bekende gitaarvirtuoos maakt al sinds 1975 soloplaten en recentelijk verscheen de vijfentwintigste collectie songs onder eigen naam. The Night Siren is als een muzikale migrant die vanuit het gezichtspunt van een vogel grenzen overtrekt om onze gezamenlijke afkomst te vieren. Kunstmatig opgeworpen grenzen bemoeilijken de samenkomst, “but while the night siren wails, music breaches all defences".

Het gaat dus om het samenbrengen van verschillende culturen. Zo hoor je een enorme diversiteit aan wereldmuziek op dit album. Van een sitar uit India, een tär uit het Midden-Oosten, de charango uit Peru, de Ierse doedelzak en de Spaanse gitaar, maar ook de vocale bijdragen van vocalisten uit Palestina en Israël. Er zijn dan ook twintig muzikanten te horen op deze nieuwe full-length, waaronder Steve’s broer John en zijn vrouw Jo.

Het gevolg daarvan is een veelzijdig werkstuk. De kritiek op Steve is dat hij daarmee richtingloos te werk gaat. Hij wil té veel ideeën in zijn nummers kwijt. Die kritiek is enerzijds terecht, want de muziek vliegt alle kanten op, tegelijkertijd kenmerkt de benadering wel de avontuurlijke en eigen componeerstijl van Hackett. De creativiteit vertaalt hij in mooie tracks als Behind The Smoke (over de historische benarde positie van vluchtelingen), de instrumentale soundtrack El Niño, het stevige Fifty Miles From The North Pole en het bijna opgewekte, Fleetwood Mac-achtige Anything But Love, dat omgeven is met flamencogitaarspel.

Vanzelfsprekend krijgt het gitaarwerk veelvuldig de ruimte, maar de klassieke muziek en de wereldwijde instrumentatie doen er nauwelijks voor onder. Opmerkelijk is de zang van Steve. Daar heeft hij lang aan gewerkt en zijn zangpartijen zijn dan ook verbeterd en prominent aanwezig. Dat is te horen in bijvoorbeeld het rustige Other Side Of The Wall. De zoete vocalen zijn vaak gelaagd en meerstemmig, maar zowel hier als in het epische West To East (over de effecten van oorlog en de hoop op een betere wereld) en een paar andere tracks zijn er minder effecten aan toegevoegd dan voorheen.

The Night Siren is een veelzijdig, creatief en mooi album waarop Steve beslist trots mag zijn. Het is een plaat die je graag opzet om elke keer nieuwe elementen te ontdekken die in de zeer uiteenlopende composities zijn verwerkt: de details in de meerstemmigheid, de percussie, de culturele invloeden. Het album brengt culturen samen en juist dat is de achterliggende gedachte van deze plaat. Steve Hackett bewijst met The Night Siren nog steeds relevant te zijn.

Tracklist:
1. Behind The Smoke
2. Martian Sea
3. Fifty Miles From The North Pole
4. El Niño
5. Other Side Of The Wall
6. Anything But Love
7. Inca Terra
8. In Another Life
9. In The Skeleton Gallery
10. West To East
11. The Gift

Score: 84 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 14 mei 2017

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]