Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-11-2020

Edenbridge - The Great Momentum
Jaar van release: 2017
Label: SPV / Steamhammer Records
Edenbridge - The Great Momentum
Carpe diem! Geniet van het moment en kijk niet te veel achteruit of vooruit, wil Edenbridge met The Great Momentum zeggen. Die boodschap komt ook weer terug in The Moment Is Now. Als we toch even terugkijken, is het drie en een half jaar geleden dat de vorige full-length The Bonding (2013) verscheen. Daarna wilden oprichters Sabine Edelsbacher (zang) en Arne ‘Lanvall’ Stockhammer (gitarist/toetsenist/componist) eens iets nieuws proberen. Een akoestische showcase in Vietnam inspireerde dermate dat met het project Voiciano het debuutalbum Everflow (2014) opgenomen werd en een jaar later zag de dvd A Decade And A Half…The History So Far van Edenbridge het levenslicht.

Na het knip- en plakwerk voor die release ging Lanvall aan de slag met de negende full-length. Bassist Wolfgang Rothbauer en drummer Max Pointner zijn er niet meer bij. Arne heeft de baspartijen ingespeeld en live zal Stefan Gimpl van Crystallion dat doen. Johannes Jungreithmeier is de nieuwe drummer. Hij kent gitarist Dominik Sebastian van Thirdmoon, waar ook Wolfgang onderdeel van uitmaakt. Zoals we van Edenbridge gewend zijn, staat ook dit werkstuk vol met aangename, beheerste symfonische metal. De songs klinken vertrouwd en zijn over het algemeen iets ambitieuzer van opzet dan op de voorganger. Er is veel aandacht besteed aan de arrangementen en de (meervoudige) zanglijnen. Het kost dan ook wat meer luisterbeurten om deze release te doorgronden. Goed, het catchy The Moment Is Now ligt direct lekker in het gehoor, maar opener Shiantara komt pas later tot bloei. Dat geldt ook voor The Die Is Not Cast, dat een proggy passage met Spaanse gitaarpartijen, ritmetwists en harmonieuze solo’s bevat.

Er staan zowel ballads op in de vorm van Only A Whiff Of Life en het duet Until The End Of Time met Erik Martensson (Eclipse, W.E.T, Nordic Union) als stevige tracks met gave heavymetalriffs (het reeds aangehaalde The Die Is Not Cast, A Turnaround In Art en The Visitor, met memorabel meerstemmig slot). Return To Grace bevat een spirituele touch middels onder andere de melodieën. De gitaren zijn een stuk lager gestemd dan vier jaar geleden en dat levert een wat warmer, zwaarder en donkerder karakter op. Tevens een wat dynamischere touch omdat de orkestraties van het Junge Philharmonie Freistadt Orchestra anders ingezet zijn, als het accentueren van bepaalde momenten. Waar The Bonding frisheid uitstraalt vanwege de ademruimte, is het nieuwste werk warmer en drukker.

In de afsluitende kolos The Greatest Gift Of All gooit componist Lanvall alles uit de kast. De twaalf minuten durende soundtrack is een belevenis op zich en het hoogtepunt van deze release, die eens te meer aantoont dat Edenbridge binnen zijn eigen comfortzone toch vernieuwingen doorvoert die goed uitpakken. Soms wat aan de brave kant, maar als je Edenbridge een warm hart toedraagt, stoort dat geenszins. De melodieën en de zang van Sabine zijn wonderschoon en de bijdrage van een echt orkest is een pluspunt. Vermeldenswaardig is dat er een disc met dezelfde nummers is, alleen dan instrumentaal waarin deze toegevoegde waarde nog beter tot zijn recht komt.

Tracklist:
1. Shiantara
2. The Die Is Not Cast
3. The Moment Is Now
4. Until The End Of Time
5. The Visitor
6. Return To Grace
7. Only A Whiff Of Life
8. A Turnaround In Art
9. The Greatest Gift Of All

Score: 80 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 7 maart 2017

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]