Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-11-2020

Edenbridge - The Grand Design
Jaar van release: 2006
Label: Massacre Records
Edenbridge - The Grand Design
Het Oostenrijkse Edenbridge is een female-fronted metalband, maar een dertien-in-een-dozijn gothic-metalbandje kun je het bepaald niet noemen. Hoewel ik het stemgeluid van zangeres Sabine Edelsbacher niet geweldig vind, bewijst ze wel dat ze erg goed kan zingen. Het is dus niet de zang die Edenbridge zo bijzonder maakt, maar wat dan wel?

Ten eerste is dat de afwisseling die The Grand Design de luisteraar biedt. Van het sprookjesachtige On Top Of The World en de ballad Taken Away tot de epische nummers Terra Nova (7 minuten) en The Grand Design (10 minuten) die je meenemen op een progressieve journey die enigszins aan Symphony X doet herinneren. Daarnaast steken de songs bijzonder goed in elkaar en wordt er gebruik gemaakt van instrumenten (bouzouki, mandoline, viool) die je niet zo snel aantreft binnen de metalwereld.

Wat ook zeker geen kwaad kan zijn de aansprekende namen van gastmuzikanten die een handje meehielpen. Wat te denken van Threshold-gitarist Karl Groom, die een gitaarsolo voor zijn rekening neemt op Terra Nova en die tevens het album produceerde? Daarnaast werkten ook Dennis Ward (Pink Cream 69) en de Nederlander Robby Valentine mee aan The Grand Design.

Ook al verschilt dit vijfde album niet bijster veel van zijn voorgangers, het doet toch deugt te horen dat Edenbridge zich blijft ontwikkelen. Het spelniveau ligt behoorlijk hoog en ook op de originaliteit van deze plaat is niks aan te merken. Hoewel The Grand Design de fan van het eerste uur niet zal verrassen heeft Edenbridge heeft weer een album uit waar het trots op mag zijn.

Tracklist:
1. Terra Nova
2. Flame Of Passion
3. Evermore
4. The Most Beautiful Place
5. See You Fading Afar
6. On Top Of The World
7. Taken Away
8. The Grand Design
9. Empire Of The Sun

Score: 80 / 100

Reviewer: Edo
Toegevoegd: 5 juni 2006

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]