Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

06-07-2020

Edenbridge - Dynamind
Jaar van release: 2019
Label: Steamhammer
Edenbridge - Dynamind
Eind april volgend jaar komen Visions Of Atlantis en Edenbridge naar Nederland voor een paar optredens in Utrecht en Tilburg. Eerstgenoemde als headliner en laatstgenoemde als special guest. Edenbridge, dat inmiddels al meer dan twintig jaar actief is, zal daar haar tiende studio-album promoten.

De groep, die zijn naam dankt aan het gelijknamige Formule 3000-team (voormalige autoraceklasse), maakt op Dynamind een solide indruk, zoals dat op eigenlijk elke langspeler het geval is. De Oostenrijkse formatie staat altijd garant voor keurig geproduceerde symfonische metal die nergens uit de bocht vliegt. Voor sommigen is de muziek wat te braaf, maar kwalitatief is het steevast dik in orde.

Ook op deze nieuwe langspeler hoef je niet veel verrassingen te verwachten. Wat het kwintet goed doet, is nummers met een kop en staart schrijven met in veel gevallen een refrein dat blijft hangen. Bovendien is er voldoende variatie. Zo brengt On The Other Side je in Ierse sferen, is Tauerngold doomy (met zelfs een blackmetaltokkel) en is het meer dan twaalf minuten durende The Last Of His Kind progressief rockend en cinematisch. In Where Oceans Collide ontmoeten traditionele metalriffs en melodieuze leads elkaar. In deze track valt op dat de songwriting wat dynamischer is en Sabine Edelsbacher op een iets andere manier zingt dan ze doorgaans doet.

Het songmateriaal bevat minder orkestraties dan op voorganger The Great Momentum uit 2017 het geval is. In All Our Yesterdays en The Edge Of Your World duiken de symfonieën nog even op, maar verder is het vooral synth- en gitaarwerk. Het gitaarwerk, dat af en toe op de voorgrond komt, verdient een compliment. Vooral de solo’s van Lanvall vallen in zeer positieve zin op (The Memory Hunter en het prachtige Where Oceans Collide zijn slechts een paar van vele voorbeelden). Het geeft de songs wat extra’s, samen met de wendingen die bijvoorbeeld The Edge Of Your World en het spannende, rijke, door symforock geïnspireerde The Last Of His Kind zo sterk maken.

Dynamind is een plaat die de fans tevreden zal stellen en waarop Edenbridge trots mag zijn. Het is evenwel niet het beste album van de tien die Edenbridge op zijn naam heeft staan. Het is een degelijk album, dat piekt op de momenten dat de vijf muzikanten het avontuur opzoeken. Daarnaast zijn er fases waarin ze wat te veel op safe spelen en wat minder onderhoudend zijn. Het is te hopen dat de Oostenrijkers op toekomstig werk wat meer buiten de lijntjes durven te kleuren om daarmee wat meer dan een veilige indruk te maken.

Tracklist:
1. The Memory Hunter
2. Live And Let Go
3. Where The Oceans Collide
4. The Other Side
5. All Our Yesterdays
6. The Edge Of Your World
7. Tauerngold
8. What Dreams May Come
9. The Last Of His Kind
10. Dynamind

Score: 75 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 3 november 2019

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]