Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-11-2020

Edenbridge - The Definitive Editions
Jaar van release: 2013
Label: SPV / Steamhammer Records

Edenbridge - The Definitive Editions

Eerder dit jaar kwam het mooie The Bonding uit van Edenbridge. De Oostenrijkse symfonische metalband draait inmiddels een jaar of vijftien mee, maar de oude albums zijn tegenwoordig wat lastiger te vinden. Daar komt nu verandering in. Edenbridge's huidige platenbaas SPV heeft nu de eerste vijf albums opnieuw uitgebracht in prachtige digipacks en met bonusmateriaal.

Waren alle re-releases maar zo verzorgd als deze Definitive Editions. Elk van de vijf albums, Sunrise In Eden, Arcana, Aphelion, Shine en The Grand Design, komt nu als dubbel-cd, waarbij de digipacks vol staan met foto's uit de archieven. De boekjes bevatten alle songteksten, maar bandleider Lanvall heeft bij elk album en elk nummer nog herinneringen opgehaald. Elke plaat is nu geremastered, wat voor net een beetje meer kracht in het geluid zorgt.

Ook is elk album voorzien van behoorlijk wat bonusmateriaal. Debuutalbum Sunrise In Eden (2000) was in eerste instantie gemixt door iemand die zich Gandalf noemt, en deze originele mix staat op de bonus-cd. Het verschil met de uiteindelijke versie is goed te horen, maar voor de fans is dit een erg leuke versie. Ook goed te horen is het verschil tussen Sunrise In Eden en het vijfde album The Grand Design. De bandleden zijn in de tussentijd echt aanzienlijk gegroeid op elk muzikaal vlak, maar het debuutalbum heeft toch ook erg sterke momenten.

Bij Arcana (2001), Shine (2004) en The Grand Design (2006) krijg je instrumentale versies op de bonus-cd, soms aangevuld met nog enkele live nummers. De bonus-cd van Aphelion (2003) bevat het livealbum A Livetime In Eden, dat werd opgenomen op de tour Aphelion-tour.

Liefhebbers van symphonic- en gothicmetal zullen vast al enkele van deze albums in hun bezit hebben, maar de platenkast kan nu worden aangevuld met deze uitstekende re-releases.

Reviewer: Tonnie
Toegevoegd: 20 november 2013

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]