Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

06-12-2019

Anthrax - For All Kings
Jaar van release: 2016
Label: Nuclear Blast Records
Anthrax - For All Kings
Na een beroerde tijd is Anthrax inmiddels alweer een aantal jaar op de goede weg. In de periode dat er uit het kamp weinig ander nieuws kwam dan dat er weer een zanger opgestapt of weggeschopt was, bleef het muziek maken achter en daalde het aanzien van Anthrax aanvankelijk tot een grote soap. Uiteindelijk werd tot groot genoegen van de fanbase oud-vocalist Joey Belladonna weer binnengehaald en leek het getrouwtrek binnen de band verleden tijd. Dit werd bevestigd met het knallende comeback-album Worship Music (2011), die vervolgens de lat hoog heeft neergelegd voor zijn opvolger For All Kings.

Het mag duidelijk zijn, geen enkel album van de New Yorkse thrashformatie klinkt hetzelfde en op langspeler nummer elf verlegt de band wederom zijn grenzen. For All Kings is een logische opvolger van zijn voorganger en neemt een deel van zijn sound mee, maar voegt daar ook weer nieuwe elementen aan toe. Zo is de krachtige sound van songs als I'm Alive, The Giant en In The End doorgetrokken en met een fikse scheut melodie en bombast overgoten. De beloofde thrashsound komt hierdoor er wat bekaaid vanaf.

Monster At The End, For All Kings, Blood Eagle Wings en Breathing Lightning laten dit goed horen, maar maken ook duidelijk dat episch niet het vakgebied is waar Anthrax in excelleert. Alle nummers beginnen aardig, maar weten nooit echt op stoom te geraken of de juiste toon aan te slaan. Te vaak wordt er gas teruggenomen in de refreinen of sterft het nummer een langzame dood. Blood Eagle Wings en You Gotta Believe zijn positieve uitzonderingen, aangezien deze tracks halverwege interessante kantelmomenten kennen, maar ook daarvoor én daarna gebeurt er eigenlijk weinig interessants.

Grootste oorzaak hiervan is dat Joey Belladonna maar met weinig memorabele refreinen en coupletten op de proppen komt. Het is knap dat zijn bereik met de jaren niet afneemt en zijn stem alsmaar voller klinkt, maar zijn manier van zingen heeft ditmaal een duidelijke keerzijde. Zijn zang is teveel gericht op midtempo en lange uithalen tegen het einde van een zin. Het tempo trekt uit de tracks en veel van zijn zang begint op elkaar te lijken. Hierdoor bekruipt je meermaals een déjà-vu-gevoel.

De episch geaarde tracks gaan dan ook zo aan je voorbij. Ze weten de aandacht niet vast te houden of die meeslependheid te creëren die je wel gewend bent van de formatie. Ondanks dat de heren allemaal goed spelen, weten ze het gewoon niet goed om te zetten in pakkende songs. Gelukkig zijn daar nog snelle nummers zoals Evil Twin, Suzerain, Defend Avenge en Zero Tolerance die de plaat uit zijn winterslaap weet te houden en voor meer pit zorgen. Vooral laatstgenoemde is erg sterk als onvervalste thrasher en ook All Of Them Tieves is het benoemen waard, mede vanwege een geweldige gitaarsolo in het midden van het nummer.

Maar al met al is For All Kings een teleurstelling. Muzikaal is het allemaal dik in orde en de productie is prima, maar het materiaal overtuigt gewoon te weinig. Dit is een duidelijke plaat waarbij iemand had moeten knippen in de tracks en de lengte van het album. Dan had het al een stuk beter uitgepakt. Nu kabbelt het grotendeels maar voort, duurt het te lang en blijft een onbevredigend gevoel achter. Deze release zal vooral voor een tweestrijd zorgen tussen de Anthrax-fans. Liefhebbers van enkel en alleen het speed en-thrashgeweld zullen ontevreden achterblijven, terwijl mensen die later ingestapt zijn en de melodieuze sound van Worship Music kunnen waarderen, hier zich best nog mee zullen vermaken. Tussen de klassiekers uit de omvangrijke carrière van Anthrax zal deze plaat zich in ieder geval niet scharen.

Tracklist:
1. Impaled
2. You Gotta Believe
3. Monster At The End
4. For All Kings
5. Breathing Lightning
6. Breathing Out
7. Suzerain
8. Evil Twin
9. Blood Eagle Wings
10. Defend Avenge
11. All Of Them Thieves
12. This Battle Chose Us
13. Zero Tolerance

Score: 65 / 100

Reviewer: Marcel
Toegevoegd: 16 februari 2016

Koop dit album in

Meer Anthrax:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Anthrax - For All Kings
Reactie van Marcel op 16-02-2016 om 07:41u
Score: 85 / 100

Groeiplaatje! Na 2 luisterbeurten vond ik m ook nog niet super. Maar hij wordt steeds beter, nu vind ik m geweldig!

Anthrax - For All Kings
Reactie van Een Metalfan op 16-02-2016 om 07:50u

En maiden bejubeld worden.Slayer en Anthrax krijgen matige reviews .vreemd??

Anthrax - For All Kings
Reactie van Jeroen op 16-02-2016 om 08:03u

Wat ik tot nu toe gehoord heb, klinkt inderdaad gewoon weer prima. Wie nu nog speed en thrash verwacht bij Anthrax kent de geschiedenis van de band niet. Maar ik wacht even met mijn finale oordeel tot ik de plaat een aantal keer gehoord heb.

Anthrax - For All Kings
Reactie van Een Metalfan op 16-02-2016 om 08:41u
Score: 60 / 100

ene oor in, andere uit. weinig memorabel

Anthrax - For All Kings
Reactie van appie op 16-02-2016 om 11:25u
Score: 70 / 100

Aardig maar na Sound Of White Noise hebben ze mij nooit echt meer kunnen overtuigen.

Anthrax - For All Kings
Reactie van john op 16-02-2016 om 14:30u
Score: 6 / 100

Worship Music was nog slechter.

Anthrax - For All Kings
Reactie van Een Metalfan op 16-02-2016 om 17:15u
Score: 60 / 100

Net als laatste Slayer, en Iron Maiden een zeer middelmatige plaat. Zelf niveau als Worship Music.

Belachelijk dat mensen dit nog super durven te noemen.

Anthrax - For All Kings
Reactie van Marco op 16-02-2016 om 19:24u
Score: 75 / 100

Toch wel een aardig schijfje, de nummers klinken best lekker en blijven al vlug bij je hangen. Er zijn natuurlijk betere albums gemaakt door Anthrax toch vind ik hem niet onaardig.

Anthrax - For All Kings
Reactie van Handsomedick op 17-02-2016 om 11:31u
Score: 90 / 100

Teleurstelling, middelmatig, weinig memorabel... Dat zijn de reacties die ik over de nieuwe Anthrax lees. Ligt het aan mij of zijn de meesten aan het zeiken om niets? Deze nieuwe Anthrax is wat mij de betreft de beste cd die men sinds 'We've Come For You All' heeft gemaakt. Ja, hij knalt minder dan 'Worship Music' of ouder werk met Belladonna... Who cares!!! Wanneer de nummers goed zijn, hoeft het niet hard te zijn, dat bewijst een 'Breathing Lightning' wel. Naast de zwakke cd van Megadeth, het lachwekkende album van Slayer en de middelmatige Maiden cd, is deze Anthrax cd een verademing en blijkt een oude band niet alleen teleur te kunnen stellen.

Anthrax - For All Kings
Reactie van Ouwemeuk op 17-02-2016 om 16:50u
Score: 70 / 100

Ik had er meer van verwacht.

Anthrax - For All Kings
Reactie van Snoekie op 17-02-2016 om 20:12u
Score: 85 / 100

OK het is geen meesterwerk, maar ik er wel van genieten. Je hoort gewoon een stelletje goede muzikanten. En heb ze in 013 nog zien optreden met Slayer. Super was dat.

Anthrax - For All Kings
Reactie van Mathijn op 18-02-2016 om 08:41u

Ben al een tijdje wat minder enthousiast over Anthrax, maar hij valt me niet tegen tot nu toe.

Anthrax - For All Kings
Reactie van Jeroen op 18-02-2016 om 13:28u

zwakke cd van Megadeth, Handsomedick? Die plaat is ook prima te doen, net als Slayer.

Anthrax - For All Kings
Reactie van metalen kakmuil op 18-02-2016 om 19:16u

handsomedick, wacht tot je de nieuwe metallica hoort, dat wordt pas een knaller !!! nooit de oudjes afschrijven na een paar mindere releases :)

Anthrax - For All Kings
Reactie van Een Metalfan op 19-02-2016 om 16:30u

Stelletje zeikuiers, na al die jaren nog steeds topmuzikanten, en vlak onzen Dave niet uit, plaat van het jaar 2016; Dystopia!!

Anthrax - For All Kings
Reactie van Een Metalfan op 19-02-2016 om 16:46u

Toch altijd weer leuk die verongelijkte reacties van de dove fanboys.
Anthrax heeft al een eeuwigheid niets goeds uitgebracht. Laatste goede was Sound Of White Noise.
Slayer ook al een eeuwigheid op het zwalkende pad net als Megadeth. Om over Metallica het helemaal maar niet te hebben.

Jongens, negeer deze bands tegenwoordig maar en luister naar relevante muziek.

Anthrax - For All Kings
Reactie van iron_dennis op 20-02-2016 om 04:31u

Over smaak valt niet te twisten, heren. M.i. heeft Megadeth een goed album uitgebracht, Slayer een redelijke plaat en deze ga ik binnenkort luisteren maar om nou te zeggen dat we deze bands moeten negeren....

Anthrax - For All Kings
Reactie van t. op 20-02-2016 om 14:48u

Een Metalfan doet exact hetzelfde hehe. De frustratie druipt eraf.

Anthrax - For All Kings
Reactie van Dennis op 22-02-2016 om 08:28u
Score: 80 / 100

Ik denk dat het er een beetje aan ligt hoe je de plaat beoordeelt. Bekijk je puur de technische kant van de plaat, zijn de nummers goed en sterk, hoe is de opbouw, etc. Dan is dit gewoon een uitstekende plaat.

Of bekijk je de plaat als een Anthrax plaat en vergelijk je deze met de platen die 30 jaar geleden zijn gemaakt? Dan zal deze plaat tegenvallen ja. Er zijn nog maar weinig bands die zo klinken, zoveel vuur en passie hebben na al die jaren. De furie die er bij de eerste platen was, is er wel een beetje vanaf. Tis net een relatie. In het begin ben je verliefd en knalt alles, maar na verloop van tijd verdwijnt dat een beetje en wordt je relatie anders. Dat wil niet zeggen saaier, maar anders. Sommige mensen kunnen daar nu eenmaal niet mee omgaan en dat noemen wij nu azijnzeikers.

Dit is gewoon een prima plaat, met een aantal sterke songs en een aantal wat mindere. Ik vind de sterke songs goed genoeg om een 8/10 te kunnen geven.

Anthrax - For All Kings
Reactie van VaDeR op 26-02-2016 om 09:02u
Score: 60 / 100

Slappe hap.

Ook deze weer geprobeert en wederom vind ik het nix.
Bij mij is het gestopt NA Spreading the Disease - wat ik nog steeds een topper vind.

Anthrax - For All Kings
Reactie van Fons op 26-02-2016 om 22:45u
Score: 90 / 100

Heerlijk album naar mijn mening. het gaat er toch om hoe het klinkt, lekkere productie en veel energie. ieder zijn eigen mening, daar gaat het ten slotte toch om in metal, vrijheid

Anthrax - For All Kings
Reactie van Jeroen op 27-02-2016 om 20:58u
Score: 85 / 100

Nu ik de cd in huis heb, weet ik het zeker. Uitstekend album vol kleurrijke, melodieuze metal. Vermaak me uitstekend.

Anthrax - For All Kings
Reactie van Robert op 29-02-2016 om 08:38u
Score: 80 / 100

Prima album.

Anthrax - For All Kings
Reactie van pomper op 01-03-2016 om 18:07u
Score: 65 / 100

Nooit heel slecht, maar om te zeggen dat ik dit ooit nog opzet? Nee.