Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

17-01-2021

Harlott - Proliferation
Jaar van release: 2015
Label: Metal Blade Records
Harlott - Proliferation
Je zou het misschien niet verwachten, maar na Slayers recentste werkje kreeg ik weer zin om wat thrash metal te recenseren en te bekijken hoe het genre er tegenwoordig bij ligt. De grote revival is lang en breed voorbij, maar er zijn nog steeds aardig wat bands die voortborduren op de krakers van de tweede helft van de jaren tachtig. De ingrediŽnten uit de 21ste eeuw zijn goed hoorbaar, al schieten verreweg de meeste bands tekort door gebrek aan innovatie en afwisseling en dus blijft dit subgenre achter vergeleken met andere traditionele metalstijlen.

Het Australische Harlott heeft het iets beter voor elkaar dan de hierboven geschetste situatie. Het levert ze in elk geval een Europese tour op met Annihilator die op het moment van schrijven gaande is. Ik kan natuurlijk wel mopperen op iets totaal onbelangrijks als een vreemde bandnaam, zoals hier stiekem wel het geval is, maar het draait uiteraard om de muziek. Proliferation is het tweede album van de heren uit down under met daarop twaalf keer vuurwerk. De plaat doet aan de muziek van Slayer denken, maar het geluid heeft nog het meest weg van Onslaught. Het is dezelfde rechttoe-rechtaan thrash en Tom Richards snauwt precies als Sy Keeler.

Het zegt genoeg over de originaliteit en dus moeten dit soort albums het hebben van de kwaliteit van de nummers en de mate waarin de muzikanten hun instrumenten beheersen. Met dat laatste is niets aan de hand. Proliferation is een keurig strakke plaat, maar er zijn weinig momenten die opvallen. Zo heb je Systematic Reduction dat een prettige roffel heeft en vergezeld wordt van een goed gekozen riff. Tof gedaan, maar anderhalve minuut is wel erg kort. Hellbent dan, dat erg melodieus uit de hoek komt. Het is een prima uitvoering, maar het beklijft niet. Harlott verzuimd het om goede ideeŽn voldoende uit te werken, met als gevolg dat hun tweede album vooral voorbijraast en bovendien mist het een eigen smoel.

Dat Jeff Waters deze jongelingen mee op tour neemt, zegt natuurlijk wel het een en ander over Harlott. Live zal het allemaal net wat meer spetteren, maar cdís als Proliferation hebben een korte houdbaarheidsdatum. Er wordt hier vooral ingezet op snelheid en dan maak je het jezelf bij voorbaat erg lastig. Over een jaar kraait er geen haan meer naar. Ik blijf de thrash metal wel volgen, maar de echte nieuwe vaandeldragers zijn nog niet opgestaan.

Tracklist:
1. Proliferation
2. Denature
3. Systematic Reduction
4. Restless
5. The Fading Light
6. Lord Of War
7. Civil Unrest
8. Hellbent
9. Bloodlust
10. Cross Contamination
11. Legion
12. Means To An End

Score: 64 / 100

Reviewer: Ruud
Toegevoegd: 11 oktober 2015

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Harlott - Proliferation
Reactie van callahan op 11-10-2015 om 20:07u
Score: 80 / 100

beste Ruud. met alle respect, je kunt mooie reviews schrijven ook je laatste stuk over king crimson was top bijvoorbeeld.
maar thrash lijkt niet jouw ding getuige deze review en die van Slayer.
Harlot is inderdaad weinig origineel maar klinkt als een voortdenderende sneltrein erg vette plaat.
64 punten is gewoon echt te weinig is mijn bescheiden mening.
thrash is emotie en dat kan alleen doeltreffend worden bereikt door topmuzikanten.
Harlot maakt een prima pot thrash!
kunnen thrashfans blind kopen

Harlott - Proliferation
Reactie van Quarlon op 12-10-2015 om 19:58u
Score: 80 / 100

Ruud slaat de plank hier mis. Top thrashplaat in hoge versnelling. Doet mij vooral denken aan Slayer. Niet orgineel, wel heel goed en daar koop ik platen voor!

Harlott - Proliferation
Reactie van Joop op 13-10-2015 om 00:14u
Score: 82 / 100

Ik dacht, als Ruud het niks vind moet ik zeker gaan luisteren, en ja hoor...een lekkere vette thrashplaat!

Harlott - Proliferation
Reactie van Robert op 16-10-2015 om 14:13u
Score: 80 / 100

Lekkere plaat!