Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

12-05-2021

Riverside - Love, Fear And The Time Machine
Jaar van release: 2015
Label: InsideOut Music
Riverside - Love, Fear And The Time Machine
Life is full of important choices. Als we een wellicht levensveranderende beslissing moeten maken, begint er een belangrijk proces. Je kijkt terug naar je verleden, maar ook vooruit. Het is alsof je in een tijdmachine stapt. Wat zal het gevolg zijn van deze belangrijke beslissing? Enerzijds is er vertrouwen dat het goed komt, anderzijds is er twijfel en angst. Over dit proces handelt het concept van Love, Fear And The Time Machine, het zesde studio-album van Riverside.

De Poolse progrockformatie stond ook voor een moeilijke keuze. “Gaan we echt doen wat we zelf willen met de nieuwe songs? Ja, het is tijd om te veranderen. Tijd om meer onszelf te zijn.” Die durf pakt goed uit, al zullen er fans van het oude werk zijn die bepaalde elementen van het vroegere werk missen. Zo is de metal vrijwel geheel verdwenen en zijn er geen songs meer van meer dan tien minuten. Towards The Blue Horizon duurt iets meer dan acht minuten en het wat kortere Under The Pillow voelt nog het langste aan.

Het nieuwe album is rustgevend, toegankelijk, introspectief. Het is een ingetogen en consistent werk dat het beste als geheel te beluisteren is en dat moeiteloos de aandacht weet vast te houden. De wijsheid 'Het geheel is meer dan de som der delen' gaat hier beslist op, al zijn er individuele hoogtepunten. De muziek doet nog altijd melancholisch aan, maar is lichter dan de rest van de discografie. Het geeft ruimte en nodigt uit om te reflecteren. De pastelkleuren op de hoes (het ontwerp is van Travis Smith, bekend van zijn werk voor onder andere Katatonia en Opeth) geven dit goed weer.

De productie is helder, zacht en ruimtelijk. Zanger/bassist Mariusz Duda krijgt de meeste ruimte. Zowel zijn stem als zijn bas staan prominent in de mix. Luister maar eens naar de viersnaar in Caterpillar And The Barbed Wire en het swingende #Addicted. Het zorgt voor een heerlijke groove en je kunt de extra loopjes goed horen. In laatstgenoemde vormt het basspel een mooi contrast met de relaxte vocalen van de frontman, net als in het prachtige, emotionele Afloat.

Er zijn jammer genoeg weinig keyboard- en gitaarsolo’s. Toetsenist Michał Łapaj krijgt overigens wel meer ruimte dan voorheen en benut die overigens uitstekend, zowel met sfeerbevorderende synthesizer-/hammondorgelakkoorden en –melodieën. Er is af en toe wel een gitaarsolo van Piotr Grudziński (zoals in het seventies-achtige Under The Pillow), maar in totaal zijn ze op een hand te tellen en niet van het niveau van eerder werk. Het draait echt om de flow van de songs zelf en daar is relatief weinig ruimte voor individuele hoogstandjes. Het deels stevige Saturate Me biedt de luisteraar nog de meeste uitdaging. Andere tracks zoals de mooi opbouwende opener en de single Discard Your Fear kun je na een paar luisterbeurten al meezingen.

Love, Fear And The Time Machine is een ambitieus, consistent, volwassen album dat heerlijk wegluistert. Verder weg van metal, meer richting jaren zeventig en tachtig. Het zal de Polen vele nieuwe fans opleveren en ze verliezen er wellicht wat liefhebbers van het oude werk door. Het is in ieder geval een goed album, dat het beste in zijn geheel te beluisteren is. Een die je aan het denken zet over gemaakte keuzes en belangrijke beslissingen. Een besluit om dit nieuwe album aan te schaffen, is in ieder geval geen moeilijke. Verplichte aanschaf voor de fans van Riverside en een aanrader voor liefhebbers van progrock.

Tracklist:
1. Lost (Why Should I Be Frightened By A Hat?)
2. Under The Pillow
3. #Addicted
4. Caterpillar And The Barbed Wire
5. Saturate Me
6. Afloat
7. Discard Your Fear
8. Towards The Blue Horizon
9. Time Travellers
10. Found (The Unexpected Flaw Of Searching)

Score: 83 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 11 september 2015

Koop dit album in

Meer Riverside:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Thom op 11-09-2015 om 22:04u

...Ben nog aan het luisteren en ben langzamerhand een nieuwe fan aan het worden.
Openingsnummer begint fijn. Lekker gitaarloopje, voelt ook lekker zondags aan.

Bij toeval kwam ik een dikke week gelee dit album tegen. Nu pas mijn eerste luisterbeurt dankzij deze review.

Reactie van Vinyl-Veteran op 11-09-2015 om 23:51u
Score: 55 / 100

Altijd een fanatiek Riverside fan geweest, maar dit album " kabbelt" maar wat voort als zijnde het leven in een bejaardenhuis.
Op een enkel nummer na een te saai en slaapverwekkend album.
Productie veel te soft. Drums staan veel te zacht in de mix. Proberen voor mijn gevoel te veel in de voetsporen van Steven Wilson te treden...Helaas, mislukt en ik haak af....Volgende schijf hoop ik beter dan dit slappe, Riverside onwaardige misbaksel...

Reactie van Progressive Jeff op 12-09-2015 om 00:10u
Score: 83 / 100

@ Thom: Leuk om te horen. Ben benieuwd wat je er na een paar luisterbeurten van vindt. Laat het ons weten. Veel luisterplezier.

Reactie van pos op 13-09-2015 om 09:12u
Score: 90 / 100

Prachtige plaat. Meer ingetogen en geen metal zoals al een tijdje. Louter goede nummers.

Reactie van Joost op 10-10-2015 om 23:51u
Score: 95 / 100

Ik vind dit juist een prachtige Riverside plaat,
en hoewel ik het eens ben met de mening dat de Metal invloeden wat meer
naar de achtergrond toe zijn geschoven vind ik dit totaal niet storend.

Tot op heden met #Addicted als hoogtepunt.