Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-01-2021

Mystic Circle - Open the Gates of Hell
Jaar van release: 2003
Label: Massacre Records
Mystic Circle - Open the Gates of Hell
Vele metalfans moeten de wenkbrauwen gefronst hebben toen ze hoorden van wederom een nieuw album van de Duitse band Mystic Circle. Krap een jaartje na het redelijke album 'Damien' is hier dus al weer een nieuw stuk werk van de zogenaamde Dark Satanic Metal Band.
Mystic Circle is in Duitsland altijd vrij populair geweest, maar buiten de landsgrenzen zijn de bandleden altijd als poseurs of mietjes bestempeld vanwege de overdaad aan keyboards en vrouwenzang binnen het commerciële black metal geluid. Na het vertrek van keyboarder Baalsurgorr (creatieve naam blijft dat) is de band op Damien een stuk harder gaan spelen en dit viel beter in de smaak bij de metalpers. Persoonlijk vond ik het best een aardig album, maar muzikaal gezien kon er nog een hoop verbeterd worden binnen de sound.

En hier zijn ze dus weer met dit 'Open the Gates of Hell'. Men heeft zich duidelijk gerealiseerd dat ze met Necrodaemon een uitstekende drummer in huis hebben, want de sound is nu wederom een stuk harder en thrashier dan op de voorganger en meer drumgericht. In de harde rampestampers zoals Morbid Signs of Destruction en het titelnummer is geen enkel keyboard meer te bekennen en zet men een geslaagd stuk muziek neer. Alle nummers op het album zijn vrij hard, behalve een instrumentaaltje en nog een ander nummer. Dat nummer verdient eigenlijk speciale aandacht , want allereerst moet gezegd worden dat dit helemaal niet thuis hoort op een hard album als dit. Een commercieel nummer, overladen met synths en een zangeres die pakkende zanglijnen over de luisteraar heen braakt. Op zich best een aardig nummer, maar absoluut niet passend. Wings of Death is zelfs dansbaar en hierdoor zullen vele black metal fans de band nog steeds niet serieus nemen.

Ook opvallend is het dat er in de afgelopen tijd ook veel death metal invloeden in de muziek zijn gekropen. Klonk de muziek eerder al vrij zwaar, de grunts van zanger Beelzebub worden nu afgewisseld met zijn kenmerkende monsterkrijs en de vrij simpele logge death metalen riffs wijzen ook duidelijk in één richting.

De plaat is productioneel prima verzorgd en de cd bevat een aantal zeer goede nummers, dus het gaat echt de goede kant weer op met Mystic Circle. Lekkere vette death/black metal met de nodige thrash invloeden. Niet underground, maar toch erg lekkker om eens op te zetten. Fans zullen misschien even moeten wennen aan de nieuwe sound van de band, maar ik denk ook dat ze een hoop nieuwe fans erbij winnen.
Op wat kleine kinderziektes na, puik album!

Tracklist

1. Intro
2. Morbid Signs of Destruction
3. Beyond the Black Dawn
4. Satanic Rituals
5. Awaken by Blood
6. Wings of Death
7. Deadly Ghosts
8. Open the Gates of Hell
9. Book of Shadows
10. Burning Souls
11. Demoniac Dimension

Score: 79 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 11 november 2003

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Mystic Circle - Open the Gates of Hell
Reactie van satyr op 25-10-2006 om 11:12u
Score: 88 / 100

ik vind dit juist een beter album van het nieuwe mystic circle burning souls is zeker een topper