Enquête

Wat vond jij de gaafste show van de voorbije Graspop Metal Meeting?

Alestorm
Alice Cooper
Deftones
Devin Townsend
Five Finger Death Punch
Flotsam And Jetsam
Heaven Shall Burn
Heilung
Iron Maiden
Jinjer
Judas Priest
Korn
Mastodon
Megadeth
Mercyful Fate
Offspring
Opeth
Powerwolf
Sabaton
Saxon
Scorpions
Steel Panther
Vltimas
Volbeat
een andere show op Graspop 2022, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  1 juli:
 • Doodswens, Morvigor en Zwaan
 • Savatar
 • Tremonti
 • 2 juli:
 • Cro-Mags en Bloodsucker
 • Incantation
 • Metalfest No Sleep
 • X Raiders
 • 3 juli:
 • Agnostic Front
 • 4 juli:
 • Rammstein
Kalender
Vandaag jarig:
 • Balsac: The Jaws of Death (Gwar) - 54
 • Charlie Clouser (Nine Inch Nails) - 59
 • Desderoth (Hellsaw) - 38
 • Fabio Gremo (Daedalus) - 46
 • Jon Nödtveidt (Dissection)† - 47
 • Kjetil-Vidar "Frost" Haraldstad (Satyricon) - 49
 • Kurdt Vanderhoof (Metal Church) - 61
 • Matthias "Metalmachine" Liebetruth (Running Wild) - 52
 • Vincent Poliquin (Icewind) - 39
 • Zoltán Maróthy (Ossian) - 55
Review

Manilla Road - Crystal Logic
Jaar van release: 1983
Label: Roadster Records
Manilla Road - Crystal Logic
Iedereen heeft er wel eens van gehoord, maar bijna niemand kent hun muziek. Toch is het een van Amerika’s oudste metalbands, maar heeft in Nederland eigenlijk nooit echt goed de aandacht gekregen. Dat zou zo gebleven zijn als er in de redactie van Metalfan.nl niet een paar verstokte Manilla Roadfans zouden rondlopen. In het najaar hadden we al de eer om de heren tijdens een lang video-interview te mogen spreken. Deze maand presenteren we de review van Crystal Logic, omdat onlangs het nieuwe The Blessed Curse een bespreking kreeg.

Waarom er dan voor Crystal Logic gekozen is? Omdat het een klassieker is, terwijl de band en dit album veel te weinig erkenning hebben gekregen en nauwelijks bekend zijn onder het metalvolk. Daar snappen we helemaal niets van. Dit meesterwerk mag dan ruim dertig jaar oud zijn en wellicht wat stoffig klinken op het eerste gehoor. Toch bevat het weergaloze nummers die veel bands hebben geïnspireerd. Necropolis is een metalanthem dat behalve erg pakkende riffs en zanglijnen ook geweldige teksten heeft. Mark Shelton is duidelijk een kind van Robert E. Howard en H.P. Lovecraft en dat hoor je op deze plaat direct terug. De frontman zingt graag over Vikingen, mythes, de apocalypse en horrorverhalen, waarin de protagonist keuzes met ernstige gevolgen maakt. Een band als Rush laat hier duidelijk zijn invloed gelden. Dit soort thema’s zul je in literaire kringen niet tegenkomen, maar pulpliefhebbers vinden dit nogal briljant.

Necropolis schittert in zijn eenvoud: een van de weinige nummers die ik met plezier op repeat kan blijven draaien. Dat geldt ook voor Flaming Metal System, dat op de oorspronkelijke versie niet te vinden is, maar sinds de reünie wel als bonus op de heruitgaven staat. Het is een geweldige meezinger met een wat wilde gitaarsolo, maar een prachtige sfeer. Nummers als Feeling Free Again en The Ram zijn een stuk luchtiger, maar niet per se minder goed. Ze vallen minder op, al is het een vrij relaxte brug naar de fenomenale afsluiters van dit album.

De vrolijke, opgewekte toon van The Ram slaat plots om wanneer The Veils Of Negative Existence wordt ingezet. De ijskoude en naargeestige sfeer ervan hielp een jonge Leif Edling tot het bepalen van het geluid van Nemesis en later Candlemass. Grappig is dat dit nummer niet echt ergens heen gaat, maar toch iets magisch heeft. Het is een sfeervol pareltje, maar het gaafste nummer van Crystal Logic is toch echt Dreams Of Eschaton, waar Mark Shelton en co. helemaal losgaan. Wat een fantastische teksten worden hier opgedragen. Het doet zowel aan als een mythologisch verhaal als een verschrikkelijk naar toekomstbeeld. De opbouw met het sterke akoestische intro tot de screams in de finale maakt dit tot een episch meesterwerk. Ook hier voegt het Lovecraftiaanse thema echt iets toe en de lange, psychedelische gitaarsolo maakt het helemaal af. Als dit je niet raakt, dan zal het nooit wat worden tussen jou en Manilla Road.

Probeer verder te kijken dan het kitscherige artwork dat in alle lelijkheid wel iets gaafs heeft. Crystal Logic is in alle facetten een plaat uit 1983. De productie is voor jarentachtigbegrippen best goed en een zanger als Mark Shelton moet je uiteraard trekken. Maar als ik je enthousiast heb weten te maken en je luistert muziek liever vanaf een geluidsdrager dan een laptopje, ga dan vooral op zoek naar de re-release die Crystal Logic heeft gekregen. Niet alleen zit er een mooi boekje bij vol liner notes en Mark Sheltons verhaal over de plaat, maar ook een bonus-cd vol extra’s. Waar het natuurlijk om draait, is dat iedere metalliefhebber deze kraker in de kast moet hebben staan.

Tracklist:
1. Prologue
2. Necropolis
3. Flaming Metal System (bonustrack)
4. Crystal Logic
5. Feeling Free Again
6. The Riddle Master
7. The Ram
8. The Veils Of Negative Existence
9. Dreams Of Eschaton
10. Epilogue

Score: 93 / 100

Reviewer: Ruud
Toegevoegd: 10 maart 2015

Manilla Road - Crystal Logic
Reactie van bakvet op 10-03-2015 om 13:16u
Score: 90 / 100

Manilla Road op haar best behoort tot de beste (epische, magische, mythische) heavy metal die ik ken. Kom maar door met die klassiekers voor een nieuwe generatie!

Manilla Road - Crystal Logic
Reactie van Lennert op 10-03-2015 om 20:38u
Score: 83 / 100

Ik erken de absolute waarde van Crystal Logic, maar wat mij betreft staat er toch teveel R&R op in vergeljking met comlete topalbums als The Deluge en Mystification. Necropolis, Crystal Logic en Dream Of Eschaton blijven wel horen bij het beste werk van de band!

Manilla Road - Crystal Logic
Reactie van Een Metalfan op 10-03-2015 om 21:29u

ik blijf mij verbazen hoeveel oud werk er is weaarvan ik nog nooit gehoord heb.
jullie worden steeds beter.
petje af voor de retroreviewers.

Manilla Road - Crystal Logic
Reactie van Johnny op 11-03-2015 om 14:36u

Ik ken hun naam ook al vanaf die tijd. Maar ik moet ook bekennen dat ik hun muziek ook niet ken.

Manilla Road - Crystal Logic
Reactie van Jeffrey op 11-03-2015 om 16:01u
Score: 85 / 100

Een klassieker in het genre, maar niet Manilla Road klassieker. Daarvoor is deze plaat iets te onevenwichtig. Ondanks dat sommige nummers nog niet helemaal af voelen. Zoals ik ooit zei in het Epic Metal topic:

Crystal Logic is nog net te zoekend (had het over dat album). Er zitten nummers bij die niet de impact hebben die ze wel zouden hebben als ze deze beter hadden uitgewerkt: Feeling Free again & Flaming Metal System - totaal misplaatst; The Riddle Master - ja is wel leuk; Dreams of Eschaton - ook nog een niet helemaal klaar gevoel. Neemt niet weg dat ik de plaat enkel voor Necropolis, Crystal Logic, The Ram en Veils of Negative Existance doodleuk een 8,5 durf te geven.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.