Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

19-10-2021

Napalm Death - Apex Predator - Easy Meat
Jaar van release: 2015
Label: Century Media Records
Napalm Death - Apex Predator - Easy Meat
Toen ik Apex Predator – Easy Meat voor de eerste keer beluisterde, had ik nogal wat moeite met de plaat. Het klonk mij als eenheidsworst in de oren, en ik kreeg het gevoel dat Napalm Death, in hun streven om ‘iets anders’ te maken, een beetje waren doorgeschoten. Een aantal luisterbeurten verder is het kwartje wel wat verder doorgezakt, maar nog niet helemaal gevallen. Als ik heel eerlijk ben, klinkt de zestiende langspeler van deze grindlegende een beetje saai.

En met saai bedoel ik niet dat het een slaapverwekkend geheel is, maar dat alles een beetje ondersneeuwt door de zang die kneiterhard in de mix staat. Daardoor krijgt de gehele plaat hetzelfde vlakke geluid, ondanks dat er toch verscheidene pareltjes op staan. Opener Apex Predator – Easy Meat is een eigenaardig nummer dat doet denken aan een katholiek gebed, gezongen door Mongoolse keelzangers. Het is te lang om als intro te fungeren en niet interessant genoeg om als volwaardig nummer te worden beschouwd en had van mij van de plaat gelaten mogen worden. Gelukkig zijn de twee volgende nummers Smash A Single Digit en Metaphorically Screw You klassiekers in de dop en meteen twee van de betere nummers op de plaat. Grindcore zoals we dat kennen van deze grootmeesters.

Helaas zakt de plaat een beetje in vanaf dat punt, en dat komt voornamelijk doordat het tempo er enigszins uitgaat. Het dieptepunt wordt bereikt met Dear Slum Landlord…, dat een vervelende zanglijn heeft, een traag slepend nummer is en absoluut niet kan boeien. Het tempo gaat vanaf dat punt echter weer langzaam omhoog en het einde van de plaat is weer zoals vanouds, met Stunt Your Growth en One-eyed als hoogtepunten. Hierarchies is ook een uitermate aangenaam nummer, dat qua riff sterk aan Slayer doet denken.

Toch laat de plaat geen blijvende indruk achter, iets dat de voorganger Utilitarian veel beter wist te bereiken. Misschien verwacht ik wel teveel van Napalm Death, maar ik blijf met het gevoel achter dat deze heren niet het achterste van hun tong laten zien op deze plaat.

Tracklist:
1. Apex Predator – Easy Meat
2. Smash A Single Digit
3. Metaphorically Screw You
4. How the Years Condemn
5. Stubborn Stains
6. Timeless Flogging
7. Dear Slum Landlord…
8. Cesspits
9. Bloodless Coup
10. Beyond The Pale
11. Stunt Your Growth
12. Hierarchies
13. One-eyed
14. Adversarial / Copulating Snakes

Score: 72 / 100

Reviewer: Tatzel
Toegevoegd: 21 januari 2015

Koop dit album in

Meer Napalm Death:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van appie op 21-01-2015 om 20:40u

Ik weet niet of de bestanden die op youtube staan een beetje bij het echte geluid van de plaat in de buurt komen maar als dat werkelijk zo is dan is het wel heel erg het lijkt wel een hele slechte demo.
Nou ben ik nooit zo gecharmeerd geweest van het geschreeuw en gehamer van dit simplistische verbond maar dit slaat alles.
Afgaande wat ik dus op youtube gehoord heb geef ik 0 punten, als ik in een opnameruimte ga staan met een schuurmachine, een hamer en een microfoon dan kan ik ook een vergelijkbare rammelbak in mekaar raggen.

Reactie van Metal Meepy op 22-01-2015 om 10:21u
Score: 85 / 100

appie: als jij inderdaad zo'n rammelbak in elkaar kunt raggen ben ik direct je grootste fan, haha.

Nooit een hele grote ND fan geweest, maar was jaren geleden wel een van de beste concerten die ik ooit heb mogen bijwonen. Mij smaakt deze plaat wel, zeker niet alleen de eerste paar nummers (vooral Cesspits, Bloodless Coup, de genoemde Stunt Your Growth en One-eyed, en ook de afsluiter beukt ontzettend lekker). Ik word er eigenlijk wel vrolijk van. De zang staat idd wat te veel naar voren, maar het gaspedaal wordt de meeste tijd behoorlijk lekker ingedrukt. Top!

Reactie van appie op 24-01-2015 om 00:19u

dat bestand op youtube klinkt heel kaal en blikkerig het lijkt me stug dat een band met een dergelijke status hun muziek zo op cd zet, hij is vast ergens te downloaden kijken of die dan beter klinkt

Reactie van Don C op 25-01-2015 om 15:52u

Ik heb hem vrijdag binnen gekregen op CD en de geluidskwaliteit op YouTube is gewoon bagger, daar moet je niet op vertrouwen.

Reactie van appie op 25-01-2015 om 21:20u

nee ik heb inmiddels een paar streams van dit album gehoord die een heel stuk beter klinken.