Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

29-11-2020

Orden Ogan - Ravenhead
Jaar van release: 2015
Label: AFM Records

Orden Ogan - Ravenhead

Zo'n goed begin van het jaar had ik niet durven verwachten! Terwijl de legioenen powermetalliefhebbers vol verwachting de dagen tellen tot de nieuwste Blind Guardian uitkomt, krijgen we ook nog eens een vervolg op het uitstekende To The End van het steeds populairder wordende Orden Ogan. De band verraste me in 2004 al met Testimonium A.D., een erg atmosferische folk/metal-light plaat, om vervolgens met albums als Vale en Easton Hope steeds meer richting de bombastische power metal te neigen. To The End was een van mijn favoriete albums van heel 2012 en bevestigde voor mij de status van Orden Ogan als de grote hoop voor Europese power metal.

Er is iets aan deze band wat zo ongelooflijk bekend klinkt, maar tegelijkertijd zit er altijd een eigenzinnigheid in de sound, die ervoor zorgt dat we hier niet met een simpele kloon te maken hebben. Ja, het klinkt als Blind Guardian door de grote bombastische koren en onderliggende speed metal structuren, maar de band klinkt tegelijkertijd killer en minder Queen-achtig. De orkestrale sound doet ergens ook aan een band als Nightwish denken, maar het geheel is veel minder over the top en de nummers leggen geen nadruk op orkestratie, maar vooral op een stevige gitaarsound. De nummers hebben een folky sound zoals een band als Falconer die heeft, maar klinkt dan weer veel ruwer. Het belangrijkste wat de band echter op Ravenhead toevoegt ten opzichte van de vorige albums, is de toevoeging van een flinke dosis invloeden uit de hoogtijdagen van Running Wild (en daar bedoel ik Death Or Glory mee).

Ravenhead is verreweg het meest volledige en volwassen album dat Orden Ogan tot nu toe heeft uitgebracht. De invloeden van bands die ik hierboven al beschreef, zorgen voor een groots klinkend powermetalalbum dat zijn roots in Duitse speed metal eer aandoet, maar altijd catchy en toegankelijk blijft. Het is stevig en vriendelijk tegelijk en nodigt uit tot headbangen en meezingen op een euforische wijze, zonder dat het vervalt in te blije huppelmetal. Groots geproduceerd, maar niet te dichtgesmeerd dat de details verloren gaan. En het belangrijkste van allemaal: het is heel erg goed.

Een favoriet aanwijzen op dit album is heel erg moeilijk. Titeltrack Ravenhead opent stevig op de Running Wild-achtige wijze die ik eerder al omschreef, terwijl de single F.E.V.E.R. zich meteen in je hoofd zal nestelen om daar dagen te blijven rondspoken. Het met Chris Boltendahl (Grave Digger) gezongen Here At The End Of The World opent daarnaast heerlijk thrashy en heeft een wederom uitstekend episch refrein. A Reason To Give maakt gebruik van een Middeleeuwse sfeer, maar voor het kan doorslaan in een standaard folkballad, gooit de band het volume toch weer omhoog met spetterende drumpartijen, grootse zangpartijen en een prachtige gitaarmelodie. Is een enkel gastoptreden niet genoeg? Zet dan Sorrow Is Your Tale aan om Joacim Cans (Hammerfall) een fijne bijdrage te horen leveren in een sterk marcheernummer dat met gemak de afgelopen Hammerfall-albums omverblaast qua heroïek en kracht.

Het is moeilijk om duidelijk onder woorden te brengen waarom een album als dit nu zo bijzonder is. Bij oppervlakkig luisteren is Orden Ogan een typische Duitse band die duidelijk weet waar de mosterd vandaan komt en gebruik maakt van alle trucjes uit het boek, maar ik kan niet om de kwaliteit van deze band heen en proberen te ontkennen dat het zoveel meer met me doet dan het gros van de powermetalbands die op het moment albums uitbrengen. Er zit een laag escapisme in die me meeneemt naar andere plaatsen, sublieme melodielijnen bij zowel de zang- als gitaarpartijen die me in vervoering brengen en een algemene sfeer die me in extase brengt. De 48 minuten speeltijd vliegen voorbij en zorgen ervoor dat ik de repeatknop opnieuw in wil drukken. Orden Ogan is voor mij op het moment niet langer de grote belofte voor power metal, deze belofte is voor mij met Ravenhead compleet vervuld. Een beter begin van 2015 kan ik me niet wensen.

Tracklist:
1. Orden Ogan
2. Ravenhead
3. F.E.V.E.R.
4. The Lake
5. Evil Lies In Every Man
6. Here At The End Of The World
7. A Reason To Give
8. Deaf Among The Blind
9. Sorrow Is Your Tale
10. In Grief And Chains
11. Too Soon

Score: 95 / 100

Reviewer: Lennert
Toegevoegd: 17 januari 2015

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Orden Ogan - Ravenhead
Reactie van Metal Meepy op 17-01-2015 om 10:26u

Waarom heeft power metal bijna altijd zo'n hoog oempa loempa meezing gehalte? Dat maakt het voor mij totaal onluisterbaar; voor meezing hebben we tenslotte Vader Abraham en Frans Bauer. Het zorgt ervoor dat ik (en niet alleen ik) het nooit serieus zal kunnen nemen - en ik heb echt een goed ontwikkeld gevoel voor humor, hoor. (besides, er is echt ook power metal waarbij het meezing gehalte veel lager is, en (dus) de algehele songwriting veel beter).

Meezing muziek krijgt bij mij zelden meer dan 50 punten, maar he... dat is ook maar een mening. Ik kan deze plaat echt niet aanhoren. Maar ben blij dat het jaar voor jou blijkbaar goed is begonnen. Zeer goed geschreven review!

Orden Ogan - Ravenhead
Reactie van Lennert op 17-01-2015 om 10:37u
Score: 95 / 100

Er zit, helemaal bij Duitse powermetalbands, altijd een bepaald schlager-achtig iets in, dat ben ik absoluut met je eens. Ik weet niet wat het is in de cultuur, maar een bepaald teutoons geluid hoor je toch altijd wel terug bij de melodieuzere genres. Ik kan het me best voorstellen dat je het niets vind, ik ben er persoonlijk dol op :)

Orden Ogan - Ravenhead
Reactie van scorpion op 17-01-2015 om 11:42u
Score: 93 / 100

geweldige review en een geweldig album! Krijgt overal bijna de maximale score als recensie en dat is helemaal terecht. Ik heb hetzelfde wat lennert zegt, iets is gewoon geniaal aan deze band. Ik denk dat het de combinatie is zoals in de review verteld wordt. En F.E.V.E.R heeft 1 van de vetste refrijnen die ik ooit gehoord heb!

Orden Ogan - Ravenhead
Reactie van Jeffrey op 17-01-2015 om 14:23u

Ik krijg een beetje het gevoel dat ze riff left-overs van Running Wild aanvullen met een bombastisch geheel gejat van andere bands. Al doen zij dit op dit album wel erg goed.

Orden Ogan - Ravenhead
Reactie van Harryhamster op 18-01-2015 om 08:42u
Score: 85 / 100

Goed album hoor! Ook keurig geschreven review.
Wel een kleine tip Lennert, 1 keer de repeat knop indrukken is voldoende dan blijft de cd doorspelen

Orden Ogan - Ravenhead
Reactie van Harryhamster op 18-01-2015 om 08:42u
Score: 85 / 100

Goed album hoor! Ook keurig geschreven review.
Wel een kleine tip Lennert, 1 keer de repeat knop indrukken is voldoende dan blijft de cd doorspelen

Orden Ogan - Ravenhead
Reactie van Callahan op 18-01-2015 om 13:21u
Score: 90 / 100

Ik kende de band niet dus dacht : "ff luisteren op Spotify".
Wat een lekker album, echt heel erg goed
Die ga ik nog vaak beluisteren! Topplaat!

Orden Ogan - Ravenhead
Reactie van Een metalliefhebber op 18-01-2015 om 17:48u
Score: 45 / 100

Een plaat en band als deze doet me zelfs naar Sabaton verlangen en dat zegt wat. Wat een doffe meezing power metal ellende is dit. Je hebt kazig en kazig maar dit is echt supermegakazig. Eigenlijk muziek voor top 40 popliefhebbers en niet voor mensen die van metal houden.

Orden Ogan - Ravenhead
Reactie van Lennert op 18-01-2015 om 18:04u
Score: 95 / 100

Intrigerend hoe 'meezingbaar' constant als 'niet-metal' gezien wordt. Treurig ook tegelijk.

Orden Ogan - Ravenhead
Reactie van Erwin op 18-01-2015 om 18:15u

To the end heb ik maandenlang in de auto afgespeeld, dus ik kijk enorm uit naar dit album. Ik vind het heel knap hoe Orden Ogan catchy refreinen weet te combineren met wat steviger gitaarmuziek. Het doet me goed te lezen dat jij zo enthousiast bent, Lennert!

Orden Ogan - Ravenhead
Reactie van Lennert op 18-01-2015 om 18:17u
Score: 95 / 100

To The End heeft The Things We Believe In natuurlijk, maar dit album is wat mij betreft over de algehele lijn net iets sterker. Ik weet zeker dat jij hem ook goed zal vinden! :)

Orden Ogan - Ravenhead
Reactie van Metal Meepy op 18-01-2015 om 19:20u

Voor de zekerheid: ikzelf heb nooit gezegd dat meezingbaar geen metal zou kunnen zijn. Meezingbaar op basis van vrij voor de hand liggende melodieen is in mijn beleving echter zelden kwalitatief hoogstaand. Dat is echt wat anders.

Hoewel deze plaat buiten de meezing stukken echt goede momenten kent, en de instrumentbeheersing echt top is, vraag ik me toch wel af of (zelfs binnen dit genre) 95 punten niet heul erg veul is. Dat laat wel heel weinig ruimte, tellend vanaf een power metal topper als Atlantean Kodex omhoog naar het geniaalste van Beethoven.

Orden Ogan - Ravenhead
Reactie van De Groenteboer op 18-01-2015 om 20:32u
Score: 96 / 100

Ik zou deze plaat zelfs een 96 geven, dus nee 95 is niet heul erg veul :p

Orden Ogan - Ravenhead
Reactie van Metal Meepy op 18-01-2015 om 21:00u

Hmm, dat vertaal ik als "een van de beste 25 tot 50 platen ooit gemaakt". Dat lijkt me toch sterk (als je tenminste al een flink aantal muziekkilometers achter je kiezen hebt).

Orden Ogan - Ravenhead
Reactie van De Groenteboer op 19-01-2015 om 07:09u

Je hebt natuurlijk ook nog zoiets als persoonlijke smaak.

Orden Ogan - Ravenhead
Reactie van Lennert op 19-01-2015 om 11:13u
Score: 95 / 100

Als het zou kunnen zou ik geeneens cijfers meer geven voor recensies, omdat ze alleen maar afleiden van het daadwerkelijke verhaal. Spijtig dat niemand waarschijnlijk dan nog recensies zou lezen. Denk die 95 maar gewoon weg Metal Meepy, dan is het verhaal vele malen beter en hoef je jezelf niet bezig te houden met wat voor gradatie dit album dan voor mij zelf in mijn collectie heeft ten opzichte van andere albums ;)

Overigens zou ik Atlantean Kodex een zelfde cijfer hebben gegeven, omdat deze beide albums in hun eigen context wat mij betreft even goed zijn, zonder dat ze ook maar iets op elkaar lijken. Maar een powermetalalbum vond ik The White Goddess absoluut niet.

Orden Ogan - Ravenhead
Reactie van Rens op 19-01-2015 om 14:39u
Score: 95 / 100

Metal Meepy is weer van de partij met zijn kritieken...

Altijd die vergelijkingen met andere bands. Ik zie niemand reageren met vergelijken van vorig Orden Ogan werk. Iets wat de reviewer gelukkig wel doet.

Maarja, Metal Meepy jij weet alles toch?;)

Ik zal de nummers een paar keer moeten luisteren om ze te kunnen onderscheiden. Maar een topplaat vind ik het nu al!

Tot vanavond Orden Ogan!

Orden Ogan - Ravenhead
Reactie van Metal Meepy op 19-01-2015 om 21:11u

Och, kritiek, kritiek... Ik heb nog van niemand een goede beschrijving gezien van hetgeen deze plaat nu echt zo fenomenaal maakt, en zoveel beter dan bijna alles dat ooit op plaat is gezet. Dat wil ik eigenlijk een beetje beter begrijpen, want zulke hoge waarderingen (of ik die score nu serieus neem, of wegdenk) komen ook hier op metalfan niet zo heel vaak voor.

Ok, dus even weg van die score: die 'laag escapisme' begrijp ik wel, maar de 'sublieme melodielijnen' mis ik. Waar moet ik op letten om die zelf ook te horen?

Orden Ogan - Ravenhead
Reactie van Lennert op 19-01-2015 om 22:58u
Score: 95 / 100

Ik denk niet dat je die er zelf in zult herkennen op het moment dat je niet van meezingbaarheid houdt. Desalniettemin zal ik proberen uit te leggen waarom ik deze bewoording gebruik:

Een refrein als van Here At The End Of The World brengt mij in vervoering en geeft me een aan het sublieme grenzende ervaring. Aanstekelijkheid en escapisme vloeien hier voor mij in elkaar over en roepen een gevoel op dat een combinatie van epiek en tegelijkertijd verlorenheid brengt. Ik bedoel subliem in dit opzicht op Kantiaanse wijze, een ervaring van iets dat groter is dan mezelf, zonder dat dit religieus wordt. Het is harmonisch (de muziek), maar vanwege het feit dat ik er zowel positieve (epiek) als negatieve (verlorenheid) gevoelens bij heb, maakt het ook disharmonisch en dus een ervaring van het sublieme. Als ik dat soort recensies zou schrijven, zou echter bijna niemand ze willen lezen vermoed ik.

Overigens val ik je mening niet aan, ik kan het me best voorstellen dat je het niets vind, ik hoop altijd wel aan te kunnen geven in een review waarom iets mij heel erg bevalt in de hoop tot een horizonsversmelting te komen tussen kunstwerk, reviewer en lezer.

Orden Ogan - Ravenhead
Reactie van Metal Meepy op 20-01-2015 om 04:31u

Aha, helder: hetgeen je hier schrijft begrijp ik volledig. Voor mij werkt de allermooiste muziek precies zo - je hebt dat heel mooi verwoord. Feitelijk zeg je hiermee ook dat deze muziek voor jou als het ware 'orgastisch' werkt, en ook dat is een bekend fenomeen.

Veel bekende melodieen (van Beethoven's 9e symph, via Once Upon A Time In The West van Ennio Morricone, naar The Eye Of The Tiger van Survivor, Africa van Toto, etc. etc) werken zo, vooral wanneer hoop/epiek en drama/verlorenheid met elkaar versmolten zijn. Dat snap ik allemaal, en dat kan ook zeker via meezing melodieen (de voorbeelden die ik noem zijn van dat type, en die vind ik zelf ook subliem).

Ik denk dat de kern van mijn issue met Orden Ogan is dat de melodieen voor mij totaal niet 'orgastisch' werken. Melodieen die dat wel doen (zoals de door mij genoemde), zijn veelal meer uitgesponnen, met een trapsgewijze 'build up' en een uitgestelde 'release' (dat uitstellen versterkt het effect). Daarbij speelt direct mee dat ik melodieen die dat echt op sublieme wijze doen nooit zelf had kunnen verzinnen. Bij de melodieen van Orden Ogan heb ik te vaak het gevoel dat ze wel heel erg voor de hand liggen; en dat is ook vast de reden waarom de term 'cheesy' hiervoor door velen nogal eens wordt gebruikt.

Om in de buurt te blijven: we vallen dus duidelijk niet op hetzelfde meisje, en dat is uiteraard helemaal prima.

Orden Ogan - Ravenhead
Reactie van Wickerman op 20-01-2015 om 16:14u
Score: 90 / 100

Nadat ik die lui ooit op Roadgrill zag ben ik ze gaan volgen en ik vind het geweldige muziek. Moet wel zeggen heb dan die gelimiteerde versie van dit album was nog verdomd gekloot om die cd + dvd uit die Raaf ( die je erbij krijgt ) te halen hahaha. Overigens op de bonus dvd concert van ze op Summerbreeze is iigv heel wat betere kwaliteit t.o.v. de vorige bonus dvd van het Wacken concert bij het vorige album.

Orden Ogan - Ravenhead
Reactie van De Groenteboer op 20-01-2015 om 20:19u

Ze waren gister ook een geweldig voorprogramma, had graag meer dan 9 nummers gehad.

Orden Ogan - Ravenhead
Reactie van appie op 20-01-2015 om 22:00u

Als ik dit soort bands luister krijg ik altijd het gevoel dat de nummers oorspronkelijk 10 minuten duren en dat ze worden samengedrukt en geperst in pakweg 4 a 5 minuten.
Het barst van het talent dat staat buiten kijf maar het klinkt zo ontzettend druk dat ik onrustig van het luisteren word.

Orden Ogan - Ravenhead
Reactie van Rob op 01-04-2015 om 21:46u

Lekker bandje Orden Ogan.