Pitfest
Enquête

Wij hebben onderhand wel genoeg van ‘Deutschland Über Alles’ bij sportwedstrijden als het EK Voetbal. Wat zou jij een goede keus vinden als nieuw volkslied voor onze oosterburen?

Accept - Balls To The Wall
Avantasia - Reach Out For The Light
Axel Rudi Pell - Rock The Nation
Blind Guardian - The Bard’s Song (In The Forest)
Destruction - Thrash ‘Til Death
Die Apokalyptischen Reiter - Friede Sei Mit Dir
Electric Callboy - We Got The Moves
Equilibrium - Unbesiegt
Gamma Ray - Land Of The Free
Guano Apes - Lords Of The Boards
Helloween - Eagle Fly Free
Kreator - Hate Über Alles
Masterplan - Spirit Never Die
Michael Schenker Group - Armed And Ready
Powerwolf - Amen And Attack
Primal Fear - Metal Is Forever
Rage - Higher Than The Sky
Rammstein - Deutschland
Running Wild - Under Jolly Roger
Scorpions - Rock You Like A Hurricane
Sodom - Bombenhagel
Tankard - Die With A Beer In Your Hand
Till Lindemann - Sport Frei
Warlock - All We Are
een andere Duits lied

[ Uitslag | Enquêtes ]

  22 juni:
 • Copenhell
 • Graspop Metal Meeting
 • Obstruktor, KFFR en FilthyMcNasty
 • 23 juni:
 • 311
 • Cradle Of Filth en Mimi Barks
 • Graspop Metal Meeting
 • Steel Panther
 • 24 juni:
 • Avenged Sevenfold en Polyphia
 • Mr. Bungle, Spotlights en Oxbow
 • 25 juni:
 • Cradle Of Filth en Mimi Barks
 • Megadeth
 • 26 juni:
 • Body Count
 • 27 juni:
 • Hellfest
 • Jera On Air
 • Rammstein
 • 28 juni:
 • Hellfest
 • Jera On Air
 • Karloff, Fatesealer, Kronol
 • Rammstein
Geen concerten bekend voor 22-07-2024.
Kalender
Vandaag jarig:
 • Antti Anatomy (Negative) - 40
 • Chris Petersen (Cellador) - 41
 • Darrell Roberts (W.A.S.P.) - 50
 • Mike Alexander (Evile)† - 47

Vandaag overleden:
 • Vinnie Paul Abbott (Pantera) - 2018
Review

Blues Pills - Blues Pills
Jaar van release: 2014
Label: Nuclear Blast Records
Blues Pills - Blues Pills
In een jaar tijd is het internationale gezelschap Blues Pills uitgegroeid van een piepklein bandje tot een act om rekening mee te houden. Het is ongelooflijk hoe hard het soms kan gaan. Ze zijn in elk geval ambitieus. Naast vele optredens zagen we in de laatste maanden twee EP's verschijnen en was het slechts wachten op het debuutalbum. De plaat die wel eens heel hoog in de jaarlijstjes zou kunnen eindigen. Dat debuut is er inmiddels, maar de ambitie van Blues Pills kent wel degelijk een keerzijde. Ook ik had hoge verwachtingen van Blues Pills, maar ik hink nog altijd op twee gedachten.

Voordat deze zomer echt voorbij is, pen ik daarom nog snel even een review. Blues Pills wist mijn hart te veroveren met warme bluesrock en uiteraard de zalige stem van Elin Larsson. En dat doet het nog steeds. Nummers als High Class Woman doen het gewoon erg lekker. Het zou niet mijn keuze zijn als eerste single, maar het is direct en nestelt zich snel in je hoofd. Echt goed wordt het bij Jupiter en Black Smoke. De eerste is zweverig, doch snel. Een vreemde combinatie, maar het heeft iets prettig dromerigs. De zangpartijen zijn misschien wel de beste die je van Elin gehoord hebt. Dit kan ik makkelijk een tijdje op repeat draaien. Black Smoke is ook zo’n voltreffer. Het subtiele en soms erg knappe gitaarwerk wordt plotseling vervangen door een garage rockgeluid. De swingende toon mag er eveneens wezen en toont des te meer aan dat Blues Pills een veelzijdige band is.

Tot dan toe ben ik eigenlijk razend enthousiast over het debuutalbum van Blues Pills. Een schoolvoorbeeld van de wedstrijd uitspelen. Je staat tenslotte met 5-0 voor en er kan simpelweg niets meer misgaan. Dat dacht ik totdat ik River hoorde. Deze is voor de gelegenheid bijgeschaafd, maar een succes kan ik dat niet noemen. Geen idee ook waarom het lidwoord weggelaten is, maar dat maakt ook niet uit. Wat wel uitmaakt, is dat er van de akelig perfecte uitvoering op de Devil Man EP geen schim over is. Onbegrijpelijk! De ware schok komt bij Devil Man. Hier had Blues Pills zich onsterfelijk kunnen maken. Als je dacht dat The River al verminkt was, dan is Devil Man gegangraped. De opbouw is helemaal omgegooid, waardoor alle energie weggezogen is en het echt nergens meer naar klinkt. Blues Pills had het perfect voor elkaar en uitgerekend op de plaat die iedereen wil hebben, krijg je deze bedroevend slechte versie. Ik was werkelijk verbijsterd toen ik dit voor het eerst hoorde. Astralplane is er niet direct slechter op geworden, al kan ik de ruwere versie van de Bliss EP meer waarderen. Enkel Little Sun is er beter op geworden.

Dit had een droomdebuut kunnen zijn en had met de juiste keuzes gemakkelijk een score van meer dan negentig punten kunnen krijgen. Het voelt dan ook onwerkelijk aan en wellicht dat drummer Cory Berry hierdoor opgestapt is. Hoe dan ook, we zullen absoluut nog van Blues Pills horen. Ik hoop alleen dat ze weer de goede weg inslaan.

Tracklist:
1. High Class Woman
2. Ain't No Change
3. Jupiter
4. Black Smoke
5. River
6. No Hope Left For Me
7. Devil Man
8. Astralplane
9. Gypsy
10. Little Sun

Score: 72 / 100

Reviewer: Ruud
Toegevoegd: 11 september 2014

Blues Pills - Blues Pills
Reactie van appie op 11-09-2014 om 08:50u
Score: 75 / 100

mijn interesse in deze band was al gewekt met de 2 ep's maar ik werd helemaal enthousiast van de optredens die op youtube staan.
lekkere psychedelische bluesrock, prima zangeres en vooral veel gitaarsolo's.
wat mij tegenvalt op deze plaat is dat die voornamelijk uit nummers van de ep's bestaat en dan ook, nog zoals Ruud al aangeeft, in veel mindere uitvoeringen.
Ik had hier toch liever nieuw materiaal gehoord.

Blues Pills - Blues Pills
Reactie van Johnny op 11-09-2014 om 10:39u

Doet me denken aan de Nederlandse band Horizon in de jaren 80. Goede live optredens op de radio en op de Aardschokdag. Het debuutalbum was ook erg bijgeschaafd en was een grote teleursstelling. Daarna is het nooit meer wat geworden. En de band Picture waaruit de zanger van Horizon kwam heeft ook nooit meer potten kunnen breken. Jammer.

Blues Pills - Blues Pills
Reactie van Een Metalfan op 11-09-2014 om 22:10u

te clean. de stem is prachtig, maar de muziek.

Blues Pills - Blues Pills
Reactie van Metal Meepy op 12-09-2014 om 08:37u

Ha, Christian Mistress blijkt een bluesy tweelingzusje te hebben. Ken de EPs van deze band niet, maar dit hier is toch wel erg goed - scores van in de 70 lijken me te laag. Ik hoor dit in elk geval 1000x liever dan 99.9% van die andere 'female fronted' bands. Deze gaat nog eens op repeat...

Blues Pills - Blues Pills
Reactie van appie op 12-09-2014 om 09:58u

@ Metal Meepy
zoek de ep's maar eens op en de concerten op youtube, live zijn ze helemaal
te gek.
@ Johnny
Horizon ja die heb ik ook nog een paar keer live gezien goeie band die er ineens de brui aan gaf nog voor de plaat goed en wel uit was.
Ik denk dat Blues Pills het wel wat verder gaat schoppen dan Horizon of Picture

Blues Pills - Blues Pills
Reactie van Metal Meepy op 12-09-2014 om 19:09u
Score: 85 / 100

Bedankt appie! Live zijn ze inderdaad geweldig - zojuist hun Crossroads-Rockpalast concert bekeken. EPs nog niet, maar komt wel (zag overigens dat er ook een korte live EP uit is). Zonder die voorkennis zet ik deze plaat stiekem toch alvast op 85 punten. Dit smaakt mij erg prima...

Blues Pills - Blues Pills
Reactie van appie op 13-09-2014 om 09:49u

ja zon aaneenschakeling van gitaarsolo"s hoor je niet veel meer live.
het lijkt bij vlagen wat op Frank Marino & Mahogany Rush maar dan met zangeres.

Blues Pills - Blues Pills
Reactie van Metal Meepy op 13-09-2014 om 14:30u

Yup, ik heb inmiddels alles beluisterd. Vooral de "Live At Rockpalast" EP is fenomenaal; ik hoop dat ze dat komsnert nog eens in z'n geheel uitbrengen (nu moet ik 't voor het geheel met een wat minder klinkende video-audio-rip doen).

Voor mij is dit toch wel de ontdekking van het jaar - maar ja, ik loop wel vaker achter, haha. Hoewel ik het met appie + de reviewer eens ben dat de plaat als geheel niet altijd net zo sterk is als de EPs of hun live-optredens, heb ik hierbij toch besloten deze debuutplaat de sympathie-plek in mijn jaarlijst te gunnen.

Blues Pills - Blues Pills
Reactie van Metal666 op 13-09-2014 om 18:02u

Wat een kattegejank.

Alweer een zoveelste "WHOA CHECK DIE SHIT" nieuwe band die me totaal niets doet.

Blues Pills - Blues Pills
Reactie van Alain op 04-10-2014 om 13:59u
Score: 85 / 100

Ondanks de genoemde veranderingen, een fantastisch album.
Van de zomer live gezien, helemaal geweldig live!

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.