Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2020

Blues Pills - Devil Man EP
Jaar van release: 2013
Label: Nuclear Blast Records
Blues Pills - Devil Man EP
Praktisch niemand kende Blues Pills toen ze eerder dit jaar het podium betraden op het fameuze Roadburn festival. Dat is niet heel gek, aangezien ze op dat moment nog geen anderhalf jaar actief waren. De ritmesectie is afkomstig van het matig bekende Radio Moscow, maar zangeres Elin Larsson en gitarist Dorian Sorriaux hebben geen noemenswaardig verleden. Het moet dan ook vermeld worden dat de leden respectievelijk Amerikaans, Zweeds en Frans zijn. Dorian is met achttien lentes nog uitzonderlijk jong. Desalniettemin werd hun performance al snel unaniem uitgeroepen tot een van de tien beste optredens van Roadburn en inmiddels is hun 10” EP Bliss een gewild verzamelaarsobject.

Het mag duidelijk zijn dat we hier met een bijzonder gezelschap te maken hebben. Een die de conservatieve metalheads niet zal interesseren, want de invloeden van Blues Pills laten zich makkelijk raden. Het aanhalen van referenties wordt echter een heel ander verhaal. Echte blueszangeressen ken ik niet. Met uitzondering dan van Janis Joplin dan, maar Elin Larsson klinkt een stuk beter (lees: minder ruw). Je kan goed horen dat ze geschoold is. Met Devil Man levert ze direct haar visitekaartje af. Niet alleen is dit een ongelooflijk lekkere, hitgevoelige track, maar zijn de zangpartijen om je vingers bij af te likken. Als je dit niet goed vind, kan je de rest overslaan, maar zal het nooit wat met je worden.

Minstens zo goed is The River. het gas wordt weliswaar teruggenomen, maar het is een prachtig emotioneel nummer dat qua thematiek een hoog Rivers Of Babylongehalte heeft. Instrumentaal is het al niet misselijk, maar wederom tilt de zangeres het tot een (veel) hoger niveau. Het is raar om te zeggen dat Time Is Now en Dig In minder zijn. Op zichzelf is zijn het behoorlijk goede nummers, maar het is bijna vanzelfsprekend niet zo goed als klassieker-in-wording Devil Man. Ik houd het er maar op dat we hier te maken hebben met een topband, dat live probleemloos zijn mannetje staat en staat te spelen alsof ze dit al jaren voor de kost doen. Niets dan respect voor Blues Pills dat een behoorlijke opmars heeft gemaakt en waar we nog veel van gaan horen.

Tracklist:
1. Devil Man
2. The River
3. Time Is Now
4. Dig In

Reviewer: Ruud
Toegevoegd: 4 oktober 2013

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Blues Pills - Devil Man EP
Reactie van appie op 04-10-2013 om 10:46u

uitstekende band , muzikaal prima ep alleen jammer van het matige productiegeluid

Blues Pills - Devil Man EP
Reactie van Ruud op 04-10-2013 om 11:11u

Nonsens, het geluid is kraakhelder.

Blues Pills - Devil Man EP
Reactie van appie op 05-10-2013 om 02:07u

ja de zangeres en het gitaarwerk klinken inderdaad kraakhelder, maar het blikkerige drumgeluid moet je toch zijn opgevallen.
niet dat het de pret heel erg drukt overigens

Blues Pills - Devil Man EP
Reactie van Metal79 op 25-11-2013 om 16:50u
Score: 85 / 100

In deze Ruudcensie kan ik mij, na de Avatarium-reuzenzwieper, uitstekend vinden. Goede inschatting ook van de laatste twee nummers ten opzichte van 'Devil man' en 'The river'. Op naar de debuutelpee.