Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

25-02-2021

Cannibal Corpse - A Skeletal Domain
Jaar van release: 2014
Label: Metal Blade Records
Cannibal Corpse - A Skeletal Domain
Het gezever over het getal dertien (want A Skeletal Domain is inmiddels het dertiende album van Cannibal Corpse) sla ik bewust maar even over. Dertien, veertien, honderdvijftien…fucking nietszeggende cijfers, behalve dat het voor een nieuwkomer helder is dat de kannibalen al heel wat jaren een stevig muziekje ophoesten. Voor de rest mag je van een band van dit kaliber ondanks enkele missers uit het verleden geen prutswerk verwachten en zo voldoet ook A Skeletal Domain weer braaf aan de (standaard)verwachtingen. Zelfs als je niet op de hoogte was van de komst van een nieuwe Cannibal Corpse-plaat, dan heb je als liefhebber van de oude vertrouwde old school USDM maar een seconde nodig om enthousiast te raken omdat je toch al min of meer weet waar de band mee komt. Verrassen doet men zeer waarschijnlijk niet, maar de kans op bevrediging is weer aanzienlijk groot.

Goed, waar komen onze vrienden nu mee op de proppen? Om te beginnen met een nieuwe producer. Na drie albums onder de vleugels van Erik Rutan is de band voor A Skeletal Domain bij Mark Lewis langsgegaan. De verschillen zijn minimaal, zou je het niet weten, dan zouden de meesten het waarschijnlijk niet horen. Toch klinkt A Skeletal Domain wel degelijk anders dan zijn voorgangers. Waar de muziek van Cannibal Corpse doorgaans weinig sfeer kent, is dit album hoorbaar donkerder. Body had de muziek toch al wel, maar nu is daar ook het zwarte randje waar meurend oud bloed aan hangt. Lekker, een mooie constatering.
Ook in de songwriting zijn er verschuivingen nu gitarist Pat O’Brien een groot deel van de plaat voor zijn rekening heeft genomen. Ook dit gegeven drukt een subtiele stempel op het eindresultaat. De nummers zijn wispelturig en onvoorspelbaar, in ieder afzonderlijk nummer gebeurt er van alles. Hoeken, stoten, sprintjes, loopings en abrupte remmingen en dit alles uiteraard op hoog niveau. De enige die niets aan zijn contributie heeft veranderd, is herr Fishgrinder. Die doet zijn gebruikelijke kunstje met absolute overgave, maar zonder opmerkelijke ontwikkelingen. Ik gok dat niemand dat een groot bezwaar vindt.

De opener van het album, High Velocity Impact Spatter, had ik gewisseld met het tweede nummer, daar Sadistic Embodiment veel lekkerder binnenknalt. Het nummer is simpeler dan de aanzienlijk complexere primeur, maar wel overweldigend en pakkend. High Velocity Impact Spatter laat echter wel meteen horen wat je in grote lijnen op het album kan verwachten en dat heeft natuurlijk ook zo z’n voordelen. Vanaf het tweede nummer barst de plaat echter pas echt goed los met ook het pakkende Kill Or Become en het titelnummer waar aan het eind nog een muzikale twist volgt. Ook de rest van het album mag er zijn. Snelheid wordt gering doch doeltreffend afgewisseld met zwaar gestamp en de solo’s vliegen eenieder weer als hete bliksems om de oren.

Tja…wat rest dan nog te zeggen…? 'Fire up the chaisaw!'

Tracklist:
1. High Velocity Impact Spatter
2. Sadistic Embodiment
3. Kill Or Become
4. A Skeletal Domain
5. Headlong Into Carnage
6. The Murderer's Pact
7. Funeral Cremation
8. Icepick Lobotomy
9. Vector Of Cruelty
10. Bloodstained Cement
11. Asphyxiate To Resuscitate
12. Hollowed Bodies

Score: 85 / 100

Reviewer: Lana
Toegevoegd: 8 september 2014

Koop dit album in

Meer Cannibal Corpse:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Cannibal Corpse - A Skeletal Domain
Reactie van ROB op 08-09-2014 om 15:13u
Score: 80 / 100

Gewoon weer een fijne plaat van onze kannibalen! Inderdaad niets nieuws onder de zon, .... gewoon lekker ouderwets beuken!

Cannibal Corpse - A Skeletal Domain
Reactie van Cataclysm Child op 09-09-2014 om 00:01u

Fishgrinder :')

Cannibal Corpse - A Skeletal Domain
Reactie van appie op 09-09-2014 om 11:00u

muzikaal zijn ze van heel heel heel slecht naar acceptabel gegaan maar de zang of wat daar voor door moet gaan blijft absoluut kut

Cannibal Corpse - A Skeletal Domain
Reactie van Rens op 09-09-2014 om 15:44u

Ik blijf van mening over deze band dat ze instrumentaal echt goed zijn, het beukt en ramt en gaat maar door. Dat is gewoon lekker om naar te luisteren.

Ik ben het met appie eens dat de zang gewoon kut is, alhoewel ik de zanger op deze nummers toch wel enigszins kan verstaan dan op het oudere werk dat ik gehoord heb van Cannibal Corpse

Cannibal Corpse - A Skeletal Domain
Reactie van appie op 09-09-2014 om 20:21u

ik heb niks tegen een lekkere agressieve grunt stem maar ben totaal geen liefhebber van die diepe lage grunt als bij cannibal corpse of deicide.

Cannibal Corpse - A Skeletal Domain
Reactie van KoenM op 10-09-2014 om 16:57u

Heerlijk. Luister nu net The Murderer's Pact voor het eerst. Mo vint toh, zoals men in Zeeuws-Vlaanderen placht te zeggen.

Cannibal Corpse - A Skeletal Domain
Reactie van Artorius op 12-09-2014 om 23:46u
Score: 55 / 100

Zzzzzzzzz....

Cannibal Corpse - A Skeletal Domain
Reactie van Gast op 19-09-2014 om 19:46u
Score: 90 / 100

Zeer sterke plaat met heerlijke riffs!

Cannibal Corpse - A Skeletal Domain
Reactie van Carlo op 23-09-2014 om 19:29u

Vette plaat (alweer) !
Productie is ook stukken beter dan de vorige albums !

Cannibal Corpse - A Skeletal Domain
Reactie van Nico op 26-10-2014 om 07:19u
Score: 87 / 100

Dit is gewoon te heerlijk!

Cannibal Corpse - A Skeletal Domain
Reactie van Vincent op 06-11-2014 om 12:22u
Score: 89 / 100

Ik lees hier dat sommige mensen de zang kut vinden??
Over smaak valt niet te twisten natuurlijk, ik vind t een gruwelijk goeie
zanger, past geweldig bij deze band, veel beter ook dan zn voorganger
Chris Barnes.
Ik vraag me alleen af wie of welke zanger bovenstaande mensen die George zo slecht vinden dan wel graag in Cannibal Corpse zouden willen zien...
Dave Mustaine ofzo? Nee die kan lekker "zingen ......"
Verder goed album ;)

Cannibal Corpse - A Skeletal Domain
Reactie van Jaak op 27-01-2015 om 14:03u
Score: 88 / 100

Schitterende "oude-schoolplaat". Lekker beuken en muzikaal zit het allemaal lekker strak in elkaar. Persoonlijk vind ik het ook totaal onbegrijpelijk dat hier mensen zijn die de zang kut vinden?!? Wat voor stemgeluid verwachten jullie dan? Een verstaanbare grunt? Een black metalachtige scream? Of misschien eerder iets in de trend van "schlagerzanger meets Cannibal Corpse"? Nee, niets aan toe te voegen aan die stem.