Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-10-2021

Tesla - Simplicity
Jaar van release: 2014
Label: Frontiers Records
Tesla - Simplicity
Alleen al de naam van het debuutalbum Mechanical Resonance laat de oude rockers opveren van hun stoel. Het zijn dan ook met name de oudere albums van Tesla die zorgden voor het grote succes. Onder andere The Great Radio Controversy, Psychotic Supper en het akoestische Five Man Acoustical Jam staan nog in veel geheugens gegrift als klassiekers. Deze inmiddels 32-jarige band uit Sacramento, California belooft in alle toonaarden dat dit nieuwe album, na een hiaat van zes jaar, weer het ouderwetse Tesla gaat laten horen.

Qua sound hebben de heren wel gelijk. Helaas blijft de kwaliteit van het songmateriaal wat achter bij de hooggespannen verwachtingen. Opener MP3, bedoeld als klaagzang tegen het hedendaagse downloaden, is ronduit saai en loom (zo ook Rise And Fall), in tegenstelling tot Ricochet, dat zó de radio op kan. Dan komt iets wat Tesla goed ligt: rockballads. So Divine, met voor de verandering geen overmatig schreeuwende maar zingende Jeff Keith, kent een interessante melodielijn maar helaas soleert Frank Hannon nogal slordig. Ik heb hem wel eens (veel) beter horen spelen.

Het honky-tonkende Cross My Heart is een aardig intermezzootje op weg naar het Eagles-achtige Burnout To Fade dat muzikaal gezien nog het meest om het lijf heeft op deze schijf. Dit lijkt de start van het rustigere gedeelte want Life Is A River is een rustige, Aerosmith-achtige ballad. Schijn bedriegt echter, want Sympathy staat bol van het gesoleer, en Time Bomb lijkt van alle nummers nog het meest op het oude Tesla. Maar dan is het echt gedaan met de pret, het album gaat uit als een nachtkaars.

Al met al maakt dit album geen fantastische indruk op mij. Jeff Keith's stem heeft aan gevoel ingeboet, en de door de band geprezen producer Tom Zutaut (hij tekende ooit Guns & Roses voor Geffen Records) heeft toch wel wat steekjes laten vallen door valse noten van Keith door te laten en zelfs de timing van een solo niet goed te hebben beoordeeld. Nee, ik word niet heel enthousiast van deze plaat, en denk dan liever terug aan het concert in Zoetermeer (2008) toen de band in topvorm verkeerde.

Tracklist:
1. Mp3
2. Ricochet
3. Rise And Fall
4. So Divine...
5. Cross My Heart
6. Honestly
7. Flip Side!
8. Other Than Me
9. Break Of Dawn
10. Burnout To Fade
11. Life Is A River
12. Sympathy
13. Time Bomb
14. 'Til That Day

Score: 68 / 100

Reviewer: Hans
Toegevoegd: 7 juni 2014

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Erik op 07-06-2014 om 15:00u
Score: 82 / 100

Een degelijk album weer van deze veteranen.

Reactie van appie op 08-06-2014 om 11:18u
Score: 45 / 100

wat een zeik album , ballad na ballad na ballad en hier en daar een poep commercieel meezingertje allen met domme simpele teksten.
de zang van jeff keith klinkt nergens meer naar en de songs op een tweetal na
zijn nog geen schim meer van het oude werk.

Reactie van Andre op 08-06-2014 om 16:53u
Score: 85 / 100

Gewoon een degelijke rock plaat. Niet verrassend maar wel erg goed.